Székelyföldi nyitózenekar Al Di Meola koncertjén

Péter Beáta 2023. szeptember 21., 15:40 utolsó módosítás: 2023. szeptember 21., 15:42

A Forfun Egyesület meghívására szeptember 27-én a bukaresti Római Arénában (Arenele Romane) lép fel Al Di Meola. A világhírű gitáros koncertje előtt a csíkszeredai Ineffable zenekar lép fel, a tervek szerint pedig közösen is zenélnek majd a színpadon. Az egyesület vezetője és a zenekar menedzsere, Bodó István számolt be a részletekről.

Székelyföldi nyitózenekar Al Di Meola koncertjén
galéria
Fotó: Forrás: Ineffable zenekar

Nagy a készülődés és az izgalom az Ineffable zenekar háza táján:

a fiatal zenészek az Al Di Meola akusztikus trió koncertje előtt mutatkozhatnak be Bukarestben a négyezer nézőt befogadó Római Arénában.

Az eseményt a Forfun Egyesület szervezi, melynek célja, hogy népszerűsítse a helyi fiatal tehetségeket, lehetőséget kínálva számukra nemzetközi hírű koncertek nyitó fellépésére.

A Csíkszeredából induló jazz fúziós zenekar tagjai jelenleg négy különböző országban élnek és tanulnak, de ez nem akadályozza őket a közös zenei tevékenységben.

Az Ineffable az elmúlt öt évben két nagylemezt adott ki saját dalokkal, nyolc videót készített, közös szimfonikus produkciót mutatott be a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniával, és a számtalan díj mellett feauturing koncerteken lépett fel Barabás Lőrinccel, Bill Laurence-el, valamint A.G.Weinbergerrel.

Most pedig egy újabb nagy fellépésre készülnek a zenekar tagjai, amely ugyancsak sorsdöntő lehet a karrierjükben – mutatott rá Bodó István, a zenekar menedzsere, a Forfun Egyesület vezetője. Mint ismert, Al Di Meola az elmúlt négy évtizedben a legmagasabb szintű gitárvirtuóz nemzetközi elismerésben részesült. A rendkívüli tehetségű dalszerző, több mint 20 albumot tud magáénak és több tucat albumon működött együtt olyan fúziós szupercsoportokkal, mint a Return to Forever (Chick Corea, Stanley Clarke és Lenny White közreműködésével), a híres akusztikus gitáros trió John McLaughlinnal és Paco de Lucia és a Rite of Strings trió Clarke basszusgitárossal, valamint Jean-Luc Ponty hegedűssel.

„Két éve fogtam neki ezt a koncertet szervezni. Al Di Meolával mondhatni már van egy közös múltunk: kétszer színpadot építettem neki, kétszer söröztem vele, és a Tündérground zenekar kapcsán is elindult egy beszélgetés azzal kapcsolatban, hogy a harmadik lemezen rajta lenne, de végül nem valósult ez meg.

A lényeg, hogy nem ez az első találkozás vele, a turnémenedzserét is már régóta ismerem. A bukaresti koncertet két éve fogtunk neki leegyeztetni, az első dátum júniusban volt, de azt bizonyos okok miatt el kellett halasszuk, így lesz most szeptember 27-én”

– mutatott rá Bodó István.

Fotó: Forrás: Ineffable zenekar

Mint mesélte, miután felvette a kapcsolatot a turnémenedzserrel, és közölték, hogy mekkora a fellépési díj, összekötötték az európai booking irodával, amellyel a legapróbb részletekbe belemenően tárgyalták meg a feltételeket, azt, hogy milyen elvárásai vannak a művésznek, és milyen körülményeket kell biztosítania a szervező egyesületnek. Több mint háromszáz levelet váltottak. „Üzleti tervet kellett bemutassak, nagyon részletesen kellett taglalni, hogy mennyi pénzt fordítok marketingre, mennyi lehet a nyereség, milyen limuzint kér a művész a reptérre, hány órakor legyen a sound check (hangpróba) stb.

Az anyagi részével kapcsolatban talán csak annyit emelnék ki, hogy kemény vállalkozás egy ilyen, kell egy kockázati tőke, amit beleteszel, hiszen mindent előre ki kell fizetni: a fellépési díjat, a szállodát, és ha nem fogynak a jegyek, egyre több pénzt kell a marketingre fordítani.

Tehát elég kockázatos mindez, de a fiatalokért megéri bevállalni, hiszen számukra utak nyílnak meg ezáltal. Például, a Bill Laurence-el való közös fellépésnek köszönhetően jutottunk el Üzbegisztánba Romániát képviselve” – részletezte Bodó, aki szinte egyedül bonyolítja le a szervezést.

A marketinganyagokat a zenekar egyik tagja, Szereceán Tihamér készítette, most zajlik a plakátolási kampány, és számos román sajtóorgánum vitte a koncert hírét.

„Akinek el tudtam mesélni, hogy ez egy kis egyesület szervezi, és azért csinálom, mert a fiatal zenészek nem kapnak lehetőséget nagy előadók előtt fellépni, mert ilyen a világ, az mind nagyon jól fogadta a kezdeményezést, beleértve a turnémenedzsert is” – részletezte a Forfun Egyesület vezetője.

Az Al Di Meola akusztikus trió szeptember 27-én este kilenc órától lép fel, az Ineffable pedig nyolc órától koncertezik egy negyven perces zenei projekttel, ennek keretében pedig egy szám erejéig egy vendégmeghívottat is üdvözölnek a színpadon.

Amellett, hogy készülnek a számok román nyelvű felkonferálására is, a legnagyobb izgalommal mégis az Al Di Meolával való közös zenélést várják. „Az egyik leghíresebb, a Mediterranean Sundance című számát fogják együtt előadni, nagy a rákészülés, és reméljük, hogy lesz alkalom egy közös próbára is.

Azért tartom nagyon nagy dobásnak ezt a koncertet, mert azon kívül, hogy egy csíkszeredai származású kis zenekar egy világsztárral lép színpadra, két generáció, a jazzen belül két világ is találkozik: az, amit Al Di Meola húsz évesen, a karrierje elején belevitt a jazz zenébe, és az, amit az Ineffable játszik, azaz a legmodernebb típusú jazz.

Reméljük, a közönségnek is nagy élmény lesz” – zárta a beszélgetést Bodó István.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.