A nászkészülettől a lakodalomig: éljen az ifjú pár!

Molnár Melinda 2017. augusztus 25., 18:21 utolsó módosítás: 2017. augusztus 25., 19:33

Lakodalom, sokadalom, nincsen akkor beteg asszony! – tartja a mondás. Elkél minden segítő női- és férfikéz a nászkészületnél. Bár ritka már a hagyományos értelmű lakodalmas ház, vannak olyan örömszülők, akik nem vendéglőre bízzák a munka dandárját, a rokonsággal, barátokkal „odaállnak a fiatalok mellé”, hogy a közös élet megkezdéséhez útravalót kapjanak. A homoródalmási Bádon család örömében osztoztunk.

Bádon Beáta és József frigyre lépését követtük nyomon Fotó: Pál Árpád

Az előkészületekről az örömanyával, Emíliával második fiuknak, Józsefnek és a kápolnásfalvi születésű arájának, Both Beátának a jegybelépésétől, a lakodalom kitűzésének napjától beszélgettünk.

Amikor már közeledett a nagy nap, elmesélte a közösségi káposztasavanyítást és a vendéghívás menetét is. Homoródalmáson egy kisfiút kérnek fel, aki meghívja a falubéli vendégeket az ünnepi vacsorára. Egy héttel az egybekelés előtt Ferencz-Lázár Hunor bokrétával, feldíszített vendéghívó pálcával édesapja kíséretében járta a falut, és a házaknál verset mondott. A behívással még nem ért véget a feladata, hiszen majd a nászmenetben is elöl járt a szószólóval, Bencze Csabával.

Öreg tyúk, fiatal murok

Mi pénteken, a tyúkvágástól kapcsolódtunk be az előkészületekbe. A kopasztásához a legényes ház udvarán nagy üstben forrt a víz. A három segítség, Fűzi Ida, Bodor Eszter, Kálló Erzsébet, a „tőről vágott almásiak” közös munkálkodásán meglátszott, nem először segítenek lakodalmas háznál: egymásnak adták a szót, miközben kezükre állt a munka. A lakodalmas hangulatot már a feláldozandó szárnyasok láttán is megélték, sziporkáztak a tréfák és csordogáltak a történetek. Miből lesz a jó húsleves? – kérdezték fényképezés közben tőlünk a nénik. Jött is a válaszuk: vén tyúkból és fiatal murokból.

A szárnyasok előkészítésének saját rítusa van Fotó: Pál Árpád

Megtudtuk, ezelőtt laskalevest főztek a vacsorához. A Bádon család egyrészt hagyományból, másrészt családi szükségletre vágatta a csirkéket. Míg az asztalon megszikkadtak a tolluktól megfosztott szárnyasok, és elkezdődött a „pezzselés” (a gyógyszeszen kívül a „rezes” is jó hozzá).

Fotó: Pál Árpád

A nénik pedig elmesélték, amikor ők mentek férjhez, nehéz volt egy-egy menyegzői vacsorához beszerezni az alapanyagokat – nem úgy, mint ma. Faluról falura, boltról boltra jártak cukorért, vajért. A vágóhidakon nagy ismeretségük kellett legyen, hogy pár kiló húst meg tudjanak vásárolni.

Fotó: Pál Árpád

Régen húsleves, sóbanfőtt, rántott krumpli és paradicsomszósz szerepelt a menüben. A sültet pityókával szolgálták fel. Reggelig mulattak. Az asszonyok hazamentek, elengedték a jószágot a csordába, aztán legalább délig folytatták a mulatságot. Zenével mentek a menyasszonyhoz vagy vőlegényhez, aztán estig mulattak. Eltartott a lakodalom sokáig.

Összetartás

A Bádon-pár lakodalmára két, kétszáz kilós fölötti disznót vágtak, egyiket Almáson, a másikat Kápolnáson.

Évtizedekig szakácsnőként segített Fotó: Pál Árpád

Benedek Szabolcs és felesége Budapestről érkezett. Betti nagyváradi, gyakran járnak az erdélyi rokonokhoz is, de Szabi még nem látott disznóvágást. Ezért jöttek pár nappal korábban, és segíteni. Lelkesen mesélte élményeit, amikor kihúzták a disznót az ólból, ő fogta a lábát. Aztán a sertést elkábították, a böllér leszúrta, kivéreztette, a pörzsölőpadon megtisztította, majd felbontotta és feldolgozta. A mészáros munkájánál már segíteni nem tudtunk – jegyezte meg Szabi.

Fotó: Pál Árpád

Örök emlék marad számára, hogy este még az ólban látta a disznót, másnap részese volt a feldolgozásnak, és harmadnap abból ebédeltek-vacsoráztak. Mégis a legmélyebb nyomot az összefogás hagyta a lelkében. Mintha egy könnycseppet is elnyomott volna, amíg arról mesélt, milyen sokan segítenek ennél a közösségi eseménynél. „Az összetartás az, ami Pesten hiányzik. Nagyon. – sóhajtotta. – Jönnek, segítenek. Ez csúcs! Sejtettem, de egészen más így ezt látni.

A kínáló kalács és a kenyér is házi kemencében sült! Az emberek milyen közvetlenek. Nem mehetettem el úgy senki mellett az utcán sem, hogy ne köszöntek volna.”

A pénteki segítségeknek (akik a helybéliek és kápolnási rokonság mellett Nagyváradról, Budapestről, Szatmárnémetiből érkeztek; de voltak közöttük barátnők, komámasszonyok, keresztlányok is) orjasból főztek páratlan ízű húslevest. Nagy lábosban pirult az oldalas. A zöldágazóknak estére véres-májast szolgáltak fel.

Égett a kezük alatt a munka

Százötven liter húsgombóc csorba, kilencszáz töltelék – sorolta Veress Júlia szakácsnő, az örömanya, Emília unokatestvére. Előételként tokányt terveztek pillangótésztával. A főétel disznó- és csirkesült krumplival és bécsi szelet dinsztelt lila káposztával.

A százötven liter leveshez való Fotó: Pál Árpád

Kétóránként újabb fogást szolgálnak fel – jól fogott a legalább húsz helybéli és kápolnási asszony segítsége a konyhán. A háziasszony ilyenkor csak irányít és adogat.
Míg a fiatalasszonyok leveszöldséget daraboltak, hagymát pucoltak vagy húsgombócokat illetve töltelékes káposztát gömbölyítettek, mi Tripea Margit nénit faggattuk.

A menü változott, de az előkészület módja keveset Fotó: Pál Árpád

Ő hosszú évtizedekig főzött a Homoród mentén a közösségi rendezvényekre. Nem voltak nagy termek, kiüresítették a menyasszony és a vőlegény lakását. Külön volt a lakodalom. Nem volt hűtőszekrény, éjjel készültek rá. A kutakba engedték le feldolgozásig a húsokat. Amíg a lakodalmas menü része volt a húsleves, vasárnap a keresztszülők, szomszédasszonyok, rokonok segítségével elkészítették a laskát hozzá. A hét folyamán az asszonyok megsütötték az ünnepi asztalra a tésztákat, kenyeret, kalácsot, előkészítették a zöldséget és a húsokat a levesbe, a sülthöz.

Megtudtuk, még pár évvel ezelőtt is pénteken vitték a menyasszony ágyát, batyuját.

A lányos háztól a fiatalok lovas szekérre vagy szánra rakták a menyasszony ágyát és stafirungját, úgy vitték a legényes házhoz. Mindkét háznál két-három asszony felöltözött maskarának. Egyik rend a szekér előtt, másik – egy másik úton – a lányos házhoz ment.

A hangulatos munka is az egybekelőket köszönti Fotó: Pál Árpád

„Kormot sepertek”, az ajtót kivették a sarkából – változatos mókákat találtak ki. Utána jó nagy mulatságot tartottak. Hétfőn szintén felöltöztek maszkurának a fiatalok, és a felsúrolt padlót sáros lábbal összejárták.

Fotó: Pál Árpád

Hagyomány volt a leányszöktetés az olyan pároknál, ahol a szülők ellenezték a házasságot. Ilyenkor egy ebéddel vagy vacsorával megoldották az ifjú pár egybekelését.
Csütörtökön disznóvágás volt, este pedig az asszonyok „mentek a léhez valóval”, ami cukor, tojás, liszt, zsír, rizs, zöldség volt és húspénz. A közelebbiek még tyúkot is vittek. Kápolnáson ma is divat a „szatyorpénz” ilyenkor.

Zöldágazás

Péntek délután még magasan állt a nap, így a vőlegény barátai, kortársai csak estefelé indultak két szekérrel a határba a zöld ágakért, amelyek az élet ígéretét, újulást, megújulást, frissességet, a fiatalság örömeit jelképezik. Emígyen, szemérmesen fogalmazzák meg, virágnyelven mondják el, amiről nem illendő nyíltan beszélni: virággal, levelecskével, ágacskával sejtetik a nász titkait.

Fotó: Pál Árpád

A vőlegényes ház kapuját és a násznép vonulásának útvonalán a villanyfákat felzöldágazták. A lakodalom helyszínéül szolgáló kultúrház kapujára, a lombkupola közepére egy virágcsokrot is felhelyeznek Almáson. Mint megtudtuk, Kápolnásfaluban a szomszéd fiúk díszítettek, színes krepp-szalagok is kerültek a lombokra. (Ott öt nagyobb fiú hívta be az esküvőt is.) A vidám, zöldág-illatú este közös vacsorával, nótázással ért véget.

Fotó: Pál Árpád

A sok feladattal járó nap végén megkérdeztük a vőlegénytől, hogy érzi magát. Nagyon nagy izgalomként jellemezte az előkészületeket, főleg amiatt, hogy minden házilag készült. A menyasszonyával való kapcsolat is kiállta ezt a próbát, sok feladatot, tervet kellett közös nevezőre hozniuk. Jocó édesapja, József megjegyezte, nagy cécó a lakodalom.

„Idegmeresztő.”

De megkönnyítette a sok fejtörést a kultúrház felszereltsége, a hűtőháztól a tároló helyiségekig és a tágas konyháig.

Kikérés

Szombaton a vőlegényes háznál elbúcsúztatták a nagy útra készülőt, majd autókkal felkerekedett a násznép Kápolnásfaluba, a kikérésre. Igen ám, de egy lerobbant autó torlaszolta el a lányos ház kapubejáratát. Addig nem léphettek be, amíg a vőlegény el nem vitte a személygépkocsit. Indította volna, de nem moccant. Autóvillamossági szakemberként hamar meglelte a műszaki hibát, így elhárította az első akadályt menyasszonyával közös útjuk elől.

A násznéppel együtt lépték át az életkaput Fotó: Pál Árpád

Nem mondott igent a két kislány, a nyoszojólányok felkínálására sem, de a kiérkező vénasszonynak sem nyújtotta a jobbját. Ám amikor kilépett Betti a menyasszonyos házból, felderült József arca, átvehette választottját, és indulhatott a zenés nászünnepély.

Szívvel-lélekkel szeressék egymást! Fotó: Pál Árpád

A vidámságot, amint lenni szokott, megöntözték a búcsúzók könnyei, a lányos örömszülőké, a lánypajtásoké, szomszéd- és rokonságé – kitett magáért a szószóló ezúttal is. A menyasszony bizalommal lépett ki a házból, ehhez Isten segítségét kérte a vőfély. A zenészek után felsorakozott a lakodalmas sereg. A menyasszonylesőket kontyalávalóval és házi süteményekkel kínálták. Esküvő nélkül nem vihetik ki a menyasszonyt a faluból, dalos ünnepélyességgel kísérték be a templomba.

Egy útra terelni

Életük nagy regényének továbbírását hivatott szolgálni a nászmise is – hallottuk Major Sándor kápolnásfalvi plébánostól. Egy Hemingway-idézettel kezdte beszédét, kifejezve örömét, hogy a házasulandók találtak egy-egy embert, akire rábízhatják magukat, meglelték azt a személyt, akivel életszövetségre léphetnek.

Fotó: Pál Árpád

Ezt pecsételték meg a házasság szentségével, Isten színe előtt váltak hitvestársakká. Amint a kánai menyegzőre, úgy hívták meg Jézust. Istenre, az Ő törvényeire és a szeretetre, mint sziklára épült házukban legyen családjuk tagja – hallottuk a szentbeszédben. A menyasszonyi csokor rózsáira hivatkozva kifejezte az eskető pap, törjék le az együttélés töviseit, hogy ne szúrjanak. Ha pedig fogyni látszik a „szeretet bora”, a Szűzanya rájuk tekint és Fia közbenjárást kéri. Az induló életszövetséget házastársi ígéreteikkel, fogadalommal és esküvel hitelesítette az új házaspár. A násznép pedig imádkozott értük: amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza!

Hegyen-völgyön lakodalom

Személyautókkal, autóbuszokkal érkezett a násznép Almásra. A nagy hídtól gyalogszerrel, zenés kísérettel tették meg a kultúrházig vezető utat. A „lakodalom van a mi utcánkban” sokakat kicsalt a kapuba. Itóka, mazsolás-rahátos kemencés kalács volt a menyasszonylesők jókívánságainak jutalma.

Fotó: Pál Árpád

Az új asszonyt a kultúrháznál a férj családja, anyós, após, sógor fogadta. Köszöntötték, mondván, Isten hozta a családjukba, fiúk élete párját maguk közé fogadták és virágcsokrokat adtak át neki.

Összetartozás: egy tálból való részesedés Fotó: Pál Árpád

Az ültetési rend szerint két asztalnál a kápolnásiak, kettőnél az almásiaknak foglaltak helyet – külön a fiatalok és az idősebbek. A középső asztalsor a fiataloké volt vegyesen. A díszasztalnál a menyasszony, a násznagyok és a szülők ültek, a gyermekeknek a színpadon terítettek.

A frigyre lépést nászkíséret adja hírül Fotó: Pál Árpád

Vidáman zajlott a lagzi. Az új asszony csokrát, cipőjét, a poharaikat, sőt őt magát is ellopták. A kiváltás alatt sokféle tréfa megesett, de állták a sarat a szereplők. Ki hogy tudott, úgy dalolt a kiváltásnál, a keringőre balettet, a csárdásra sasszét jártak – ha kellett. Minden az új pár összekapcsolását célozta: az együtt evés és ivás, a tréfacsinálás, illetve a kivilágos-kivirradtig tartó esküvői mulatság.

A leány- és legényéletet házas létre váltotta az ifjú pár Fotó: Pál Árpád

Kiderült, ki a megházasodott agy a főkötő alá került parancsol-e majd a háznál, és az is, kié lesz az utolsó szó. Valóban hegyen-völgyön lakodalmas volt, az ifjú pár fényképei az almási barlangnál készültek.

Ha mesét mondanánk a házasfelek további útjáról, úgy szólna: tojáshéjba ültek, és a Vargyas-patakán leereszkedtek.

Hogy örömükben mi is osztozhattuk, kívánjuk Bettinek és Jocónak, tartsanak élethosszig a mézeshetek, amit életük párjával élnek meg.

• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
Hegyen-völgyön lakodalom • Fotó: Pál Árpád
Hegyen-völgyön lakodalom Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
Noel és Aliz – a legkisebb lakodalmazók • Fotó: Pál Árpád
Noel és Aliz – a legkisebb lakodalmazók Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
• Fotó: Pál Árpád
Fotó: Pál Árpád
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport