Fogas mesét láthat a gyergyói közönség

Hegyi Zsuzsánna 2019. november 06., 16:59

Pénteken mutatja be legújabb előadását a gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház. A Fogasmese című kesztyűs bábelőadás egy új szemszögből világítja meg a szájhigiéniát, és célja az, hogy eloszlassa a fogászattal szembeni félelmet a gyerekekben, és közvetetten a felnőttekben is.

Szerepet kap a cukorka, a csokoládé, és támadni fognak a bacik is Fotó: Hegyi Zsuzsanna

Nagyon sok gyerek retteg a fogászattól, a fogorvostó, ezen szeretett volna változtatni Székely Zsolt fogorvos, aki már múlt év decemberében megkereste a bábszínház tagjait, hogy egy közös produkcióval eloszlassák a gyerekek által akár a felnőttekben is ezt a típusú félelmet. A fogorvos elmondta: „eredetileg a rendelőbe akartuk elhívni a gyerekeket, de mivel azt nem tudtuk megoldani, felkerestem a bábudvarosokat, hogy írjanak egy mesét, és foglalkozzunk a témával abban reménykedve, hogy ezáltal csökken a fogászattól való félelem az emberekben.”

Nagyon látványos díszletet és szerethető szereplőket visznek elsősorban a gyerekközönség elé a bábelőadók.

„A történet két fogacskáról, Csorbiról és Szuviról szól, arról, hogy hogyan betegednek meg, hogyan kerülnek végül fogorvoshoz, hogyan gyógyítják, kezelik, javítják meg őket.

Közben szerepet kap a cukorka, a csokoládé, és támadni fognak a bacik is. Lesz fogmosás, és a főszereplők a a fogselyemmel is megismerkednek majd” – ismertette az előadás történetét Borsos Virág, a társulat vezetője.

A bábelőadás közreműködői Fotó: Hegyi Zsuzsanna

A kesztyűs bábelőadást Tamás Boglár rendezte, szövegét Tamás Gyopár szerkesztette, a zenéjét pedig Ferenczi Zoltán írta. Az produkciót kísérő énekek Kedves-Tamás Hanga hangján szólalnak meg. A Fogasmese bemutatóját november 8-án, pénteken 17 órától tartják a gyergyószentmiklósi bábudvarban. A későbbiekben pedig csoportosan, osztályonként hívják előadásra majd a gyerekeket, és mindegyik bábelőadás után szakorvos vezetésével tartanak fogászati foglalkozásokat. Itt próbálhatják ki a gyerekek többek között azt, hogy milyen fogat fúrni vagy betömni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat