Mégis szép – Udvaros Dorottya Marosvásárhelyen

Liget 2019. október 18., 15:14

Egy egész estés varázslat az életről, szerelemről, csalódásról, színházról… Hol? Marosvásárhelyen. Mikor? Október 26-án. Kivel? Udvaros Dorottyával.

Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő Fotó: Forrás: hungarikumelmenyhaz.hu

Szombaton délután hat órától Udvaros Dorottya, az ismert Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő önálló esttel jelentkezik a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében.

„Mi az, amit egy férfi soha nem mondana el egy nőnek?” – kérdezte Udvaros Dorottya és az est rendezője, Vörös Róbert, kortárs magyar íróktól és zeneszerzőktől. Udvaros Dorottya első önálló estje az erre a kérdésre adott válaszokból állt össze. A szerzemények között találunk versben vagy prózában írtakat néha játékosan, néha keserédesen megfogalmazva. A válaszok mellé pár vadonatúj és néhány már hallhatott dalt szerkesztve állt össze végül a Mégis szép című est.

Hallható lesz többek között a Zsüti-sláger és Barbara-song a Koldusoperából, Cseh Tamás, Leonard Cohen, Cole Porter és Kamondy Ági dalai, Térey János, Lőrinczy Attila, Bartis Attila, Nádas Péter és Závada Pál szövegei.

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Bernády Napok keretében lép fel Marosvásárhelyen Fotó: Forrás: hungarikumelmenyhaz.hu

„És előad könnyed kis kuplét, fajsúlyosabbra hangszerelve. Incselkedik azokkal az írókkal, akik lényegében nem adtak neki választ arra, mit nem mondana el soha egy férfi egy nőnek, majd kivirágzó nőiességgel, pajzánul előadja azt a szellemes csaknem szerelmi vallomást, amiben Závada Pál egyénien briliáns választ adott a kérdésre. Udvaros ragyog, de mélyre is ás, össze is roskad, amikor például az édesanyjáról, Dévay Kamilláról beszél. Silló István pedig zongorakísérőként igazi, érzékeny partnerévé válik” – írta Bóta Gábor a Népszavában a művésznő egyéni estjéről.

Koltai Tamás az Élet és Irodalom hasábjain pedig ekképpen vélekedik a önálló estről:

„Túlcsordulás és visszafogottság, intimitás és távolságtartás, őszinteség és játékosság állandó feleselése – ez Udvaros Dorottya kivételes színészete.

Lejön a pódiumról, járkál a nézők között, föláll a magas üvegablak párkányára – mögötte a Szervita tér kitűnő díszlete – »munkajelmezként« viseli Szakácsi Györgyi ezüst, piros és fekete, rafináltan egyszerű fellépő ruháit: jelenléte átható, akár a falra vetített, óriásira nagyított szemének pillantása.”

Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Bernády Napok keretében lép fel Marosvásárhelyen. Az előadásra ingyenes helyjeggyel lehet bemenni, amit a Bernády-házban igényelhetnek az érdeklődők.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat