Ineffable: zenével fejezik ki a kimondhatatlant

Péter Beáta 2019. november 20., 18:03 utolsó módosítás: 2019. november 21., 10:34

Fiatalok, szabadok a zenében, folyamatosan fejlődnek és egyre ismertebbek: ők az Ineffable zenekar tagjai. A csíkszeredai fúziós dzsesszt játszó zenekar első, csak saját dalokat tartalmazó nagylemezét és három videóklipjét november 24-én mutatják be a Csíki Moziban egy koncert keretében. A zenekar alakulásáról, működéséről, valamint a jövőbeni terveikről is beszélgettünk a tagokkal és a formáció menedzserével.

Ineffable: zenével fejezik ki a kimondhatatlant
galéria
Saját lemezt és videoklipeket mutatnak be az Ineffable tagjai Fotó: Forrás: Ineffable zenekar

A csíkszeredai Ineffable zenekar 2016 nyarán alakult, de ekkor még trióként léptek fel különböző kávéházakban, klubokban. Elsősorban dzsessz-sztenderdeket játszottak, és ebben folyamatosan fejlődtek, tanultak egymástól. Együtt fedezték fel a műfaj szépségét, és együtt kezdtek el komolyabban foglalkozni ezzel, egymást inspirálva. A zenekar 2017 nyarán nyerte el a mai formáját, ekkor lett menedzserük Bodó István, aki összetartja a csapatot és mentorálja is őket. Voltak a sepsiszentgyörgyi Jazz és Improvizációs táborban, ahol kiváló tanároktól nyílt lehetőségük tanulni.

„A dzsessz számunkra olyan eszköztárat nyújt, amely segítségével kifejezhetjük az üzenetünket a közönség felé. Bár dzsesszenekarnak vagyunk titulálva, és sokat merítkezünk a dzsesszből, sok más műfaj is inspirációt nyújt, például a soul, hip-hop, neo-funk, pop, elektronikus zene stb.” – osztotta meg velünk Szereceán Tihamér, a zenekar egyik tagja. Elmondta, azért választották az Ineffable nevet, mert önmagában is jól cseng ez a szó, de a jelentése is fontos számukra: „kimondhatatlan, szavakkal nem kifejezhető”.

„Néha mindenki érzi azt, hogy szavakkal nem tudja megfogalmazni azt, amit éppen érez, de a zene segít ennek kifejezésre, ráadásul a zene is egy olyan dolog, amit nem lehet leírni, megfogalmazni szavakkal, csak hallgatni, élvezni és úgy értelmezni, ahogy éppen akarjuk.”

Kérdésünkre, hogy milyen lehetőségei vannak egy fiatal, feltörekvő zenekarnak, a zenekar menedzsere, Bodó István elmondta, nyílik a világ, több lehetőség van mint régebb, viszont a „befutás” logikája is megváltozott. Nagyon fontos ugyan, hogy a zenekar jól zenéljen, minőségi legyen, viszont ez messzemenően nem elég. Itt tud sokat segíteni egy menedzser. „Úgy, mint minden üzleti ágban, ha hivatalos zenekarról beszélünk, a menedzser tervez, stratégiát állít föl, odafigyel a kivitelezésre, koordinálja az aktivitást, szervezkedik, lobbizik stb. Nálunk egy kisebb ötéves ütemterv is készült, aminek jól meghatározott célja van, meghatározott tennivalókkal évről évre. Büszkén elmondhatom, hogy sikerül teljesíteni azt, amit eddig beterveztünk, sőt talán picit előbbre is vagyunk.”

Videó: Ineffable Band

Saját dalai, saját lemeze és saját klipjei is készültek a zenekarnak. Mint mondták, a dalok úgy születnek, hogy mindig van valamelyiküknek egy spontán ötlete, egy szöveg, egy dallam vagy groove, amelyeket megpróbálnak spontán módon egymással összeilleszteni. A lemezüket 2019 januárjában vették fel Bukarestben, tavasszal sikerült kiadniuk online. A lemezen nyolc dal található, egy magyar szövegű, hat angol és egy instrumentális – a Neon, amely a lemez címadó dala lett.

„A Neon mint név számunkra újat és valami izgalmasat, szokatlant fejez ki, ugyanúgy, mint a zenénk, így ezért esett erre a névre a választás. A legelső videóklipünk a Neon dalunkhoz készült, egy stúdiós werkfilm, melyben a stúdiózás folyamatát, élményét, pillanatait örökítettük meg. A második dalunkhoz, a Reveal-hez pedig egy live session-szerű, azaz élőben felvett videóklip készült. Ezt Csibában, egy ház nappalijában forgattuk. Mivel live session, különösebb, a szokásos, megrendezett videóklipekkel ellentétben spontánabb. A legújabb klipünk a Shadow, amelyik az egyik nagy kedvencem, hiszen egy nagyon tehetséges táncos – művésznevén Alla – közreműködésével született meg” – avatott be a részletekbe Regián Réka Kata, vagy ahogy a többiek hívják, Rékata.

A zenekar tagjai és a menedzserük Fotó: Bodó István

A zenekarból hárman, Réka, Márton és Tihamér a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolában végeztek klasszikus zene szakon, Osszián pedig a Hargita Megyei Népiskolában tanult dobszakon. „Zenét folyamatosan tanulunk az internet segítségével, de közvetlen módon kimondottan dzsesszt tanulni eleinte a Sepsiszentgyörgyi Jazz és Improvizációs táborban és ilyen jellegű workshopokon volt lehetőségünk. Megemlíteném Bene Zoltánt is, aki kiváló zongorista, tanár és zeneszerző, sokat segített nekünk mint zenekarnak, és egyenként is tanultunk tőle. Jelenleg ketten is Budapesten tanulunk tovább, Rékata a Bartók Béla Konzervatórium dzsessz tanszakán tanul, én pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakának vagyok a hallgatója, Marci és Osszián is folyamatosan járnak tanárhoz, és szépen fejlődik mindenki egyenként is. Kedvenc előadóink közül kettőt emelnék ki, a Snarky Puppyt, mivel ők tényleg minden műfajban otthonosan mozognak, kiváló zenészek, és nem szabnak maguknak zenei határokat; a másik pedig a Hiatus Kaiyote, akiknek hozzánk hasonló felállásuk van, és nagyon előremutató »multi-dimenzionális« zenét játszanak, ami nagyon inspiráló számunkra” – fejtette ki Tihamér.

Videó: Ineffable Band

A mindennapokban külön-külön mindegyikük el van foglalva a saját dolgaival, de ilyenkor is gondolkodnak saját dalokon, tervezik, szervezik a koncerteket. Amikor találkoznak, akkor általában napokon keresztül próbálnak, így összerakják, amin addig külön dolgoztak.

„A zenekaron kívül is barátok vagyunk, s bár különbözünk emberileg, és zeneileg is egy kicsit más az ízlésünk, azért jó és érdekes együtt dolgozni. Most, hogy különböző városokban lakunk, kicsit nehezebb a logisztika, de hogyha kilátásban van egy koncert, meg tudjuk oldani, hogy összegyűljünk próbálni, és olyankor megpróbáljuk maximálisan kihasználni azt a kis időt, amit együtt töltünk” – magyarázta Lukács Márton Örs.

Ineffable: számos fesztiválon és versenyen felléptek már Fotó: Ineffable

Az elmúlt egy évben a zenekar több elismerésben is részesült. Szereceán Osszián kiemeli ezek közül a Jazz in the Park Best Off-díjat, ugyanakkor kétszer döntősek voltak a balatonboglári Laureate World Jazz nemzetközi versenyen, és egyszer a szebeni nemzetközi dzsesszversenyen.

„Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a temesvári JazzTM főszínpadán léphettünk fel, ezen kívül szakmai elismerésnek bizonyult számunkra az Erdély TV, a Marosvásárhelyi Rádió, a Kolozsvári Rádió, a budapesti Jazzy Rádió interjú-felkérése is. De kapunk személyesen is elismeréseket több, számunkra példaképnek tekintett művésztől, és ezek sokat számítanak” – mutat rá Osszián.

November 24-én a Csíki Moziban 19 órától a zenekar eddigi legfontosabb eseményére várják a közönséget: a Forfun Egyesület szervezésében, társszervezésben a Hargita Megyei Kulturális Központtal és Hargita Megye Tanácsával lemez- és videóklip-bemutató koncertet tartanak.

A beszélgetésünk során kiderült, az itthoni bemutatkozáson kívül ebben az évben még egy budapesti rádiós fellépést terveztek be. „Jövőtől a meghatározott ütemterv alapján próbálunk Európában is fellépéseket összehozni. Természetesen a fő cél még 2020-ban is a romániai és magyarországi fesztiválokon való fellépés, de szeretnénk, ha pár nyugati koncert is összejönne. Ezenkívül folytatjuk a különböző szakmai versenyekre való jelentkezéseket is, mert úgy gondoljuk, hogy a szakmai megmérettetés is fontos ebben a periódusban a zenekar életében. Ezzel párhuzamosan a jövő év folyamán már jöhetnek felszínre az új alkotások, és ha minden jól alakul, 2021 telén-tavaszán újra hangstúdióba vonul a csapat” – vázolta a terveket Bodó István.

Videó: Ineffable Band

A zenekar tagjai:
Regián Réka Kata – fuvola, ének
Lukács Márton-Örs – billentyű
Szereceán Tihamér - basszusgitár/SynthBass
Szereceán Osszián – dobok

A koncerten vendég backing vokálosok:
Csíki Beatrix
Kreiter Helga
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.