Ördög Dezső: jó érzés egészséges ételt adni az embereknek

Péter Beáta 2019. május 28., 14:15

Tíz évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy több száz állatot fog tartani, városi gyerekként úgy cseppent bele a falusi világba, hogy annyit tudott a kecskékről: négy lábuk van. Ma már több csíkszeredai családnak szállítja naponta a kecsketejet, csirkéket nevel, ribizlit termeszt. Élt Magyarországon és Angliában, most nagyszülei csíkszentgyörgyi házában lakik. A legnagyobb hozadéka ennek az életformának a szabadság, és az, hogy az embereknek egészséges táplálékot tud kínálni – véli a fiatalember.

Ördög Dezső és hű házőrzője Fotó: Veres Nándor

Ördög Dezső Csíkszeredában született és nevelkedett, majd az érettségi után őt is elkapta a „külföldi láz”, hat évet Magyarországon dolgozott, majd öt évet Angliában. „Abszolút városi gyerek voltam, most már kezdek átformálódni, már csak a csirkékből is kiindulva: három éve még gumikesztyűben fogtam meg a napos csirkét, most már a hetest is meg merem fogni csupasz kézzel” – mondta nevetve, amikor Csíkszentgyörgyön meglátogattuk. Jelenleg mintegy ötven kecske, több mint hatszáz csirke és egy kutya van a portáján. De soha nem tudja pontosan, hogy hányan vannak, mert mozognak erősen – süti el a klasszikus viccet.

Úgy kezdődött az egész, hogy szinte nem is tudta, mibe fog bele, korábban nem voltak ribizlitermesztéssel vagy állattartással kapcsolatos tapasztalatai.

Úgy kezdett neki, hogy ez egy nagy kaland, és saját maga kellett (és kell a mai napig is) megtapasztalja ennek a buktatóit, nehézségeit, de ugyanakkor szépségeit is.

„Érdekesen indult. Egy ismerősünk daganatos beteg lett, és azt mondták neki, hogy igyon kanca- vagy kecsketejet. Csíkszentgyörgyön volt egy kecskefarm, felhívtuk kedden, és szombatra már tudtak adni tejet. Mondtam, mekkora buli ez, akkor öt lejbe került egy liter tej, kecskét kell venni. S akkor ezt így el is döntöttem, de éppenséggel nem minden úgy volt, ahogy ez látszott” – idézi fel a kezdeteket.

„Valószínű fogadásokat is kötöttek imitt-amott a faluban, hogy meddig bírom.” Fotó: Veres Nándor

2016 márciusában beültetett egy területet ribizlivel, mert olvasta valahol, hogy finom a feketeribizli-pálinka. Szeretett volna egy pálinkafőzdét beindítani, de aztán rájött, hogy nem is olyan egyszerű ezt megvalósítani. Visszament Angliába, kiszámolta, hogy mennyi pénzt kell összegyűjtsön ahhoz, hogy a terveit meg tudja valósítani.

„Háromszázezer fontnál jártam, de még nem minden volt kipipálva a terveimből. Rájöttem, hogy erre tíz év sem lesz elég, s akkor kezdtem visszafele venni a dolgokat, és 2016 augusztusában hazajöttem. A pálinkafőzőt egyelőre feladtam. A kecskékkel az elképzelésem egyszerű volt: megveszek egy kecskét, az ad nekem hét liter tejet, hétszer öt harmincöt, tíz kecskével háromszáz ötven lej napjára.

Októberben vásároltam három kecskét, fejni nem tudtam, hívtam a szomszédot, hogy a helyzet az, hogy itt vannak a kecskék, tej is van, tőgy is van, de hogy legyen?

Azelőtt fent a kecskefarmon megmutatták, hogy hogyan kell megfogni, meghúzni, jött a tej. A szomszéd segített fejni, és a három kecskéből kifejtünk három litert. Mondtam, nagyon jó, de a kilencig még baj van, de majd este biztos jobb lesz. De este is csak három liter tejet adtak. Aztán azok a kecskék is megmaradtak, hat litert nem értük el velük a mai napig sem. De így kezdődött ez az egész. Akkor még vettem kecskéket, és első télen volt tíz kecske és tíz juh.”

Tavasszal aztán megtudta, hogy egy volt osztálytársa csirkéket nevel, gondolta, ő is kipróbálja. Rögtön háromszáz napos csibét rendelt, igaz, nem tudta, hogyan is kell őket tartani. Első éjszaka negyven megdöglött, végül a háromszázból száz maradt meg. Következő évben már nagyobb helyen tartotta, az idén már csak egy pusztult el a kétszáz darabból.

Fotó: Veres Nándor

Szabadság és nyugodt életmód - már ezért megéri Fotó: Veres Nándor

„Mindent magamnak kellett kitapodjak. Azt sem tudta senki megmondani, hogy háromszáz csirkét hogy kell nevelni. Úgy fogtam bele mindenbe, hogy olvasgattam utána, én láttam lovat is az úton, tudtam, hogy van kecske, annak négy lába van, tehát nagyjából tisztában voltam, de rengeteg dolgot nem tudtam. Egy született falusinak alapdolog, hogy az a kecske nem csak eszik, nem csak tejet ad, hanem ganét is termel. Azt el kell vinni, ki kell dobni. Ezekkel én mind úgy szembesültem, hogy most akkor mit kell csinálni, hogy kell ezt, hova tegyem. Nekem az udvarról az az elképzelésem, hogy egy falusi udvar mindig tiszta, télen hó van, nyáron zöld fű. Én ügyeltem a gyepre, de a ganét ki kellett vinni.

Jöttek egy traktorral, feltúrták az udvart, bele voltam betegedve. Nem annak örültem, hogy a ganét elvitték az udvarról, hanem hogy hogy néz ki az udvar.

Voltak ilyen dolgok, amelyekre rá kellett jöjjek. Egyszer azt mondta valaki, hogy egyszerű a gazdálkodás: amikor a falusiak elindulnak szántani, menjél te is, mikor vetni mennek, menjél te is, mikor aratni, menjél te is. Nem számít se óra, se nap, ők tudják, hogy mikor mit kell csinálni. És van benne igazság.”

Három éve még gumikesztyűben fogta meg a napos csirkét Fotó: Veres Nándor

Kérdésünkre, hogy miképpen fogadták őt és egyáltalán a „kecskebizniszét” a faluban, kacagva mondja, hogy valószínű fogadások is vannak imitt-amott, hogy meddig bírja. Volt már előtte egy kecsketartó gazda a faluban, ezért neki mindenképp könnyebb ilyen szempontból.

Időközben létrehozta a Kosár Farmot, kérésre vágott csirkét, kecsketejet szállít a városba. „Előneveléssel indult, háromhetes korukig neveltem és eladtam. Aztán jött a kérés, hogy kellene vágott csirke. És akkor ezt is kipróbáltam, elkezdtük vágni őket. A testvérem a »marketinges részleg vezetője«, kiírta a közösségi oldalra, hogy vágott csirke eladó. Huszonnégy óra alatt 170 darabra jött rendelés. Most már havi szinten csináljuk ezt, már márciusban tudtam, hogy májusban mennyi csirkét kell vágni. Valahogy a sors is úgy akarta, hogy nyolcvankilenc volt májusra felírva, és kerek perec nyolcvankilenc csirke maradt meg. Már én is kezdem vágni. Eddig azt mondtam, hogy azt az egy állatot nem vágom le, de most kénytelen voltam én is odaállni. Az egyik szomszédasszony is besegít. A Kosár Farm az enyém, de egyedül ezt nem lehet csinálni. Egész jó kis csapat van a ribizliszedésre, málnaszedésre, tyúkvágásra is megvannak a segítők, szomszéd, barátok, ismerősök, a szüleim, mindenki mozgósítva van. Van, aki segítségbe, van, aki napszámba jön. Ha valahová elmegyek, az állatokat meg kell etetni, ebből a szempontból szerencsém van, itt falun könnyebb ezt így csinálni.”

Ördög Dezső 14 ár területen termeszt feketeribizlit. Szörp, lekvár, ivólé lesz belőle - és egy kevés pálinka Fotó: Veres Nándor

A 14 áron termő ribizliből tavaly lekvárt, szörpöt és ivólevet készített, idén is ez a terve a terméssel – és még egy kevés pálinka is kijön belőle. A ribizlis mellett tíz ár területen málnát is termeszt. Meséli, amikor kimegyünk a ribizlisbe, hogy úgy vette a töveket, hogy a kertészetben kért ötszáz darab ribizli tövet, és csak annyit tudott, hogy feketeribizlit szeretne termelni. Így öt fajtát is kapott, ma már tudná, hogy melyik fajtával ültesse be a területet.

„A ribizli sok ember szemében hülyeség. De amikor leülünk beszélgetni, hogy a tíz ár ribizliből hogy alakul, s mondjuk pityókából vagy gabonából, akkor mások a vélemények. Már első évben visszafordította a rá fektetett pénzt és energiát” – magyarázza Ördög Dezső.

Soha nem tudja pontosan, hogy hányan vannak, mert „mozognak erősen” Fotó: Veres Nándor

Hangsúlyozza, meg lehet ebből élni. A tejet értékesíti, amikor készül sajt, azt is. Juhokat is tart az esztenán, onnan is kap sajtot. „Papírforma szerint kijön a matek. Nem annyira gyorsan, mint ahogy én gondoltam, hogy hazajövök, hétfőn megveszem a kecskét és pénteken már a száz lejeket számolom. Annyira nem.

De van igény erre, amit csinálok, egyre inkább van kereslet a házi jellegű dolgokra. Azután megy jobban, miután kialakul a bizalom.

A tejen érződik, hogyan van kezelve, fontos, hogyan csomagoljuk. Egy átlagkereset kijön, igaz, itt nem tizedikén érkezik a fizetés. A látszat ellenére rengeteg pénz kell belenyomni. De eddig még semmi nem maradt a nyakamon, ha kolbászt csináltunk, megvették, ha sajtot, azt is, a tej fogy, a csirkehús fogy, ha juhsajtot kapok az esztenáról vissza, azt is tudom értékesíteni. Gyakorlatilag mindent tudok, csak még kísérletezési fázisban van például az, hogy melyik lesz a legjobb kolbász a kecskéből, ami mindenkinek ízlik.”

Itt is megvan a napi rutin, feladat reggel és este is, de emellett, ha valami nem készül el ma, elkészül holnap, nem dől össze a világ. Egyetlen dolog lényeges: az állat egyen Fotó: Veres Nándor

A fiatalember rámutat, a házhoz szállítás beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Amellett, hogy saját magának osztja be az idejét, kialakul egy direkt kapcsolat a vásárlókkal, ő is tudja, hogy kinek viszi, a vevő is, hogy kitől vásárol. „Legutóbb is, amikor csirkéket szállítottam ki, és kispénzű emberek is vásároltak, láttam, örvendtek neki, mert olyan volt, mint annak idején, a nagyszüleik idejében.

Este leültem, és jó érzés volt, hogy valami jót tudtam adni nekik, hogy valamivel hozzájárultam ahhoz, hogy egészséges ételt egyenek. A tejnél is ugyanez van, amikor fut szembe a kisgyerek, mert tudja, hogy a kedvencét viszem.”

Hozzáteszi: a szabadság miatt is vonzza ez a fajta életmód. Nem kell a metróra, vonatra futni, mint például Londonban, ahol élt. Itt is megvan a napi rutin, feladat reggel és este is, de emellett, ha valami nem készül el ma, elkészül holnap, nem dől össze a világ. Egyetlen dolog lényeges: az állat egyen.

„Hogy a lapit ma szedem össze vagy holnap, nem számít. Egy nagyvárosban, ha egy nap nem dolgoztál, azt megérzed, mert az utazás, lakhatás sokba kerül, mindenre pénz kell. Itt, ha favágás van, összegyűlünk öten-hatan, összevágjuk. Következőben megyünk a másikhoz, itt még él a kaláka-rendszer, az, hogy segítsünk a másikon, és nem mindent pénzzel mérünk. Ez nekem nagyon bejött. Igaz, hogy közben hiányzik a nyüzsgés, de ezt most már Szeredában is meg lehet kapni.

Visszagondolok, hogy Pesten és Londonban is felültünk a buszra, metróra és bambultuk a telefonunkat. Embertelen az, ami ott van, mindenki hajtja a pénzét, nem érdekel senkit semmi. Nekem ebből elegem volt, hogy hajtok, és lehúzzuk egymásról a bőrt, nekem nem jött be.

Itt nyugodtság van. Nem mindig, de többnyire. Ha vannak is zsúfoltabb napok, végül minden a helyére kerül. És amikor tavasszal az állatok elkezdenek elleni, felülírja ezeket a napokat, olyankor látod, hogy miért csináltad ezt, hogy milyen lesz az a gidó, jól etetted vagy sem. Most már az időjárásról »leszoktam«. Idegesített az elején, hogy nem így vagy úgy van, ahogy szeretném, most már hagyom, amit akar, azt csinál” – mondja derűsen. 

Fotó: Veres Nándor

Tervei között szerepel, hogy különböző programokra tudjanak ellátogatni a gyerekek vagy családok a portájára: állatsimogató, közös sajtkészítés stb. Ugyanakkor szeretné, ha egy-két éven belül létrejönne egy Közösségi Kosár jellegű program is, amelynek a lényege, hogy a bevásárlókosárba helyi termékek kerülnének bele – hús, zöldség, gyümölcs – , összekapcsolva a termelőket a fogyasztókkal. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport