A homo mercuriusnak már nyár van: így készült a NyárON reklámfilm

Péter Beáta 2022. április 11., 18:02 utolsó módosítás: 2022. április 11., 18:11

Csíkban a nyári évszak nagyon kiszámíthatatlan. Van, amikor egy napra esik, de a térségben feljegyezték, hogy egyszer négy napig is eltartott – hangzik el a NyárON Szereda reklámfilmjében. És miképpen tud túlélni az itteni zord időjáráshoz alkalmazkodott homo mercurius? Úgy, hogy félrelöki a telet, és rögtön belép a nyárba – fesztiválozni.

A homo mercuriusnak már nyár van: így készült a NyárON reklámfilm
galéria
A reklámfilmben Kozma Attila visz át a csíki télből a nyárba Fotó: Forrás: Obszkura Production

A csíkszeredai önkormányzat égisze alatt június 9–12. között nyárindító fesztivált tartanak tíz helyszínnel, nyolcvan eseménnyel. A magyar zenei világ köré épülő rendezvény koncertjeivel és színes programfelhozatalával a szervezők minden korosztályt, helyieket és távolabbról jövőket is igyekeznek megszólítani. A rendezvény reklámarca Kozma Attila színész, őt láthatjuk a reklámfilmben mint „homo mercurius”.

A „homo mercurius”

A fesztivál marketingjéért az Obszkura Production és a Madvertising marketingügynökség felel, az együttműködés eredményeként született az a gondolat is, hogy különálló reklámkampányt indítanak – avatott be Csiki István Zsolt, az Obszkura Production vezetője, a film rendezője.

„Úgy véltük, hogy szükség lenne egy olyan reklámkampányra, amely nem csak arról szól, hogy megcsináljuk a dizájnt, az arculatot és még ami ezzel jár, hanem hogy felépítünk egy olyan szálat, ami jellegzetesen csíkszeredai. A reklámfilm forgatókönyvének megírása során is olyan anekdotaszerű dolgokból építkeztünk, amit ismernek a helyiek is és a nem csíkszeredaiak is, és tud belőle virtus lenni, tud belőle poén lenni, és sok a játszási lehetőség vele. Innen jött a javaslat a csapatunk részéről, hogy mi lenne, ha felkérnénk Kozma Attilát, hogy testesítsen meg egy karaktert, ami a csíki ember. És innentől adta magát a homo miercuriustól kezdve nagyon sok dolog. Sok verziónk volt arra, hogy hogyan fogjuk meg ezt az egészet úgy, hogy ne legyen sértő, hogy valahogy a virtust erősítse, és ne pedig skatulyázza. Innen kezdte a csapat kitalálni az ismeretterjesztő filmes csodát, hogy a csíkiak a csodaemberek, akik ebben a környezetben képesek fennmaradni.”

Digitálisan készült a nyár

A fesztivál első reklámfilmjét 24 óra alatt több mint harmincezren nézték meg. És igen, első, mert sorozatot terveztek a készítői, még hat részt forgatnak majd. „Úgy tervezzük, hogy tudjon épülni feljebb és feljebb, és hogy ne is ismételjük önmagunkat, hanem épüljön fel egy olyan hétrészes sorozat, ami önmagától virálissá válik.

Kozma Attila egy zseniális színész, és szerettük volna, hogy valami olyanban mutassuk meg őt, ahol hozza ugyanazt a formát, amit ő régóta csinál, viszont teljesen frissen.

Lényegében egy habitust akartunk megfogni, és úgy felhasználni egy hagyományos dolgot, hogy ki legyen fordítva, de csak addig a pontig, hogy mindenki rá tudjon kapcsolódni, tehát mindenkinek szól. Mi megírtuk a forgatókönyvet, a játékokat, és onnantól improvizáció volt. Az apró kis dolgok már Kozma lényének, zsenialitásának köszönhetőek” – mutatott rá Csiki Zsolt.

Ha hideg van, ha nem, itt márpedig nyár lesz! Fotó: Forrás: Obszkura Production

A forgatásról elmesélte, reggel háromnegyed hatkor kezdték a felvételt. S noha előző nap nagyon párás, zúzmarás volt minden, a forgatás hajnalán hideg volt ugyan, de se köd, se zúzmara nem volt.

„Nem volt meg az az érzés képen, hogy nagyon hideg van. És hogy érzékeltetni tudjuk, utómunkában színeztük meg a felvételeket és hangeffektusokkal erősítettük meg, hogy »látható legyen« a hideg.

Szerencsére volt régebbi felvételünk a városról, mert ezúttal a tél sem segített. De a trükkösebb része nem is a télnek, inkább a nyárnak a behozása volt. A Kalász lakótelep felé vezető lépcső tetején, ahol a vetkőzés történik, befotóztuk ugyanazt a szöget, és kinyomtattunk egy falat azzal a képpel, amit ledönt az emberünk. A Mikó-vár előtt viszont minden kopár volt, így digitálisan csináltuk meg a nyarat, a zöld füvet, a leveleket, a napsütést, mindent” – magyarázta.

Forgatás a Kalász lakótelepen Fotó: Forrás: Obszkura Production

Kozma Attila úgy fogalmazott, hogy jó volt a feladat, amit kapott, és jólesett számára, hogy improvizálni is tudott benne. „Nagyon élveztem, hogy a történet meg volt írva, hogy honnan indul és hová fejlődik, de a részletek, hogy leesik a szereplő, vagy ráfagy a keze a vasra, ezek az apró dolgok rám voltak bízva, és ezek ott születtek.” Hozzátette, hiányzik számára a filmezés, és ez a munka most visszaadta azt az élményt. „Fél ötkor kellett kelnem, de úgy be voltam zsongva, hogy fel kell keljek fél ötkor, hogy felkeltem háromkor, és nem tudtam visszaaludni” – mesélte kacagva.

„Állítanak meg az ismerősök – mert az idegenek nem szólítanak le –, és mondják, hogy milyen jó lett a kisfilmünk.

Ennek örülök, mert talán adtunk valamit az embereknek.”

Amilyent még nem látott Csíkszereda

A fesztivál négy napja alatt tíz helyszínen nyolcvan eseményre számíthatnak a nyárindító fesztivál résztvevői. Bordás Attila fesztiváligazgató kiemelte, noha sokan azt tartják, hogy nem lehet minden réteget kiszolgálni, ők mégis megpróbálják a lehetetlent, és a legfiatalabbaktól a középkorosztályon keresztül az idősekig mindenki találhat számára tetsző programot a különböző bel- és kültéri helyszíneken. Koncerteket tartanak a Nest bevásárlóközpontnál, a Mikó-vár hátsó udvarán, a Csíki Játékszín előtti téren, illetve a Magtárban. De fesztiválhelyszín lesz az ifjúsági park, a központi park és a Petőfi utca is.

Kosztümmel és utómunkával teremtettek olyat telet, amilyet Csíkszereda megérdemel Fotó: Forrás: Obszkura Production

„Egy picit jobban meg akartuk eleveníteni a várost, mint ahogy azt megszokta a csíkszeredai közönség. És fontos még ebben a témakörben maga a gesztus, hogy legyen meglepő, legyen váratlan, legyen olyan, amilyen még nem volt. Ez egy gesztusjelleggel tud bírni az önkormányzat és a szervezők részéről úgy a csíkszeredai közösségnek, mint az idelátogatóknak. Szeretnénk meglepni a résztvevőket, és olyan csavarokat csempészni be ebbe a négynapos rendezvénybe, amelyektől tényleg azt érzik a résztvevők, hogy valaki gondolt rájuk, és valaki meg akarta pozitív értelemben lepni őket ahhoz képest, ami a megszokott. Ezért találtuk ki azt, hogy legyen a Nestnél nagyszínpad, ezért nyitjuk meg a skanzen részét a várnak, ami eddig csak ritkán volt kihasználva. Arra is koncentrálunk és próbálunk hangsúlyt fektetni, hogy a fő helyszíneket – a Mikó-vár, a Nest, a színház előtti tér, központi park stb. –, kössük össze. Tehát megpróbálunk útvonalakat teremteni a helyszínek között, amelyek szintén a fesztivál részei, legyen ez bazár, kulináris útvonal, vagy legyen ez egy interaktív útvonal, ami játékokra épül.

Megpróbálunk egy olyan világot teremteni négy nap alatt Csíkszeredában, amilyent a nagyközönség még nem látott ilyen formában”

– emelte ki Bordás Attila.

Hozzáfűzte, a programpontok megtervezésekor az lebegett a szemük előtt, hogy olyan felhozatalt nyújtsanak a közösségnek és az idelátogató közönségnek, hogy azt érezhessék mindannyian, hogy ez róluk szól, és nem csak egy újabb kezdeményezés, hanem egy közös ünnep.

A teljes program megtalálható a fesztivál honlapján.

Ünnepi élmény kellemes közösségben
Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere a fesztivállal kapcsolatban kifejtette, céljuk, hogy bevonzzák a csíkszeredaiakat és az idelátogatókat minél interaktívabban az eseménysorozatokba. „Rengeteg eseményre lehet számítani, legyen az kis, nagy vagy közepes, felnőtt, gyerek avagy családi, kulturális, zenei, modern képzőművészeti, folk, kulináris és más jellegű is. Kinyitjuk a belváros egy nagy szeletét a közönség számára és a város egy olyan arcát villantjuk meg a szóban forgó esemény során, amelyet egy kellemes közösségben átélt ünnepi élmény, valamint kulturális és szabadidős kaland itat át. Azért jön létre ez a fesztivál, hogy letehessük a terhet, a gondokat, lazuljunk egy pár napig közösen ha tehetjük, örüljünk egymásnak, ismerőseinknek, keressünk kapcsolódási pontokat kihasználva a fesztivál által ajánlott lehetőségeket.”
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.