Modern köntösben az antik elemek. Divatbemutató, ahol nem a divat diktál

Szász Cs. Emese 2019. november 26., 15:24

Egyesek mintha a múltból jöttek volna, mások mintha a jövőt elevenítették volna meg – mondhatnánk a legújabb ReEpoch divatbemutatóról, amely ezúttal a neoklasszicizmus jegyében született. A marosvásárhelyi Kultúrpalota színpadán megjelenő kreációkkal a tervezők semmiképpen sem divatot szerettek volna diktálni.

Elég volt a barokkból: vissza az antik világba Fotó: Haáz Vince

Amellett, hogy nem a „divat diktálása” a cél, még csak nem is korhű, történelmi ruhákat akarnak megeleveníteni az immár hosszú évek óta hagyománnyá vált ReEpoch divatbemutatón.

„A múltból szeretnénk elemeket csempészni a mába, azt nézzük meg, hogyan tudjuk felkínálni a művészettörténet kincseit a mai embernek”

– magyarázza a művészettörténeti korok által ihletett bemutatók ötletgazdája és főszervezője, Márton Krisztina. Hozzáteszi, erre pedig a ruhák, az ékszerek jelentik az egyik legjobb eszközt, hiszen a mindennapjainkban is öltözetünkkel gyakran üzenünk, fejezzük ki önmagunkat, világnézetünket. A Kultúrpalotában immár 11 éve zajló ruhabemutatók pedig erre vállalkoznak: a különböző művészettörténeti korszakokból ihletődve alkotnak olyan ruhakölteményeket, amelyek a 21. században is hordhatók.

Fotó: Haáz Vince

Tizenegy évvel ezelőtt a barokk korszakkal kezdődött a művészettörténeti korszakokat felidéző divatbemutatók sora: akkor még hat-hét divattervező mutatta be a kor ihlette kollekcióját a Kultúrpalota előterében, s a bemutató nem is tartott többet negyedóránál. Mégis annyira jól sikerült, hogy sorozat lett belőle, a szervezők sorra vették a művészettörténeti korokat, és igyekeztek azokat a 21. századi viseletbe átültetni, ahhoz, hogy a tizedik rendezvény stílusosan ismét a barokkhoz térjen vissza. Idén pedig a tizenegyedikre, a neoklasszicizmus jegyében alkottak a tervezők.

Az antik világ egyszerű formái, szépen redőzött drapériái, no meg a görög istennők ihlették a ruha és ékszerkollekciókat,

legyenek azok estélyi ruhák, hétköznapi ruhák vagy blézeres, tunikás, nadrágos alkotások.

Neoklasszicizmus a 21. században Fotó: Haáz Vince

„A barokk után jön a neoklasszicizmus, azért neo, mert újra visszatér a görög klasszikus idők értékeihez. Betelt a pohár a barokk csapongásaival, annak túlzásaival, ami a társadalomban is megmutatkozott, hiszen az arisztokrácia ellen is felléptek, s a neoklasszicizmus egy formai kifejeződése volt ennek az érzésnek. Az emberek levetették a barokk bő ruháit, és visszatértek az antik világ tunikáihoz, szépen redőzött drapériáihoz” – magyarázza Márton Krisztina.

A kifutók modellei sem mindennapiak Fotó: Haáz Vince

A hétfő esti különleges divatbemutató közönsége pedig ezt láthatta az este folyamán is: sok esetben egészen szoborra emlékeztető alkotásokkal rukkoltak elő a tervezők, máskor pedig igen átértelmezett keretben láthattuk a neoklasszicizmust, amikor teljesen modern köntösbe öltöztették az antik elemeket.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat