Csángó Nap: Kájoni János öröksége a moldvai magyarság körében

Liget 2019. december 04., 16:16 utolsó módosítás: 2019. december 05., 12:54

Tizennyolcadik alkalommal szervezik meg Csíkszeredában a Csángó Nap elnevezésű rendezvényt. A december 7-én és 8-án zajló esemény fő témája Kájoni János öröksége a moldvai magyarság körében.

Csángó Nap: Kájoni János öröksége a moldvai magyarság körében
galéria
Fotó: Ádám Gyula

A Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Szent Kereszt Római Katolikus Plébánia, Csángó Továbbtanulók Közössége, Csíkszeredai Tanulók Háza Gyermeknéptánccsoportja, Domokos Pál Péter Egyesület szervezte rendezvényen Halász Péter és Pozsony Ferenc néprajzkutatók tartanak előadást, de lesz zenei műsor Ádám Rebeka zenetanár művészeti vezetésével, klézsei és somoskai adatközlők – Bálint Erzse, Hodorog András, Legedi István és Benke Pável –, illetve a csíkszeredai Gyermekek Háza népdalcsoportja és az Izva csoport énekeseinek tolmácsolásában.

December 7-én délután 5 órától ünnepélyes megnyitót tartanak a megyeháza amfiteátrumában, ahol a műsorvezető Boér Károly, a művészeti vezető Ádám Rebeka lesz. Ezt követően Halász Péter néprajzkutató Isten malmainak kövei között címmel tart előadást, amely keretében a moldvai magyarok vallásgyakorlatával kapcsolatos tapasztalatokat és gondolatait osztja meg a hallgatósággal. Pozsony Ferenc néprajzkutató A moldvai csángó magyar folklór jellegzetességei és jelentősége témában tart előadást. Rólad emlékezvén, csordulnak könyveink... a címe az adatközlő vendégek műsorának: fellép a klézsei Bálint Erzse énekes, a somoskai Hodorog András, Legedi István és Benke Pável. Közreműködnek a csíkszeredai Gyermekek Háza népdalcsoportja és az Izva csoport énekesei.

December 8-án a csíkszeredai Millenniumi templomban ünnepélyes szentmisét tartanak 11 órától, a moldvai csángókért szól a harang.

Műsorváltozás: az eredeti programban szereplő Pozsony Ferenc előadása helyett Dr. Nyisztor Tinka néprajzkutató: Énekek a Cantionale Catholicumból Pusztinán című előadását hallgathatja meg a közönség.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.