Múzeumi sztorik: hazafias lelkületű nők ellenállása

Péter Beáta 2023. március 01., 17:33 utolsó módosítás: 2023. március 01., 17:34

Egy, az 1849-es magyar ezüstpénzérmékből alkotott karkötőt, az 1848-as 20 krajcárosokból készített brosst és fülbevalót választotta márciusban A hónap tárgya sorozatába a Csíki Székely Múzeum, az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezve.

Múzeumi sztorik: hazafias lelkületű nők ellenállása
galéria
Magyari Éva, a Csíki Székely Múzeum történeti gyűjteményének vezetője Fotó: Gegő Imre

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc pénzérméi azok a veretek, amelyeket a forradalom idején Magyarországon és Horvátországban vertek, Kossuth Lajos rendelete alapján, a Kossuth-bankó váltópénzeként.

A Kossuth-bankók az osztrákoktól való függetlenség egyik szimbólumává váltak, amelyeket 1848-49-ben bocsájtott ki a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank.

1848-as 20 krajcárosokból készített kitűző Fotó: Gegő Imre

Ezek a Landerer nyomdában készültek, Tyroler József tervei alapján. Az érméket a nagybányai és körmöcbányai pénzverdékben verték, rajtuk az „N.B.”, illetve a „K.B.” hagyományos magyar verdejegy szerepel. Az 1766-os Mária Terézia féle alfabetikus rendszer szerint Nagybánya verdejele „G”, míg Körmöcbányáé „B” volt.

A csíki múzeumban őrzött ékszerek pénzérméin az 1848-as 20 krajcároson a B verdejegy jelenik meg, a felirat pedig latin nyelvű

– magyarázta Magyari Éva, a Csíki Székely Múzeum történeti gyűjteményének vezetője.

Fotó: Gegő Imre

„A múzeum említett gyűjteményében található ékszerek eredete sajnos nem ismert, nem tudjuk milyen módon kerültek az intézmény tulajdonába, ki vagy kik lehettek egykori tulajdonosai. Az 1930-as első leltári naplóban nem szerepelnek, így feltételezhetjük, hogy az 1950-es múzeum- intézményesítés után kerültek bevételre adományozás, vásárlás esetleg elkobzás útján, hiszen tudjuk, hogy a magyar múltat megjelenítő tárgyaknál ez gyakori módszer volt a múlt rendszerben. Az 1960-as években keltezett regiszterben jelennek meg leltárszámmal, hiányos adatokkal, hiányzik például a dátum bejegyzés, tárgyleírás, eredet.

A kommunizmus éveiben a magyar történelmet idéző múzeumi tárgyak tudományos feldolgozása, közlése, kiállítása aligha lehetett engedélyezett. Így maradt a tárgyak »hallgatása és féltve őrzése« a raktár polcain”

– fejtette ki.

Fotó: Gegő Imre

A most bemutatott ezüstérméken a következők szerepelnek: 6 krajczár, előlapján magyar felirat MAGYAR KIRÁLYI VÁLTÓPÉNZ, koronás kiscímer, értékjelzés, hátlapján értékjelzés, verési évszám 1849, verdejegy. A 20 krajczár előlapján a FERD·I·D·G·AVST·IMP·HVNG·B·REX·H·N·V·R·L·V·D·G·L·I·A·A latin felirat olvasható, verdejegy, hátlapján pedig S·MARIA‧MATER‧DEI PATRONA‧ HUNG felirat értékjelzés, verési évszám 1848.

„A szabadságharc leverése után az ezüst pénzérmékből készített patrióta ékszereknek valóságos divatja támadt a történelmi Magyarországon.

Fotó: Gegő Imre

A tehetősebb polgárság asszonyai hazafias lelkülettel, az abszolutizmussal szembeni ellenállás szellemében viselték a különböző formákban elkészített karkötőket, brossokat, fülbevalókat, hiszen ezeken nem a gyűlölt kétfejű sas jelent meg, hanem a szeretett koronás címer – a 6 krajcároson – ,vagy Szűz Mária a kis Jézussal, mint Magyarország patrónája – a 20 krajcároson.

Hasonló karkötők találhatók a nagyszebeni Brukenthal Múzeum és a veszprémi Lackó Dezső Múzeum gyűjteményeiben is” – magyarázta Magyari Éva.

Az ékszereket a látogatók a jegypénztárnál az erre a célra kialakított részen és tárolóban tekinthetik meg keddtől vasárnapig, naponta 9 és 17 óra között.

Fotó: Gegő Imre

Fotó: Gegő Imre

1849-es magyar ezüstpénzekből készített karkötő Fotó: Gegő Imre

Fotó: Gegő Imre

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.