A kultúráért újjászülető ipari létesítmény: gála füstölgő mozdonnyal

Rédai Attila 2020. január 20., 18:54 utolsó módosítás: 2020. január 20., 23:59

Díjátadó gála egy volt mozdonyjavító csarnokban? A még hivatalos megnyitó előtt álló Eiffel Műhelyházban, a Magyar Állami Operaház majdani létesítményében ez történt. És mivel érdekeltek voltunk, mi is ott voltunk.

A kultúra és az ipar elegáns összefonódása: a Média a Családokért díjátadó gála helyszíne Fotó: Rédai Attila

Mekkora ötlet, hogy egy másképp pusztulásra ítélt ipari csarnokot rendezvénycsarnokká alakítsanak át – ezúttal még attól is különlegesebb a dolog, hogy nem pusztán egy gyárépület, hanem egy járműjavító került egy kulturális intézmény, jelesen a Magyar Állami Operaház tulajdonába Budapesten, hogy egy jókora beruházás révén különböző kulturális eseményeknek adhasson otthont, illetve az opera előadásainak előkészítése is itt fog zajlani.

Az egykori Északi Járműjavító 2009-ig látta el eredeti funkcióját, mozdonyjavító csarnoka ezentúl Eiffel Műhelyház néven lesz ismert, ide voltunk hivatalosak. Ez a létesítmény fog az Operaház egyfajta műhelyeként funkcionálni, itt lesznek a próbák, a raktárak, de lesznek, illetve már vannak itt közönség előtti produkciók, előadások is. A telep egyéb létesítményeibe pedig a Közlekedési Múzeum költözik nemsokára, Magyarország egykor legfontosabb vasúti karbantartó telepe, benne az ország legnagyobb ipari csarnokával egy új kulturális negyeddé alakul át.

Közlekedéstörténet: új neve van egy megállónak Fotó: Rédai Attila

Látogatásunk apropója egy nagy megtiszteltetés: a létesítmény hivatalos megnyitója előtt az első tulajdonképpeni itteni rendezvény szereplői, résztvevői lehettünk azzal, hogy

itt szervezték meg a Média a Családért Alapítvány 2019-es díjátadó gáláját, amelyen nekünk is volt érdekeltségünk:

két jelöltünk is volt versenyben, amelyek közül az egyik – s ebben már a díjátadó előtt biztosak lehettünk – elnyerte a külhoni jelöltek közönségdíját.

Ahogy a rendezvény helyszíne felé utazunk, szemtanúi lehetünk Budapest modern kori metamorfózisának: a belvárosból Kőbánya felé buszozva áthaladunk Józsefvároson, amely a húsz évvel ezelőtti helyzethez képest egy sokkal élhetőbb arcot mutat. A józsefvárosi elhagyott pályaudvart már nem követi az a hatalmas, az erdélyiek számára is jócskán ismerős, rossz hírű piac a Kőbányai út és a sínek közé szorulva, funkcióját az út és a villamossínek túloldalán, a Ganz-telep különböző hangárjaiba költözött temérdek bolt, büfé, étterem vette át: a Kínai Negyed. Azt mondják, ezen a környéken, ha valaki autentikus kínai, esetleg egyéb távol-keleti konyhát keres, néhány itteni étteremben nem fog csalódni. Feltéve, ha kézzel-lábbal meg tudja értetni magát, ugyanis sokszor még az angollal sem lehet itt boldogulni, nemhogy a magyarral.

Bár még építés alatt van, az Eiffel Műhelyházban tavaly április óta szerveznek próbaüzemben rendezvényeket Fotó: Rédai Attila

A Kőbányai úton továbbhaladva egykori MÁV-os létesítmények mellett érjük el végül a 9-es busszal az Északi Járműjavító megállót, amelyet épp érkezésünkkel egyidőben keresztelnek el Eiffel Műhelycsarnokra. A környék igazából még egy építőtelep, a bejárat is ideiglenes, munkagépek mindenhol, a teleken a gálával egyidőben is zajlik valamilyen építkezési munka.

A városrész erősen ipari és több mint multikulturális jellegével éles kontrasztban az egykori mozdonycsarnok igazi báli elegancia fényében úszik,

miközben az elegáns, feketével borított asztalok mellett ott füstölög a 327-es sorozat 016-os sorszámú gőzmozdonya, hozzácsatolva egy muzeális értékű büfékocsival – nem hinném, hogy ehhez hasonló lehet még bárhol e széles világon.

A múlt hétvégi esemény szervezői alaposan meg kellett küzdjenek azért az ideiglenes állapotokkal, külön harcot kellett vívjanak például azért, hogy a csarnokban ne fagyjanak meg a tisztelt vendégek és a jelöltek. Végül azonban mindenki megelégedésére és a felszolgált ménesi boroknak és kitűnő fogásoknak köszönhetően is a hőmérsékletre és a hangulatra nem lehetett panasz: a házigazda Operaház produkcióival, ha lehet, még exkluzívabbá vált az esemény. És nem csak formálisan: az intézmény főigazgatója, Ókovács Szilveszter volt Szám Kati, a Képmás magazin főszerkesztőjének oldalán az este műsorvezetője is, miközben a megnyitó beszédet Lévai Anikó tartotta.

Szám Kati és Ókovács Szilveszter, az est házigazdái Fotó: Rédai Attila

Mint kiderült, a Képmás magazin és a Média a Családért Alapítvány által 2007-ben alapított, idéntől egymillió forintra emelt fődíjat a 2019-es alkotások alapján a külhoni jelöltek közül B. Vida Júlia kapta a felvidéki Ma7 médiacsalád oldalán megjelent, Hanna és Kincső az első pillanattól a családunkhoz tartozik című írásáért, míg a közönségdíjat a Liget.ro szerzője, Péter Beáta szerezte meg Naponta megélni a népi kultúrát: az Ádám család, a Liget mellékletben és a portálon is megjelent írásáért – a közönségdíjasok a négycsillagos alsópáhoki Kolping Hotelben tölthetnek el egy családi hétvégét.

A díjazottak: B. Vida Júlia, Péter Beáta, Zirig Árpád, Benkő Andrea és Zubor Rozália Fotó: Rédai Attila

A magyarországi jelöltek közül a szakmai zsűri által megítélt fődíjat Zirig Árpád vehette át Csak az reszel neked almát, aki szeret című, a Magyar Konyha magazinban megjelent írásáért, a közönségdíjas pedig Zubor Rozália lett, aki a Familily.hu-n megjelent, nagyon hosszú című írásáért („Fel is kell őket ám nevelni!” – állították meg az utcán az 5 gyermekes Vivient, aki pedig még egy hatodikra is igent mondana) érdemelte ki az olvasók elismerését. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 250 ezer forint értékű különdíját Benkő Andrea, a Kossuth Rádió szerkesztője kapta meg a Családok, történetek című sorozatban elhangzott, az örökbefogadásról szóló műsoráért.

Itt már kívülről is látszik, hogy bent valami más vár •  Fotó: Rédai Attila
Itt már kívülről is látszik, hogy bent valami más vár Fotó: Rédai Attila
Látványosan haladnak a munkálatok a tél folyamán is •  Fotó: Rédai Attila
Látványosan haladnak a munkálatok a tél folyamán is Fotó: Rédai Attila
A mozdonycsarnokból megközelíthető Bánffy-terem már több előadásnak adott otthont •  Fotó: Rédai Attila
A mozdonycsarnokból megközelíthető Bánffy-terem már több előadásnak adott otthont Fotó: Rédai Attila
Az eredetileg 1886-ban felavatott csarnok tervezője Feketeházi János volt, a vasszerkezet szegecselős technikája miatt ragadt rá Gustave Eiffel neve •  Fotó: Rédai Attila
Az eredetileg 1886-ban felavatott csarnok tervezője Feketeházi János volt, a vasszerkezet szegecselős technikája miatt ragadt rá Gustave Eiffel neve Fotó: Rédai Attila
És a mi díjazottunk, nem mindennapi háttérrel •  Fotó: Rédai Attila
És a mi díjazottunk, nem mindennapi háttérrel Fotó: Rédai Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.