Kintháláson, idegen kenyéren: Csibi János

Péter Beáta 2020. október 23., 19:16 utolsó módosítás: 2020. október 23., 19:24

Csobotfalvát elhagyva a mező szélén szállunk ki az autóból egy napsütéses őszi szombat délelőtt. Kikericsszőnyeg borítja a domboldalt, távolabb juhnyáj legel, mi is legeltetjük a szemünket az idilli tájon. Ám nem sokáig, mert a dombról hatalmas testű kutyák loholnak felénk. De szalad velük a pásztorfiú, Gyula is. Édesapjával, Jánossal legeltetnek itt. Különleges beszélgetés csodás helyen egy rendkívüli életútról és életformáról. 

Kintháláson, idegen kenyéren: Csibi János
galéria
Pásztorélet: Csibi János története a juhászok közt sem mindennapi Fotó: Veres Nándor

„Jöjjenek, a kutyák nem bántanak most, mert itt vagyok” – kiabálja Gyula. „Szép, az biztos, csak türelem legyen az állatokhoz” – mondja, miközben ő is körbetekint a tájon. „Csend van és nyugalom, harmónia, igaz, közben felheccelnek az állatok, de aztán megnyugszom. Én a városban nem szeretem, nem az én világom. Bejárok az iskolába, de mindig várom, hogy délután jöhessek ide ki. Gyalog járok télen is”– magyarázza a fiú, miközben a nyáj felé vesszük az irányt. Időközönként rendreutasítja a kutyákat a nagy pásztorbottal, megtudjuk, az egyiket, Tiszát lehet simogatni, a másik kettőtől, Fecskétől és Mackótól óvva int.

„Csibi János vagyok”– nyújtja a kezét mosolyogva a pásztor, aki addig a botjára támaszkodva figyelte az érkezésünket. „Ezek január másodikán születtek, olyan kutyák, hogy előttük irgalom nincs, nagyon önfeláldozóak a gazdájuk iránt, megtámadják a betolakodókat, állatot, embert egyaránt. Érzik, ha fél valaki, olyan izzadságszagot bocsájt ki az ember ijedtében. De ha már itt vannak, nincs amiért féljenek, ha meg akarták volna enni, eddig már megették volna”– nyugtat meg.

„Itt hanemegyebb a genetika nem hazudott” Fotó: Veres Nándor

Miközben én még mindig némi aggodalommal pislogok rájuk, kiderül, szükség van itt ilyen „társakra”, bár medve mostanában nem jár, farkasok igen. Most még csak egy-kettő, de télen falkában támadnak. Tavaly, december 12-én egyik kutyát tépték szét, „alig maradt belőle pár dirib-darab”– mesélik. A vírus is szóba kerül. „Engem nagyon nem érint idekint, hála Istennek. Engem egy másfajta vírus szállt meg: ez a pásztorság. 1967-ban hajtottam ki először a juhokat, és kisebb-nagyobb megszakításokkal feszt az állatok mellett voltam. Én azóta karanténozok, kint vagyok a pusztában, mint Szent János, csak nem sáskákon élek” – mutat rá vidáman János.

Isten, akinek napot adott…

Sétáljunk, mondja, mert közben a nyáj halad, eregelünk hát mi is utána, és Csibi János belekezd nem mindennapi élettörténetébe. „Egy nő s egy férfi kapcsolata kellett, hogy egy ilyen szép példányt kihozzanak, mint én. Apai ágon az elődeim ditróiak voltak. Apámnak volt öt gyermeke, és egy fiatal román leánkával összehozta az Isten alkalmilag. Mivel ami történt, megtörtént, nagyapám bosszúságból anyámat kiírta a családból, elküldte a két fiútestvérivel téli legeltetésre, hátha útközben odavész, ami oda kéne vesszen.

De Isten, akinek napot adott, a szerencsét nem biztos, hogy mindenkinek odafűzte, mert az nem úgy van, hogy ha szerencséd sincs, napod se legyen.

Aztán így sikerült, hogy bár nem is akartak hallani rólam, egy átmeneti vándorpásztorság alatt megszülettem 1959. november 6-án Karácsonkőn. Elég hűvös volt az idő, már le volt havazva, ott a szamár hátán, nem volt se kalyiba, se semmi” – csuklik el a hangja, majd inti, hogy mindjárt folytatja, csak kapjon egy „korty” levegőt.

Hatéves volt, amikor először kihajtotta a juhokat Fotó: Veres Nándor

Majd tovább meséli: a zord körülmények miatt tüdőgyulladása lett, Gyergyószentmiklóson kezelték. Ráadásul agyhártyagyulladást is kapott, ennek következtében a fél fele lebénult. „Na, de Isten csak nem hagyott el. A biológiai apám azt mondta az öccsének: »Gyula, ti már 17 éve együtt vagytok az asszonnyal, gyermeketek nincs, vegyétek magatokhoz ezt. Soha meg ne tudja, hogy ki volt az apja. Én maradjak Csibi Pista, a nagybátya, te meg Csibi Gyula, az édesapja.« Úgyhogy jó korán megkóstoltam az idegen kenyeret. Anyám, mivelhogy elszakítottak tőle, kapott egy elmezavart, szegény elől engem minden áron rejtegettek, azt mondták neki, hogy a fia meghalt, azért, hogy felejtsen. De nem bírta ezt a fájdalmat. Én hatéves voltam, amikor a nevelőszüleimnek – akiket addig édesanyámnak és édesapámnak szólítottam, mert azt hittem, ők a szüleim – született egy közös gyermekük. Akkor azt mondta a nevelőanyám: fiam, ami a testemből nem szakadt, a szívemhez nem ragad. Ez engemet egy életen keresztül kísért” – bólogat, és könny gyűl a szemébe, szótlanul sétálunk egymás mellett egy ideig.

Gyula és a két hűséges kutya Fotó: Veres Nándor

Aztán egy viccel üti el a szomorúságot, és tovább mesél. Egy gyergyótölgyesi orvosnak köszönhetően 1969-ben kezelésre vitték Techirghiolra. Akkorra már a második nyarát töltötte az esztenán. Büszkén mondja, ő magyarnak tartja magát, 1973-ban Márton Áron püspök bérmálta meg. „Hetvennégyben a Jóisten megsegített, elkerültem Marosvásárhelyre a gazdasági iskolába, az akkori »murokegyetemre«. Elég az neki, hogy ott voltam négy évet, de minden áldott nyáron pásztorkodtam, kikerestem magamnak őszire az egyenruhára valót, a gumicsizmára valót, amivel jártam praktikázni a gazdasági iskola farmjára. Olyan is volt, hogy Marosidecsről a Kelemen-havasokig gyalog felmentünk, onnan be Dornavátra felé. Elhozta a Jóisten azt az időt, hogy kellett érettségizni, elég jó átlaggal végeztem, nálamnál butábbak voltak, de szerencsésebbek is. Ez van, ilyen az élet.”

Hegyeken-völgyeken át

Csibi János álma az volt, hogy állatorvos legyen. Fel is küldte az iratkozási iratait Kolozsvárra az egyetemre, kérte az apját, akivel akkor az ákosfalvi állami gazdaság juhait gondozták, hogy adjon pénzt neki – két tinó árát –, tudjon felvételizni.

A pásztorélet nagyon vad, zord, kemény Fotó: Veres Nándor

„Véget akartam vetni ennek a kinthálási életnek, mert túl korán megkezdtem. Apámat az emberei otthagyták ősz felé, ketten maradtunk. Úgy jártam, hogy nem adott pénzt, ember nélkül volt, megmaradtam mellette. Gondoltam, őszre összeszedem magam. De akkor mondta a főnök, hogy ad még két embert mellénk és két szamarat, és menjünk le Ialomița megyébe a juhokkal gyalog. 1978. november 27-én indultunk el, és ’79 április 14-én jöttünk vissza. Ezidő alatt három hétig háltunk egy szín alatt, s a többit a szabad ég alatt. Hozták utánunk a kenyeret, a szalonnát és a puliszkalisztet. Sokszor az se volt, amiből tüzet tegyünk, imitt-amott kukoricakocsányból csináltunk egy jó tüzet, a szamár hátán volt egy koszos mosdótál, abban mosakodtunk. Tizenkilencedik életévemben voltam. Mondom, ha a Jóisten megsegít és megszabadulhatok, akkor soha az életbe még juhbőgést se halljak. De elég az neki, hogy telt-múlt az idő, sikerült egy állategészségügyi állást Mezőpanitban kapjak.”

Egy ideig ott dolgozott, jól is ment minden, de a „vírus” ismét kiütött rajta. Hagyott csapot-papot, és ment juhászkodni. Később mint állategészségügyi technikus Gyergyószárhegyen kezdett dolgozni tehenek mellett. Itt érte a ’89-es fordulat. Néhány év múlva jószándékú embereknek köszönhetően Csíkba került, előbb lovak mellé, majd ismét juhokat őrzött. Csobotfalvi, csomortáni, somlyói, taplocai juhnyájak legeltetését vállalta el az évek során. Közben családot alapított, házat épített nem csak Csobotfalván, hanem kint a hegyen is.

Apa és fia az „irodában” Fotó: Veres Nándor

„Én gazdag ember vagyok, ilyen szép irodám van” – mutat körbe. „A család otthon van, hétgyermekes édesapa vagyok, van egy leányom s a többi fiú. Büszke vagyok rájuk. Gyula 2005-ben született, akkor aztán azt mondtam, legyen vége, zárjuk be a gyufagyárat, jól van így, ahogy van, s el van boronálva. Hét gyermeket felneveltünk. Gyula az, aki szereti azt, amit én. Itt hanemegyebb a genetika nem hazudott. Olyan hercs közbe-közbe, mint én, mert fel-felkapja a vizet. Most autóbádogosnak tanul, de sokat van itt velem. Van egy plusz tehetsége, nagyon jól zenél, egy bodzafa furulyával nekifogott, aztán kapott egy szaxofont is a bátyától.”

Virrad és sötétedik

És hogyan telik egy nap az esztenán? Virrad és sötétedik – mondja huncutul. Nyáron reggel négy órakor kelni kell, a fejők már fél ötkor be vannak ülve a „fejőlikba”, legkésőbb ötig el kell kezdődjön a fejés. A juhokat beterelik az eszterungába, egy juhot egy-másfél perc alatt meg kell fejni. Tavasszal kinyúlik a fejési idő, mert a juhok még nincsenek összeszokva. A tejet leszűrik, beoltják – magyarázza. „Ki kell várni a 40-45 percet, mert ha nem, az már nem túró. Amíg a tej aluszik, hamarjában az, aki az esztenán van, a reggelit megcsinálja. Ahol rend van, ott legkésőbb fél nyolcig a juhokat elcsapják. A fejőjuhok mennek hamarabb, a meddő megy utána. Fél egyig elé kell jöjjön a fejő. Amelyik az esztenán van, megcsinálja a sajtot, lefőzi az ordát, az embereknek megcsinálja az ételt, levesfélét, vagy ami van, meleg ételt. Ismét egy-két órába beletelik a fejés, ha annyi idejük van, hogy esznek s le tud dőlni az, amelyik a juhval jár, jó, s ha nem, akkor veszi a pálcát s legkésőbb fél négyig csapja el őket. Aztán este fél nyolc, nyolcig elő kell legyen jőve. Nyár végén, ahogy a nap megyen összébb, úgy már húzódik össze a program. Amelyik a sajtnál van, sokszor éjjel egy óráig fennül, amíg az ordát lefőzi. Ez így megy egészen szeptember elsejéig.” A juhokat Szent Mihálykor ellenőrzik, ha megfelelőnek bizonyult a pásztor, akkor az őszi legeltetésre is megfogadják.

Akikről Wass Albert „könyvet írt”

Az idős pásztor olvasmányélményei is szóba kerülnek – nem véletlenül. Mint mondja, a Bibliát elejétől a végéig elolvasta. Aztán egy alkalommal kapott ajándékba egy regényt. A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó gondozásában 2017-ben kiadott Wass Albert A funtineli boszorkány című háromkötetes regényét napokig nem tudta letenni, éjjel elemlámpa fényénél falta az oldalakat.

Nem csak támaszkodásra szolgál a bot Fotó: Veres Nándor

„Minden évben fogadom Antal Imre betlehemes csapatát, és egy alkalommal Nándi (Veres Nándor fotós kollégánk – szerk.megj.) is jött velük, így ismerkedtünk meg. A legsikeresebb fényképek aztán jó helyre kerültek, a világgal megismertetett minket. Jött a következő év, mondta, hogy Szent György napján szeretne pár felvételt csinálni a juhösszeszedésről. Fel is jött három napra, jártunk együtt a juhokkal. Eljött az ősz, el a tél, angyalfiára kaptam a köteteket. Néztük a borítót, olyan ismerős volt a fotó. Ott volt a Hajdú kutyám, mi valami medvenyomot próbáltunk leleplezni, mert friss volt, esett is azelőtt, mind nezegettük, észre se vettem, mikor fényképezett le. Így kerültem címlapra. »Nézze meg édesapám, Wass Albert könyvet írt rólunk« – kiáltott fel Gyuszi fiam, amikor meglátta. Addig nem voltam oda az olvasásért, de amit leírt Wass Albert, lehetett hasonlítani az én életemre is Nucának, a főszereplőnek az életét. Azt, amit ténylegesen leír ott, nem tudja még egyvalaki leírni.”

Csibi János: jól megvagyok, ahogy vagyok. Lelki beteg nem vagyok, hála Istennek, mert levezetem. Ez a pár gumicsizma kifog mindenféle negatív áramlatot Fotó: Veres Nándor

Közben a nyáj „megsirült”, és amennyire lehetett, mi is összebarátkoztunk a kutyákkal. Jánossal még beszélgettünk egy kicsit a világ dolgairól, a mai fiatalokról, a csillagok állásáról – elmagyarázta, hogy a Hadak útját kell mindig figyelni, mert aszerint lehet megállapítani, hogy milyen lesz a következő lelki és természeti időszak –, majd búcsúzkodni kezdtünk. Gyula még egy nótát is eljátszott furulyán nekünk búcsúzóul.

„Engem csak az ismer meg, aki velem szóba áll, aki távolról lát, csak azt mondja, ez is csak egy János, mert nem nagyon vigyorgok senkinek.

A keleti vonásaim megvannak, hogy húzom a szememet, s úgy nézem az embert, mert ha kinyitom a szemem, több mindent látok rajta” – hunyorog mosolyogva János. „A pásztorélet nagyon vad, zord, kemény. Vannak ragadozók, rossz emberek. Volt, hogy egy éjszaka 75 kilométert kellett menni a juhokkal, mert nem volt más kiút. Engemet medve ijesztett meg s próbált, vaddisznó ütött el, látszik az arcomon is. A havasokat mind végigjártam. Most, amikor lehoztuk a serget, és első este lefeküdtem, kérdeztem: édes jó Istenem, még hány esztendő lesz, hogy én a kajibába háljak? De nem panaszkodom, a lábam kicsit fáj, a bócnik kezdtek gyengülni a térgyemben s imitt-amott, a derekam is közben fáj, de egyébként makkegészséges vagyok. Ami volt, eltelt, volt szép is közte. Örvendek, hogy jól megvagyok, ahogy vagyok. Se lelki beteg nem vagyok, hála Istennek, mert levezetem. Ez a pár gumicsizma kifog mindenféle negatív  áramlatot, mindent, ami nem jó” – mutatja kacagva a csizmáit, majd még hozzáfűzi: „Apám hetven évet élt, én is, ha annyit élek, meg vagyok elégedve. A többi túlfelől is eltelik.”

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2020. október 23-án.
2 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport