Molnár Levente: harmóniára fogok törekedni

Péter Beáta 2021. december 31., 16:51 utolsó módosítás: 2022. január 03., 12:42

Fontosnak tartja méltón, emlékeket rögzítve lezárni az óesztendőt, és hittel, reményekkel teli nekiindulni az új évnek – a székelyföldi Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes az elmúlt év nehézségeiről és szépségeiről is mesélt, továbbá a jövő évi terveit is megosztotta velünk.

Molnár Levente: harmóniára fogok törekedni
galéria
A pünkösd előtti zarándoklata alatt sok mindent tisztázott magában Fotó: Haáz Vince

Diákkorában a szilveszter a felhőtlen szórakozásról szólt, és mindig tett újévi fogadalmat is, amelyeket többé-kevésbé sikerült is betartania. Ahogy ért és komolyodott, látta, hogy miben tudja és kell segítenie szülőföldjét, és ezt nagy lelkesedéssel űzi azóta is. „Ahogy kikerültem idegen földekre, ott általában munkával telt és szolid ünnepléssel, de nem tudtam úgy felszabadulni, mint Székelyföldön, és nem is nagyon igényeltem. Magyarul, magyarul jobb minden, pláne mulatni. Tavaly viszont elengedhettem magam ebben az időszakban, fergeteges buliban volt részem tizenöt év után először” – mondta el az énekes.

Mint rámutatott, szilveszterkor mindig odafigyel a lelkiségre, arra, hogy miképpen zár és indul egy esztendő.

„Enyhén babonás vagyok. Főleg az első tizenkét napra figyelek oda, és hiszek a lencse szerencsehozó erejében. Leginkább személyiségi fogadalmakat teszek, próbálok sokkal jobban odafigyelni magamra ilyenkor, igyekszem a gondolataimat szemlélni, hogy ki vagyok én valójában. A fő célom az, hogy minden évben egy jobb és hasznosabb emberré váljak. Ilyenkor ideje elgondolkodnom, hogy mit is kéne Lázár Ervin Csodapatikájából vásárolnom.”

Az idei újévi fogadalma közé tartozik az is, hogy többet fog mozogni, mosolyogni, és sokkal inkább elfogadónak lenni embertársai iránt. „Harmóniára fogok törekedni lelkemben és testemben egyaránt.”

Molnár Levente az elmúlt évéről is mesélt. Mozgalmas éve volt, nagy változások történtek az életében, az emberi kapcsolatok terén.

Már a járvány előtt elhatározta ugyan, hogy nem szeretne külföldre járni olyan sokat, mint előtte, visszamondott szerződéseket, aztán a tavaly az operaházak is bezártak a világjárvány miatt. „Ez is sok mindenben igazolt engem. Egy sokkal nehezebb, értékesebb helyen kell boldogulnom, alkotnom: a hazámban. Én a nemzetemnek, a Kárpát-medencének kell hasznos legyek. Az évem úgy kezdődött, hogy szülőföldjükön megismertem a moldvai csángókat, és egy olyan magyar világ tárult elém, ami egyedülálló és példaértékű. Életvitelük és kitartásuk nagyon inspiráló.”

Azt is megosztotta velünk, hogy a magánéletében is hozott változásokat a 2021-es év. „Egy elképesztő munkában vettem részt. Életem egyik legmélyebb, legszentimentálisabb, legszemélyesebb párkapcsolati helyzetábrázolását éltem át a Kékszakállú Herceg Vára előadásában. Annyira jól sikerült ez az előadás, hogy egy nagyon fontos korszakot sikerült tisztázni, majd lezárni az életemben.

Mester Viktóriával, akivel a Kékszakállú Herceg Várát énekeltem, párkapcsolatunkat lezártuk.

Rendkívüli erőket mozgattunk meg a darabban. Vikivel mindig nagy dolgok születnek amikor együtt dolgozunk. Most egy új szakasz indult, amiben örök igaz barát, szövetséges és kislányom édesanyja marad. Egyfajta műveltség is ez, hogyha valaki kultúrával, művészetekkel foglalkozik, és szerepekből és fantasztikus történetekből táplálkozik, akkor így tud élni, így tudja feldolgozni az ilyen eseményeket. Ezért is ajánlom mindenkinek az operát, az irodalmat, a színházat, ugyanis ez intelligenssé teszi az embert szellemileg, érzelmileg egyaránt. Viszont nem kell engem sajnálni, mert nem sokkal utána jött egy őszinte, mély és szeretetteljes kapcsolat az életembe. Tehát ahol megszűnt valami, lezárult egy korszak, elindult egy újabb.”

„A Jóisten nagyon figyel ránk. A pandémia krízisében a szakmámon gondolkodva, és nem találva helyemet szólt a telefon. Molnár Sándor, a Mária út zarándoklat vezetője hívott, és mondta: Levente, szükség van rád.

Csoda történt velem, és nagyon fontos küldetést kaptam. Életbevágó fohászokat, könyörgéseket, hálákat kellett szállítanom zarándoklatom alatt a Csíksomlyói Szűz Máriához. Hirtelen talán értelmet nyert, hogy mit is ér a lelkiségem, munkásságom és ismertségem. A Jóisten mintha kitüntetett volna, hogy jól végeztem eddig a munkám. A csiksomlyói imádkozó tömeghez szólhattam, és énekelhettem nekik. Nem tudom eléggé kifejezni szavakban azt az érzést, hogy miben volt részem. Mélyen magamba néztem, és végiggondoltam az életemet. Nagyon sokat segített ez a zarándoklat, és ezentúl is az életem része marad.”

Szakmailag is sorra jöttek a kihívások, mint például a Bánk Bán, a Kékszakállú, a Toborzó, a Békemenet, meg a Koppány az Erkelben.

„Mind magyar, mind itthon, hát nem csodálatos? Kemény karakterek, erős emberek. Éljen a magyar kultúra! Nos, kezdjük: Bánk Bán. Van egy olyan rendezésünk, ami a valaha leglátványosabb, leghősiesebb, legmagyarabb és talán a magyar szívet legjobban megdobogtató előadás. Talán olyan előadókkal nem szerénykedve, akik az arany korszakéval vetekedve vállvetve megállják a helyüket. Ez a rendezés, ez a bemutató Csíksomlyóra készült. Ez az előadás 2022-ben létre kell, hogy jöjjön Székelyföldön, a Jóisten segítségével. Nos, ilyen dolgok mozgatnak meg, őrölnek fel, ez illik a székely magyar virtushoz, ilyen szakrális helyhez, ilyen erőt demonstrálva megmaradásunkért. Én úgy érzem, ez egy szent küldetés. Ha sikerül, talán ez lesz előadói művészetem legfontosabb csúcspontja, ennek a létrehozása és eléneklése.

A hideg is kiráz, hogy vajon könnyek nélkül el fogom-e tudni énekelni a Hazám, hazámat. Vajon nem csuklik-e el a hangom? Vajon meg fogom-e tudni mutatni, hogy ez mennyire fontos?

Ilyen dolgok felkészülésére és véghezvitelére kérem a Csíksomlyói Szűz Máriát, a magyar nemzetet és elöljáróinkat, hogy születhessen meg ez a csoda.”

Hozzátette, nagyon fontos számára, hogy a magyarságnak adjon, azt érzi, hogy ezért folyamatosan tevékenykedni kell. De az is igencsak fontos, hogy a hit mellett ott legyen a nemzeti tartásunk, büszkeségünk. „Közös összefogással kell a hazánkat együtt szeressük, építsük – ezt kívánom jövőre.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.