Újraindulásra várva: udvarhelyi „körök” Katona Lászlóval

Péter Beáta 2020. június 25., 17:25

Az elmúlt évadban próbáról forgatásra, forgatásról előadásra sietett – huszonkét különböző produkcióban játszott, de nem csak a deszkákon, hanem a filmvásznon, képernyőn is láthattuk. Az utóbbi hetekben viszont lecsendesedett az ő élete is, a hazatérte utáni házi karantént követően szülővárosában, Székelyudvarhelyen lehetett találkozni vele hosszú sétái során. A Budapesten élő Katona László színművésszel a jelen helyzetről beszélgettünk, és egy kicsit a múltba is visszakalandoztunk.

Újraindulásra várva: udvarhelyi „körök” Katona Lászlóval
galéria
Katona Lászlónak mintegy száz előadása maradt el a járványhelyzet miatt Fotó: Erdély Bálint Előd

Homoródfürdői házukban töltött két hetet házi karanténban Katona László, miután úgy döntött, hogy hazatér Székelyudvarhelyre Budapestről – ahol eddig meglehetősen pörgős volt az élete.

„Magyarországon márciusban leállt minden, a színházak, a forgatások. Mi ígéretet tettünk, hogy otthon maradunk két-három hetet, hogy majd hátha tudnánk folytatni a melót, aztán kiderült, hogy mire lejárt ez a néhány hét, már semmit nem tudtunk csinálni. És akkor elkezdtem gondolkodni, hogyan tudnék hazajönni. Nekivágtam, és hálistennek Nagyváradnál jöttem át, nem is tudtam, hogy aznap nyitották meg a határállomást, és másfél óra alatt bejöttem az országba. Itthon átvettem a kulcsot, és kivonultam két hétre Homoródra. Az első napokban még ott voltak szomszédok, beszélgettünk a kerten keresztül, második nap is boldogság volt, harmadik nap kicsit kezdtem elgondolkodni, és negyedik nap jött az, hogy hű, még tíz napig ott kell lennem. Ha legalább naponta egy órát sétálhattam volna, akkor nem lett volna gond, de mivel nem tudtam a kertből, s mivel esett az eső, a házból se kilépni, volt egy fogságérzés bennem. De volt netem, tévém, újságom, főztem, olvastam, filmeket néztem” – meséli a karanténos időszakát.

Hozzáteszi, ilyen nyugalmas, „semmittevős” hetei nem voltak az utóbbi években, ám a vírushelyzet elején ő maga sem volt nyugodt: Budapesten a nyolcadik-kilencedik kerület határán lakik, ott is volt egy fertőző gócpont, aggódott a munkái miatt, és hogy hogyan ér haza. De itthon már érezte, hogy picit leállt az élet. Időközben nagybácsi is lett, unokahúgát naponta látogatja.

S hogy mit húzott keresztbe az életében a járványhelyzet? Mint mondta, mintegy száz előadása maradt el, ugyanakkor félbeszakadt a Drága örökösök című sorozat forgatása, amelyben egy minőségellenőrt játszik.

„Február végén mutattunk be egy nagyon nehéz előadást a Szkéné színházban, Eleven éjszaka a címe, Koltai M. Gábor rendezte. Sikerült csinálni egy jó bemutatót, gondoltam, még van egy kis forgatás, és akkor egész nyárig csak játszom az előadásokat. De egyszer csak láttuk, hallottuk, hogy Olaszországban mi történik, és már mondtam a kollégáknak, hogy gyerekek, mi már hétfőtől nem fogunk játszani. Így is lett, csütörtökön még játszottunk egy Mulatságot a Thália színházban, de a Karinthy színházas előadás már elmaradt. Mindenki mondta, hogy ez egy hónapig tart, és májusban újra játsszuk majd az előadásokat, de sajnos nem így jött össze.

Nekem még nem volt ilyen évadom: huszonkét különböző előadásban játszom. Úgy elkezdtem az évadot augusztus elején, hogy március 11-én álltam le.

Nagyon kemény volt összeegyeztetni a forgatást az előadásokkal. Volt olyan, hogy reggel hatkor keltem és este tizenegyre értem haza, és ez így ment egy héten háromszor. Amikor csak az előadásokat játsszuk, és nincs próbafolyamat, akkor nem annyira stresszes és zsúfolt ez a színészélet, mert akkor délelőtt azt csinálok, amit akarok.”

A Drága örökösök sorozatban eredetileg a polgármester szerepére kérték fel, csak éppen akkor annyi előadása és próbafolyamata volt, hogy nem tudta összeegyeztetni. Így is volt olyan, hogy felkelt hajnali négykor, kiment hat órára forgatni Pest mellé húsz kilométerre, tízre bement Pestre, kettőig próbált, majd vissza a forgatásra. Onnan ötkor el kellett indulnia, hogy beérjen fél hétre az esti előadásra.

Az udvarhelyi mindennapjai családlátogatással, sétálással telnek Fotó: Erdély Bálint Előd

„Nem bántam, hogy közben volt ez a forgatás is, mert ott nagyon sok szöveget gyorsan meg kell tanulni. Kétszer felveszik a jelenetet, egyszer összemondjuk, és megy élesben. Az én figurám egy picit választékosan beszél, nem az volt, hogy elolvastam háromszor a szöveget, és rendben volt. Egyszer-kétszer el lehet rontani, de közben vár tizenöt-húsz ember, haladni kell. Sok előadásban vagyok, és van, amiből három-négyet játszunk havonta, van, amiből egyet-kettőt. Ilyenkor jóval az előadás előtt be kell menjünk, és elejétől a végéig össze kell mondjuk a szöveget. A Centrál színházban játszom a Ma este megbukunk c. előadásban, amelyet Mark Bell angol rendező rendezett. Ez Londonban 2016-ban megnyerte a legjobb vígjáték díjat, és mi is megnyertük a legjobb szórakoztató előadás kritikusok díját. Megnéztük a londoni előadást is. Ott például megcsinálnak egy előadást, és egy vagy két évig minden áldott este ezt játsszák. És amikor már nem tudják eladni, leveszik műsorról. De nálunk nem ez a rendszer.

És a rendező nem hitte el, hogy van olyan színész, hogy tíz előadásban játszik, mert ott a színészek legfeljebb két előadásban játszanak párhuzamosan.”

Lacinak is van olyan előadása, amelyet közel négyszázszor játszott: Nézőművészeti Kft. egyik előadása, a Nézőművészeti Főiskola (írta Tasnádi István, rendezte Árkosi Árpád), amelyben Scherer Péterrel és Mucsi Zoltánnal játszik, 2003 óta repertoáron van. De egy másik példát is említ: tavaly nyáron egy Mundruczó Kornél rendezte előadásban játszott, amely egy németországi fesztiválra készült. „Ez úgy működik, hogy csinálnak oda egy előadást, lejátsszák nyolc alkalommal és ennyi. A tavaly egy mega-giga produkció jött létre, nyolcvan-kilencven tagú zenekarral, egy óriási csarnokban felépített színpadon, ezerkétszáz néző előtt játszottunk. Hihetetlen hatása volt. Nagyon jó előadás lett, de olyan giga-mega előadás, hogy nem lehet onnan elmozdítani.”

Feleleveníti: annak idején a Krétakör társulatával rengeteget játszottak külföldön, volt, hogy hónapokig turnéztak. Nem is nagyon van olyan európai ország, ahol ne léptek volna fel, de voltak Kanadában, az Egyesült Államokban is.

„Az egy teljesen más életforma volt. Előfordult, hogy egy hónapig Franciaországban turnéztunk, visszamentünk Magyarországra három hétre, majd megint három hét turné. Egyszer volt két olyan hét, hogy New York–Párizs–London–Oroszlány.

Nagy ajándék volt a Krétakör, mert jó előadások is voltak, ugyanakkor magánemberként ennyire a világot nem tudtam volna bejárni. Szakmai szempontból pedig nagyon meghatározó volt ez az időszak. Ott nagyon szerettem, mert létezett egy jó értelembe vett kontroll. Nem volt olyan, hogy késtünk a próbáról, volt egy nagyon egészséges munkamódszer. Ha fél hatkor a zenekar be kellett álljon, akkor mindenki jelen volt, és elkezdődött a beállás. A mai napig nagyon szeretem, ha ez így van. Pepe és Kapa (Scherer Péter és Mucsi Zoltán – szerk. megj.) is krétakörösök voltak, a Nézőművészeti Kft.-ben ez a munkamorál mai napig megvan.”

„Az első héten, amikor bejöttem Udvarhelyre, azt hitték, bekattantam a karanténtól, mert három-négy órát mentem körbe” Fotó: Erdély Bálint Előd

Katona László éppen húsz éve végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész szakán. Utána két évadot a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatában játszott, majd a budapesti Krétakörhöz szegődött. Néha egy-egy produkció erejéig visszatér, nyolc évvel ezelőtt egy temesvári, Victor Ioan Frunză rendezte előadásban játszott, hívták az udvarhelyi színházhoz is, csak nem tudták akkor összeegyeztetni a programot. Azt nem zárja ki, hogy vendégszereplésre hazajöjjön, de egyelőre haza nem költözik. „De nem írok semmit felül, mert itt van ez a vírus, ki tudja, berobban, és nem tudok visszamenni. Bekopogtatok Palihoz (Nagy Pál – a Tomcsa Sándor Színház igazgatója), vagy felhívom Kozmát Csíkban (Kozma Attila színész), hogy valamit intézzen, mert bajban vagyok” – mondja kacagva.

És ha már Kozma Attilát említette, azt is felelevenítjük, hogy ők ketten az egyetemi évek alatt a színpadon legendás párosnak számítottak.

„Attilát nagyon szerettem. Volt egy Rút kiskacsa című előadás, amelyben a negyedévesek – Mátrai Laci, Kosztándi Zsolt, Márdirosz Ágnes, Csíki Csengele, Ferenczi Gyöngyi, Kézdi Imola – játszották a nagyobb szerepeket, mi harmadévesekül – Diószegi Attila, Fazakas Misi, Kiss Csaba, Kozma és én – a nagy komisz ziccerszerepeket. Ott mi Kozmával egy párost játszottunk, ő volt az igazgató és én a titkár. Rendkívül jó jeleneteink voltak. Az a mai napig legendás.

Mivel én nagyon magas vagyok, Attila alacsony, az igazgató nem tudta elviselni, hogy ilyen magas a titkár, és mindig be kellett görnyedjek. Ha csak bejöttünk a színpadra, már siker volt. Sajnos ő is és én is röhögősek voltunk, én a mai napig annak számíttok.

Bizonyos jelenetekben sokat röhögtünk egymáson. Az, hogy röhögj, szakmaiatlan, megtörténik egyszer egy évben, de nem lehet többet. Volt egy jelenet, ahol álltunk egymással szemben és nem tudtunk egymás szemébe nézni, ő nézte a vállamat, én a feje fölött elnéztem. Mert ha véletlenül a szemünk találkozott, tuti, hogy elröhögjük magunkat. De nekünk ezek a párosok nagyon jól álltak.”

Még egyet visszaléptünk az időbe, szóba kerül a Vitéz lelkek színjátszócsoport. Kiderül, Laci már harmadikban „szerepelgetett”, ötödik osztályban pedig szerencséjére épp egy olyan osztályfőnöke lett, aki színjátszókört vezetett. Ha nincs ez a diákszínjátszás, akkor lehet, hogy az érdeklődése más felé irányul – akkor már zenélt is – de mivel folyamatos volt a színjátszás az életében, nem tudta őt elengedni – mondja.

Ilyen nyugalmas, „semmittevős” hetei nem voltak az utóbbi években Fotó: Erdély Bálint Előd

Visszatérve az elmúlt hetekre, megjegyzi, hogy furcsa számára, mert ilyen sok idő, mint most, nem telt el, hogy ne lépett volna színpadra. Az udvarhelyi mindennapjai pedig családlátogatással, sétálással telnek. „Az első héten, amikor bejöttem Udvarhelyre, azt hitték, bekattantam a karanténtól, mert három-négy órát mentem körbe. Négy óra alatt Udvarhelyt ötször megkerültem. De már tervezem, hogy szeptemberben mit kellene tennem.

Elmaradt egy csomó előadás, és minden színház próbálja bepótolni. Viszont csak ha korlátozásokkal játszhatunk, például negyedháznak, azt nagyon sok színház nem engedheti meg magának. Azt nem tudom elképzelni.

Akkor egyszerűen bezárnak a színházak. Most mindenki úgy tervezi, hogy szeptembertől rendesen elindul a korlátozások nélküli évad. És valamilyen szinten el fog indulni, de ha korlátozásokkal indul el, akkor anyagilag nem lehet kihozni. Akkor a nézők is átgondolják, hogy oké, hogy lehet menni színházba, de maszkot kell tenni, mégis van egy kicsi veszélye. Azt nem látom, hogy szeptemberben a tizenötmillió magyar rohanni fog színházba, ez fokozatosan fog elindulni. Ám ha megint jön egy újabb hullám, és mindent leállítanak, az már rossz lesz. Mert oké, hogy három hónapig, fél évig nem játszunk, de ha szeptembertől még egy évig nem lesz színház, akkor lehet, hogy egy kicsit más meló után kell nézni. De nagyon remélem, hogy ez nem következik be” – zárja a beszélgetést Katona László.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport