A marosvásárhelyi teátrum produkciója nyerte el a fődíjat Kisvárdán

Péter Beáta 2024. június 30., 10:44

Díjátadó gálával zárult a 36. alkalommal megtartott Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. A június 21-29. között zajló színházi seregszemle idei díszvendége az alapítása 25. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház volt.

A marosvásárhelyi teátrum produkciója nyerte el a fődíjat Kisvárdán
galéria
Csónak, avagy előttünk az özönvíz - a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Fotó: Forrás: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Kilenc nap, három helyszín, huszonhét produkció, találkozások, workshopok, szakmai beszélgetések, felejthetetlen színházi pillanatok: röviden így foglalható össze a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja, amelynek díjait szombaton adták át.

Mások mellett Szabadkáról, Újvidékről, Kassáról, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Csíkszeredából, Beregszászból és Gyergyószentmiklósról érkeztek a magyar nyelven játszó színházak, valamint láthatók voltak a Térszínház, a Ferencvárosi Pinceszínház és az Udvari Kamaraszínház, a versenyprogramon kívül pedig az Újszínház, a Lilom Produkció, az Orlai Produkció és a Veres 1 Színház előadásai is. Balázs Zoltán színész, rendező a középiskolásoknak szánt színésztechnikai beszélgetőjátékkal, az Aranybogár elnevezésű módszertani foglalkozással gazdagította a programot. A színésztréninget idén Bélai Marcel és Kozma Gábor Viktor színész-rendezők vezették, a kritikusjelöltek workshopján pedig a színházi kulisszatitkokba avatták be a fiatalokat a szakemberek – tájékoztatott közleményében a kisvárdai fesztivál szervezőcsapata.

Polyák Anita Fotó: Gáncs Tamás. Forrás: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta. A 2024-es fesztivál zsűritagjai Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színművész, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező voltak.

A záróünnepségen Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára elmondta, elképesztő előrelátásról tett tanúbizonyságot a kisvárdai közösség, amikor 36 évvel ezelőtt azon gondolkodott, hogyan lehetne a magyarságot nyelvében és színjátszásában újraegyesíteni a felső-szabolcsi kisvárosban – számol be az MTI.

Kisvárdán jelen volt és ismét jelen van a magyar színjátszás színe-java határon innen és túl – hangoztatta a helyettes államtitkár, megjegyezve, 2024-ben a korábbiakhoz képest már más problémákra, a globalizáció és egységesítés kultúrájának kihívásaira ad választ ez a rendezvény.

Az eseményen köszöntőt mondott Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, valamint a zsűri képviseletében Nagy Katica színművész.

Háztűznéző, a Nemzeti Színház és a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Drámai Színház közös produkciója Fotó: Gáncs Tamás. Forrás: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

A Kulturális és Innovációs Minisztérium fődíjában a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata részesült, a Bocsárdi László rendezte a Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadásért. A társulati munkáért három társulatot díjaztak. A Nemzeti Színház és a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Drámai Színház közös produkciójában bemutatott Háztűznéző című előadás részére a gogoli látásmód kortárs kontextusba helyezéséért kapott díjat. Az előadást Vidnyánszky Attila rendezte. A Nagyváradi Szigligeti Színház a kiemelkedő társulati munka a klasszikus zenés színház igényes mai értelmezéséért, a Novák Eszter rendezte Csárdáskirálynő című előadásért részesült a díjban. A Zentai Magyar Kamaraszínház pedig a Handabasa, avagy a fátyol titka című előadásért kapta a díjat, a magyar drámai hagyomány játékos vonalának újraélesztéséért. Az előadást László Sándor rendezte.

Az ígéretes tehetségek számára alapított Teplánszky-díjat a reményteli pályakezdésért Polyák Anitának ítélték oda, a Háztűznéző című előadásban nyújtott alakításáért. Ugyancsak Teplánszky-díjban részesült Szabó János Szilárd a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata által bemutatott A kripli című előadásban nyújtott alakításáért.

Csárdáskirálynő, a Nagyváradi Szigligeti Színház előadása Fotó: Gáncs Tamás. Forrás: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Györfi Csaba a Bekecs Táncszínház Kit szerettél, Madách? című előadásában a komplex színházi szerepvállalás szerzőként, színészként, rendezőként és klasszikus téma újrafogalmazójaként a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ közös díját vehette át. Ugyanígy Mészáros Gábor és Kucsov Borisz a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Árpád-ház című előadásában nyújtott összehangolt közös játékért. A kiemelkedő színészi játékért László Csaba, a marosvásárhelyi színház Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadásában, László Judit pedig a zentai teátrum Handabasa, avagy a fátyol titka című előadásában nyújtott kiemelkedő színészi játékáért részesült díjban.

Kisvárda polgármesterének díját Bajkó Blanka Alíz jelmeztervező kapta, a nagyváradi színház Csárdáskirálynő című előadásának jelmezeiért.

A fesztivál támogatói a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, Kisvárda Város Önkormányzata, valamint a Déryné Program voltak.

2025-ben a Magyar Színházak 37. Kisvárdai Fesztiválját a tervek szerint június 20-28. között tartják.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.