Fegyverritkaságok négyszázéves távlatból

Szász Cs. Emese 2018. augusztus 29., 17:33

Most még a pincében őrzik őket, de péntektől a nagyközönség elé kerül az a két ritkaságszámba menő fegyverrégiség, amelyeket nemrég vásárolt meg a Maros Megyei Múzeum. Ideiglenesen a várbeli Történelmi és Régészeti Múzeumba kerülnek, de a múzeum nagy terve, hogy egy állandó fegyvertörténeti kiállítást rendezzen be a vár kapubástyájában.

Két fegyverritkaság. Az egyik 16. századi, másik 17. századi Fotó: Haáz Vince

A Maros Megyei Múzeumnak már van egy fegyvergyűjteménye, ezelőtt három évvel egy 76 darabból álló magángyűjteményt is megvásároltak, Trózner András gyűjteményét, amelyben a 18. századtól a huszadik század közepéig mindenféle tűzfegyvertípusok megtalálhatók. A most megvásárolt két puska azonban két igazi ritkaságot jelent, amelyet

a műkincspiacról vásároltak meg egyenként tízezer euróért,

ezek most a Maros Megyei Múzeum fegyvergyűjteményének legkülönlegesebb darabjai – tudjuk meg Soós Zoltántól, a Maros Megyei Múzeum igazgatójától.

Főúri fegyverek lehettek annak idején Fotó: Haáz Vince

„Két pompás 16, illetve 17. századi német műhelyhez köthető puskát sikerült vásárolni. Mindkettő nagyon díszes darab, nyilvánvalóan főúri vadászpuskákról van szó, nem a harcban vagy a mindennapi életben használták ezeket, az arisztokráciához kellett tartozzon”

– mutat rá Soós Zoltán. A 16. századi puska feltehetőleg Nürnbergben készült, a mechanikai szerkezete, amelyet úgy hívnak, hogy keréklakatos szerkezet, részben hasonlít a szerszámíjakéhoz, szikrakő idézte elő a robbanást, amúgy előltöltős fegyverről van szó. Nagyon díszes fegyver, a fából készült puskatusra csontfaragványokat applikáltak, amelyeken különféle vadászjelenetek, vadállatok láthatók. A 17. századi puskáról már azt is lehet tudni, hogy August Kotter Augsburgi számszeríjkészítő és fegyvergyártó műhelyéből származik. Díszességük miatt már a 18. században feltehetően kevésbé használták.

A mechnaikai szerkezetük is más Fotó: Haáz Vince

Amúgy mindkettő működőképes, használni is lehet, ha valaki ért hozzá.

Ezeknek azonban már annyira régi a szerkezete, hogy már nagyon profi fegyverszakértő kell ahhoz, hogy tudja, hogy mit kell beállítani rajta. „A Romániában hatályos törvények szerint az 1945 előtti fegyverek történelem előtti fegyverek, és nem kötelességünk hatástalanítani ezeket, viszont az ütőszeget ki kell szedni mindegyikből, illetve az ilyen régi puskákon a rugószerkezetet kell eltávolítani. Éppen ezért a kiállításukra is rendőrségi engedély kell” – magyarázza Soós Zoltán.

Díszes fegyver, fából készült puskatus Fotó: Haáz Vince

Soós állítja, mindkét tűzfegyver igazi ritkaságnak számít, kevés hazai gyűjtemény büszkélkedhet hasonló értékes műtárggyal, többek közt a sinaiai Peleș-kastély és a Hadtörténeti Múzeum gyűjteménye jelentős Romániában. A két különleges puska péntektől a marosvásárhelyi Történelmi és Régészeti Múzeumban lesz kiállítva ideiglenesen, de a múzeumigazgató nagy terve, hogy a múzeum tulajdonában lévő fegyverekből egy állandó kiállítást rendezzenek be a vár kapubástyájában. A két különleges puskán kívül ugyanis még számos 18. századi fegyver, párbajpisztoly, vadászpuska, egy 1711-ből származó hosszú csövű puska is a múzeum gyűjteményében van.

Működőképesek, ha szakértő fogja a kezébe Fotó: Haáz Vince

„A 18. századból nagyrészt vadászfegyvereink vannak, a 19. század végétől kezdődik ugye a katonai fegyverek időszaka. Ez azt is jelzi, hogy beértünk a 20. század világháborús korszakába, amikor a fegyvergyártás óriásit változott. Addig a tűzfegyverek többsége vadászfegyver volt, a harctéren is használtak ugyan puskát, de olyanokat, amelyek még nem voltak sorozatlövésre alkalmas fegyverek. Most ehhez képest már az első világháborúban komoly sorozatfegyvereket készítettek, s inkább ezek dominálják a gyűjteményünket: osztrák-magyar gyártmányú pisztolyok, belga, francia, német pisztolyok, ezek közt is több a ritkaság” – mondja a múzeumigazgató. A két most megvásárolt, összesen húszezer eurós értékű fegyver mellett még mintegy nyolcvanezer euróra rúg a múzeum fegyvergyűjteményének pénzbeli érteke.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat