Minél nagyobb, annál szebb: ágütés Felcsíkon

Péter Beáta 2018. augusztus 31., 15:21 utolsó módosítás: 2018. augusztus 31., 16:55

Papírvirágokkal feldíszített két szép szál sudár fenyő – középen koszorúval és Isten veled/Isten hozott feliratú táblákkal – jelzi a csíki falvakban, hogy bizony lakodalom lesz, vagy volt nemrégiben a háznál. És ha ma már legtöbben nem is ismerik a rituális jelentését, tartják a szokást, hiszen ez jó alkalom a nagy eseményre való ráhangolódásra, találkozásra, beszélgetésre. Egy baráti társaságot kísértünk végig, megnézni, hogy a lakodalmat megelőzően hogyan is zajlik Felcsíkon az ágütés.

Kacagás és viccelődés mellett zajlik a munka az egyik jenőfalvi udvaron, amikor egy csütörtökön megérkezünk: lakodalomra készülnek. Nem itt van a lakodalmas ház, a vőlegény egyik barátjának udvarán támasztották ki azt a négy szép szál fenyőt, amelyeket előző vasárnap hoztak be az erdőről.

Fotó: Veres Nándor

Elkészültek a fenyőfonatok is, a koszorúk, amelyeket majd a kapuk két oldalán felállított ágak közé erősítenek fel, a kapu fölé. A fenyők törzséről már lehántották kézvonóval és fejszével a kérget, szerdán lecsiszolták, piros és zöld csíkokat festettek rájuk. A lányok, a menyasszony barátnői épp a krepp-papírból készített, piros és fehér színű rózsákat erősítik fel az ágakra. „Ez a szokás a baráti társaságon belül körbemegy, szerre elmegyünk mindenkinek. Mi is a nagyobbaktól láttuk. Vidékenként változik a szokás, itt mindig csütörtökön állítják fel, és a következő hét csütörtökén szedik le. Ha megyünk lefelé, Rákos, Csicsó környékén a hat hetet tartják. Nem tudom, hogy az ágütésnek mi a magyarázata, így kaptuk s így csináljuk” – mondja Antal Ákos, a vőlegény, amint a munkálatokat figyeljük. „Az a lényege, hogy lássák, elkelt a menyasszony” – fűzi hozzá a vőlegény egyik barátja.

„A magyar népszokásban a zöld ág a természet megújulásának jelképe.

Termékenységvarázsló és rontáselhárító szerepe volt az emberi élet egyes szakaszaiban, naptári ünnepek alkalmával, jelesnapi és gazdasági szokásokban”

– magyarázza Szabó Rita néprajzkutató, akit a téma kapcsán kerestünk fel. 

Fotó: Veres Nándor

A fenyő mint szokáskellék bár ma már csak mint díszítőelem van jelen a lakodalmas házak kapuján, de mint minden áthagyományozódott szokásnak, a fenyőállításnak is megvolt a népi hagyományban a rituális jelentése. Díszítőelemként nem csak kiemelték, megkülönböztették a lakodalmas házat, hanem kommunikációs szerepet is betöltöttek, összetett szimbólumrendszerük üzenetet fogalmazott meg.

Az egyik pár fa tizenegy méter hosszú, a másik nyolc és fél

– tudjuk meg Ákostól. Ez előbbi kerül a lányos ház kapujához. „A lényeg azon van, hogy minél nagyobb legyen, és akkora, hogy beférjen. Volt olyan eset, hogy a rózsa elérte a magasfeszültségű huzalt, és azonnal leégett, de olyan is, hogy kiütötte az áramot. Mindenki igyekszik, hogy az ágak minél szebbek, díszesebbek legyenek, mert ez egy büszkeség. Bár egyre nehezebb szép és nagy fehér fenyőket kapni. A nagyobb ágakkal nehezebb is dolgozni, figyelni kell, hogy épségben érjenek be” – avat be Ákos a részletekbe.

Fotó: Veres Nándor

Mint mondja, ez egy egész héten át tartó „műsor”. A legények vasárnap hozzák be az ágakat, este összeülnek egy közös vacsorára. Szerdán és csütörtökön ismét közös vacsora van, miután felütötték mindkét háznál az ágakat, a péntek pihenőnap, és szombaton van a lakodalom. „Hétfőn legénybúcsú volt, amely beékelődött a keddbe is. De ez a valamikori hagyománynak nem volt része, a modern kor hozta” – véli a vőlegény. Hozzáteszi, egyre nehezebb lesz, hogy az ágütés hagyomány megmaradjon. Az ő baráti körében még vannak olyanok, akik lovat tartanak, de egyre kevesebben gazdálkodnak. Pedig az ágütés úgy szép, ha a fenyőket szekérre teszik fel, azon hozzák be az erdőről, és úgy viszik a leányos és legényes házhoz. Ilyenkor a helyi közbirtokossággal egyeztetnek, amely ilyen alkalomra szívesen ad fát.

Fotó: Veres Nándor

„Az „ágat” a lakodalomba meghívott legények ütik fel, gondosan válogatva az erdő fái között, egyforma, nem öreg, nem törött fákat választva, a díszítést pedig a lakodalmazó leányok végzik. Balázs Lajos néprajzkutató szerint

a felállított zöldágak erotikus jelképek is, amelyek a menyasszonyt és a vőlegényt jelképezik,

az ágak keresésében, kiválasztásában és összetársításában tanúsított gondosság pedig nyilván a fiatalok összeillőségét, szépségét, harmóniáját célzó, rejtetten ma is működő hasonlóságon alapuló mágia következetes példái. A lakodalmi zöldágakat a 20. század első felében és az azt megelőző időkben azonosították a pár jövőbeli házaséletével– mutat rá Szabó Rita. A lakodalomkor azért nem volt szabad féloldalas, görbe fát kivágni lakodalmi zöldágnak, mert a menyasszony is eloldalog, hamis lesz a házaséletben. Régebb éjszaka is őrizték a felállított ágakat, mert a bosszúból levágott ág, vagy ha letörték a fa hegyét, „keresztjét”, az is rossz előjelnek számított. A díszítésben kiemelendő, hogy fehér és piros krepp-papírral díszítik legszívesebben a lakodalmi fák ágait, hogy azok magyar nemzeti színekben pompázzanak.

Fotó: Veres Nándor

Tehát amíg a fiúk feladata a fák kiválasztása, előkészítése és felállítása, a lányok krepp-papírból rózsákat hajtogatnak és az ágakra tűzik. Ezúttal mintegy ezer darabot készítettek, mint mondják, két-három percet vesz fel egy rózsa meghajtogatása. Ez is jó alkalom az összeülésre, a lakodalomra való ráhangolódásra.

Fotó: Veres Nándor

Amíg az ágak díszítése zajlik, mi egy másik jenőfalvi házhoz látogatunk el. Gyenge Mária és Farkas Magdolna ugyanis szívesen készít a faluban levő lakodalmakat megelőzően papírrózsákat, ha megkérik rá. Mutatják is a gyönyörű darabokat, amelyeket egy jenőfalvi lány, Erőss Elvira lakodalmára tűrögettek. „Leányka korunktól foglalkozunk ezzel. Amikor kicsi leánykák voltunk, akkor rakták a jakabágakat a kapura, május elsejekor.

Akkor édesanyámék megtanították, hogyan kell csinálni. Aztán attól arrafelé örökké csináltuk.

Most már leginkább csak lakodalmakra ütnek ágat. Néhány helyen még most is ütnek jakabágat a kicsikéknek. Az nagy megtiszteltetés volt régen. Volt idő, hogy nem volt krepp-papír, akkor papírszalvétából tűrtük. Most lehet kapni krepp-papírt, de egy időben nagyon szűk volt a felhozatal. Ahogy tudtuk, úgy csináltuk” – emlékezik vissza Gyenge Mária. Szomszédasszonyával, Farkas Magdolnával gyakran ülnek össze rózsákat hajtogatni. Szerinte minél keményebb a krepp-papír, annál jobban lehet vele dolgozni, és annál szebbek, tartósabbak lesznek a rózsák. „Tudni kell a technikáját, de nekem nem áll rá a kezem. Mari megpenderíti a papír széleit, ő jó szaporán tudja penderíteni, én tűröm össze s kötözöm. Besegítünk egymásnak.”

Fotó: Veres Nándor

Előzőleg megmérik a kaput, hogy milyen hosszú lesz majd a koszorú, és annak függvényében készítik el a megfelelő számú rózsát. Mint mondják, van, aki más technikával tűri a rózsákat, de úgy vélik, a koszorúra szép nagyok illenek. Ők ketten két-három óra alatt készítenek el egy doboznyi díszt. Van, hogy a fiataloknak is segítenek, megmutatják szívesen, hogy hogyan kell készíteni, tűrni.

Fotó: Veres Nándor

„Ezt örökölte mindenki. A leányos háznál kiteszik a táblát, hogy Isten veled, a fiúnál Isten hozott. Mostanában jó sok lakodalom van. Ágütés csak egyszer van egy életben a fiatalnak. Aztán lehet, hogy többször nősülnek, kinek hogy találja el a sors, de ágütés egyszer van. Most nem olyanok a fiatalok, amilyenek voltunk mi, hogy a nehézséget tűrtük s viseltük. Tűrni kell egy életen keresztül, szerre, mikor kinek. Most nem viselik a fiatalok. Nekünk ahogy volt, úgy volt jó” – hangsúlyozza Mária. Visszaemlékszik, nekik negyven évvel ezelőtt volt az esküvőjük, akkor is ütöttek ágat. Úgy véli, akkoriban még nagyobb felhajtás volt a nagy esemény körül. „A lakodalomra itthon készültek a háznál.  Disznó vágódott, tinó vágódott, a szomszédok segítettek, készültek, az a hét arra volt szánva. Úgy volt akkor még, hogy

szombaton volt az esküvő, éjjel mindenki hazament, kicsit pihent, vasárnap reggelre visszament. Vasárnap estig volt a lakodalom, hétfőn este pedig a visszahívás.

Aztán kedden, szerdán, csütörtökön pakoltak. Így szinte két hétig tartott – egy héttel azelőtt és egy héttel utána. Hova tovább jobban leszűkítették. De szerencsére a fiatalok ma is összetartanak, esténként összeülnek és megcsinálják a rózsákat. Amikor nem tudják csinálni, vagy el vannak menve külföldre, mi besegítünk.  Napközben nekünk sincs időnk, főleg esténként tűrjük. De hova tovább lesz időnk, mert telik az idő, nem tudunk menni a mezőre, és lesz időnk rózsát készíteni. Fel kell tegyük az internetre, hogy rózsakészítést vállalunk” – mondja kacagva Mária, majd megmutatja, hogyan is kell tűrni a rózsákat. 

Fotó: Veres Nándor

Elköszönünk, visszatérünk az ágütőkhöz, akik időközben előkészítették a fákat, a szekér is előállt. Az éppen arra járókat, nézelődőket süteménnyel és pálinkával kínálják a vőlegény hozzátartozói. Miközben a legények kicipelik a feldíszített fenyőket, a lovak gazdája az állatok sörényét is feldíszíti: rózsát kapnak a fülük mellé, láthatóan zavarja őket a papír zizegése, igyekeznek a girlandokat lerángatni a szájukkal, vagy türelmetlenül dobbantanak. A társaság összeszedelőzködik, előkerül az Isten veled feliratú tábla is. A másik, amelyiken azt írja, hogy Isten hozott majd a vőlegényes háznál felállított ágak közé lesz felrakva. Az ágütők és a díszítő leányok mind felülnek a szekérre, majd a tűző napon, énekszó közepette Csíkrákosra indulnak. Itt van ugyanis a menyasszony, Görbe Tünde szülői háza, ahol az első rend ágat felállítják. Azaz most már Antal Tünde, mert a polgári esküvőt korábban megtartották.

Fotó: Veres Nándor

Egy-két óra múlva be is hajt a szekér a csíkrákosi udvarra az éneklő fiatalokkal és a két feldíszített ággal. Az udvaron a család, rokonok, szomszédok gyűltek össze, a menyasszony édesanyja hideg itallal és süteménnyel kínálja a melegtől és az énekléstől kifáradt, hosszú útról érkezőket.

„Nagyon jól rá tudtam hangolódni az esküvőre. Ez a hét erről szólt.

Minden nap találkoztunk a barátokkal, rokonokkal, összeültünk és beszélgettünk. Itt Rákoson kisebb ágakat szoktak rakni, ezek gyönyörűek” – nézi mosolyogva a menyasszony az ágakat, amelyek felállításához már hozzá is fogtak a legények és a lányos ház férfitagjai.

Fotó: Veres Nándor

„Volt, amikor a legények a vállukon vitték, nem volt ennyi lovasfogat. Azelőtt való vasárnap elmentek ágakért, elhozták az ágakat, kedden, szerdán megpucolták, meghántották a végeket. Szerdán megfestették piros-fehér zöldre a szárát, vagy csak tiszta pirosat festettek. Csütörtökön reggeltől, amíg indultak, díszítették” – magyarázza Kajtár Ilona, a menyasszony nagymamája, hogy régebb is így zajlott az ágütés. „Nekünk is ilyen karácsonyfánk volt” – mondja az egyik kicsi lány a körülállók derülésére.

„Csicsó felé feljebb!” – hangzik közben az utasítás, amint a koszorút igyekeznek hozzáilleszteni a két fához. 

Fotó: Veres Nándor

„Szerintem a székelységet jelképezi. Én nem éltem ezt a világot. Amikor én mentem férjhez, akkor nem szabadott ilyeneket csinálni. A szomszédból vagyok, és csodálom, hogy ilyen gyönyörű. Azt mondják, hogy minél nagyobb, annál díszesebb. Össze kell párosítani a két ágat.

Ilyen szép legyen az életük is, mint ez a két fa!”

– hangzik el a jókívánság Péter Erzsébettől, az egyik szomszédasszonytól. „Legyen szerencsés minden perce” – teszi hozzá Ilona néni is, miközben meghatódva nézi a már felállított ágakat.

Fotó: Veres Nándor

Ezek a jenőfalviak kitettek magukért – bólogatnak többen is, miközben felkerül az Isten veled feliratú tábla is az ágak közé a koszorúra. Az ágütők pedig, rövid pihenő után, énekszóval Jenőfalva felé szekereznek, hogy a legényes háznál is legyen meg még napvilág az ágütés.

„Úgy tartották, hogy lakodalom után még egy hétig mindenképpen a házak kapuja előtt kell, hogy legyenek felállítva a zöldágak, mert ha hamarabb leszedik őket, akkor a házasélet is olyan rövid lesz. Az sem véletlen, hogy különböző vidékeken a lakodalomkor, minden egyes helyszín bejáratánál, amelyet az újdonsült pár érint, magasba nyúló, szép, örökzöld fák vannak. Ez kifejezi az erőt, az egészséget és a termékenységet, ez által az ifjú pár szerencsében és áldásban részesedik, s mindez arra irányul, hogy házaséletük a házasságkötés után is „örökzöld” és boldog maradjon” – összegez a néprajzkutató.

• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport