Sznoboknak nem ajánlott! Nem „dzsesszné el” a koncerteket Falusi és Sárik

Péter Beáta 2017. október 27., 15:30

Dalolva szép az élet, csak el ne dzsesszük! Ez a címe annak a tízállomásos turnénak, amellyel Falusi Mariann és Sárik Péter érkezik Erdélybe. De nem csak erről beszéltünk a „negyedrészt” Csíkban élő, ismert magyarországi dzsesszzongoraművésszel és zeneszerzővel.

Sznoboknak nem ajánlott! Nem „dzsesszné el” a koncerteket Falusi és Sárik
galéria
Nem csak színpadi partnerek, barátok is

– Gyakran jársz Erdélybe, és nem csak fellépni. Csíkban pedig amellett, hogy a Csíki Jazzfesztivál művészeti vezetője vagy, az év más időszakaiban is összefuthatunk veled itt.
– Nincs semmilyen hivatalos kötődésem. Ez olyan volt nálam is, mint egy csomó magyarországinál, hogy idejönnek, és azt mondják, hogy ez fantasztikus, csodálatos és itt kéne leéljék az életüket. Aztán általában mindenki hazamegy és nem itt éli le az életét, ami teljesen érthető.

Nálam erősebb volt, sokkal sokkal erősebb ez a dolog, mint ami a normális. Aztán úgy alakult az életem, hogy hála Istennek most elmondhatom, hogy negyedig itt élünk.

Nem tudok rá magyarázatot adni, ez valami mély, belső dolog. Ami a dzsesszfesztivált illeti, 2003 óta járunk koncertezni Erdélybe. Akkor még nem volt meg a trióm, egy másik zenekarral jöttem, és óhatatlanul az ember kialakítja a szakmai kapcsolatait. Mindig nagy csodálattal néztem Nórát (Szilágyi Nórát, a Csíki Jazz szervezőjét – szerk. megj.) és minden olyan fanatikust, aki a semmiből elkezd nagy dolgokat teremteni, például egy fesztivált. Hisz aki öt percre belelát egy ilyenbe, azonnal észreveszi, hogy valami emberfeletti munka, amit ezek a „fanatikus” férfiak és hölgyek szeretetből csinálnak. Inkább fizetnek, mint pénzt kapnak érte. És természetes, hogy az ember próbál segíteni. Én is szívszeretetből csinálom, és remélem, hogy még jó sokáig.

– A Sárik Péter Trió, amellyel többek között a Jazzkívánságműsort és a Beethoven-feldolgozásokat is elhoztátok, idén tíz éves. Hogyan ünnepeltek?
– Sokkal öregebbnek látszunk (nevet), de tíz évesek vagyunk. Ezt december nyolcadikán egy nagy koncerttel ünnepeljük meg Budapesten. Jó, hogy megértük ezt a kort, és viszonylag kevés tagváltás volt a trióban, eléggé egységes a csapat. Nagyon sok szép dolgot csinálunk, szerencsére Csíkban, Erdélyben is sokszor voltunk, nem kell elmesélni az ittenieknek, hogy kik vagyunk. Most nem velük jövünk, de tavaly egy kicsit úgy érzem, hogy túltoltuk, három koncertünk is volt. Úgyhogy most egy egyéves kiéheztetési stádiumnak lesz a vége a Mariann duó-koncerttel.

 – Falusi Mariannal nem ez az első projektetek. Hogyan kezdődött az együttműködésetek?
– 2009-ben kezdtünk együtt játszani. Nagyon furcsa volt a kezdet, felhívott Mariann, hogy lenne-e kedvem vele együtt dolgozni, és persze, hogy volt. Kiderült, hogy rögtön az első projekt egy budapesti bemutató után egy New York-i fellépés. Úgyhogy ilyen erős felütéssel kezdődött a mi történetünk. Persze, ha már sokszor van ott az ember, nem tűnik különösnek, de először ott lenni óriási dolog. Azóta számtalan műsort csináltunk együtt, nagyon sokat dolgoztunk együtt úgy, hogy Mariann és a Sárik Péter Trió, aztán elkezdtünk duóban is együtt játszani.

Rájöttünk, hogy amellett, hogy szeretünk egymással játszani, barátok is vagyunk

– ezt büszkén elmondhatom. És ez megsokszorozza azt a fajta energiát, ami a színpadról lejön, mert egyszerűen igaz, ami közöttünk történik. Négy vagy öt éve akarunk Erdélyben turnézni, de egyszerűen az élet nem akarta, nem jött össze. Volt már úgy, hogy már majdnem a plakát is megvolt, minden megvolt, de mégsem jött össze. A mostani turnét másfél éve kezdtem el szervezni, hogy ha törik, ha szakad, jövünk. És összejött.

– Szatmárnémetitől Brassóig koncerteztek egy hosszú koncertsorozat keretében. Mire számíthat a közönség?
– Igazi örömzenére. Azt szoktam mondani, hogy a műsor sznoboknak nem ajánlott. Tehát

mindenféle olyan határon át fogunk menni, ami esetleg az előbb említetteknél kiütheti a biztosítékot.

Lesz dzsessz is, de nagyon fontos, hogy ez nem egy dzsesszkoncert lesz abban az értelemben, mint amikor a trióval adunk dzsesszkoncertet. Habár azok sem azok szoktak lenni, hiszen a Jazzkívánságműsor és a Beethoven-műsorunk is egyfajta különlegesség. Dalokat fogunk játszani, ismerteket, külföldieket és magyarokat. Együtt fogunk énekelni a közönséggel, igaz, ezt a kijelentés általában hitetlenkedve fogadják, majd könnyek és nevetés között szoktak velünk énekelni. Egy érzelmes, vidám és őszinte dolog lesz. Mariann nagyon őszinte ember, egy fantasztikus előadó, és ez a színpadról folyamatosan sugárzik. Úgyhogy aki még nem volt Mariann-koncerten, annak különösen nagyon ajánlom.

Bár a legtöbben a Pa-dö-döből ismerik, sokoldalú művész Falusi Mariann Fotó: Horváth Judit

– Noha nagyon sokrétű Falusi Mariann munkássága, Erdélyben többnyire a Pa-dö-dö jut róla eszünkbe.
– Nagyon fontos, hogy végre megtapasztalhassák az erdélyiek is, hogy Mariann milyen sokoldalú. Persze, hogy a Pa-dö-döből ismerik, de ez épp olyan, mint amikor egy színész egy ismert sorozatban berobban, és a nézők már örökké azzal a szereppel fogják beazonosítani. Mariann klasszikus zenei szakon végzett a főiskolán. Majd még ugyanebben az évben megnyerte a Ki mit tud?-ot Magyarországon, mint dzsesszénekes, ami rögtön mutatja az ő sokoldalúságát. A Ki mit tud?-ot a mai fiatalok már nem ismerhetik, az egy nagy tehetségkutató verseny volt akkor, amikor még csak egy tévécsatorna volt. Egész Magyarország azt nézte, és ha valaki ott fellépett, netán nyert, azonnal országos sztár lett. Ez történt Mariannal is. Emellett ő színésznő, nem csak zenés, hanem prózai darabokban is végigjátszotta Magyarország színházait. Televíziós is, rádiós-műsorvezető, volt zsűri az X-Faktorban, a Csillag születik-ben. De a legfontosabb, hogy fantasztikus énekes és egy nyitott szívű, őszinte, tiszta ember.

– Említetted, hogy van, aki meglepődik, amikor beül egy-egy koncertetekre. Mennyire komoly dolog a dzsessz?
– A dzsessz olyan, mint az élet. És az élet egy komoly dolog valahol. El lehet komolytalankodni, de akkor az ember azért a végén csak megbánja. Viszont túl komolyan sem szabad venni, mert akkor unalmas az egész. Szoktuk mondani Mariannal, hogy szeretnénk, hogyha olyan lenne a mi koncertünk is, mint az élet, amiben megvan minden.

Komolyan kell venni az életet, de csak akkor jó, ha az ember mellette tud élni.

Ha valaki dzsesszzenész akar lenni, akkor az egyértelműen hosszú évtizedek munkája, és sosincs vége a gyakorlásnak. De akkor lesz jó, ha a színpadon ebből semmi nem érződik, csak egy nagyon nagy szabadság és hatalmas energia. A mi koncertünk ilyen lesz, még akkor is, ha nem is lesz feltétlenül mindig dzsessz.

Örömzenére számíthat a közönség

– Hogyan nem szabad dzsesszt játszani?
– Láttam unatkozó és kiégett zenészeket, és elgondoltam, hogy tudják vajon ezek az emberek, hogy milyen az az élet, amikor nem azt csinálod – valamiféle belső, vagy külső kényszer miatt –, amit szeretsz. Például reggel fél ötkor kell kelned éveken keresztül, vagy bejárni egy olyan munkahelyre esetleg, amit nem szeretsz, egy olyan főnökkel és munkatársakkal dolgozni, akiket nem szeretsz és így tovább. Szóval elgondolkodtak ezek az emberek azon, hogy milyen hihetetlen szerencsés helyzetben vannak? Szerintem nem, úgyhogy megfogadtam, hogy ha neadjisten ezt venném észre magamon, akkor azonnal abbahagyom a zenélést. És talán ezzel meg is adtam a választ.

Nekem a zene az öröm, energia, lehetőség, hogy adhatok az embereknek úgy, hogy én is sokat kapok közben.

A zene egy mágikus dolog, ami túl van a szavakon. Azért jön valaki koncertre, hogy repítsük ki a hétköznapi valóságából. Nem biztos, hogy ő boldogtalan, mert az emberek nagyon sokszor boldogak is, de ő extázis szeretne. Ezért nagyon népszerű a rockzene, a popzene, mert ott megkapják azt, hogy kirepítik őket a székükből. Ez minden stílusban lehetséges, és én ezt tartom jó zenének.

– Szerencsére még nem úgy néz ki, hogy te abbahagynád, nagyon sok projektben vagy benne jelenleg is.
– Most úgymond az aratás időszakában vagyunk. Hihetetlenül sokat dolgoztunk az elmúlt négy-öt évben, sok lemez és produkció készült, amit most játszunk. Ez a legjobb része már. Az alkotás is jó, de amikor tudsz egy műsort és „csak” be kell mutatni, az nagyon kellemes dolog. A Beethoven-koncertek mennek most nagyon, Németországban, Belgiumban voltunk nemrég, és Magyarországon is sokat játsszuk. Elkezdtük most a vonósos verzióját is, magunk mellé veszünk mindig egy vonós zenekart, ettől még érdekesebb és grandiózusabb a dolog. A Jazzkívánságműsor is fut még, a Mariannos történet is, de játszom Luiza Zannal, Berki Tamással, tehát a megszokott fantasztikus csapattal. Egyetlen új projekt készül, ami nagyon nehéz egyelőre. Bartókot fogunk feldolgozni, méghozzá azért, mert Bartók kicsit olyan, mint a dzsessz. Illetve az emberek viszonya olyan Bartókhoz, mint a dzsesszhez. Nagyon sokan nem szeretik, illetve félnek tőle, mert nem egyszerű dolog, illetve mind a dzsessz, mind Bartók kapcsán rossz élmények érték őket. És ahogy a dzsessznél megpróbáljuk megmutatni, hogy rengeteg olyan oldala van, ami mindenki számára szerethető, most Bartóknál is ez a cél.

– Időközben rádiózni is kezdtél, a Jazzy rádióban hallható a Napi Jazz Sárik Péterrel. A dzsesszel kapcsolatos kis történetek a Facebook-oldaladon is olvashatóak. Hogyan alakult ez?
– Voltam a Jazzy rádióban egy interjún és a riporter, Pachmann Péter utána megkérdezte, hogy lenne-e kedvem a műsorában minden nap másfél-két percet beszélni egy kicsit a dzsesszről. Sztorikat, olyanfajta bemutatást, ami érdekelheti az embereket, tehát szigorúan nem szakmai, csak annyira belemenni, ameddig egy civil számára is érdekes lehet. Erre a felkérésre nem lehetett nemet mondani.

– Közismert, hogy nagyon figyelsz a közönségre. Mi a legfontosabb, amikor kimész a színpadra?
– Megpróbálom magam adni. Ez egy tyúk-tojás szindróma, amikor a zenészek panaszkodnak, hogy nem volt jó a koncert, mert nem volt jó a közönség, vagy a közönség panaszkodik, hogy nem volt jó a koncert, mert nem volt jó a zenekar. Én mindig a közönségnek adok igazat, mert ő a befogadó, ő veszi a jegyet, a mi feladatunk az, hogy őket elvarázsoljuk vagy extázisba hozzuk.

Egy koncert sikeressége pedig összefügg a mi lelkiállapotunkkal.

Mindig el szoktam mondani a koncerten, ha van valamilyen bajom. Volt olyan, hogy egy nagyon sokoldalas kottából játszottunk egy Jazzkívánságműsor koncerten és egyszer csak a második perctől éreztem, hogy szétesett a zenekar, hogy nagyon máshol járunk és még reménytelenül hosszú az előttünk álló kottasor. Megállítottam ezt az egész vergődést. Végigkamuzhattuk volna és elmondhattuk volna, hogy ez dzsessz és direkt volt, de nem. Elmondtam, hogy nem tudom, hogy most mi történik, hogy merre járunk és akkor az első sorból valaki lemutatott a lábam elé. Ott hevert az a kottalap, ami kiesett az én kottáim közül. és az hiányzott. Én egy oldallal előrébb jártam, mint a többiek. És ezt a közönség nagyon értékelte. Ennyi, semmi más. Legyünk normális, hétköznapi emberek a színpadon és akkor működni fog. Ha meg elszállt majmok vagyunk, akkor nem fognak szeretni. 

A turné állomásai
November 6. – Szatmárnémeti, Dinu Lipatti Filharmónia, 19 óra
November 7. – Nagykároly, Városi Színház, 18 óra
November 8. – Barót, Művelődési Ház, 19 óra
November 9. – Marosvásárhely, Jazz & Blues Club, 19 óra
November 10. – Székelyudvarhely, Városháza, Szent István terem, 17 óra
November 11. – Csíkszereda, Művészetek Háza (volt Szakszervezetek Művelődési Háza), 18 óra
November 12. – Nagyszeben, Gong színház, 19 óra
November 15. – Gyergyószentmiklós, Művelődési Ház, 19 óra
November 16. – Kézdivásárhely, Vigadó, 19 óra
November 17. – Brassó, Dalszínház, 18 óra
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport