Vallásos népénektár Csíkmenaságról

Péter Beáta 2018. december 20., 15:33

Egész hajnalig énekektől hangos a falu karácsonykor Csíkmenaságon, hisz ma is élő népszokás a karácsonyi éneklés. A menaságiak kedvenc énekei közül most hangzó anyagot és mellé szövegkönyvet jelentett meg a Repülj Madár Egyesület, Szép violácska címmel. Idős bácsik mókás verseket is fűztek az énekek közé.

A Repülj Madár Egyesület tagjai átmentenék az utókor számára a vallásos karácsonyi énekeket

Karácsony este még ma is énekelnek a legények a lányok ablaka alatt Csíkmenaságon, akárcsak sok-sok évvel ezelőtt. Komák, barátok gyűlnek össze ilyenkor, vicces rigmusok is elhangzanak. Károly Veronika tanítónő, a Repülj Madár Egyesület elnöke régi füzetekből, imakönyvekből válogatott ki tizenhetet, ezeket énekelték fel az egyesület tagjai, hogy továbbörökítsék az utókor számára.

„A karácsonyi éneklésnek hagyománya van Menaságon. Régen, az én gyermekkoromban házaspárok, baráti társaságok is jártak egymáshoz karácsonykor énekelni. Ma már inkább csak a fiatalok indulnak útnak: a legények összeegyezkednek, négyen-öten, mikor hányan, és elmennek a lányokhoz december 25-én este. Az ablakuk alatt énekelnek karácsonyi énekeket, a végén rigmusokat, vicces versikéket mondanak. A lányos háznál behívják őket, megkínálják őket süteménnyel, pálinkával, és indulnak a következő házhoz. Emlékszem, hogy gyerekkoromban a szüleim is mentek a szomszédokhoz, komákhoz, barátokhoz, s még gyerekként én is mentem velük. Amelyik háznál énekeltek, ott a háziak a kinti villanyt felkapcsolták kétszer-háromszor, jelezve, hogy szívesen fogadják az éneklőket” – emlékezett vissza Károly Veronika.

Menasági betlehemesek

Hozzátette: legfőbb szándékuk volt, hogy az utókor számára megmentsék ezeket a régi egyházi énekeket az utókor számára. A próbákat tavaly télen kezdték el, majd farsang végén a templomban, Csiszer Árpád orgonakíséretével vették fel a dalokat, verseket.

„Annak idején az idős bácsik a misék kezdete előtt énekelték ezeket az énekeket, és ennek a hangulata annyira bennem van, hogy szerettük volna, hogy így is megmaradjanak. Gyűjtögettem régi imakönyvekből, leírásokból, és nagyon sok éneknek olyan szakaszai is előkerültek, amelyeket időhiány miatt nem tudtak elénekelni a templomban. Ezeket is felénekeltük most.

A mondókák nagy része le sincs írva, ezeket spontán módon mondták el az idős emberek a mikrofon előtt, úgy, ahogy az ablak alatt is szokták:

kicsit elmásították a hangjukat, hogy ne ismerjék meg, hogy ki mondja a verset. Ezeknek egyedi, régies szövegük van, nem is kerültek nyomtatásba, mert úgy éreztem, hangzásban elég” – avatott be a részletekbe Károly Veronika.

Adorján Lajoska Csíkmenaságról, született 1935-ben

A CD bemutatóját december 23-án, a fél tizenegykor kezdődő szentmise keretében tartják, majd karácsony másnapján az újfalvi templomban a 9 órás misén is elhangzanak ezekből a karácsonyi énekekből.

A kiadvány egyfajta vallásos népénektár – mutatott rá az egyesület elnöke. „A dalok szövegei néha csiszolatlanok, időközönként előforduló költői képeik énekköltészetünk csodálatos hajtásait képezik. Rajtunk múlik, hogy tovább élnek-e hagyományos énekeink, bizakodást, reményt hordozva magukban. Ajánlom ezeket a kincseket minden éneket szerető embernek, hiszen ezekben az énekekben rejlő szépség lenyűgöző.”

Megmentett érték. Hangzóanyag és szövegkönyv Fotó: Péter Beáta

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat