Erdélyi cold rock A Dalban

Kovács Eszter 2019. február 01., 11:09 utolsó módosítás: 2019. február 01., 12:12

A magyarországi dalverseny utolsó válogatójáig izgulhattak a székelyudvarhelyi Monyo Project rajongói, az együttes Run Baby Run című dalát ugyanis a legjobb harminc közé válogatták, így azt szombaton A Dal 2019 színpadán élőben is előadják. A kisvárosi gyökerekből sarjadó együttes frontembere, Molnár Endre Monyó mesélt az előttük álló izgalmakról, valamint arról, hogy mit jelent a Monyo Project életében A Dal.

Erdélyi cold rock A Dalban
galéria
A székelyudvarhelyi Monyo Project száma is lehet még az ország dala Fotó: Forrás: mediaklikk.hu

– Két évtizede vagytok a pályán, az együttes már nemcsak itthon, hanem külföldön is ismert és elismert. Miért tartottátok fontosnak ezek után A Dalban is bemutatkozni?
– A fejlődés, a folyamatos tanulás, talán ez a legfontosabb. És hogy az út végén mit találunk? Nem is az a fontos, csak a tisztességesen végigjárt út.

A Dal egy nagyon jó lehetőség arra, hogy megmutassuk, létezünk. Bár manapság nem szokás olvasni és lemezeket hallgatni, mi még olvasunk, lemezeket hallgatunk, és írunk. Ezt akarjuk megmutatni.

– A Run Baby Run című dalotokkal kerültetek be a legjobb harminc közé. Mit kell tudni erről a szerzeményről?
– A tizenegyedik, E.R.A. című nagylemezünk egyik kedvenc dala, a Run Baby Run került versenybe, holott ez konkrétan nem A Dalra íródott. Az eredeti felvétel – amely 13 másik dallal együtt 1000 példányban jelent meg – több mint hat perc, két szólótétellel kiegészülve.

– Hogyan fogadtátok, hogy a Monyo Projectet is beválogatták a legjobb harminc közé?
– Örülünk, mert így talán az erdélyi és magyarországi szervezőkhöz is eljut az emberek jogos igénye, hogy szeretnék hallani a Monyo Projectet. Örülünk A Dalnak, mert lehetőség nyílik rá, hogy húsz évnyi munkánkat átadhassuk barátainknak, hiszen róluk szól, nekik készült. Nem visszük a sírba. És nem utolsósorban sok barátunk van Tel-Avivban (idén az izraeli városban rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált – szerk. megj.), ezért szívesen kiutaznánk oda bulizni. Ha nyernénk, boldogan mennénk, de egyelőre nagyon örülünk a dal eddigi sikereinek és a széles körű hallgatóságnak.

Monyo Project

A legjobb harminc dal közé jutott Run Baby Run zeneszerzője Monyo, azaz Molnár Endre, a dalszöveget Molnár Ilona, Baba írta. A gitáros-énekes házaspár mellett a zenekar tagja még Szepesi Viktor (dob), Papp Enikő (basszusgitár) és Horváth Zsolt (billentyű). A székelyudvarhelyi Monyo Projectet 1999-ben alapították, 2000-ben adták ki első, Freedom című albumukat, majd a zeneileg igen termékeny formációnak több nagylemeze is megjelent itthon és Magyarországon egyaránt, például a Szlogenek Szlengek Vakerok, a Freedom II, a Chill Out Yoga, a Cold Rock, a Sex 'n' Drugs 'n' Cold Rock, az A.H.A., a Minimal Cold vagy a lgutóbbi E. R. A. A Monyo Project egyébként több szimfonikus hangversenyt is adott a Marosvásárhelyi Filharmóniával együttműködve.

– Milyen volt az élő show-ig vezető út?
– A Dalban egyszerűen pálinkás a hangulat, mindenki jófej, a versenyzők sokszínűek, jókat szórakozom. Szépek a kollégák, nagyon sok a régi kedves ismerős. Megismerkedtünk a szakma krémjével, csak úgy úszunk a boldogságban. Nagyon jó a hangulat az A38-as hajó fedélzetén is, itt készült egy felvétel akusztikus hangszerekkel, nagy fekete zongorával, nejlonhúros gitárral az online Akusztik Dalverseny számára, jövő hónap elejétől lehet rá szavazni. Nagyon hálásak vagyunk ezért is.

– Az utolsó előválogatóban, azaz február 2-án, most szombaton láthatnak majd a nézők a képernyőkön is. Izgultok?
– Van bennünk izgalom, a Run Baby Run című dalt többször is újrajátszottuk, mert számunkra a minőségi érzelem a legfontosabb, és tudjuk, hogy mindig lehet jobban csinálni.

Ez a dal mindenkihez szól, aki valaha érezte azt a bizonyos fájdalmat. De az út végén ott van az isteni fény, amely a rockzene útját megvilágítja.

– Mi lesz A Dal után? Milyen terveket szövögettek a közeljövőre?
– Filmzenei felkéréseink vannak, valamint koncertek, fesztiválok, és természetesen további lemezkészítés is. Ez utóbbi a legfontosabb, hiszen így alkothatunk maradandót. De lesz újra, immár hatodik alkalommal londoni turné, és tervezünk egy nagyobb európai turnét is, illetve a következő, filharmonikusokkal tartandó közös koncertre is íródnak a kották. Mi a szívünket kitesszük a hallgatóságért, és még sok embernek szeretnénk örömet szerezni zenénkkel.

A Run Baby Run című dal szövegét Molnár Ilona, Baba írta, zeneszerzője Monyo, azaz Molnár Endre Fotó: Veres Nándor

A Dal 2019

A Duna Televízió idén is keresi Magyarország legjobb dalát, a pályázatra 416 szerzeménnyel neveztek be anyaországi és határon túli együttesek. A nyolcadik alkalommal látható dalválasztó show-ban nemcsak Magyarország legjobb dalát keresi és választja majd ki a zsűri és a közönség, hanem értékes szakmai díjakat is kiosztanak, ilyen például A Dal 2019 legjobb dalszövegírója, A Dal 2019 felfedezettje, valamint az elismerések mellett ezúttal is lesz online Akusztik Dalverseny. A Dal nyertese képviselheti Magyarországot Tel-Avivban a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon. A verseny élő adásai január 19-étől láthatók a Duna Televízió és a Duna World képernyőjén. A most szombati harmadik válogatót február 9-én és 16-án elődöntők követik, a döntőt pedig február 23-án tartják.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.