Írnia kell: egy kitalált világba kalauzol új könyvében Márton Evelin

Tóth Gödri Iringó 2022. február 11., 17:24

Márton Evelin író, szerkesztő 2005 óta a Bukaresti Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa, 2020 februárjától a kolozsvári Helikon prózarovatának szerkesztője. Nevét a Szalamandrák éjszakái című regénye nyomán ismerte meg a nagyközönség, melyben egy izgalmas afrikai utazás élményei és benyomásai is felsejlenek. Új regénye, a sci-fiként (is) definiálható Solea Minor kapcsán faggattuk az idáig vezető útról, élményekről.

Írnia kell: egy kitalált világba kalauzol új könyvében Márton Evelin
galéria
Márton Evelin és új kötete Fotó: Mărcuțiu-Rácz Dóra

– Előző könyveddel, a Szalamandrák éjszakáival, öt évvel ezelőtt szinte berobbantál a köztudatba, erdélyi szinten nagyon népszerű lett a kötet. Jelentett-e ez a siker valamiféle frusztrációt a következő könyved megjelenése előtt? Rástresszeztél-e arra, hogy akkor most tartani kell a szintet?
– Az a szerencsém, hogy a magam részéről azt nem tartottam egy sikerkönyvnek, és így rögtön sokkal egyszerűbb dolgom volt. Valószínű, hogyha én is úgy gondoltam volna, hogy az egy megismételhetetlen, fantasztikus, csodálatos alkotás, akkor agyonstresszeltem volna magam. Ami viszont jó, hogy tulajdonképpen mindig szigorú vagyok magammal, a szövegeimmel – attól függetlenül, hogy sikeres vagy nem egy könyvem. És nem tartom magam egy híres és befutott szerzőnek, de annak örülök, hogy sokan olvasták a Szalamandrák éjszakáit, illetve, hogy pont az a korosztály, amelyiknek a szemszögéből megírtam az egészet – ami végül is a saját szemszögem volt, és azóta se változott nagyon sokat, pedig már nagyon régen nem vagyok kamasz, de van az úgy, hogy az ember valamennyire kamasz marad. Másfelől elég sok idő, majdnem hat év eltelt a két kötet megjelenése között, és közben dolgoztam, írtam ezt-azt – bár nem vagyok egy nagyon termékeny szerző, aki ontja magából az írásokat. Ma már a Szalamandrák éjszakáit egy kicsit túlírtnak látom, és ez sokáig rettenetesen idegesített. Meg is ígértem több helyen is, hogy többet ilyen vastag könyv nem fog kikerülni az én kezem alól, és ezt sikerült tartani.

– Az, hogy te szerkesztőként is dolgozol, jelent valamiféle többletet az írói munkásságod szempontjából? Tudatosabban, kritikusabban állsz a saját szövegedhez (is)?
– Igen, ez részben így van, bár a Helikonnak csak másfél éve vagyok a szerkesztője, csak azóta szerkesztek prózát, viszont rádiós szerkesztő vagyok már majdnem tizenhét éve. Tény, hogy hangot szerkeszteni egy kicsit másabb, de nem sokkal másabb: ott is az a lényeg, hogy ne torzuljon, és ne módosuljon mindaz, amit az interjúalany mondani akart.

A legtöbb kezdő szerző beleesik abba – hát nem nevezném feltétlenül hibának, de ez valahogy így adja magát –, hogy bizalmatlan a szerkesztővel szemben, és valamiért úgy gondolja, hogy amit ő leírt, azon nem lehet módosítani, mert az már tökéletesen kész van. Ez szarvashiba.

Viszont én nagyon jó szerkesztőkkel dolgoztam, például Vida Gáborral, a Látó főszerkesztőjével, akivel stílusban eléggé hasonlítunk, illetve a gondolkodásmódunkban is. Az, hogy hogyan szerkesztem „magamat”, a saját szövegeimet magamban, az tulajdonképpen tőle indult, neki köszönhetem. Éveken keresztül minden szövegemet átküldtem neki, ő mindig bejelölte nekem, hogy hol van hiba, vagy hol van csúszás. Ugyanezt a stílust alkalmazom most én is a szerkesztésben, mármint mások prózái esetében.A saját szövegeim esetében ez inkább egy belső folyamat. És ez alakul is idővel. Szerintem egyetlen szerző sem pont ugyanolyan, mint amilyen akkor volt, amikor megírta az első könyvét. Ez valahonnan elindul, és halad valamerre. Ez ugyanolyan, mint mondjuk a képzőművészet. Ott is folyton keresed magadat vagy azt a hangot, ami a leginkább megfelel. A stílus több mint valószínű, hogy nem változik, viszont a nyelv vagy a forma, az változhat.

– Sok évig éltél Bukarestben. Hogyan hatott rád a román főváros? Milyen visszatekinteni?
– Kolozsváron nőttem fel, és elkövettem azt a hibát, illetve nem volt bennem annyi bátorság, hogy egyetemre elmenjek a szülővárosomból, ami egy igen jó lépés lett volna. Így az elszakadás az akkori önmagamtól egy kicsit kitolódott. Itthon nem találtam meg saját magamat, illetve a saját határaimat, és ez nem szerettem. Kíváncsi voltam, hogy mit bírok ki úgy, hogy semmiféle segítségre nem számíthatok, csak saját magamra. Úgyhogy ilyen szempontból tökéletes választás volt Bukarest, mert bár itt van országban, egy teljesen más miliő. Semmiben nem hasonlít Kolozsvárra – esetleg néhány architekturális elemben –, teljesen más a mentalitás, meg minden. Egy kihívás volt, hogy én hogyan tudok abba belesimulni. És hát nem volt mindig egyszerű.

Bukarest egy hömpölygő nagyváros, ahol egy senki vagy, miközben az ember a szülővárosában mégiscsak valaki.

Ha nem más, akkor kimegy a temetőbe, és van egy olyan sírkő, ahol a rokonai nevét írja. Oda leülhet, és akkor érzi azt, hogy kötődik valahová. Na, hát ez Bukarestben nem mindig jött össze, viszont amúgy érdekes volt, és szerettem.

– Milyen, illetve milyen volt a bukaresti magyar élet?
– Meglehetősen változatos. Bukaresten belül is, a bukaresti magyar közösségen belül is különféle csoportok vannak. De bevallom, nem kerestem feltétlenül a bukaresti magyar köröket, bár persze a Petőfi Házba és a Magyar Intézetbe néha eljártam.

– Bukarestnél messzebb is „elmerészkedtél”, Afrikában is megfordultál. Mesélnél az utazásodról?
– Ezzel az utazással egy gyerekkori álom teljesült. Az afrikai út, amely Tanzániába vezetett végül is egyszerű: biológus barátaink részt vettek Arushában egy konferencián, mi később csatlakoztunk hozzájuk a férjemmel. Javarészt sátorban aludtunk, a fantasztikus afrikai vörös földön, volt egy helyi vezetőnk, aki „mindent is” tudott, főként nemzeti parkokban és rezervátumokban jártunk, de Geitannak, a vezetőnknek köszönhetően többször is találkoztunk helyi emberekkel, étkeztünk olyan vendéglőkben, ahová nem a turisták járnak. És ez volt az álom része a dolognak, azt hiszem, hogyha az egyik ötcsillagos bungalótól a másikig hordoztak volna, nem marad annyi mély és csodálatos emlék az egészről – éppen tíz éve volt amúgy.

– Utazás közben írtál naplót?
– Próbálkoztam, úgy terveztem eredetileg, hogy legalább egy-egy gondolatot le kellene írni naponta, de ez nem igazán valósult meg, túl sok volt az élmény. Viszont a vezetőnkkel sokat beszélgettem, tanítgatott szuahéli nyelven, azokat lejegyeztem, és megkértem, írjon be a füzetkémbe például olyan együtteseket, akiket ő hallgat – tehát tulajdonképpen nem írtam naplót, de gyűltek a füzetembe a dolgok. A Szalamandrák éjszakái részben annak köszönhető, hogy ez az afrikai utazás megtörtént, sokat lendített ezen a könyvön, mert végre megtaláltam azt a helyet, ahova kihelyezhetem a hősömet, egy Európától távoli és nagyon különböző világba.

– A Szalamandrák éjszakáival ellentétben a legújabb regényed egy teljesen fiktív világban játszódik. Hogyan, miért fordultál ebbe az irányba?
– Írtam korábban is fikciót, több félbemaradt kézirat is el van süllyesztve itt-ott a gépemen, egyiket se éreztem vállalhatónak. Nem tudom, mit válaszoljak a kérdésedre, talán most érett meg a dolog. Jólesett elhúzni ebbe a kitalált világba, ahol nem sok jó nem történik és nem is várható, de nekem mégis jó volt ott lennem.

Az írás az valahogy úgy működik, legalábbis nálam, az agyamban folyton pörögnek a témák, képek, olyan az egész, mint egy őrült kísérleti film. És néha beakad a tű ide-oda, olyankor azt írom, abban élek, az vagyok.

De szerintem a legvadabb fikcióban is benne van az a világ, amiben élünk, mert egyszerűen nem tudunk teljesen kiszakadni belőle, valamilyen nyoma csak marad.

– Történelem-művészettörténet szakon végeztél. Ez hogy kapcsolódik a mostani életedhez?
– Történészi aspirációm nincsenek, viszont továbbra is érdekel és foglalkoztat ez a tudományág, szakma. Az egyetemet főként dacból végeztem el, hogy megmutassam, képes vagyok rá. Kamaszkoromban meglehetősen „nehéz gyermek voltam”, emiatt talán nem sok reményt fűzött szép boldogulásomhoz a családom egy része, talán úgy gondolták, hogy nem lesz belőlem semmi. Szóval felvételiztem, bejutottam, és még ösztöndíjam is volt egy ideig, viszont már menet közben rájöttem, hogy ha én ezzel a szakmával szeretnék foglalkozni, akkor még nagyon-nagyon sokat kellene tanulni. De közben valahogy

zavart az, hogy én magamat nem tudom eltartani, egyetem után sokkal fontosabbnak tűnt az, hogy dolgozni kezdjek, és járjam a magam útját.

Úgy alakult, hogy a sajtóban kezdtem dolgozni, és aztán ezen a pályán maradtam. De mai napig sok szakirodalmat olvasok, érdekel, hogy mi történik régészet, művészettörténet terén.

– A regényeidben van egy nagy adag humor. Vicces embernek tartod magad?
– Hát, nem tudom. Néha megkacagtatom az embereket, és én is szeretek nevetni. Van pár olyan ismerősöm, aki el is várja, hogy időnként felhívjam telefonon, mert például rettenetesen bánatos, és akkor mondok valami hülyeséget, szóviccet, amitől jobb kedvre derül.

– Szóvicceket emlegettél. Te, mint író-szerkesztő, hogy látod, ma, Erdélyben mennyire bánunk jól a nyelvvel?
Erre nehéz egy általánosító választ adni, mivel nem vagyunk egyformák. Van egy irány, amit nem szeretek, inkább ezt tudnám kiemelni – ami egyébként a román nyelvre is ugyanúgy jellemző. Rengeteg angol kifejezéssel találkozunk a munkánk miatt, meg különféle kütyük, alkalmazások miatt, és ezeket néha zavaróan nagymértékben használjuk – akár én is. Ez nem csak a fiatalokra jellemző, azt hiszem, inkább attól függ, hogy ki milyen szakmában dolgozik, vagy milyen egyetemre jár, milyen közeggel találkozik.

– Az írói tevékenységedre, az író-énedre hogyan hatott a pandémiás időszak? Hatott egyáltalán?
– Igen, mindenképpen. Szeretek visszavonulni, de ugyanakkor társasági ember is vagyok, szeretek a barátokkal, a kollégákkal lógni, kell az, hogy emberekkel találkozzak, beszélgessek. Úgyhogy ebben az időszakban meglehetősen elvadultam. Az ember berozsdázik egy idő után, és ez nem vagány.

– El tudod képzelni, hogy valaha „kizárólag” író legyél?
Nem, nem tudnám elképzelni, hogy csak ez legyen. Az írás belső kényszer, azért írok, mert így tudom kifejezni magam. Anélkül nem tudnám elképzelni az életemet, viszont a közlés nélkül simán.

Írnom kell, merthogy ennek van egy ilyen terápiás jellege is: vagy megnyugtat, vagy még jobban felkavar.

De szeretek szerkeszteni is, meg még egy csomó mindent szeretek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.



Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport