Minden út az irodalomhoz vezet: Csíkszeredai Könyvvásár

Péter Beáta 2022. május 10., 18:52

Négy napon keresztül ismét a könyveké, az irodalomé lesz a főszerep a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában: a 7. Csíkszeredai Könyvvásárt május 12–15. között tartják. A programot könyvbemutatók, irodalmi estek, kiállítások, koncertek, gyerekfoglalkozások, előadások színesítik.

Minden út az irodalomhoz vezet: Csíkszeredai Könyvvásár
galéria
Könyvek és programok sokaságából lehet majd válogatni Fotó: Gecse Noémi

Könyvújdonságokkal, új arculati elemekkel, tartalmas beszélgetésekkel, lelket gazdagító és emelő bemutatókkal, előadásokkal várják a könyvszerető közönséget a Csíkszeredai Könyvvásár szervezői. Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a szakmai partnerekkel, a Bookart Kiadóval és a Gutenberg Kiadóval közösen összeállított programmal igyekezett minden korosztályt megszólítani. Mint fogalmaztak, az idei, koncepciójában megújult könyves rendezvényen minden út az irodalomhoz vezet.

Szöcskedomb a gyerekeknek

A rendezvény ideje alatt kiemelt figyelemben részesülnek a gyerekek, őket a csütörtök délelőtti megnyitón Szőcs Margit író köszönti, ezt követően az Eszter-lánc mesezenekar Játszóházi rokkendroll című interaktív mesekoncertjén vehetnek részt. Majd Teofilt, a leleményes törpét, Szőcs Margit hősét lehet megismerni. Az örök gyermekek számára írt kötetet Kürti Andrea illusztrálta és a Gutenberg Kiadónál jelent meg.

Szintén a gyerekekre gondolva alakítják ki a Szöcskedomb nevű helyszínt a vásártérben, ahol gondosan összeválogatott gyermekkönyvekkel, illusztrációs- és kézműves játékkiállítással, foglalkozásokkal várják az ifjú látogatókat.

„Lesznek kiemelt, időben rögzített események Szabó Réka vezetésével a Cerkabella, a Koinónia és a Gutenberg kiadók könyveire építve, és állandó, könyvekhez kapcsolt foglalkozások, amelyekre a nap bármelyik szakaszában be lehet majd kapcsolódni”

– magyarázta Kürti Andrea, a Szöcskedomb koordinátora és a könyvvásár arculati elemeinek a megrajzolója. A Gutenberg Kiadó két pályázatot is meghirdetett a vásárt megelőzően, egy olvasójátékot, valamint egy illusztrációs játékot.

A gyerekekre is külön gondolnak a szervezők Fotó: Veres Nándor

Péntek délelőtt Rofusz Kinga illusztrátor László Noémi Feketeleves című kötetéhez készült munkáiból nyílik kiállítás, ezt követően pedig a kötetet is bemutatják. Ugyancsak várják a fiatal olvasókat is a Koinónia kiadónál megjelent Tomi Kontio A kutya, akit Macskának hívnak című könyvének bemutatójára. Szombaton bábelőadással indul a program, a Szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata előadásának a címe: Tótágas avagy a bolond mesék. Az előadás után Balázs Imre József Egyformázni, különbözni című, a Gutenberg Kiadónál megjelent verseskötetét mutatják be a szerző és Márton Éva illusztrátor részvételével. Vasárnap Az Óriásmanó álma címmel a Karaván együttes megzenésített gyermekversekkel és saját szövegű dalokkal kedveskedik a gyerekeknek.

Könyvbemutatók, beszélgetések

A könyvvásár felnőtteknek szóló hivatalos megnyitóját csütörtök este tartják, a jelenlevőkkel Király László, Babérkoszorú- és Kossuth-díjas költő, író osztja meg gondolatait. A megnyitót megelőzően már elkezdődik a könyvbemutatók sora: délután Bánki Zsolt Kicsi hűség című, a Napkút kiadónál megjelent könyvét, ezt követően Székedi Ferenc Az írógéptől az ICloud-ig című könyvét mutatják be, amely a Hargita Népe Kiadónál jelent meg. Majd az Iskola Alapítvány kiadásában napvilágot látott Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba Magyarnak maradni Erdélyben című könyvének bemutatója, a Mentor Könyvek Kiadónál megjelent Klastrom utca kettő című, Káli István generációs regényének, ezt követően pedig a Bookart Kiadó gondozásában megjelent Bartos Tibor Arany vasmacska című könyvének bemutatója szerepel a programban.

Ahol a sporté szokott lenni a főszerep, most az irodalomé lesz Fotó: Veres Nándor

A megnyitó után egy irodalmi est keretében a Hargita Kiadóhivatalnál, a Székely Könyvtár sorozat részeként Király László újból megjelent Kék farkasok című ikonikus regénye kapcsán beszélget a szerzővel Zsidó Ferenc szerkesztő és Lövétei Lázár László költő. A könyvvásár első napját Prieger Zsolt és Nagy Katica Pilinszky és én című zenés irodalmi előadása zárja.

Péntek délelőtt innovatív oktatási megoldásokat mutat be tanárok és diákok számára a Mozaik kiadó,

majd az Újvárad lapszámbemutatója következik, és a Holnap Könyvek legújabb kiadványait, Fám Erika Lájkolhatatlan, Kormányos László Kegyelet és diplomácia, Szente B. Levente Vízmerítő és Zsehránszky István Marad(j)unk ebben című köteteit ismerhetik meg a vásár látogatói.

Kettős könyvbemutatót tart az Erdélyi Híradó Kiadó: Borsodi L. Lászlóval az Estére megöregszel és Dimény H. Árpáddal a Fák Daphnénak című kötetéről Zsidó Ferenc, a Székelyföld főszerkesztője beszélget.

A Csíkszeredai Könyvvásáron az erdélyi Előretolt Helyőrség programjaként négy, az Előretolt Helyőrség Íróakadémiánál nemrég megjelent kötetet is bemutatnak.

Sántha Attila Ágtól ágig, Muszka Sándor Idegen állat, Bálint Tamás Szennyes és Kozma Attila Az első székely maroktávbeszélő használati utasításai című könyvéről Miklóssi Szabó István író beszélget a szerzőkkel. Közreműködik Márdirosz Ágnes színművész. Ezt követően Helikon-délután szerepel a programban Demeter Zsuzsa főszerkesztő-helyettes, Márton Evelin, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Papp Attila Zsolt, Horváth Benji szerkesztők részvételével és a hónap szerzőjével, Wirth Imrével. Magyary Ágnes a Bookart Kiadónál megjelent Madrid című könyvéről Márton Evelin beszélget a szerzővel.

A bemutatók során a Gutenberg Kiadónál megjelent László Noémi, Kürti Andrea Darázsolás című könyvét is megismerhetik az érdeklődők. A két alkotó közösen ihletett munkáját felnőtt olvasóknak ajánlják. A Magvető Kiadónál jelent meg Bodor Ádám Az értelmezés útvesztői című könyve, a szerző a Bookart meghívására érkezik a könyvvásárra, akivel a bemutatón Szabó Róbert Csaba beszélget. A pénteki napot Zilahi Csaba Erdélyi magyaRock 1970–2010 című, az Exit kiadónál megjelent kötetének bemutatója zárja, amelyen közreműködik Csutak István (Garabonciás) és a Role zenekar.

Kiegészítő programok sokasága várja a könyv barátait idén is Fotó: Veres Nándor

Szombaton Gálfalvi Györggyel a Szárnyas malomkövek című, a Bookart Kiadónál megjelent kötete kapcsán Markó Béla beszélget. Ezt követően bemutatják Dezső László Medve című könyvét, a szerzővel Bereczki Szilvia újságíró és Bereczki Leonardo medveszakértő beszélget. A délután folyamán a Kalligram Kiadó irodalmi estjén Mészáros Sándorral, Markó Bélával és Havas Julival találkozhatnak az olvasók.

Irodalmi Karaván

Második alkalommal érkezik Erdélybe a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programja, az Irodalmi Karaván, amely az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálja a hagyományos és kortárs magyar irodalom bemutatásával. A Csíkszeredai Könyvvásár keretében

szombat délután a Promenádon nyitják meg a Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125 című kiállítást.

Az életmű egészét bemutató szabadtéri tárlat kurátora prof. dr. Sipos Lajos irodalomtörténész, a kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség által jött létre. Szintén az Irodalmi Karaván programja keretében az Erőss Zsolt Arénában délután Farkas Wellmann Endre József Attila-díjas költővel és Nagy Koppány Zsolt József Attila-díjas íróval beszélget Juhász Anna irodalmár a legutóbbi köteteik kapcsán. Majd a „A szarvassá változott fiú” – Juhász Ferenc mottójával irodalom nagyjai egykor és ma címmel tartanak irodalmi estet, melynek keretében Balázs Imre József és Juhász Anna beszélget a Juhász Ferenc 90 – A mindenség szerelmese kötetből kiindulva, melyhez Vecsei H. Miklós és Balla Gergely előadással kapcsolódik. Ezt követően zenés beszélgetésen lehet részt venni, amelyen bemutatják a POKET zsebkönyveket. Szintén szombaton irodalmi estre várják az érdeklődőket, amely során Bartis Attila Babérkoszorú-díjas író és Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas színész, valamint Juhász Anna irodalmár beszélget. Este a könyvvásár közönsége egy kivételes beszélgetős-előadóesten vehet részt: Mondjad, Atikám! Vecsei H. Miklós és József Attila találkozása.

Irodalmi Karaván ezúttal is, Juhász Anna lesz a házigazda Fotó: Facebook/Juhász Anna Irodalmi Szalon

A könyvvásár zárónapján délelőtt Balla Gergely (Platon Karataev) Partért kiáltó című kötetének zenés könyvbemutatóját tartják Vecsei H Miklóssal.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.