Közösségi műhely: pikk-pakk megszerelnek mindent, s még az önsegítésben is segítenek

Péter Beáta 2022. október 18., 18:43 utolsó módosítás: 2022. október 18., 20:18

Szinte bármi megtanulható, és szinte bármit el tudunk készíteni vagy megjavítani mi magunk is, ha megértjük a működését, odafigyelünk és bízunk önmagunkban. Egy csíkszeredai házaspár tömbházak között alakított ki egy közösségi műhelyt éppen azért, hogy másokat is ösztönözzön, és lehetőséget biztosítson a barkácsolásra.

Közösségi műhely: pikk-pakk megszerelnek mindent, s még az önsegítésben is segítenek
galéria
Enikő és Zoltán. A megoldást keresik a problémákra Fotó: Veres Nándor

Egy játékrobot hangrendszerét javítja éppen Kovács Zoltán, amikor belépünk a Csíkszereda központjában egy tömbházsor pincéjében kialakított műhelyébe. Mindig van, amit barkácsolni. De vannak itt még megrendelésre készülő fatárgyak, a fal mellett nyolc méter hosszú munkapad, a terem közepén egy mozgatható munkaasztal, a falakon pedig különböző szerszámok sorakoznak. Egy kisebb helyiséget raktárként használnak, ahol alapanyagok várnak a sorsukra. A MegoldomPont működtetői többféle szolgáltatással igyekeznek megkönnyíteni a hozzájuk fordulók ügyes-bajos gondjait.

Dániai példa 

Kovács Zoltán és felesége, Enikő közösségi műhelyként álmodta meg és alakította ki ezt a helyet mintegy évvel ezelőtt, ahová bárki bemehet, barkácsolhat, ismerkedhet a különböző szerszámokkal, segítséget kérhet az elképzelései megvalósításához. Volt is már rá példa, hogy baráti társaságok barkácsoltak itt együtt kerti sütőhöz szükséges darabokat, vagy éppen szülők tértek be ide a gyerekeikkel, hogy együtt bütyköljenek valamit. De workshopokat is tartanak, hiszen tér és eszköz is adott ahhoz, hogy egy-egy tárgy elkészítésének fortélyait elsajátítsák itt csoportok.

Bárki bemehet és dolgozhat a gépeken Fotó: Veres Nándor

Zoltán Székelyudvarhelyről költözött Csíkszeredába, és mint mesélte, nem volt kimondottan bütykölős gyermek.

„Inkább pusztító voltam, mint építő, ami fel volt építve, azt nagyon könnyen el tudtam rontani. Otthon, a családban édesapám inkább hívott egy szakembert, hogy orvosolja az adott problémát, mintsem nekifogjon saját maga. Leginkább tékozló gyermek voltam, aki öt éven keresztül jártam mérnöki szakra, és köszönöm szépen, jól voltam, élveztem az életet. Aztán kikerültem Dániába dolgozni, és ott, amikor túlórára fizettek, akkor hirtelen mindenhez »is« értettem, és mindent gyorsan megtanultam. Istállófedéstől kezdve mindent megcsináltam, muszáj volt megtanulni, mert akkor volt munka, és akkor volt pénz. Ott megtanultam, hogy ne várjak másra, magam is meg tudom csinálni azt, aminek nekifogok. Ha nem is értek hozzá, de meg tudok kérdezni olyant, aki útba igazít, és ott van még az internet és a szakirodalom”

– magyarázta.

Miután Dániából hazatért, egy csíkszeredai szaküzletben dolgozott éveken keresztül, és megfigyelte, hogy a lakásban történő egy-egy apróbb meghibásodástól is sokan kétségbe esnek, és nem tudnak mit kezdeni vele. Nem mernek nekifogni megjavítani, ha csepeg egy csap, és hetekbe is telhet, amíg találnak egy szakembert, aki két mozdulattal kicseréli a meghibásodott alkatrészt. „Úgy jártunk mi is, hogy a feleségem lakásán volt egy mosogatógép, amelyik nem működött. Gondoltuk, ha már ott van, miért ne működne, ezért hívtunk egy szerelőt. Ő mondta, hogy milyen alkatrészek kellenek hozzá, és hogy hány hét múlva tud jönni. Meg is egyeztünk, de az adott időpontban mégsem jött el, és akkor nekifogtam megszerelni a gépet. Elsőre nem sikerült, de másodikra igen. Addig csináltam, amíg jó lett. Mert ha a működési alapelvet megérted bármilyen eszköznél, akkor tudod orvosolni a problémát.”

Bíznunk kellene magunkban

Zoltán sok mindenben kipróbálta magát a padlófűtés-szereléstől a szúnyogháló-készítésig. Karácsony előtt fenyőfát és karácsonyfa talpat kínált a környékbelieknek a műhelyből, kérésre bele is faragta a fát. Jelenleg egy villanyszerelési képzésen vesz részt, és időközben elindította a lakásszervíz-szolgáltatást is. „Egyre-másra gyűltek az olyan történetek, hogy ha elromlik egy zár, nem találnak embert rá, aki kicserélné. Özvegyasszonyok, egyedülálló anyák, idős emberek fordulnak hozzám legtöbbször, de olyan férfiak is, akik maguk is meg tudnák javítani az elromlott dolgot, mégsem bíznak saját magukban, a képességeikben, abban, hogy meg tudják tanulni, és meg tudják csinálni. Egy-egy apró dolog is gyötrődés számukra, elsírják magukat nekem olyan problémáknál, amikor egy csavarhúzóval meg lehet oldani az egészet.”

A kétkezi munkának sok szépsége van Fotó: Veres Nándor

Így hát

amikor nem a műhelyben van, akkor házhoz megy bútort összerakni, feljavítani, és minden olyan problémát orvosolni, amely egy lakásban felmerülhet.

Van, amit még soha nem csinált, de megtanulta, megértette, és megoldotta. „Annak örvendenék, ha többen jönnének ide, és pikk-pakk megoldanák, amit szeretnének. Ha rájönnének, hogy ők maguk is meg tudják csinálni a két kezükkel. Kérjenek segítséget, ha kell, de próbálják megoldani. Például, a gépeknél ott van a használati utasítás. Ezt sokan el sem olvassák, csak nyomogatják a gombokat, de nem értik meg, hogyan működik. Pedig minden le van írva, hogy hogyan kell használni és karbantartani. De sokan ódzkodnak a kétkezi munkától, és alapvető problémákat nem tudnak megoldani, és ezáltal máris függenek valakitől” – mutat rá Zoltán. De hozzáteszi, hála Istennek szép számban vannak olyanok is, akik felismerték a kétkezi munka szépségeit, és még ha segítséggel is, de igyekeznek megoldani a hétköznapi élethez szükséges eszközök karbantartását, javítását. Vagy éppen egy új használati tárgy barkácsolását. Éppen ezért a műhelyből szerszámokat is lehet bérelni, a kalapácstól kezdve a létrán át a speciálisabb barkácsgépekig.

 

Férj és feleség együtt dolgozik Fotó: Veres Nándor

Online a műhely élete

A vállalkozásban a felesége, Enikő kezeli az online felületeket. A MegoldomPont Facebook-oldalán nyomon követhető a műhely élete, és ugyanitt osztanak meg időről időre szerszámgépek használatával kapcsolatos ismereteket is. „A tervek között van, hogy gyerekeknek tartsunk workshopokat, hiszen fontos lenne megtanítani őket arra, hogy mit hogyan lehet megoldani, milyen eszközöket lehet használni, minthogy a szülők csinálják meg helyettük. Hogy gyakorlati készségeket sajátítsanak el” – avat be Enikő.

Zoltán hozzáfűzi, ő maga sem tud mindent, de nyitott az újra, nyitott a tanulásra, és akkor érez igazán elégtételt, amikor egy elsőre bonyolult feladat során darabjaira szedi a problémákat, és miután összerakja a megjavított tárgyat, gépet, az működik.

Ha megérti valaminek a működési elvét, meg tudja javítani Fotó: Veres Nándor

„Ez a társadalom nem fog így működni sokáig, hogy minden jön a derült égből, és megveszünk mindent. Az erőforrások mindig végesek, el fognak fogyni. Két generációval ezelőtt mindent megcsináltak, olyan használati tárgyakat, amelyeket ma is használnak. A fogyasztói társadalom annyira eltért ettől, mert minden évben veszünk valamit, mivel elromlott a másik. Pedig sok mindent meg lehetne javítani, és nem kidobni, mert bizony lehetne egy-egy tárgynak második élete”

– hangsúlyozta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.