Sör, nyúl, csokoládé Brüsszelben

Liget 2019. november 06., 11:04

Izgalmas gasztronómiai témákkal jelentkezik hétről hétre a Székelyhon napilap Erdélyi Gasztró című kiadványa. Ezúttal sincs másként, többek között Brüsszelbe kalauzol el, ahol Belgium különböző régióinak szokásaiból és gasztronómiájából kaphat ízelítőt az odalátogató, és ezúttal az olvasó is.

Csokoládéboltok választéka Brüsszel belvárosában Fotó: Makkay József

Zsúfolásig megtelnek a déli órákban és este a vendéglők, sörözők Brüsszel belvárosában az Európa minden részéből ideözönlő hivatalnokokkal és a rengeteg turistával. Vannak nevesebb belvárosi éttermek Brüsszelben – mások mellett a többemeletnyi felszolgáló-felülettel rendelkező Chez Léon –, ahova egy nagyobb csoport számára hetekkel korábban le kell foglalni az asztalokat, hogy a csapat együtt lehessen a vacsora idejére.

„Több ilyen vacsorán részt vettem már, így elmondhatom, hogy ezeknek az esteknek az igazi élménye az utánozhatatlan ízű és összetételű belga sör. Amelyből az ország területén mintegy ötszáz fajta készül, többségük az éttermek és a sörözők alatti sörpincékben, házi sörfőzdékben.

Ezeknek a nedűknek nemcsak az ízesítése és egyedi zamata vendégmarasztaló, hanem a mi tájainkon szokásos söröknél jóval magasabb alkoholfoka is. Míg Erdélyben egy átlagos sör alkoholtartalma 5 fok körüli, Belgiumban gyakoriak a 8–9 vagy a 10–13 fokos sörök is” – mutat rá Makkay József, a cikk írója.

Mint javasolja, érdemes megkérdezni a pincért, hogy a felszolgált vacsorához milyen sör jár, mert ahogyan magyar nyelvterületen a bort, Belgiumban söröket kínálnak főételek mellé. Ugyanakkor eleve több étel sörrel készül, például a sörben főzött nyúl, amelyet ropogósra sült belga hasábburgonyával kínálnak. Van olyan helyi recept is, ahol nem főzik, hanem sörben pácolják több órán vagy akár egy éjszakán át. A belga sült krumpli – amelyet nem csak éttermekben, hanem utcai kifőzdékben, talponállókban is kínálnak a különböző húsok mellé – rendszerint állati zsiradékban készül, és vastagra szeletelik.

A gazdag hal- és kagylóételek mellett érdemes megkóstolni a flamand gulyást is, amely igen hasonlít a magyar változathoz, csak sörrel készül, és az ízesítése is más. Remek egytálétel ebédre vagy vacsorára.

A pisilő fiú csokoládészobra egy csokis üzlet kirakatában Fotó: Makkay József

Sokan arra esküsznek, hogy a belga csokoládénak nincs párja a világon. A mintegy 150 éves múltra visszatekintő helyi csokoládéipar mára világmárka lett. Aki Brüsszelbe látogat, az egymást érő csokiboltok szemkápráztató kínálatából válogathat – olvashatjuk. „Szinte mindenhol láttam a Brüsszel (és Belgium) szimbólumává vált pisilő fiú (Maneken Pis) szobrának kicsinyített csokimását is üzletekben. A 17. század elejétől a mai formájában álló hatvan centis bronzszobor szimbolikájához számos legenda fűződik, de a mai Brüsszel rekordokat döntő sörfogyasztását hűen jelképezik a mindenhol fellehető szobormásolatok, nemcsak csoki, hanem kulcstartók és egyéb használati cikkek formájában is.”

Belgium és az Európai Unió fővárosának gasztronómiai ínyencségeiről és látnivalóiról bővebben az Erdélyi Gasztró e heti számában olvashatnak, sőt, azt is megtudhatják, hogyan kell elkészíteni a házi nyulat sörben párolva, flamand módra.

Városszerte egymást érik a sörüzletek Fotó: Makkay József
Jellegzetes söröző a legismertebb belga sörmárkákkal Fotó: Makkay József
Söröző reklámja brüsszeli módra Fotó: Makkay József
Friss kagyló citrommal egy brüsszeli piacon Fotó: Makkay József
Ajándéktárgyak kavalkádja: pisilő fiú minden mennyiségben Fotó: Makkay József
Az Európai Parlamentbe érkezik a legtöbb látogató Fotó: Makkay József
Brüsszeli utcarészlet. A régi épületek között gombamód nőnek ki az új tömbházak Fotó: Makkay József
Kisvendéglők sétánya. Több száz étterem várja minden este vendégeit Fotó: Makkay József
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat