Ha nem jutott a buszulepényből…

Liget 2019. október 16., 15:01

Buszulepény – az vajon mi, és miért ez a neve? Megtudhatják a választ, ha fellapozzák a Székelyhon napilap szerdai számának Erdélyi Gasztó mellékletét, mely a régi ételek világába kalauzolja el olvasóit.

Csak az lesz bosszús, aki nem kap... Fotó: András Tamás

A buszulepény lehet ordás vagy fahéjas, az, hogy mi kerül a lepénybe, az adott évszak határozta meg. Mivel télen nem volt orda, ilyenkor azt fahéjjal helyettesítették.

A Homoród–Küküllő LEADER Egyesület jóvoltából az Erdélyi Gasztró melléklet folytatja a gasztrotörténeti kalandozást a régi ételek világában. A melléklet munkatársa előbb az egyesület kiadványában fedezte fel a beszédes nevű, ordával töltött kemencés süteményt, majd végigkövette az őszi, már fahéjjal ízesített buszulepény munkafolyamatait.

Az egyesületnek a térség régi ételeit felkutató tagjai a lövétei Sata Lajosné Julis nénitől és Lázár Imréné Gizi nénitől jegyezték le a receptet, és az ordás töltelékest az Asszonykórus tagjai sütötték meg a Régi ételeink nyomában című kiadványhoz. Aztán a lövétei tájház udvarán tartott, Gasztronómiai anyanyelvünk a turizmusban című rendezvényen György Margit dagasztotta a vájdlingnyi kőttes tésztát, a tepsibe rakás és ízesítés praktikáit ki-ki elleshette György Enikő, András Katalin és György Gabriella keze nyomán.

Keressék a Székely Gasztró mellékletet, és süssék meg a buszulepény!

Fahéjjal, cukorral szórják... Fotó: Veres Nándor

... és olajjal locsolják... Fotó: Veres Nándor

... majd még a tepsiben kelesztik Fotó: Veres Nándor

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat