Ajándékba kapott tavaszi virágok: gondozzuk szeretettel

Péter Beáta 2019. február 28., 16:13

Megjelentek a tavaszi virágok a virágüzletekben, most még nincs akkora forgalom, de ahogy közeledik a nőnap, egyre nagyobb lesz a kereslet irántuk. De hogyan gondozzuk az ajándékba kapott tavaszi virágokat, hogy azok minél tovább legyenek kedves díszei lakásunknak? Szőke Gabihoz, az egyik csíkszeredai virágüzlet tulajdonosához tértünk be tanácsért.

Még mindig a virág a legnépszerűbb nőnapi ajándék Fotó: Péter Beáta

Leginkább virággal kedveskednek nőismerőseiknek a férfiak a nőnap alkalmából, és ilyenkor a tavaszi virágok kerülnek előtérbe, ezeket ajándékozzák legszívesebben – tudjuk meg Szőke Gabitól, aki 25 éve foglalkozik virágkötészettel. Üzletében színes tavaszi virágkavalkád fogad, többek között tulipánok, fréziák, jácintok, íriszek, primulák sorakoznak arra várva, hogy valakit megörvendeztessenek.

Virágkavalkád Fotó: Péter Beáta

Mint mondja, ilyenkor sokféle virágra van igény, a rózsától kezdve a liliomig, de a fő hangsúly a tavaszi virágokon van. Hogy ki milyent és mekkora csokrot, vagy éppen egy szálat vásárol, sok mindentől függ, például a „pénztárcától”, vagy hogy ki ajándékozza kinek. Egyre közkedveltebbek azonban a cserepes tavaszi virágok is, a primulák, jácintok, nárciszok.

Cserepesekből is lesz meglepetés Fotó: Péter Beáta

„Ez egy olyan alkalom, amikor kis szimbolikus ajándékkal kedveskednek a férfiak a nőknek. Nagyon sok férfivásárlóm van, látom, hogy olyan szeretettel választják a virágokat. És amikor egy szép csokrot kap a nő, akkor gondolkodjon el, hogy azt miért is kapta? Meg szoktam kérdezni a fiatalembereket, hogy milyen reményeket fűznek az adott csokorhoz? Sokan nem is tudják értékelni, pedig egy szál virág sok mindent elmond, nem kell a csillagokat lehozni” – véli. És ahogy a vásárlóit is mindig hasznos tanácsokkal látja el a növények gondozását illetően, velünk is szívesen osztja meg, hogyan gondozzuk az ajándékba kapott tavaszi virágokat.

Ha vágott virágot kapunk, akkor csak hideg vizet tegyünk a vázába

(hiába esküsznek sokan arra, hogy cukrot kell a vízbe tenni például, vagy régebben algocalmint). Mielőtt vízbe tesszük, vágjunk ki egy kicsit a szárából, és úgy tegyük a vázába. Ha rózsát kapunk, folyó vízzel lemoshatjuk a leveleit is, mert azokon keresztül is felveszi a vizet.

Csokor vagy egy szál? Sok mindentől függ Fotó: Péter Beáta

A cserepes növényeket öntözhetjük felülről, és ajánlott állott vízzel. Az ibolya nem kedveli ugyan a felülről öntözést, de ha óvatosan felemeljük a levélkéket, locsolhatjuk felülről. Ne sok vízzel, mindig csak egy keveset öntsünk és ne csak egy oldalról, hanem körkörösen öntözzük, hogy a gyökérzet kapjon mindenhonnan vizet. Fontos, hogy a fűtőtesttől minél távolabb tegyük a virágokat – amennyiben nem szárazságtűrők. Ha alulról locsolnánk, figyeljünk arra, hogy a tálban soha ne álljon a víz, amit nem szív fel egy órán belül a növény, azt ki kell önteni, különben megfullad a gyökérzet. Ha szép díszlevelű a növény, tehát sok levele van, akkor lehet párásítani, bespriccelni.

A cserepes tavaszi virágok egy idő után elnyílnak.

Amennyiben a hagymások (tulipán, jácint, jázmin stb.) elnyílnak, hagyni kell őket víz nélkül, hogy húzódjanak vissza. Ahogy a növény visszahúzódik, fejleszti a hagymát. Hagyjuk száraz állapotban, és amikor lesárgult, megfonnyadt, akkor le lehet szedni a hagymáról a száraz részeket és ajánlott száraz helyre helyezni a hagymát. Ha a későbbiekben hajtatni szeretnénk, akkor pár hónap múlva meg lehet próbálni, de a legtöbb a következő tavasszal kinyílik. A nárciszokat, tulipánokat kiültethetjük a kertbe. Ugyanígy a primulát, amikor a hó elolvadt, ki tudjuk ültetni a kertbe, mert kint egy évben kétszer virágzik és áttelel.

Fotó: Péter Beáta

„A primulára oda kell figyelni, ne öntözzük túl, de ne is hagyjuk kiszáradni, inkább naponta egy-egy kis adag vízzel locsoljuk. Lehet párásítani, mert sok a levele. Amelyik növénynek sok a levele, azokon keresztül párologtat. Ha bevisszük a 20 Celsius fokos szobahőmérsékletre, ahol száraz levegő van, nem képes annyi vizet alulról felvenni, mint amennyi levele van. Ezért kell egy kicsit megspriccelni. Egy növényre egy fél percet kell szánjunk naponta. Ha valakinek van fél perce rá, akkor hosszú távon lesz növénye. Ezek nem művirágok, ezek érző lények, foglalkozni kell velük” – hangsúlyozza a szakember, aki bevallása szerint éppen attól boldog, ha visszajön a kliens és azt mondja, hogy gyönyörű a növénye, él.

A megunhatatlan rózsa örök kedvenc Fotó: Péter Beáta

A virágüzlet tulajdonosa úgy véli, a virág lassan luxuscikké válik, nem szükséges dolog, pedig a szépérzékünkért tesszük, ha virágot vásárolunk.

Ha nekem fontos valaki, akkor valamilyen szinten kifejezem magam, és ehhez a virág egy jó eszköz. Vagy meglepem magam egy szál virággal, és tudok gyönyörködni benne.
Fotó: Péter Beáta
Fotó: Péter Beáta
Fotó: Péter Beáta
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat