Telt idomú kacérok és hetyke bajszúak történetei

Liget 2019. október 17., 14:53

Csillag István grafikus illusztrációiból tekinthető meg kiállítás a csíkszeredai Székelyföld Galériában. Az október 17-én 18 órától megnyíló, a Hargita Kiadóhivatal által szervezett tárlaton a különböző gyerekfolyóiratokban megjelent rajzok mellett válogatást láthatunk a művész több önálló kötetéhez készített illusztrációsorozatából is.

A humor, a játékosság a kötőeleme Csillag István aprólékosan kidolgozott, lendületes rajzainak Fotó: Forrás: Csillag István

A humor, a játékosság a kötőeleme Csillag István aprólékosan kidolgozott, lendületes rajzainak. Mesterien megrajzolt, rokonszenves lények, karakteres figurák népesítik be az illusztrációkat, ahol

a legijesztőbb vagy legveszedelmesebb szörnyek is megmosolyogtatnak.

Nagyon hosszúra nyúlna a lista, ha mind fel kellene sorolni a csíkszeredai grafikus által illusztrált könyveket, folyóiratokat. A grafikus, festő, tervezőgrafikus és illusztrátor most egy szűkre szabott válogatással lepi meg közönségét. Az 1997 óta rendszeresen illusztráló alkotónak rengeteg rajza jelent meg a Pallas Akadémia, a Gutenberg, a Erdélyi Híradó, az Előretolt Helyőrség, a Kriterion és Bookart kiadóknál, valamint a Helikon, a Cimbora, a Napsugár és a Szivárvány folyóiratokban. Közismertek nemcsak gyermekirodalmi illusztrációi, hanem felnőtteknek szánt humoros rajzai, valamint komolyabb hangvételű, festményeihez, grafikáihoz közelítő rajzai is – mutat rá Túros Eszter művészettörténész.

„A Székelyföld Napokra hangolt kiállítás egy jellegzetes humorú, furfangokkal teli, szellemes képi világba vezet, ahol szimpatikus, olykor ördögi figurák, telt idomú kacérok és hetyke bajszúak történeteivel találkozhatunk.

De az állatok világa legalább annyira izgalmas és magával ragadó, mint az embereké. Különböző hangulatok elevenednek meg rajzai által. Ha könyvekben, folyóiratokban szemléljük azokat, azt tapasztaljuk, hogy illusztrációi összeforrnak a szövegekkel, nem ismétlik, hanem a sorok közé bújva, átjárják, átragyogják azokat” – fogalmaz a művészettörténész. Hozzáteszi, az ily módon kiemelt illusztrációk alkalmasak arra, hogy teljes meséket, szövegeket idézzenek fel, ugyanakkor önmagukban is történetekként működhetnek.

 A kiállítás november végéig látogatható. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat