HIRDETÉS

Gyerekkönyv karácsonyra: jó ízlésű tartalom és vizuális élmény is legyen

Kiss Judit 2017. december 20., 14:54
HIRDETÉS

Hogyan válasszuk ki a minőségi gyerekkönyveket a rendkívül gazdag karácsonyi kínálatból? Mely szempontokat tartsuk szem előtt, hogy vizuális élmény és szövegbeli tartalom tekintetében is a jó ízlést szolgáló könyvek kerüljenek a gyermekolvasók kezébe? – ezeket a kérdéseket jártuk körül Makkai Kinga marosvásárhelyi pedagógussal, gyermekirodalom-oktatóval.

Nagy a kínálat, de érdemes válogatni Fotó: Thomas Campean

Elsősorban a szülők a felelősek azért, hogy miként alakul a gyereknek a könyvekhez, olvasmányélményekhez, irodalomhoz való viszonya, hiszen rajtuk múlik, hogy milyen kiadványokat adnak a kicsik kezébe. Ezért rendkívül lényeges, hogy igényesen válasszák ki a könyvajándékot a kiadók bőséges erdélyi kínálatából – fejtette ki megkeresésünkre Makkai Kinga marosvásárhelyi pedagógus, a Károli Gáspár egyetem kihelyezett kánortanító tagozatának gyermekirodalom-oktatója.

A szakember, aki 2000-től tanít pedagógiát, irodalmat, gyermekirodalmat, felhívta a figyelmet, három fő szempontra kell odafigyelni, amikor gyermekkönyvet választunk: a kiadóra, a szerzőre és az illusztrátorra.

HIRDETÉS
„Kulcsfontosságú, hogy elismert, múlttal rendelkező, minőségi könyveket megjelentető kiadót válasszunk, hiszen rengeteg a silány, giccses kiadványokat ontó kiadó, az ő termékeik is gyakoriak az erdélyi könyvpiacon.

Igényes gyermekkönyveket ad ki az erdélyi Gutenberg, a Koinónia, magyarországiak közül pedig ajánlatos a Pagony, a Móra, a Naphegy, vagy a Cerkabella termékeit választani" – hívta fel a figyelmet Makkai Kinga.

A szülőtől is függ, milyen lesz a gyerek viszonya a könyvekhez Fotó: Kristo Robert

Azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az irodalmi életben megbecsült szerzők munkáit válasszák ajándékként a felnőttek, de ugyanilyen fontos, hogy ízléses, igazi vizuális élményt nyújtó illusztrációk szerepeljenek az adott könyvben. Az illusztrátor, képzőművész egyenrangú társszerzője egy kiadványnak, és legalább olyan fontos a képi világ, mint a szöveg a jó gyermekkönyv esetében – vélekedett Makkai Kinga, hozzátéve, rengeteg olyan könyv kapható, amely bővelkedik gyönyörű rajzokban, a vizuális élmény pedig az esztétikai nevelésben és az ízlésformálásban is meghatározó szerepű.

Rengeteg giccses kiadvány is kapható

„A minőségi illusztráció mint képzőművészeti alkotás elindítja a gyereket az esztétikai élmény befogadása felé vezető úton, a jó gyerekkönyv esetében pedig ez párhuzamosan történik a szöveg befogadásával. Kiemelten fontos odafigyelni arra, hogy ne vásároljanak a szülők silány szövegekkel és giccses rajzokkal megjelentetett gyerekkönyveket, amelyek szinte elárasztják a piacot. Az olyan kiadványok, amelyekben csak szélesen mosolygó, boldog arcok láthatóak, vagy amelyek például nem tüntetik fel a címlapon az illusztrátor nevét, már gyanúsak” – mondta a szakember. Mint ecsetelte, az erdélyi gyerekkönyvpiac kínálata rendkívül gazdag, rengeteg jó kortárs irodalmi művet lehet megtalálni, ezek közt kicsiknek, kis- és nagykamaszoknak szóló kiadványok egyaránt szerepelnek. Makkai Kinga blogot vezet a gyerekeknek szóló frissen megjelent kiadványokról, az olvasóvá nevelésről. A Tunderorszag-meseorszag.blogspot.ro internetes tárhelyen található egyik írásában kifejti,

2-3 éves korban a lírai műfajok (mondokák, versek) mellett a rövidke gyerektörténeteket elbeszélő könyvek segítségével elégíthetjük ki a picik történetéhségét.

Ilyenek Marék Veronika Boribonról szóló könyvei, Berg Judit Maszat-sorozata, melyek a kisgyerek mindennapi életének egy-egy hétköznapi történését, mozzanatát, problémáját mesélik el képek segítségével. A kis „olvasó” könnyen magára ismer ezekben a szereplőkben, még ha esetenként állatok is, és ez az azonosulás teszi lehetővé az indirekt nevelési hatás megvalósulását.

Versből sohasem elég

„Körülbelül másodikos korig a mesék, mesekönyvek számítanak a legjobb ajándéknak. A 9-10 éves kiskamaszokat már a kortárs meseregények kötik le, példaként Szabó T. Anna A fűszermadár című regényét vagy Kertész Erzsi munkáit említeném. A nagyobb kamaszokat már leginkább a fantasy műfaja, a kitalált, képzeletgazdag világok vonzzák és ezekben is bővelkedik a kortárs magyar irodalom. Ilyen Bosnyák Viktória Tündérboszorkány – regény fiúknak és lányoknak című könyve, Tasnádi István Időfutár című, izgalmas kalandregénye, vagy Jeney Zoltán Rév Fülöp című lovagregénye” – sorolta a Makkai Kinga. Megemlítette Wéber Anikó Az osztály vesztese és El fogsz tűnni című könyvét is, valamint a kolozsvári diáklány, Lupescu Kata kalandregényét, A kalózlányt.

Nem mindegy, milyen Fotó: Boda L. Gergely

Kérdésünkre, hogy miként lehet manapság a gyermekek figyelmét az irodalmi alkotások felé fordítani, a szakember azt válaszolta, az ő meglátása szerint ennek jó eszközei a versek is, hiszen gyermekversből soha nem elég. Az ajándékot vásárló felnőttek figyelmébe ajánlotta a Ragyog a mindenség című erdélyi gyermekvers-antológiát, vagy a Friss tinta – mai gyermekversek című magyarországi gyűjteményt.

„Nagyszerű kortárs költők írnak kicsiknek is szóló verseket, ezeket minél több gyereknek kéne olvasnia. Hiszen a mai gyerekek a kimondottan az ő világukat visszatükröző, szókincs, tartalom és üzenet szempontjából is mai versekre éhesek.

Kovács András Ferenc, Varró Dániel, Lackfi János, Szabó T. Anna költeményei kiválóak e tekintetben. Kiemelném a marosvásárhelyi költő munkásságát, hiszen amint annak idején Faludy György fogalmazott Kovács András Ferencről: ő a kortárs Weöres Sándor” – mondta a szakember.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS