Háy János: az esendőség köt össze minket

Péter Beáta 2021. augusztus 30., 18:20

Háy Jánost nem csak olvasni, de hallgatni is jó – tapasztalhatták meg mindazok, akik a Könyv Éve Székelyudvarhelyen elnevezésű rendezvénysorozaton ott voltak szombat délután a budapesti szerzővel tartott találkozón. A József Attila-díjas író, költő lendületesen mesélt az irodalom és az emberi sors közötti viszonyról, az írásról, mint a teremtés folyamatáról, a művekben megalkotott valóságszerűség fontosságáról, valamint arról is, hogy miért gondolják róla a gyerekei, hogy egész évben nyaral.

Háy János: az esendőség köt össze minket
galéria
Katona Zoltán újságíró és Háy János író, költő a könyvvásár színpadán Fotó: Beliczay László

Noha régész szeretett volna lenni, másképp alakult – ezzel a felütéssel indított a beszélgetés kezdetén Háy János beszélgetőtársa, Katona Zoltán a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermének színpadán. Háy János elmondta: valamiképpen mégiscsak régész, hiszen

aki régész akar lenni, egész világokat akar feltárni.

Az írásban pedig az a fantasztikus nagy élmény, hogy az a világ, ami papíron megképződik, korábban nem volt, és hirtelen ott lesz. Ott épül, és ott mutatkozik meg.

És amikor ír az ember, tényleg olyan, mint egy régész, nem tudja, mit fog feltárni. Hiába van némi elképzelése arról, hogy milyen ívben halad az a szöveg, valójában a szövegnek a belső lendülete az az alkotói kíváncsiság.

Amikor nagyon jó műveket olvasunk, akkor valójában azt olvassuk, hogy milyen iszonyatos akarattal és szenvedéllyel akarta az író feltárni azt a világot, ami ott a lapokban megképződik. Úgyhogy ilyen módon valamilyen szinten mondhatom azt, hogy régészkedek” – fejtette ki az író.

A moderátor azon felvetésére, hogy számos novellája tűpontos látlelete a hatvanas-hetvenes évek magyar falujának, Háy elmondta, hogy

az író ott tud otthonosan mozogni, amelyik tájat, környéket ismeri, ott, ahol birtokában van a tudásnak.

„Hagyjuk, hogy megszólítson a vers, hogy megszólítson egy novella és próbáljunk a saját életünkkel reflektálni rá” Fotó: Beliczay László

„Ha valaki történelmi tájakon játszódó regényt ír, akkor azt az időszakot meg kell tanulni, meg kell teremteni az otthonosságot. Nekem az életem alapvetően két élménykörhöz kapcsolódik: ennek az egyik része egy vidéki világ, a másik része pedig egy budapesti értelmiségi lét, ami az életemnek egy nagyobb részét teszi ki. Az a helyzet, hogy minden regény dobbant valahol, valamilyen reália alapú.

Valójában az irodalom abban hasonlít az emberi sorsra, hogy mi is olyanok vagyunk, hogy két lábbal a földön állunk, de valahol a gondolkodásunkban benne van az ismeretlen rész, a transzcendencia.

A földön állás és a gondolkodásunkkal való, az ismeretlenbe való bolyongás teszi ki az emberi létet, és ilyen az irodalmi mű is. Tehát valahonnan el kell dobbantani. Hogy az most Helsingørben van és egy lökött királyfiról szól, mint a Hamlet, vagy a bogyósgyümölcs-kertész fiáról, tulajdonképpen mindegy. A lényeg az, hogy az olvasó belép ebbe a teremtett térbe – Cs. Gyimesi Éva könyvét idézve, a teremtett világba – (mert ugye a mű egy teremtett világ, az egy különálló entitás, amit én, mint író létrehozok a saját tapasztalati anyagomból és érzelmi bázisomból) a saját tapasztalati és érzelmi attitűdjével.

Amikor ez a kettő egymásra talál, a műben megfogalmazott attitűd és az olvasói, nézői, vagy hallgatói attitűd, akkor elindul az út a katarzis felé. Akkor megérintődünk a mű által.

De ehhez – tette hozzá Háy – fontos az, hogy a reáliák rendbe legyenek rakva. És ilyen szempontból mindegy is, hogy mi a reália, mert amikor az olvasó belép ebbe a teremtett világa, akkor elfogadja a játékszabályokat. „Azért fogadom el a szabályokat, mert azt gondolom, hogy amiről Hamlet beszél, amiről a színdarab beszél, az rólam szól. Ha nem találom meg az érintettséget, akkor hiába, mert kiesek.

És addig, amíg érzem, hogy ez a dolog rólam, emberi sorsról szól, akkor elfogadok akár még reáliatévedéseket is, de abban a pillanatban, amikor úgy érzem, hogy átvágtak, hogy valójában túljártak az eszemen, és csak ügyeskedés zajlik az írásban és nem valódi létfeltárás, abban a pillanatban mehet a kukába a könyv.

Az író azt is kifejtette, hogy nem hisz a tükröződéselméletben, azaz, hogy az irodalmi mű letükröződése a valóságnak, hanem, abban hisz, hogy

az egy teremtett világ, és mint teremtett világ, azok a szabályok érvényesek benne.

Amikor az olvasó azt érzi, hogy az egy valóságszerűség, akkor valójában egy illúziónak dől be.

„A műalkotások csak kreált nyelven, csak teremtett nyelven létezhetnek. De amikor belépsz ebbe a világba, akkor mégiscsak kell egy valóságélménynek lenni. De az a valóság valójában egy mű valóság és a te tapasztalati valóságodnak a találkozása. Dosztojevszkij A félkegyelműje nagyrészt Szentpéterváron játszódik, de nem a 19. századvégi Pétervárt tanulom meg a regényből, hanem emberi sorstörténéseket tanulok meg, amelyek hozzászólnak az én belső sorstörténésemhez. Az, hogy ott van Péterváron, hát, valahol lennie kell. Ugyanígy van a faluval is, hogy valahol lenni kell. Miután nekem ez a falusi tapasztalat megvolt, gondoltam, hogy egyszerűbb ilyent írni, mint a római birodalomban játszódó regényt.”

A cégvezető című regényének első változatát három nap alatt írta meg Fotó: Beliczay László

Az is elhangzott, hogy minden írónak más és más a munkamódszere, ő maga viszonylag gyorsan ír – A cégvezető című regényének első változatát három nap alatt írta meg –, de ezt megelőzi egy belső gondolkodás.

A gyerekeim azt mondják, hogy apu egész évben nyaral. Azt látják, hogy gyakorlatilag nem csinálok semmit, és ha csinálok, azt is csak szórakozásból. Ez egy bonyolult dolog. Az irodalmi műnek a megírása időben csak egy kis része a folyamatnak. A nagyobb része a gondolkodás.

Az, ami majd később papírra kerül, az egy belső gondolkodás, és egy szemlélődésnek a kikevert eredménye lesz. Én ilyen tekintetben ösztönös vagyok, nincsenek erőltetett témák, hogy ezt vagy azt meg kell írni, várom, hogy valami kialakuljon. Amikor összegyűlik bennem – tehát érzelmileg és tudásban annyi van bennem, hogy az megtölt egy regényt –, akkor valószínű, hogy az az érzelmi tartalom megtalálja a maga témáját, a maga formáját, meg a maga hosszúságát is. Amikor már írok, akkor viszonylag gyorsan írok. Sőt, híve vagyok, még a hosszú műveknél is, hogy a lehető leggyorsabban megírjam az első változatot.

Van, aki megír pár oldalt és nagyon sokat javítgat utána, én hiszek az eredendő lendületben. És még abban is hiszek, hogy le kell tenni a könyvet. Tudom azt, hogy melyik az a szint, amikor félre lehet tenni egy bizonyos időre.

És akkor két-három hónapra elteszem, sőt, van olyan, amikor már olvasható fázisban van, de még nincs kész, akkor két-három embernek meg szoktam mutatni. Rengeteget dolgozom, de nem látszik rajtam. A családomban ez egy probléma volt, hogy csak ülök és nézek magam elé. Gondolhatják, hogy a gyerek mit gondolt rólam. Akkor kitaláltam, hogy bekapcsolom a tévét. De akkor meg az volt a baj, hogy amikor megkérdezte, hogy mit nézek, fogalmam sem volt, belül moziztam. Azt hiszem, nincs kiszállás. Amikor az ember rálép erre a pályára, hogy írni kezd, akkor onnantól kezdve valami mozi belül elindul” – avatott be az alkotói folyamatokba az író.

A beszélgetésen szó volt a legújabb, Mamikám című regényéről, a tavaly megjelent A cégvezető című regényéről, valamint a Kik vagytok ti? Kötelező magyar irodalom – Újraélesztő könyvéről is. Az utóbbi megírásával kapcsolatban elmondta, hogy volt egy mechanizmusa, amit végig kellett csinálni. De egy újonnan kezdett regénynél vagy novellánál nincs mechanizmus. „Ha ott nincs kedv, nincs belső energia, akkor ahhoz nem tudsz hozzáfogni, mert elkerül az ihletettség.

Ihletettség nélkül, vagy invenció nélkül egy mű sem kel életre.

Vannak ilyen avítt szavak a műről való gondolkodásban, hogy ihlet, vagy katarzis, elnevezhetjük másképp is ezeket, de valójában ezek létező dolgok. Létező olyasmik, amelyek megtermékenyítik az írást, ami megérinti az olvasót, befogadót. Beleélő olvasók vagyunk, nem tudunk nem beleélőek lenni. Amikor írtam ezt a könyvet, akkor az volt a szándékom, hogy merjünk ezekkel az alkotókkal újra dialógusba kerülni. Nem felnézni, hanem beszélgetni velük, hagyjuk, hogy megszólítson a vers, hogy megszólítson egy novella és próbáljunk a saját életünkkel reflektálni rá.

Ezek a régi kollégák örülnének, ha így gondolkodnánk róluk, és ha az oktatásban is ilyenfajta irodalomtanítás lenne, elevenebb, nem a leborulós, dicsőítős, hanem tényleg a szerethetőség és az érintettség lenne a középpontban.

Az irodalom valamilyen módon dialógus, amelynek az egyik oldalán én vagyok, mint olvasó, a másik oldalán a mű, és ez a beszélgetés folyamatosan zajlik” – fejtette ki Háy János.

Ihletettség nélkül egy mű sem kel életre – véli Háy János Fotó: Beliczay László

Szerinte az a jó mű, amiről az elolvasása utána is beszélünk, utána is gondolkodunk róla, eszünkbe jut számtalanszor, különböző élethelyzetekben.

Azok az igazán jó dolgok, amik bele tudnak keveredni az életünkbe – hangsúlyozta az író.

Mindig, amikor látok egy nagy művet, úgy érzem, hogy innentől kezdve a világ nem elképzelhető e nélkül a mű nélkül. Ez bele lett a világba teremtve, része a világnak. Úgy természetes része, ahogyan a növényzet, az emberek vagy az állatok természetes részei, egyszerűen természetes hozzá a viszonyulásom, mert megérintett engem. Valahogy így kéne viszonyulni az irodalomhoz.

A drámáival kapcsolatban kiemelte: az hogy milyen a sorsban való elbukás, mindig is érdekelte. „Amikor mindenedet elveszted, ami körülvett téged, a házasságodat, a gyerekeidet, az egzisztenciádat. Sok ilyen elbukást láttam az életem során.

Általában az ember olyan helyzetekben ragad meg egy sorsot, vagy egy jellemet, amikor kritikus helyzetbe kerül, mert akkor igazán fogható, hogy milyen az emberi minősége.

Ahogyan valójában az emberi kommunikáció alapja az esendőség, ez a leglényegesebb tulajdonságunk, mindannyian törékenyek vagyunk. Izgulunk, szorongunk, félünk, aggódunk, az esendőség köt össze minket. És azért merünk egymáshoz szólni, mert tudjuk, hogy a másik is esendő. Ez bátorít minket erre. És persze az író ebben az esendőség állapotában tudja felmutatni legjobban a sorsot, a sors milyenségét”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport