A zene matematikusa: Sinha Róbert

Péter Beáta 2021. június 10., 17:45

Gitárművész, zeneszerző, aki a világ számos színpadán fellépett. Közel harmincéves volt, amikor úgy döntött, hogy követi a tinédzserkori álmát, és zenész lesz. De a másik nagy szerelem, az elméleti fizika is az élete része. Sinha Róbert nemrégiben Csíkszeredában tartott workshopsorozatot a Vámszer Géza Művészeti Népiskolában, a kurzus befejezéseként pedig előadással örvendeztették meg a közönséget. Ezt megelőzően beszélgettünk vele, és mint mondta, hiába, hogy több száz fellépés van mögötte, nagyon izgul, mert ezúttal a tanítványai lépnek a publikum elé.

A zene matematikusa: Sinha Róbert
galéria
Csíkszeredában workshopsorozatot tartott legutóbb Fotó: Veres Nándor

Sinha Róbert Budapesten született, magyar édesanya és indiai édesapa gyermekeként. Mindig is szerette a zenét, tinédzserként az volt az álma, hogy zenész legyen, majd egy ideig mégis a másik nagy kedvencet választotta: a fizikát. Magyar és indiai felmenői között is voltak zenei tehetségek, a magyar nagymamája leszerződött színésznő volt, kiválóan zongorázott, nagypapája imádta a dzsessz világát, sztepptáncolt, fényes karrier állhatott volna mindkettejük előtt, ám a háború, majd a kommunizmus közbeszólt. Az indiai nagymamája pedig az indiai közszolgálati rádióban énekelt.

„A zene szeretete nagyrészt a nagyszülők részéről jön, és apukámban is van egy jó nagy adag zenei tehetség, ő harmonikázik. De ez búvópatakként ment, a nagyszüleimnek nem úgy jött össze, ahogy lehetett volna, nekem pedig voltak mindenféle zenével kapcsolatos álmaim, és rajtam lavinaként feltört. Volt egy ilyen álom, hogy szeretnék zenélni, gitározni. A kemény rockot és a heavy metált a mai napig szeretem. De nagyon szerettem a fizikát is, elméleti fizikából mindig is jó voltam. Volt is egy olyan naiv elképzelésem, hogy én majd mind a kettővel fogok foglalkozni párhuzamosan. Vannak olyanok, akik erre is képesek, sőt, példaként a Muzsikás zenekart szoktam felhozni, Sipos Miskát, a hegedűst, aki a világ nagy előadótermeiben lép fel, de közben matematikus. De úgy érzem, hogy nekem erre már nincs kapacitásom, ehhez én már kevés vagyok, hogy gyakorló fizikus is legyek és zenész is” – mutatott rá.

Összeházasította a zenét a reáltudományokkal Fotó: Veres Nándor

Róbert életében egy ideig a fizika állt az első helyen, a Budapesti Műszaki Egyetem mérnök-fizikus szakán diplomázott. Két évet projektmenedzserként dolgozott, műszaki területen. Mint mondja, az ebben az időszakban szerzett tapasztalatokat később zenészként is hasznosítani tudta, főként pályázatíráskor vagy éppen egy-egy turné, nagyobb projekt leszervezésekor. Ugyanakkor, a mai napig érdekli az elméleti fizika, az új kutatási elméletek, rengeteget olvas a témában.

„Eltelt két év, és éreztem, hogy nagyon-nagyon távol fog kerülni ez a zenei álom, vagy soha nem fog megvalósulni, ha nem lépek. Találtam a Holland Királyi Zeneakadémián egy olyan szakot, hogy szonológia, amely a műszaki tudományok és a zene kapcsolódási pontjairól szól. Én sosem hagytam abba a gitározást, három-négy órákat gyakoroltam addig is, voltak fellépéseim, készítettem lemezt. A szonológiára felvettek, egy évet ott töltöttem. Azt mondtam, ez az utolsó pillanat, 29 éves voltam akkor, és úgy gondoltam, megpróbálom, mindent beleadok és mérettessek meg. Az munkált bennem, hogy ha ezt megpróbálom és nem sikerül, akkor majd, amikor nyolcvan éves leszek, nem tehetek magamnak szemrehányást, hogy elengedtem egy ilyen álmot. Aztán, ha lúd, legyen kövér alapon, felvételiztem a rotterdami, az amszterdami és a hágai zeneakadémiára, és mindháromra felvettek gitárszakra. A Hágai Királyi Zeneakadémiát választottam, mert az nem csak Hollandiában, hanem egész Európában az egyik legjobb zeneakadémia, ami a klasszikus gitárt illeti.”

Több alkalommal is fellépett már Csíkban Fotó: Veres Nándor

Sinha Róbert rámutatott, az a strukturális gondolkodás, amit mérnök-fizikusként megtanult, segíti őt a zeneszerzésben is. Ugyanakkor úgy véli, természetes dolog, hogy egy zenész, aki éveken keresztül zenéléssel foglalkozik, és tanulta a szakmát, zenét is szerezzen.

„A nyugati zenében évszázadokon keresztül nem vált szét az improvizáció, zeneszerzés, előadás. Ez a nagyon karót nyelt, kicsit becsontosodott klasszikus zenei attitűd mind az előadók, mind a közönség részéről az utóbbi százötven évben alakult ki. Gyakorlatilag én egy természetes dolgot csinálok. Gondoljunk bele: tanulsz öt-tíz év szolfézst, összhangzattant, műelemzést, stb., minden tudás megvan hozzá, eljátszol több zeneművet, és nem tudsz leírni két ütemet? Úgy vélem, ez természetes, és ez belőlem kijött. De az, hogy összeálljon, segített az is, hogy a matematikát, fizikát nagyon alaposan megtanultam.

Egyszerűen olyan a gondolkodásmódom, hogy rájövök a sokadik meghallgatás után, hogy hogyan működik egy adott dal, hogyan ír a szerző. És akkor így a zene matematikáját elsajátítottam.

A másik dolog persze az ihlet, a tehetség, merem remélni, hogy bennem is van. Van egy része, amikor bizonyos dolgok úgy születnek meg, hogy nem is tudom, honnan jönnek, gyorsan leírom, mielőtt elszáll, elfelejteném. Mintha nem is én írnám. Az megvan, és utána elkezdek vele dolgozni matematikai módszerekkel, hogy összhangzattanilag, harmóniailag milyen akkordok következhetnek, merre fűzzem a dallamot. Nagyon sok dolgot lehet csinálni. Van egy pont, és ezer elágazási lehetőség. De az matematika, azt megtanulja az ember. Mozart, Bach, Schubert is így írt zenét. Ők megtanulták ezt, anélkül nem ment volna.

Más alkotótársaktól, költőktől is hallom, hogy van az ihlet, ami valahonnan jön, egy másik dimenzióból, de van a mesterségbeli tudás is mellette, hogy hogyan kell gondolkodni a versről.”

A művész azt is elmesélte, hogy még gimnazista korában szerette meg az irodalmat, köszönhetően magyartanárának, Porogi Andrásnak is. Falta a regényeket, verseket, rengeteg könyvet olvasott. Nagyon szereti Ady Endre, Arany János, Vörösmarty Mihály, Radnóti Miklós költészetét. Felfedezte magának ugyanakkor az indiai költő, író, zeneszerző, festő Rabindranáth Tagore műveit, aki 1913-ban kapott irodalmi Nobel-díjat. Sinha Róbert úgy véli, az is természetes dolog, hogy a vers és a dal kéz a kézben jár, szinte adja magát, hogy a verseket meg kell zenésíteni.

A versmegzenésítés természetes dolog – véli Fotó: Veres Nándor

„Egy vers természetesen önmagában is megél, nem kell minden verset megzenésíteni, de nagyon adja magát, és ennek a két világnak a találkozása engem mindig lenyűgözött. 2004-ben volt Hollandiában egy magyar kulturális évad, a szervezők tudták, hogy én ott zeneakadémista vagyok, megkerestek, hogy van-e kedvem fellépni. Megtisztelő volt a feladat, Szabó Magda irodalmi délutánján gitároztam. Megismerkedtünk az írónővel, nagyon jóban lettünk, több kötetet dedikált nekem. Aztán találkoztam Szabó T. Annával Amszterdamban az egyik színházban, ott rögtönzött is egy verset nekem, és azóta sok közös fellépésünk volt. Lackfi Jánossal nem tudom, hogy pontosan mikor találkoztunk, de látta egy koncertemet, megismerkedtünk, telefonszámot cseréltünk, de sokáig nem kerestük egymást, mindenkinek megvolt a saját dolga. Egy alkalommal jeleztem, hogy ha van kedve átküldeni verseket, nagyon szívesen megzenésíteném. Átküldött néhányat, és született egy versmegzenésítés. Nagyon tetszett neki, és jött a következő, és következő. Akkoriban nagyon sokat dolgoztam Herczku Ágnessel, ő nagyon szerette, hogy verseket énekelhet. Ez odáig csúcsosodott, hogy a Gryllus kiadótól jelezték, hogy kiadnának egy ilyen lemezt. Nagyon megtisztelő volt, és mindig hálával gondolok Gryllus Dánielre. Lackfi János verseire írtam zenét, és Herczku Ágnes volt az énekes, illetve két dalt régi jó barátom, Novák Péter énekel rajta. Megszületett ez a lemez, és attól kezdve egyre-másra jöttek a felkérések” – mesélte a gitárművész és zeneszerző.

2016-ban ennek a lemeznek az anyagával léptek fel több erdélyi helyszínen Herczku Ágnessel és Lackfi Jánossal. 2019-ben pedig Lackfi Jánossal és a lányával, Lackfi Dorottyával közösen hoztak el egy produkciót az erdélyi városokba, és lemezt is készítettek, amely 2020 végén jelent meg, szintén a Gryllus kiadónál.

A csíkszeredai fellépések nyomán a Sapientia EMTE csíkszeredai karának angol tanszékéről Prohászka Rád Boróka hívta meg a gitárművészt, hogy tartson egy workshopot, amelyet egy nyilvános koncert is követett. Majd a Vámszer Géza Művészeti Népiskolával alakult ki kapcsolat, ide hívták, hogy tartson egy workshopsorozatot a versmegzenésítésről. Egy pályázatnak (Nemzeti Tehetség Program) köszönhetően meg is valósult.

„Volt az a koncert, majd jött a szakmai kapcsolat Prohászka Rád Borókával, jött a workshop, később a workshopsorozat a népiskolában, és így egyre terebélyesedik ez a dolog. Én meg szeretek itt lenni Erdélyben, Csíkban.

A műhelymunka öt részből állt: könnyűzenei dalszerzés, versmegzenésítések, népdalfeldolgozások, improvizáció, világzene és együttműködés táncművészeti produkcióval. Csupa olyan dolgot tanítottam, amelyek az elmúlt 15 évben szembejöttek. A versmegzenésítésnél Prohászka Boróka volt a társam, a népdalfeldolgozásoknál Román Hunor. Boróka kiváló bölcsész, Hunor fantasztikus népzenész, én is tanultam tőlük” – mutatott rá Sinha Róbert. A workshopsorozat végén előadást is tartottak a résztvevő diákokkal a Csíki Moziban. A műhelymunkák vezetője hangsúlyozta, a résztvevők nagyon nyitottak voltak arra, amit ő hozott, baráti társasággá kovácsolódtak össze, és nagyon örvend, hogy meg tudta valósítani azt, amit szeretett volna.

Sinha Róbert megvalósította tinédzserkori álmát Fotó: Veres Nándor

„Van egy érdekes láncolat. Amikor Weöres Sándor pályakezdő volt, akkor Kosztolányi és Babits támogatták. Aztán eltelt pár évtized, és ott volt a fiatal Gryllus Dani és Vilmos, és Weöres-verseket zenésítettek meg. Dani sok anekdotát szokott mesélni a költőről, mert Weöres Sándor azzal támogatta őket, hogy sokszor a lakásán fogadta a Kaláka zenekart, meghallgatta, és örömmel fogadta a versmegzenésítéseiket. Megint eltelt pár évtized, és Daniék mondták, hogy kiadják a Lackfi-versmegzenésítéseimet. Nem hasonlítom magam Kosztolányihoz, Babitshoz, Weöreshez, de ennek a láncolatnak ily módon a része lettem. Ez egyrészt alázatra tanít, bármilyen sikereket érjek is el.

Van mögöttem öt amerikai turné, számos európai fellépés, és ha elszállnék, mindig belegondolok ebbe a láncolatba, és ez int, hogy csak szerényen.

A másik, hogy ez arra ösztönöz, hogy ha valahogy ez a staféta hozzám került, akkor hozzam ki magamból a 150 százalékot, tehát kötelességem, hogy magamhoz képest legyek több. A harmadik dolog, hogy mindezt tovább kell adni. Daniék sem őrizgetik önző módon a saját dolgaikat, hanem továbbadják. Nekem is kötelességem ez, és ezt most itt, Csíkszeredában meg tudtam tenni” – emelte ki a művész.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport