Fókuszban a családbarát média. Péter Beátáé lett a külhoni fődíj

Rédai Attila 2022. január 25., 19:35 utolsó módosítás: 2022. január 25., 19:44

Zsinórban harmadik éve nyer el egy rangos elismerést a Média a Családért Alapítvány gáláján a Liget portál valamelyik munkatársa. Most ismét a külhoni fődíj került Erdélybe, ezúttal Péter Beáta révén. Helyszíni tudósítás.

Péter Beáta átveszi a fődíjat Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkártól Fotó: Média a Családért Alapítvány

Két évvel ezelőtt még senki nem sejtette, mi vár ránk, a budapesti Eiffel Műhelyház pedig épp akkor nyitotta meg kapuit. A fűtés ugyan még nem működött benne, de a létesítmény első vendégeit – a Média a Családért Alapítvány gálájára érkezőket – belülről fűtötte a lelkesedés, kitartásukért dicséret illeti őket, emlékezett Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója hétfő este az idei gála megnyitóján. A rendezvény házigazdájaként – az egykori Északi Járműjavító felújítása és átalakítása után az Opera rendezvényhelyszíneként üzemel – nem feledkezett meg arról, kik és milyen alkalomból lakták be először az impozáns Kőbányai úti csarnokot –

amikor Péter Beáta közönségdíjat vehetett át.

A 2021-es díjkiosztó gála – amelyen a külhoni fődíjat a Liget portál másik munkatársa, D. Balázs Ildikó érdemelte ki – a járvány miatt az online térben volt megtartva, most viszont ismét a helyszínen örülhettek egymás sikerének az újságírók.

A díjat meghirdető Média a Családért Alapítvány minden hónapban kiválaszt egy-egy olyan magyarországi és külhoni sajtómegjelenést,

amelyek valamilyen formában a családok ügyét viszik előre, a családokról szólnak, történeteket mesélnek el, kérdéseket tesznek fel, és válaszokat keresnek a családokat érintő élethelyzetekre, problémákra.

A 12-12 jelölt közül szakmai zsűri választja ki a legjobbakat: a magyarországi és a külhoni fődíj egyenként egy-egy millió forintot ér, a magyarországi díj támogatója a Magyar Telekom, míg a külhoni díj fedezetét a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának Bethlen Gábor Alapja támogatja.

Ezzel kapcsolatban Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott: a média munkatársainak felbecsülhetetlen az érdeme abban, hogy a külhoni magyar családokat foglalkoztató mindennapokról naprakész információik legyenek. „Ezért tartom különösen fontosnak és évek óta támogatásra méltónak a Média a Családért-díjat. Köszönjük a média munkatársainak, hogy ebben is segítik munkánkat” – fejtette ki az államtitkár, mielőtt átadta volna Péter Beátának a fődíjat.

Portálunk munkatársa És a gyerekkel mi lesz? című, a koronavírus-járvány okozta elszigetelődésről, az ebből fakadó, a gyerekeknél tapasztalható szorongásról, depresszióról szóló írását tartotta elismerésre méltónak a Csinta Samu vezette szakmai zsűri.

A magyarországi Média a Családért-díjat az Aczél Petra – az alapítvány elnöke, a Corvinus Egyetem professzora – vezette szakmai zsűri döntése alapján Kácsor Zsolt Irigység című írása nyerte el, amely a Népszavában jelent meg. A díjat Lévai Anikó és Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere adta át. „A kormányok hozhatnak családbarát intézkedéseket.

Mi gyermekeket és unokákat nevelhetünk. A média munkatársai pedig beszélhetnek sokat a család fontosságáról, ráadásul a lehető legjobb szakmaisággal.

Beszélnek is, nem is kevesen, köszönjük nekik, és gratulálunk a munkájukhoz ezúton is” – fejtette ki beszédében Lévai Anikó.

Lapcsaládunk a díjra jelölt munkatársai: Csatlos Tünde, Péter Beáta és Kádár Hanga Fotó: Rédai Attila

„Az elmúlt időszak nemcsak a családokat, a médiát is próbára tette, hogy vajon tudnak-e a nehéz helyzetben stabil tájékozódási pontokat és támogató segítséget nyújtani. Az olvasottsági, hallgatottsági, nézettségi számok, fontosabbak-e, mint a lapzárta utáni emberi sorsok? Valójában ma ezekre a kérdésre adott válaszokat ünnepeljük, azt a médiát, amely nem csupán megismerteti az igazságot, hanem jobb és boldogabb emberré tesz minket” – mutatott rá Szám Kati, a Képmás magazin főszerkesztője, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Egy év kihagyás után ismét az Eiffel Műhelyházban gyűltek össze a jelöltek és a meghívottak Fotó: Média a Családért Alapítvány

A 300 ezer forinttal járó Családbarát Média – Miniszteri Különdíjat Farkas Adrienne, a Kossuth Rádió munkatársa vehette át Zsigó Róbert családokért felelős államtitkártól. A magyarországi Közönségdíjat Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola docense vehette át a Magyarkurír.hu-n megjelent cikkéért. A Külhoni Közönségdíjat 2021-ben az újvidéki Magyar Szóban megjelent írásával hozta el Kállai G. Nikoletta. A közönségszavazás győzteseinek díját a Kolping Hotel és a Zax Kézműves Csokoládé biztosította.

Potápi Árpád János államtitkár •  Fotó: Média a Családért Alapítvány
Potápi Árpád János államtitkár Fotó: Média a Családért Alapítvány
Lévai Anikó a családbarát média szerepéről beszélt •  Fotó: Média a Családért Alapítvány
Lévai Anikó a családbarát média szerepéről beszélt Fotó: Média a Családért Alapítvány
Akik a család fontosságáról írtak 2021-ben •  Fotó: Média a Családért Alapítvány
Akik a család fontosságáról írtak 2021-ben Fotó: Média a Családért Alapítvány
Olyan súlyos problémáról írt Péter Beáta, amelyre továbbra sincs igazi megoldás •  Fotó: Rédai Attila
Olyan súlyos problémáról írt Péter Beáta, amelyre továbbra sincs igazi megoldás Fotó: Rédai Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.