Erősíteni az összetartozást: Tizenöt zsoltár

Péter Beáta 2024. június 01., 18:47 utolsó módosítás: 2024. június 01., 18:54

Hét város hét felekezetének hét templomában hangzanak el június 2-8. között a Tizenöt zsoltár című műsor dalai Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos előadásában. A koncertkörút kapcsán Gryllus Dániellel készített interjút a Rádió GaGa.

Erősíteni az összetartozást: Tizenöt zsoltár
galéria
Gryllus Vilmos, Sebestyén Márta, Gryllus Dániel Fotó: Kaláka Együttes

Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes két alapító tagja, és a világszerte főleg népdalénekesként ismert Sebestyén Márta, 1997-ben Tizenöt zsoltár címen közös lemezt adtak ki, melyen a Bibliából választott, Sumonyi Zoltán által versbe szedett zsoltár-parafrázisok szerepeltek. A lemezből később tévéfilm is készült, és a trió sok helyen koncertezett is ezekkel a Gryllus Dániel által írt dalokkal.

Most ismét útra kelnek: hét város, hét felekezetének, hét templomában, este hétkor csendülnek fel a dalok. A közönség Aradon, Nagyszebenben, Székelyudvarhelyen, Csíksomlyón, Marosvásárhelyen, Szamosújváron és Szatmárnémetiben hallgathatja meg a hangversenyt.

A turné létrejöttét a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Magyar Kultúráért Alapítvány segítette.

A Zsoltárok könyve az Ószövetség 150 részből álló imádság- és énekgyűjteménye. A zsoltárok énekelt költemények, hisz több zsoltárvers elején olvashatjuk a Bibliában is, hogy melyik dallamra kell énekelni. Ezeket a dallamokat sajnos nem őrizte meg kotta, hisz az ókorban még nem volt kottaírás. A zsoltárok sok költőt ihlettek parafrázisok, vagy a zsoltárok szellemében írott költemények alkotására. Ebbe a sorba illeszkedik a Tizenöt zsoltár című koncert is. A Rádió GaGában ennek kapcsán beszélgettek Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zenésszel, a Kaláka együttes egyik alapítótagjával.

Nagyon örülünk, hogy összejön ez a turné. Ezelőtt tizenhat évvel egyszer már jártunk egy ilyen körúton, akkor is hét különböző felekezetű templomot kerestünk fel egy hét alatt ezekkel a zsoltárokkal, amik nyilván az ószövetségi zsoltárok alapján íródtak, de nem is genfi zsoltárok és nem is más által, hanem általunk írott zsoltárok. Sumonyi Zoltán a költője, ő írta ezeket a zsoltár- parafrázisokat, mi pedig a dallamokat.

Egy nemzetközi táborban voltunk, ahol a gyerekek mondták, hogy milyen jó lenne együtt énekelni, ne csak mi énekeljünk. És elkezdtük írni ezeket a zsoltárokat, és már az esti alkalommal együtt énekeltünk. Így keletkezett ez a Tizenöt zsoltár című lemez, valamikor a kilencvenes évek közepén, és azóta is énekeljük és nagy öröm, hogy ilyen szeretettel fogadják” – vázolta fel a dalok születését Gryllus Dániel.

Arra a kérdésre, hogy milyen jelentéstartalommal bír ez a hetes szám – hét felekezet, hét templom, hét órától – a zenész elmondta, magától alakult ez így, a turné tervezésekor elkezdték összeírni, hogy milyen felekezetű templomokat keresnének fel. „Elkezdtük sorolni Kassay Péter barátommal, aki akkor is szervezte a koncertkörutat, és most is, hogy hová érdemes elmenni, és kiadta magát ez a hét. Lehet, hogy ez a hét valahogy misztikusan uralkodott ezen az egész akción, és láttuk, hogy hét felekezet, akkor az pont egy hét, és akkor legyen este hétkor, és valahogy ez egymás után jött. Nem a hetesből indultunk ki, de a hetest kaptuk ajándékként.”

Gryllus Dániel: a zsoltárok közös kincseink Fotó: Forrás: Kaláka

Arról, hogy ez a trió hogyan állt össze, elhangzott, a rendszerváltás után, 1991-ben Pál apostol levelei alapján Sumonyi Zoltánnal közösen megírták azt a dalciklust, amely azóta is műsoron van, erdélyi turnén is voltak vele, és amelyet több előadóval is játszottak, például Ferenczi Györggyel, Szirtes Edina Mókussal. Mivel nagy sikere volt, a következőkben a Hegyi beszéd alapján írtak tíz dalt, és mindkét dalciklus nyomán Cselényi László rendezésében készült egy-egy film, amelyeket különböző helyszíneken forgattak.

A Hegyi beszédnek volt egy sajtóvetítése a televízióban, és ezen ott volt Sebestyén Márti, akivel sokszor énekeltünk már együtt. Nagyon tetszett neki a film, és kérdezte, hogy őt miért hagytuk ki. És akkor jött a zsoltárötlet, és azt mondtuk, hogy Mártival együtt énekeljük.

Ebből is csináltunk filmet, de hát a tizenöt zsoltár nem fér bele egy filmbe. Elmentünk Tunéziába, ott forgattunk, de maradt öt zsoltár. Na, akkor csináljunk azokból is filmet, de kellett még pár zsoltár. Írtunk még Sumonyi Zoltánnal, és újabb filmet készítettünk. De akkor megint többségben voltak a zsoltárok, így lett egy második lemez, a Halld meg szavaimat Isten!. A »maradék« zsoltárokból pedig újabb filmet csináltunk, elmentünk Szíriába, az utolsó békeidők egyikébe, ott forgattunk. Tehát a Hegyi beszéd után találkoztunk Mártival, mondta, milyen jó lenne együtt énekelni, és onnantól kezdve filmeket, zsoltárkoncerteket, és most ezt a turnét készítettük ezekből a zsoltárokból. Nagy örömömre most már az új református énekeskönyvben három szerepel is ebből a tizenöt zsoltárból. Azt mondtam, hogy ez nem egyházzene, ezek bibliai dalok, de most már, hogy szerepelhet a liturgiában, mondhatom, hogy erre is alkalmasak ezek az énekek, az együtténeklésre.”

A koncertkörút kapcsán kiemelte, az az elvárásuk, hogy egy nagyon szeretetteljes turnét bonyolítsanak le a különböző felekezeteknél, és hogy ez erősítse az összetartozásunkat. Attól függetlenül, hogy éppen melyik felekezet templomában zenélnek, mindenhol számítanak más felekezetű hallgatóságra is, hisz tulajdonképpen mindegy, hogy melyik templomban énekelnek, mert a zsoltárok közös kincseink.

Mivel a korábbi turnénak nagyon jó visszhangja volt, sokan szerették, ezért is gondolták, hogy próbálják meg még egyszer elhozni ezt a műsort. Ugyanazt a szeretetteljes légkört várja, amit akkor tapasztaltak.

A riporter felvetésére, hogy az 1960-as évek óta majdnem minden európai országban nemcsak a gyakorló keresztények létszáma, hanem az istenhívők, a magukat kereszténynek mondók aránya is nagyon nagyot zuhant, és ez a tendencia egyre inkább felfelé ível, akkor egy ilyen Európában van-e igény az ilyen jellegű zsoltárkoncertekre, Gryllus Dániel elmondta, több olyan helyen játszották ezt a zsoltárkoncertet, ahol nem feltétlenül vallásos emberek gyűltek össze. Úgy véli, a Biblia, a Zsoltárok könyve is egyetemes kultúrkincsünk.

A kétkedés valamennyiünkben bennünk van, hívőben és nemhívőben egyaránt. A vallásos emberek száma valóban csökken. Nem tudom, hogy ez a lelki életben is így van-e, vagy csak a templomba járásban. Mert például itt volt a pandémiás időszak, és kiderült, hogy többen nézték az istentiszteletet az online közvetítésekkor, mint amennyien egyébként elmentek volna.

De nem akarok ennek ellentmondani, hogy nem igaz ez a tendencia, mert valóban igaz. Ezt látjuk, elég sokat járunk a világban mindenfelé, a Kalákával negyven országban turnéztunk már, és sokszor eljutunk templomokba, benézünk ide-oda. Például Szöulban a keresztény templom olyan zsúfolt volt, hogy alig fértünk be. Máshol is van amikor sokan vannak, van, amikor kevesebben. Én nem tudok ebben a folyamatban semmiféle gátat szabni ebben, hogy ne csökkenjen a hívek száma, legfeljebb el tudom énekelni ezeket a zsoltárokat, fel tudom mutatni azokat a szépségeket, amelyek benne vannak ebben a zsidó keresztény kultúrában, és remélni tudom, hogy erre fogékonyak az emberek, és aki akar, jöjjön templomba, aki nem, hallgassa otthon. Szerintem a lelkét ugyanúgy megérintheti.”

A tizenhat évvel ezelőtti erdélyi turnénak egyik számukra kedves epizódját is felelevenítette Gryllus Dániel. Az egyik görögkatolikus templomban azt mondta a lelkipásztor, hogy a kórusban kell énekelniük, mert abban a miliőben nem szokás, hogy az ikonosztáz előtt énekeljenek. Alkalmazkodtak is ehhez, hiszen mindig alkalmazkodnak a helyi szokáshoz, vallási elváráshoz, a helyhez, ahol koncerteznek: a zsinagógában sapkát tesznek, a japán templomban leveszik a cipőjüket.

Felmentünk a kórusba, fantasztikus volt onnan énekelni. Nem a közönséget láttuk, hanem minthogyha az Úristennek énekeltünk volna, akinek amúgy is szólnak a zsoltárok. Mert az egész Biblia Isten szava, kivéve a Zsoltárok könyvét, ami az ember válasza Isten szavára, vagy hozzá szóló fölkiáltás, szenvedéseinek elmesélése, hálaadása és imádsága.

Amikor vége volt az előadásnak, kijött megint a lelkipásztor, és azt mondta, hogy nagyon megérintette ez az egész – ezt ráadásul románul mondta –, és az lenne a javaslata, hogy a mi szokásaink szerint menjünk le az ikonosztáz elé, mintha az oltár előtt lennénk, és ott is énekeljünk egyet. Amikor megkérdeztem, melyiket, a Mikor látom egeidet zsoltárt választotta. Ez egy nagyon megható gesztus volt a részéről, és szép emlék nekünk” – emlékezett vissza.

Az interjúban arról is beszélgettek, hogy vannak olyan pillanatok az előadásban, amikor a közönség is bekapcsolódik, közösen énekelnek. Továbbá elhangzott, a műsorban vannak olyan zsoltárok, amelyek emelkedettek, vannak panaszénekek, de olyanok is, amelyek vidámak.

A zsoltárok világa tematikailag nagyon tág, de mi igyekszünk mindegyiket a maga hiteles módján tolmácsolni, és ezt meg kell tapasztalnia a közönségnek.”

Lesz-e ismétlése a turnénak, kell-e várni újabb tizenhat évet? – merült fel a kérdés a beszélgetés végén. „Én 74 éves vagyok, ha most újabb 16 évet várunk, akkor 90 éves lennénk, nem hiszem, hogy el tudnék jönni egy ilyen turnéra, úgyhogy, aki tud, inkább most jöjjön. Aztán, ha lesz máskor is koncert, én örömmel jövök” – válaszolta mosolyogva Gryllus Dániel.

A turné helyszínei

Arad – június 2.
Aradi Evangélikus-Lutheránus Templom

Nagyszeben – június 3.
Nagy Zsinagóga

Székelyudvarhely – június 4.
Unitárius templom

Csíkszereda (Csíksomlyó) – június 5.
Csíksomlyói kegytemplom

Marosvásárhely – június 6.
Református Vártemplom

Szamosújvár – június 7.
Szamosújvári Örmény Katolikus Székesegyház

Szatmárnémeti – június 8.
Szatmárnémeti Szent Miklós Görögkatolikus Templom
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.