HIRDETÉS
HIRDETÉS

Helló Wellhello

Szécsi Zsolt 2017. július 26., 16:59 utolsó módosítás: 2017. július 27., 10:59
HIRDETÉS

A nemrégiben Marosvásárhelyen megrendezett VIBE fesztivál egyik legjobban várt fellépője a magyarországi Wellhello együttes volt. A Csöndör László „Diaz” és Karácson Tamás „Fluor” által létrehozott sikerprojekt 2014-ben robbant be a köztudatba, a Rakpart című dallal.

Sikerprojekt a Wellhello. Diaz és Fluor Tomi közt a kezdetek óta nagyon jó az együttműködés
Tomi kezdetben Fluorid néven lépett fel, majd egy névváltást követően Fluor Filigran néven folytatta pályafutását. Ezt követte majd a Flour Tomi időszak, amit a 2010-ben megjelent Lájk című albumával járatott a csúcsra. Eközben Diaz együtt dolgozott a Hősökkel, a Halott Pénzzel és megannyi ismert előadóval. A két alapító tag először 2006-ban találkozott Balatonalmádiban, az Animal Cannibals táborában, ám akkor még nem alakult ki köztük sem baráti, sem szakmai kapcsolat. Fluor 2010-ben, albuma egyik száma miatt felkereste Diazt, így Köpköde (Partyállat rap) című dal lett az első közös munkájuk. Ezt követően jelent meg a Felébredni máshol című dal a két előadó közreműködésében, ami már egyfajta előszele volt a későbbi stílusuknak. Wellhelloként az első megjelentetett daluk a Rakpart, amely rögtön az iTunes listájának első helyén nyitott, majd a Mahasz több listájának, mint például Single (track) Top 40-nek is, az első helyére került. A két alapító taggal a VIBE-on való fellépésük előtt beszélgettünk a backstage-ben.


– Először koncerteztek Marosvásárhelyen, viszont nem ez az első alkalom, hogy felléptek Erdélyben. Milyen érzés visszatérni hozzánk?

Tomi: Mindig jó visszatérni hozzátok. Bár vannak rossz emlékeink is, az esős időjárás miatt. Egyszer például 13 órát utaztunk egy buli miatt azért, hogy az egészet a felénél elmossa az eső. Viszont a közönség nagyon jó, kiváló a vendéglátás és odavagyunk az áfonyapálinkáért. Imádjuk a tájat is. Nemrég voltam a Gyilkos-tónál, körbejártam a környéket. Csodálatos az, hogy utazol 600 kilométert és mindenki magyarul beszél, ami már önmagában egy szívmelengető, nagyszerű érzés, ez mindig kárpótol a sok utazásért.

HIRDETÉS

Diaz: A közönség is érzi, hogy sokat utaztunk értük. Értékelik és képesek félretenni azt, hogy adott esetben zuhogó esőben kell végig állniuk a koncertünket. Tavaly nyáron úgy nyomtuk le a fél koncertet, amiről a Tomi mesélt, hogy le kellett engedni a színpadot, hogy ne fújja be az esőt a szél. Ázott a mikrofon, ázott az egész felszerelés, viszont a közönség kitartott. Azóta eltelt egy év, újra itt vagyunk Erdélyben és megint zuhog az eső.

– Jártatok nálunk magánemberként is, vagy kizárólag fellépések alkalmával?

Diaz: Emiatt is imádom azt, hogy ennyi helyre járunk koncertezni, mert nagyon sok országba a zenekar által juthatok el.

Mint például Erdélybe, ahol a Wellhelloval jártam először és lehet, hogy a zenekar nélkül soha nem jutok el hozzátok.

Tomi: Érdekes, mert én is Erdélyben egy három hetes, önálló turné keretében jártam először. Akkor nagyon sokat láttam és tapasztaltam. Amúgy nekem mániám az, hogy bárhol is járok a világban, elkezdem kapcsolgatni a tévét, meghallgatom, hogy az adott országban milyen zenéket játszanak, mik a trendek, mik a hírek.

– 2016 decemberében volt a premierje a filmeteknek, mely a #sohavégetnemérős címet kapta és óriási siker lett. Folyamatosan turnéztok, érkeznek az új dalok, fesztiválhimnuszokat írtok. Mondhatjuk azt, hogy a Wellhello a csúcsra ért?

Sok ember előtt koncerteztek a fiúk

Tomi: Ezt az idő eldönti, évek távlatából tudjuk majd megmondani, hogy mikor is voltunk a csúcson. Az kétségtelen, hogy egy nagyon jó időszakot élünk most meg, rengetegen kíváncsiak ránk. A filmünket jelenleg épp Indiában vetítik és imádja az ottani közönség. Ráadásul most nyerte el egy párizsi filmfesztivál díját is. Szóval elképesztő dolgok történnek velünk. Önmagában az a tény, hogy tízezreket mozgatunk meg a Budapest Parkban, hogy nagy fesztiválokon lehetünk headlinerek egy hihetetlen érzés. De hogy mikor és hol volt a csúcs, azt eldöntjük majd 5-6 év múlva.

