HIRDETÉS

Sebő Ferenc: zenélni és táncolni mindenkinek kéne tudni

Péter Beáta 2018. május 18., 18:33

Napestig is elhallgatnánk, nem csak a dalait, hanem azt is, ahogy a magyar kultúráról beszél. A Csíkszeredai Könyvvásáron több könyv bemutatóján is közreműködött, fellépett az együttesével, közben pedig velünk is szívesen leült beszélgetni Gyimesről, népzenéről, vers és zene kapcsolatáról Sebő Ferenc.

Csíkszeredához családi szálak fűzik a népzenekutatót Fotó: Gecse Noémi

– Milyen szálak fűzik Csíkszeredához, illetve Gyimeshez?
– Csíkszeredához családi szálak fűznek. Apámnak a legbensőségesebb barátja volt Vákár Lajos. Az ő házukban laktunk mindig, mikor erre jártunk. Ők ketten katonatársak is voltak, és később a menekülés során is találkoztak, a család együtt menekült az oroszok elől. A háború után is ápoltuk a kapcsolatot. Laji bácsinak én fizettem a műtétjeit, amikor Budapesten a lábát operálták. Fura volt itt látni a nevét a jégstadionra felírva. Apám a gyimesi szorosban volt katona, neki onnan volt a kötődése, és amikor a könyvet írta (Sebő Ödön: A halálraítélt zászlóalj – szerk. megj.), ellátogattunk párszor a helyszínre, a régiekkel elbeszélgettünk, anyagot gyűjtöttünk. Sajnos kevesen éltek akkor már azok közül, akik ott voltak '44-ben, de ő fiatalon, 24 évesen került ide, mindenik katona idősebb volt, mint ő. Az lepett meg, hogy apám minden egyes napra emlékezett, ami a válságos két hétben történt. Nem akartam neki elhinni, hogy ilyen lehetséges, de aztán megerősítettek ebben ezek a beszélgetések. Én is sokat dolgoztam a könyvön, mert, amit lehetett, leellenőriztem. Szívesen emlékszem erre, mert jó munka volt és örültem, hogy sikere lett a könyvnek.

– Köztudott, hogy sokat gyűjtött Erdélyben is. Hogyan zajlottak ezek a népzenegyűjtő utak?
– Valóban, nekem Erdélyhez inkább a népzenegyűjtések jelentették a kapcsolódást.

Nem voltam hátizsákos turista, egyszerűen nem volt erre idő, mindig címre mentünk, adott helyre, adott emberekhez. Mi már Budapesten a Zenetudományi Intézetben felkészültünk, hogy kihez fogunk menni, mit kell elvárni tőle, hogy mit tudjon, úgyhogy ezek aztán munkaidőszakok voltak. Meg is voltak sértődve a rokonok, hogy hallották, itt jártam és be sem néztem hozzájuk.

De hogy lehetett volna Kallós Zoltántól lelépni? Ő aztán megfogott minket és cipelt mint a szélvész, hegyen-völgyön át. De nem is az volt a dolgunk, hogy itt turistáskodjunk, hanem az, hogy azt a kulturális anyagot összeszedjük. Mindig bámultam az erdélyi barátaimat, hogy hogy fújták az egész tájra vonatkozó ismereteiket, családtörténeteket visszamenőleg, ki kinek az unokatestvére. Ez egy őrületes dzsungel volt számomra, de nagyon tiszteletre méltó, sajnálom, hogy kezd itt is már kopni. Magyarországon nem nagyon értették azt, hogy miért mondja Kallós Zoltán, hogy ő csak rokontól gyűjt. De itt tényleg mindenki tudta, hogy melyik a második unokatestvére, és ki annak a lánya és annak az unokája, úgyhogy ő nem tudott olyan helyre menni, hogy rokont ne talált volna. Ennek köszönhetően tudta olyan bensőségesen végezni ezt a gyűjtést. És ezek a kis morzsák, amelyeket szedegetünk össze, most kezdenek összeállni egy olyan egységes nagy gyűjteménybe, amelynek a kapcsolódásai, áttekintései lehetővé teszik, hogy a magyar kultúra ezer éves történetéről valamit mondjunk. Ezek nagyon fontos adatok, amelyek egy-egy rétegben, közösségben megmaradtak. Sokszor úgy érzi az ember, mint mikor eső után a tócsákat nézegeti, hogy mi maradt még meg. Valamikor ez egy mindent beborító víz volt, de aztán száradt. Ezek a gyimesi blokkok is olyan zenében gazdagok, ami már máshol kiment a divatból. Egy nagy puzzle játék, összerakni ezeket a különféle korokra visszautaló maradványokat, hogy egy egészet kapjunk, de már nagyon szépen kibontakozik. A Zenetudományi Intézetben egy komoly népzenei gyűjtemény van összerakva, amelyből zenetörténeti információkat lehet kapni. Mert azon túl, hogy összegyűjtöttük a magyar népzenét, az európai zenetörténethez is hozzá tudunk szólni. Mindaz, ami Európában történt, itt is megtörtént. Mi európai ország vagyunk, azok is voltunk, és jó lenne az is maradni. Minden irányzatból részesültünk. A divatok mindig jönnek-mennek. Az más dolog, hogy elindult egy tánc Franciaország felől, és mire ideért, ott már kiment divatból. De nálunk ezek összegyűltek, mindenből maradt egy kicsi.

A verset mindig énekelték, nem csak Balassi korában, még a Csokonai korában is... Fotó: Gecse Noémi

– Ha már a divatról és a népzenéről esett szó: divatos-e ma a magyar népzene?
– Most aztán nem panaszkodhatunk. Fiatalok százezrei foglalkoznak vele.

A mi időnkben népzenével foglalkozni cikinek számított. Ki merem jelenteni, hogy most már nem így van. A fiatalok minden gátlás és rábeszélés nélkül foglalkoznak vele.

Megindult a népzeneképzés a zeneakadémián is. Oda minden évben nyolcvan gyerek jelentkezik és húszat tudunk felvenni. Az Isten tartsa meg a szokásukat. Az igazi eredmény számomra ezzel párhuzamosan az, hogy a népzene már nem számít csodabogárnak, hanem kezd beszivárogni a mindennapokba. Azok a fiatalok, akik belekóstoltak ebbe, ha megházasodnak, nyilvánvaló, hogy ilyen zene szól a lakodalmukban. A romkocsmába is beszivárgott ez a dolog, egyszerűen egy új kamarazene keletkezett. Mert ez nem egy múltba révedés, ez egy új kamarazene, popzene, ami most a fiatalok kezén alakulgat és – horribile dictu – hazai gyökerei vannak. Mutassanak nekem még egy országot, ahol a fiatalok a saját hagyományaikra szórakoznak. Mennyire szerette volna Kodály elérni ezt és mennyire nem sikerült az iskolán keresztül ebből bármit is csinálni. Nemhogy nem tartják cikinek, hanem még hozzátesznek, ennek én nagyon örülök, el sem bírtuk volna képzelni, hogy ilyen méreteket ölt.

– Ebben mekkora szerepe van a Fölszállott a páva televíziós vetélkedőnek?
– A Pávának abban van szerepe, hogy a magyar társadalom is elkezdte ezt látni. Jöttek a pávások, hogy: na, most Feri, bevezetjük a táncházat. Mondtam, gyerekek, negyven évet késtetek. A magyar nép most már olyan buta kezd lenni, hogy csak azt hiszi el, amit a tévében lát. Amit nem mutat a tévé, az nincs. De ez tévén kívül is működik. Egyre inkább úgy látom, hogy túl vagyunk azon a kérdésen hogy „hogyan lehetne a fiatalokkal megszerettetni a népzenét?” Kérdem én, mit kell csinálni a fiatalokkal? A beszédet hogy tanulták meg? Megkérdezték tőlük, hogy tetszik-e a magyar nyelv? Nem. Fogtuk s megtanítottuk, elkezdtünk vele beszélni. Ez a korszak az, amikor mindent meg lehet tanítani a gyereknek. A falusi ember tudta: van a két évtől hat évig tartó korszaka a gyereknek, amikor nyitott bármire: nyelvekre, atomfizikára, táncra, bármire. Aztán ezek a kapuk bezáródnak szép lassan. Idősebb korban már nehezebb nyelvet tanulni, ilyenkor meg játszva megtanulják. A mostani pedagógia azzal van elfoglalva, hogy hogyan csináljon gyerekmegőrzőt az iskolából. Régebb nem volt ez, a gyerekeket nem traktálták gyerekművészettel, a gyerek ugyanazt hallották és tanulták, amit a felnőttek csináltak. Aztán amire felnőttek, ők is be tudtak állni abba, amit a felnőttek csináltak és a munkába is. Életet tanultak. Ma a gyereket traktálják ilyen és olyan gyerekművészettel, aztán mire felnő, rácsodálkoznak, hogy kisfiam, te milyen hülye vagy, hogy nem tudsz semmit, amit kellene.

A népdalok például nem arra valók, hogy felvigyük őket a színpadra, hanem arra, hogy eszünkbe jusson egy-egy jó fordulat, amikor fogalmazunk, és el tudjuk mondani a saját mondanivalónkat.

Ez eltűnik a használatból. Egy ilyen hagyományon felnőtt néni, vagy bácsi, akinél jártunk gyűjteni, kétszer ugyanazt nem énekelte el. Személyes megnyilatkozás ez. Nagyon fontos ez biológiai szempontból az embernek, hogy magát ki tudja fejezni valamilyen nyelven. Ha minden feszültség benne marad, fizikai betegségeket okoz, s akkor lehet menni orvoshoz sok pénzért.

Sebő Ferenc annak örül, hogy már fiatalok százezrei foglalkoznak népzenével Fotó: Gecse Noémi

– A Sebő Együttes verseket is zenésít, nemrég épp Kovács András Ferenc verseit. Vers és zene – milyen szempontok alapján választják ki, hogy egy adott vers muzsikát kíván maga mellé, mögé?
– Ez már egy szakmai ismeret. Vers is többféle van, egy jó költő sokféle formát ismer, adott esetben használ is, ha neki megfelelő a kifejezéshez, és ezeket kitanulta.

Ha ránézek egy versre, már hallom benne a zenét, hogy van benne, vagy nincs benne.

Az énekelt vers nem az én találmányom, ez egy történeti műfaj. A verset mindig énekelték, nem csak Balassi korában, még a Csokonai korában is. Nagyon lassan szakadt le a dal a szövegekről és vált a költészet ilyen gazdag műfajjá. De ezzel együtt a mai kortárs költőknek a versében is ott vannak az énekelt formulák, használják még. Olyan verssel nem tudok mit kezdeni, amelyek nem tartalmazzák az énekelt vers formáját. Rögtön kiszúrom, hogy nem érdekes, másban meg hallom, még azt is, hogy milyen népdaltípus kell hozzá. Ki lehet nagyjából találni, hogy a költő milyen dallamra gondolt, amire ezt írta. KAF-al is így voltunk. Nem lehet rá azt mondani, hogy egy népies költő, de egyből kiszúrtam. Mondtam, ez egy küküllőmenti zene, ez ilyen, az olyan. És mint kés a vajban, úgy ment. Ez egy nagyon is racionális, szakmai kérdés, hogy egy versnek a ritmikája, a ritmusvilága, formája milyen. A magyar költészetnek az időmértékes vers szerves része, lehet mondani, hogy ez egy igazi hungarikum. Más szomszéd népek költészetében nincs benne. Nálunk Horatiust eredetiben olvasták, a latin hivatalos nyelv volt az ezernyolcszázas évek elejéig. Benne volt a kultúrában, tanították az iskolában, elemezték a verseket a latin órákon. Most kezdett megszakadni a szál, de a költők felfigyeltek erre, szépen magyarul átvitték, a mi nyelvünk alkalmas ezekre a formákra. Ez kicsit olyan az ő körükben, mint a zeneszerzőknél a vonósnégyes: aki nem csinál egy rendes vonósnégyest, az nem is számít zeneszerzőnek. Egy Saphói verset megcsinálni az egy szakmai minimum. És Varró Dani is írt nekünk ilyen szövegeket, kirázza a kisujjából. Ezek azok a versek, amelyek megmutatják nekünk, hogy a magyar nyelv milyen gazdag, és fantasztikus lehetőségek vannak benne. És a magyar tradíció vitte tovább ezt a több ezer éves európai hagyományt. Azt elmondhatjuk, hogy a kultúránk szép, fényes, erős gyökérzete van, nekünk nem most kell kitalálni az egész történelmünket és az irodalmunkat. Vigyázni kéne rá, ez az én intelmem: becsüljük meg, vigyük tovább és ne hagyjuk, hogy ránk tukmálják azt, hogy ez egy hülyeség és múltba révedés.

A beszéden kívül a kommunikáció legfontosabb részéhez tartozik a zene és a tánc. Ennek automatikusnak kellene lenni, gyerekkorban meg kell tanulni. Aztán utána mindenki alkothat abban, amiben kedve, tehetsége van.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.