Szombaton útjára indul a Nagyváradot, Szatmárnémetit és Kolozsvárt érintő KaravanAct Fesztivál (x)

2018. augusztus 08., 15:32

Szombaton kezdődik a KaravanAct, amelynek programját szlovéniai, olaszországi, magyarországi és hazai produkciók képezik.

Fotó: KaravanAct

Az utazás augusztus 11-én Nagyváradon kezdődik, Szatmáron folytatódik, majd a Kolozsvári Magyar Napokon végződik, a nagyobb fesztivál részeként.

Aki még nem próbálta, hogy milyen egy fesztiválon belül egy másik fesztiválon részt venni, most megteheti.

Fotó: KaravanAct

Az interaktív utcaszínház, „ready-made” szabadtéri galéria, 13. századi ferencesrendi laudák, marionett cirkusz és még nagyon sok más érdekesség nemcsak a felnőtteknek nyújt szórakozási lehetőséget, hanem a gyermekeket is szívesen látja. A bemutatott előadások új formákkal kísérleteznek, és a közösségi élmény mellett fellazítják a művész-néző hierarchiát, és aktív nevelést is lehetővé tesznek.

Fotó: KaravanAct

A fesztivál a következő útvonalat járja be: 

Nagyvárad: augusztus 11–14.
Szatmárnémeti: augusztus 15–18.
Kolozsvár: augusztus 19–23.


A szlovéniai Kud Ljud társulata két utcaszínházi előadással is érkezik, melyekkel már számos nemzetközi fesztiválon részt vettek: a The Invasion és Streetwalker című produkciókkal.

Mindkettőben a néző és performer közötti szerves párbeszéd kialakítására törekednek. Előadásaikban új szemszögből tekintenek a körülöttük lévő térre és társadalmi berögződésekre.

A társulat a két projekttel már több mint 100 fesztiválon vett részt világszerte.

Fotó: KaravanAct

Az Olaszországból érkező Regula contra Regulam társulat a lengyelországi Grotowski Intézettel koprodukcióban készült Ave, Eva című előadásában az átváltozás lehetőségeit kutatja és tánccal, énekkel, színészi játékkal idéz meg nőalakokat a Bibliából Évától Máriáig.

Fotó: KaravanAct

A szintén olasz, nemzetközi hírnévnek örvendő Teatro Tascabile di Bergamo társulat

Messieur, how embarrassing! előadásában bravúros bohócmutatványokat láthatunk, míg az Angikam egy transzkulturális utazást nyújt az ősi indiai színházi műfajok archetípusai között.

Az utóbbi két előadás csak Kolozsváron lesz látható, a Fesztivál zárónapján.

Fotó: KaravanAct

A szervező Shoshin Színházi Egyesület egy saját produkcióval, A fekete bika és más történetek című utcaszínházi előadással lép fel, melynek főszereplője három történetmesélő bandita és kíséretük, míg a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem színészhallgatói a Kavalkád. Szabadtéri etűdök című előadással lesznek jelen, melyben számos színházi elem felsorakozik: gólyalábasok, bohócok, bábok.

Fotó: KaravanAct

Magyarországról két társulat is érkezik:

a Magamura Alkotóműhely a marionett cirkuszt idézi fel a Dobronka Cirkusz, Világszám című produkciójában, míg az Utcaszak a fizikai színház és a cirkuszi kifejezésmódok eszközein keresztül hátrányos helyzetben élő borsodi fiatalok történeteit mutatja meg az Érinthetetlenek című produkcióban.

Fotó: KaravanAct

A fesztivál ideje alatt a KaravanAct névjegyének számító utcai parádék sem maradnak ki: a társulatok a helyszínekre érkezve így fognak bemutatkozni az adott városnak.

Fotó: KaravanAct

A programot a Générique koncert fűszerezi, amely két fiatal zenész, Iszlai József és Alber-Nagy Örs, különleges együttállása. Zenéjükben az elektronika, az akusztikus hangszerek – gitár, szaxofon –, és a spoken word szövődnek finom anyagba.

Fotó: KaravanAct

A KaravanAct Fesztivál részletes programja ide kattintva érhető el.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat