Filmes esték: online térben a Doklavina

Liget 2020. november 26., 12:12 utolsó módosítás: 2020. november 26., 12:14

A Lavina Egyesület idén újra megszervezi a Doklavina filmesteket. A vírushelyzet a személyes jelenlétet nem teszi lehetővé, ezért a székelyudvarhelyi és székelykeresztúri mozikból az online térbe költöznek a vetítések. Így egész Románia területén ingyenesen elérhetővé válnak az izgalmas, nemzetközi sikereket elért, fesztiváldíjas dokumentumfilmek november 27-29. között.

Fotó: Forrás: Lavina Egyesület

A Doklavina keretében november 27-én 17 órától 29-e éjfélig két film lesz megtekinthető az egyesület Facebook-oldalán közzétett ingyenes linkeken: Zurbó Dorottya a Monostor gyermekei című filmje, valamint Szabó Réka A létezés eufóriája című alkotása.

„A filmekről, a szereplőkről, alkotási folyamatról, és a filmekben megjelenő témákról idén is az alkotókkal való beszélgetéseken tudhatnak meg többet a nézők.

A beszélgetések felvételei szintén a Doklavina Facebook-oldalára kerülnek fel” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Jelenet A létezés eufóriája című filmből Fotó: Forrás: Lavina Egyesület

A létezés eufóriája című film a Tünet Együttes Sóvirág című előadásának próbafolyamatait követi végig. Az előadás főszereplője Fahidi Éva, 90 éves holokauszt-túlélő, aki a darabban önmagát alakítja. Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével.

A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Három nő, három hónap – határátlépések sorozata.

Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

A film a Tünet Együttes Sóvirág című előadásának próbafolyamatait követi végig Fotó: Forrás: Lavina Egyesület

A film számos más elismerés mellett elnyerte a Locarno Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját, a 25. Szarajevói Filmfesztivál Emberi jogi díját és a 16. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Közönségdíját is. Itt tekinthető meg az előzetes.

A monostor gyermekei című dokumentumfilm Bhutánban játszódik Fotó: Forrás: Lavina Egyesület

A monostor gyermekei című dokumentumfilm egy intim családtörténet, amely a világ egyik legelzártabb országában játszódik, Bhutánban. Az apró királyság, földrajzi és politikai elszigeteltsége miatt, csak az elmúlt pár évtizedben kezdett modernizálódni, ahol előbb engedélyezte a király a televíziót és az internetet (1999-ben), mint a demokráciát (2008-ban). A film egy kivételes család történetén keresztül enged betekintést a bhutáni hétköznapokba. Gyembó (17) és húga, Tashi (15) átlagos tinédzserek, akik szabadidejükben fociznak vagy a Facebookon lógnak.

Kis himalájai falujukban édesapjuk, Tenzin a felelős a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így Tenzin okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot.

Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. Egy olyan bhutáni család érzékeny portréja tárul elénk a filmben, ahol a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető. És bár a Bruttó Nemzeti Boldogság Index magas Bhutánban, sajnos még itt sem lehet minden álomból valóság.

A film világpremierje az IDFA-n (Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) volt, majd megjárta a világ számos fesztiválját, elnyerte más díjak mellett a Zsigmond Vilmos Film Festival és a Film Festival della Lessinia Legjobb Dokumentumfilm Díját is. A film előzetese itt nézhető meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.