dr. Turányi Csilla

2020. július 15., 17:20

Utálom az anyósomat!

Olyan sokszor hallani ezt, még „bölcsebb” feleségektől is, akik tudatosabbak, igyekeznek jóindulatúak lenni, és van önreflexiójuk. Azért mondom, hogy igyekeznek, mert az anyós egy olyan karakter, aki képes előhozni egy nő legsötétebb énjét. És sajnos ez fordítva is így van. Ritkaságszámba megy, amikor egy meny elég jó tud lenni egy anyósnak, hibáival együtt elfogadja, és őszinte szeretettel együtt tudnak lenni.

De miért ilyen nehezített ez a viszony? Az anyósviccek mennyisége is érzékelteti e kapcsolat kínosságát. Mi olyan nehéz ebben, hogy olyan keveseknek sikerül az őszinte baráti kapcsolat?

Vegyük sorra a befolyásoló tényezőket:

Egy férfi, két nő

Habár a szeretetéért nem versengenek, az idejéért, figyelméért igen. A meny mégiscsak elvette az anyától a fiát, ő az a nő, aki most már (ideális esetben) nagyobb hatást gyakorol rá. És ez nem így volt. Az anyának fel kell tudnia dolgozni, hogy a fiának már nem az első az életében. Nehéz ez.

Külön nehezíti az anyós–meny viszonyt, ha a férfi még ne m nőtt fel igazán, és az anyján csüng érzelmileg, fizikailag („anyuka főztjénél nincs jobb”). Ilyenkor a feleség joggal érzi, hogy veszélyben van a státusza. Elkeseredettségében egy idő után az anyós lesz a célpont, végül is ő nevelt egy ilyen „anyámasszony katonáját”. Jó ezeket az erőviszonyokat az esküvő előtt megvizsgálni, hogy a menyasszony tudja, hogy mire vállalkozik.

A jövő generáció

Mindenkinek megvan az elképzelése, hogy egy gyereket hogy lenne jó nevelni. És mindenkinek más az elképzelése még egy szerelmespáron belül is, nemhogy az anyós és a meny között. Az unoka sok konfliktus forrása.

A nagyszülőnek jó lenne belátni, hogy neki már volt esélye saját elképzelés szerint gyermeket nevelni, most a fiatal szülőkön a sor.

Persze elmondani el lehet, sőt el is kell a véleménykülönbséget, de kérdés, hogy hányszor és milyen stílusban.

Szerintem ha egy nagymama – bár elkényeztetné az unokát, és ha a szeme fénye csak süteményt kíván, egész nap csak azt adna neki – úgy a jó, ha tiszteletben tartja a menye egészségtudatos táplálkozási elvárásait.

Külön kérdés, hogy hol van a frontvonal? A mama a szomszédban lakik, és állandóan hatással van az unokákra, vagy látogatások alkalmával lesz intenzív a behatás? Vagy netalán közös a háztartás? Megvannak az előnyei, hátrányai, és megvannak a nehézségei az ilyen helyzeteknek.

Fotó: 123RF

Ha a nagyi beköltözik napokra-hetekre a családi fészekbe, kétségtelenül szokatlan erőviszony-módosulások történnek. Hatalmas elfogadást, alkalmazkodást igényel az anyós és a meny részéről egyaránt. Az anyós, ha segíteni próbál a meny territóriumán, fontos, hogy szem előtt tartsa, hogy a menye mit szeretne. Ha bármi ajándékot ad az unokáknak (gyilkolós játék, ízfokozós édességek), amivel az édesanya nem ért egyet, ezt behozta a családi fészekbe. Ebből a szempontból könnyebb, ha pár utcával lakik arrébb, mert az unokák megtanulják, hogy otthon van egy rend, nagyinál meg mások a szabályok. Szabályok? Á dehogy, végtelen szabadság, ami mértéktelenül lehet, hogy a semmirekellőség felé vezetne…

Bár a végén egy nagyszülő sem örvendene, ha lusta, tiszteletlen unokája lenne, de ezt a nevelést sokan a szülőkre hagyják, holott csapatmunka kellene legyen.

Édesanya segít, anyós szórakozik

Minden édesanya szíve vágya, hogy a gyerekének jobb, könnyebb legyen. Ezért a fiatal feleség édesanyja általában azt lesi, hogyan segíthet. Eszméletlen sokat magára vállal, dolgozik, intézkedik.

Ezzel szemben az anyós nem a fiatal édesanyát akarja kímélni, hanem az unokákkal jól szórakozni.

Ezért ő fantasztikusan jól eljátszik a kicsikkel, nem zavartatja magát, ha felfordulást hagynak maguk után (főleg ha látogatóban van), vagy későn fekszenek le és másnap nyűgösek, nyúzottak a gyerekek (akkor már úgysem vele vannak). Felelőtlenül és boldogan játszik az unokákkal a maga legnagyobb örömére. A gyerekek szemében is tökéletes nagyszülő. Én azt mondom mégis, hogy meg kellene találnia tudatosan az arany középutat. Mert ha segít a menyének is, akkor az jobban bírja a napi feladatokat, több ereje marad a gyerekekre, tehát ha a menyének segít, az unokáinak is jót tesz.

Személyiségtípusok

Minden kapcsolatban akadnak megbeszélni való dolgok. Hosszú távon mindig az őszinteség az elviselhetőbb. Ha az egyik fél évekig csak tűr és szenved, nagy ára lesz a látszólagos nyugalomnak.

Persze az évek során minkét félnél születnek sebek, amiket meg kell tudni bocsájtani, be kell gyógyítani.

Elkerülhetetlen, hogy az anyós és a meny hibázzon, ezzel számolni kell. A passzív agresszív szurkálódások vagy manipulatív családtag toborzás a másik fél ellen, nem vezetnek jóra.

Ha van akivel, le kell ülni és átbeszélni a sérelmet. Ha olyan a másik fél, hogy abban az élethelyzetben nem lehet, akkor leírni vagy valamilyen formában kivezetni (festés, futás), hogy ne maradjon fájdalom az emberben. Nyolcvanéves békés rokonomnak még most is felmegy a vérnyomása és elcsuklik a hangja, ha szóba kerül, hogy az anyósa milyen kegyetlen volt vele. Nehéz ilyen nagy terheket cipelni.

Családi szokások

Míg az egyik családban a konfliktusokat hangos viták kísérik, máshol orrlógatva, hallgatagon reagálnak az összezördülésre.

A különböző családi szokások is könnyen sértődésre adhatnak okot. Ott, ahol szoros a családi kötelék, sérelemként élheti meg az anyós a laza kapcsolattartást, holott lehet, hogy a meny csupán ilyen mintát hozott otthonról. De ha mondjuk hasonlóak is lennének a kapcsolattartási szintek, a heti rendszerességgel történő több órás telefonbeszélgetés, nem minden menynek fér bele az életidejébe.

Egészség-betegség

Manapság sajnos ritka az egészséges idős ember. Még ha nem is a tévé előtt tölti a napjait lezombulva, mint oly sok kortársa, testi panaszai nemcsak életminőségét rontják, hanem hozzáállását is a dolgokhoz. Az anyós-meny viszonyból könnyen iszonyt formálhat, ha mondjuk napokon át csak kiszolgáltatja magát, amíg vendégségben van, de előfordulhat, hogy azért nem segít mondjuk asztalt teríteni, mert nincs ereje. Ilyenkor ha őszintén  és kedvesen beszélünk vele, kiderülhet a csicskáztatás háttere, és könnyebben megérthetjük őt.

A tükör

Ha az anyós és a meny belátja, hogy minden, ami bosszantja, valójában csak tükör, nemcsak a kapcsolatuk, hanem az önismeretük is fejlődni fog. Ez a legdurvább, leghatásosabb és legolcsóbb önismereti tanfolyam. Ha oly elfogadhatatlan a másik fél viselkedése, hogy heves indulatokat szül, akkor biztos, hogy énbennem is ott van ez a jellemvonás. Máskülönben nyugodtan, kedvesen tudnék szólni, hogy másként szeretném.

Ajándék és közös cél

Fontos, hogy a meny érezze, hogy a férjét, akit szeret, az anyósának köszönheti, az anyós meg az unokákat őneki. Tehát ajándékok egymás életében! És a céljuk közös: boldog, egészséges férj és unokák. Ha ezt tartják szem előtt, könnyebb az együttműködés.

A szerző a Semmelweis Egyetem Magatartáskutatási Intézetének korábbi munkatársa, jelenlegi kismama és gyakorló meny, reménybeli jó anyós.
0 HOZZÁSZÓLÁS
D. Balázs Ildikó 2020. november 25., szerda

Sítalpas kezdetek: nem csak lecsúszni oktatna a KidsSport

Miklós Edit és Bónis Annamária visszavonult alpesi sízők álmodtak egy nagyot, és egyesületük, az Olimpik keretében elindították a KidsSport programot. Ennek első lépéseként hamarosan elindul a síoktatás Székelyföld első műanyag borítású tanpályáján.

Liget 2020. november 25., szerda

Több lábon álló gazdaság Mikolán

A főleg földieper termesztéséről híres Szatmár megyei gazdák egyre inkább több lábon állnak, többféle zöldséget termesztenek. A Mikolában gazdálkodó Kállai Pál családja tizenötféle portékával piacol. A Székelyhon legfrissebb számának Erdélyi Gasztró kiadványában róluk olvashatnak.

Antal Erika 2020. november 24., kedd

Bababirodalom a harmadikon

Mosolygó babák, könnyezőek, morcosak, élethűek, romantikusak és maiak, 19. századi ruhában vagy a mai divat szerint öltöztetve, kicsik és nagyok, élethűek, művésziek, sorszámmal, monogrammal ellátottak. Gyűjtőjük, Balogh Angéla nem gyerekkorában kezdte.

Liget 2020. november 24., kedd

„Sportoljanak sokat – viszontlátásra!”

Órákig csak mesélt: ki hogyan lőtt kapura, hogy jutottak be vagy estek ki, hogyan nem lehetett válogatott, hogyan mentek erre vagy arra a meccsre, hogyan zajlott egy nagypályás kézilabdameccs az ötvenes években. Szubjektív visszaemlékezés a Székelyhon napilap legfrissebb számának Erdélyi Sport mellékletében a nemrég elhunyt Kinda „dokira”.

Liget 2020. november 24., kedd

„Ez a futball már nem az, amibe én belenőttem”

Negyvenöt esztendő telt el a szatmári labdarúgás legjobb bajnoki teljesítménye óta. A megye zászlóvivőjének számító, frissen feljutott Olimpia az 1974–75-ös idényben a 9. helyen végzett. 

Péter Beáta 2020. november 23., hétfő

Rágcsáló házi kedvencek: kisállattartásról Szikszai Péterrel

Egy aprócska hörcsögről, egy tengerimalacról vagy nyusziról gondoskodni sok örömet szerezhet a gyerekeknek és az egész családnak, de fontos tudatosítani, hogy nem egy újabb játék, hanem egy élőlény, amellyel naponta foglalkozni kell. Szikszai Péter állatorvos ad erre hasznos tanácsokat.

Liget 2020. november 23., hétfő

Az új harangoknak új harangláb épül

Egy februári hajnalon lángba borult a héderfáji harangláb, amely a falu legmagasabb pontján, a templomtól száz méterre állt évszázadokon keresztül. A harangok is odavesztek. Óriási lelki és anyagi kár érte a református egyházközséget. 

Liget 2020. november 23., hétfő

Cselekedve, tapasztalva tanuló cserkészek

Több mint száz éve létezik már cserkészet a világ szinte minden szegletében. A Romániai Magyar Cserkészszövetség idén jubileumi évet ünnepel, ám a járványidőszak nagyban felülírta a méltó megemlékezést. 

Liget 2020. november 23., hétfő

Kitüntették Ady István református lelkészt, a Szivárvány Ház létrehozóját

A mélyszegénységben lévő, mezőségi falvakban, farmokon élő magyar gyermekek kezét ebben a nehéz járványidőszakban sem engedte el a magyarfülpösi Szivárvány Alapítvány, ruhával, élelemmel, egy jó szóval próbálnak segíteni túlélni. 

Péter Beáta 2020. november 20., péntek

Erdei lak, amelyben lelassul az idő

Minél egyszerűbben élni – ez vezérelte Kassay Csongort, amikor néhány éve tervezni kezdte a saját hétvégi házát. S noha a hétköznapokban „teljesen normális életet él”, szeretett volna egy olyan helyet megalkotni magának és a családjának, ahol lelassul az idő, ahol ki tud kapcsolódni.

Vélemény
Horváth Ildikó: Színek és hangok az éjszakában

Bandukolok az utcákon, kopognak a kockakövek tétova lépteim alatt. Szombat van, mégis minden oly kihalt. Furcsa érzés ...

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport