Évszázadok történetének tanúja

Liget 2022. október 24., 10:26

Noha a ferences szerzetesek kezdték építeni a 14. században, később a reformáció fontos mozzanatainak tanúja volt a marosvásárhelyi vártemplom: 1559. november 1-jén itt tartotta ülését az első egyetemes magyar református zsinat, majd itt erősítette meg János Zsigmond fejedelem az 1568. évi tordai országgyűlés vallás- és lelkiismereti szabadságot kinyilvánító határozatát – olvashatják a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében.

Évszázadok történetének tanúja
galéria
Tetőtől talpig megújult a marosvásárhelyi Vártemplom Fotó: Haáz Vince

A több mint 600 éves épületen mindig van valami javítanivaló – jegyzi meg a vártemplom lelkésze, Henter György, miközben mutatja, milyen külső-belső megújuláson ment keresztül az istenháza az elmúlt években.

Henter György református lelkipásztor a megújult istenházában Fotó: Haáz Vince

Mint elmeséli, legalább tíz éve már, hogy nyilvánvalóvá vált a templom általános felújításának szükségessége, de a tényleges munkálatok elkezdése sokáig váratott magára. Az engedélyek beszerzése, a telekkönyv tisztázása is rengeteg időt emésztett fel, s a felújítási tervvel először Gyulafehérváron az uniós alaphoz pályáztak 2016- ban, de nem nyertek támogatást, két év múlva, 2018-ban azonban bekerültek a magyar kormány által támogatott projektek közé. „Ez a támogatás nem száz százalékban érkezett Magyarországról, ehhez még hozzá kellett tenni az önrészt.

Nagyon sok támogatás gyűlt össze a hívek adományából, vásárhelyi és más helységekből származó vállalkozók támogatásából, de kellett az önkormányzat, valamint a bukaresti kulturális minisztérium támogatása is”

– magyarázza Henter György, hozzátéve, hogy végül közel 1 millió 300 ezer euróba került a vártemplom javítása.

A kápolnabástya még a templomnál is régebbi Fotó: Haáz Vince

Ezzel párhuzamosan sikerült felújítani a szintén református egyházi tulajdonban lévő Teleki-házat, valamint a Kántor-Tanítóképző Főiskola épületét is – előbbié 650 ezer euróra, utóbbié 200 ezer euróra rúgott. A templomépületben talán az egyik legnagyobb beavatkozás volt, hogy a járófelületet meg kellett változtatni.

Megnagyobbodtak az ablakok Fotó: Haáz Vince

Az istentiszteletek, vallásos ünnepélyek helyszínéül szolgáló épületet nemrég teljesen felújították, és ismét egykori pompájában ragyog. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.