Díjugratásban is jó lehet a székely

Liget 2020. március 03., 12:10

Nagyon kevés olyan ló van, amely életében először látva akadályt rögtön ugrani akar. És a gyerek is így van ezzel: bátorság és sok gyakorlat kell hozzá, hogy valaki átugrasson egy akadályon. A Remetei Lovasklubról olvashatnak a Székelyhon napilap március 3-i Erdélyi Sport mellékletében.

Díjugratásban is jó lehet a székely
galéria
Az edzőpályán jó feltételek vannak Fotó: Gergely Imre

A gyergyóremetei faluszélen 2009-ben indult a „lovazás”, előbb egyszerű parasztlovakkal, és a tereplovaglás jelentette a tevékenységüket. Azonban felismerték, hogy ha fejlődni akarnak, fejleszteniük kell – meséli a tulajdonos, Petréd Károly. Bővült az istálló, sportlovakat vásároltak, a díjugratás felé fordultak, és Balázs Sándor oktató elkezdett foglalkozni a lovaglók képzésével.

Amikor még egyszerű parasztlovakkal foglalkoztak, nem jelentett gondot, hogy hóban járassák őket, de amikor már sportlovak kerültek a lovasklubhoz, belátták, hogy fejleszteni kell. „Évek óta szerettünk volna egy fedett lovardát, mert anélkül nem lehet eredményt elérni. Ez kell ahhoz, hogy télen ne hóban, fagyott talajon, nyáron pedig ne esőben, sárban vagy túl erős napsütésben kelljen lovagolnunk. De azt hittem, ez itt örökre csak álom lesz. Aztán tavaly belevágtunk. Önerőből, és hogy kevesebbe kerüljön a munka, legalább felét saját magunk építettük fel, hárman: Károly, én és a lovászunk” – meséli Balázs Sándor.

Balázs Sándor oktató irányításával zajlik a gyakorlás Fotó: Gergely Imre

Most már bármilyen is legyen az időjárás, folyamatosan lovagolhatnak, gyakorolhatják az ugrásokat, ami hatalmas dolog mind a versenyzők, mind a lovak szempontjából. A 25x40 méteres épület akár kisebb versenyek szervezésére is alkalmas. Ezt még fejleszteni fogják, például lelátó is épül hozzá.

Hivatalos országos versenyekhez már magasabb szintű infrastruktúra kellene, de erre egyelőre nem törekszenek, elég, ha az edzéseikhez megvannak a szükséges feltételek.

A teljes cikket elolvashatják a Székelyhon napilap március 3-i Erdélyi Sport mellékletéből.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.