– Mindketten külön utakon jártatok a Wellhello megalakulása előtt. Az egyesülés tudatos, betervezett volt, vagy egyszerűen a sors hozta így?

Tomi: A kettő között van az igazság. Valahol benne volt ez a pakliban, mert én már dolgoztam ezen az átpozicionáláson egy ideje, mivel nem szerettem már azt a közeget, amiben voltam. Például a Felébredni máshol, vagy a Képkockák című dal amit a Diazzal csináltunk, bár még Fluorként, de Diaz keze is bőven benne volt, az már ezt az új vonalat kezdte elindítani. Megvolt a koncepció, megvolt, hogy mi kellene történjen, és azt vettük észre, hogy nagyon jól működünk együtt. Ha nem lett volna meg bennünk ez a felismerés, ez a ráébredés, akkor valószínűleg ez nem történik meg. Úgy gondoljuk, hogy a barátság a kulcsa ennek az egésznek, ezért is tudunk mi ilyen jól működni ketten. Szóval volt egy koncepció, de mindemellett egyszerűen adta magát, mert annyira nagy volt köztünk az összhang, annyira elfogadtuk egymást és megfogadtuk egymás tanácsait.

Soha nem volt köztünk egy ilyen ego harc. Mi mindig meghallgatjuk a másikat és elfogadjuk egymás kritikáját.

Diaz: Hozzáfűzném, hogy én imádom Tomiban azt, hogy bár ő nem zenész, de ennek ellenére vannak olyan észrevételei, amik olyanok, mintha vérbeli zenész lenne. Én viszont nem tartom magam olyan jó szövegírónak, mint Tomi, viszont amikor elmondom a véleményem egy szövegéről, akkor ő ezt jól kezeli és bele mer nyúlni a szövegbe azért, mert én megfogalmazok egy kritikát, észrevételt. Ez pedig fordítva is működik. Tominak vannak nagyon jó észrevételei zenei téren, például kéri, hogy cseréljünk ki egy dobot, egy szintit…

Tomi: Mondjuk ezt úgy kell elképzelni, hogy a lehető legprimitívebb módon odamegyek és azt mondom: mi lenne, ha ez most úgy szólna hogy wú-wú-wú…

Diaz: Igen, és akkor odahívjuk Kocsis Mátét, a dobosunkat, aki le tudja játszani a Tomi nyelvén és működik a dolog.

– A névválasztásnál volt még alternatíva? Min gondolkodtatok a Wellhellon kívül?

Diaz: Voltak, ráadásul nagyon viccesek.

Tomi: Egyben benne volt a Miami…

Diaz: Volt Nightswim, akkor volt egy, amiben benne volt a Szex…

Tomi: De egészen biztos, hogy nem MiamiaSex, de valami hasonló hülyeség.

Diaz: Érdekes, hogy mind közül végig a Wellhellot tartottuk a legerősebbnek. És úgy néz ki, hogy igazunk lett.

A Wellhello a Vibe fesztiválon

– A Party arc nevű Flour és SP (Éder Krisztián) dal a korszak egyik megkerülhetetlen dala volt. Tartjátok még a kapcsolatot Krisztiánnal?

Tomi: Ritkán beszélünk, ő most New Yorkban építi a fotós karrierjét. De köztünk amúgy soha nem volt olyan szoros barátság, mint ami kialakult a Diazzal és ami viszi előre ezt az egészet.

–  Gondolkodtatok angol nyelvű dalokon? Működne ez a stílus külföldön?

Diaz: Nem, nem gondolkodom angol nyelvű dalokban, sem külföldi karrierben. Imádom a magyar nyelvet, imádom azt, hogy ezt nyelvet így ki lehet használni és ennyire kifejező.

Tomi: Azt gondolom, hogy

Magyarországon is van mit elérni és van mit megtartani, szóval nekünk nincsenek ilyen nemzetközi terveink.

Azért sem, mert ha kimegyünk mondjuk New Yorkba, akkor az olyan csávókból mint mi, minden utcasarkon van körülbelül nyolc.


– Javában tart a nyár és nincs megállás, de biztosan tervezitek már a jövő évet is. Mik vannak kilátásban és terveztek-e a filmeteknek folytatást, ha már ekkora siker fogadta?

Tomi: A film folytatását egyelőre nem tervezzük. Most van egy új dal, ami abszolút szerelem projekt, a Régi szőke című, amit nagyon imádunk. Emellett jön a Nem olyan lány, azt is nagyon szeretjük, szóval jelenleg épp egy kis stílusváltásban vagyunk és most úgy érzem, hogy újra beleszerettünk valami teljesen újba. Egy teljesen más dimenzióba érkezik most a Wellhello. A Diaz is egy kicsit másképp énekel, én is egy kissé másképp rappelek és mindezt egy kissé más zenére. Kíváncsiak vagyunk, hogy mindezt hogyan fogadja majd a közönség.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS