Akinek tényleg hozta a patkó a szerencsét: Lajos Sándor

D. Balázs Ildikó 2022. október 07., 18:54 utolsó módosítás: 2022. október 07., 22:00

A többmázsás állat kecsesen emeli fel bal első lábát, amit a fiatal patkolókovács lábai közé fog, és combjával rászorítva munkához lát. A bizalom kölcsönös, a lópatkolás pedig mindkét fél számára fájdalommentes, bár van eset, amikor a mesterember húzza a rövidebbet. „Az igényesebb lovasember megtanítja a lovát arra, hogy mivel jár egy patkolás” – mondja Lajos Sándor, akit egy lópatkolásra kísértünk el.

Lajos Sándor fiatal lópatkoló kovács nyugodt szívvel elmondhatja, hogy az ő életébe a patkó szerencsét hozott Fotó: Veres Nándor

Hogy a huszonegyedik században kinek az életébe vonzza be a szerencsét a patkó, azt nem tudom, egy biztos: Lajos Sándor fiatal lópatkoló kovács elmondhatja, hogy az ő életébe hozott.

Amikor a patkolókovács házhoz megy

Fúrógép, csiszológép, kohó, satu, patareszelő, patakés, tömérdek patkó és patkószeg – egy patkolókovács műhely alapfelszerelése. Esetünkben mindez kis változásokkal egy mozgó kovácsműhelybe költözött, hiszen e tradicionális mesterség is a kor követelményeihez alkalmazkodott. Ma már a patkó a gyárban készül, a patkolókovács négy keréken gurul be műhelyével „pácienséhez”, s míg régen az ülő fémből készült, ma az üllő alja alumíniumból van, így tompább a csengése, s kevesebb az esélye annak, hogy az ifjú kovácsmester időskorára nagyothalló legyen.

A fiatal mesterembert a csíkszentsimoni lovardába kísértük el Fotó: Veres Nándor

A csíkpálfalvi Lajos Sándorral a csíkszentsimoni Szent László Lovardánál találkozunk, ahol négy patás vár rá. Azt még elöljáróban elmondta, hogy bár néhány éve gyakorolja a szakmát, szűk egy hónapja nevezheti magát immár hivatalosan is lópatkoló kovácsnak. Ahhoz ugyanis, hogy valaki nyugodt szívvel és a zsebében oklevéllel űzze a mesterséget, két évet kell tanuljon a Békés megyei Mezőhegyesen. Sándor is túl van már ezen, a gyakornoki éveit pedig Blénesi Árpád gyergyószentmiklósi kovácsmester mellett töltötte, tőle leste, tanulta a szakmát.

Lovastúravezető, lovasoktató, patkolókovács

Mindig is tartottak lovakat – meséli –, s egy otthoni lópatkolás során ismerte meg a gyergyószentmiklósi mestert és annak fiát. Középiskola után egyetemre iratkozott be, de még időben kiderült, hogy az nem az ő világa. Az ő világában a lovaknak volt nagy szerepük, így lett Zabolán a Mikes-birtokon közel négy évig lovastúravezető és lovasoktató.

„Egyszercsak nem volt, aki patkolja a lovakat, s ekkor merült fel annak a gondolata, hogy akár én is tudnám csinálni. Jelentkeztem Magyarországra a patkolókovács-iskolába, de első körben nem vettek fel, mert nem ismerte el az ottani oktatási rendszer az itthoni lovász elővégzettségemet, ez ugyanis az alapfeltétele a kovácsiskolának. Kijártam egy év lovásziskolát, majd jelentkeztem újra a kovácsiskolába, mindez már a koronavírus-járvány miatt online oktatást jelentett, így a lovásziskola és a kovácsiskola mellett tudtam idehaza gyakorolni a szakmát. Kéthavonta kellett Magyarországra menni egy hetet, egy évig” – mesél a 25 éves mesterember a szakmaválasztás hátteréről. Még mindig dolgozik régi mestere mellett is, de önállóan is vállal munkát, Zabolára már csak akkor jut el, ha fiatal csikókat kell belovagolni, betanítani.

„Ha jól csináljuk, fájdalommentes”

Hogy ez a szakma mennyiben veszélyes az ember számára, az a lovak idomítottságától függ, ugyanis az igényesebb lovasember megtanítja a lovát arra, hogy mivel jár egy patkolás. „Ez a lónak nem okoz különösképpen stresszt, ha jól csináljuk, fájdalommentes” – mosolyog. Akkor veszélyes, ha a ló nem volt betanítva, hogy tartsa a lábát. „Igen, rúgott meg ló nem is egyszer, de megtörtént az is, hogy rám lépett, megharapott” – közli higgadtan.

Ásznak, a négyéves székely lónak első ízben kerül patkó a lábára Fotó: Veres Nándor

E mesterség gyakorlásához szeretni kell a lovat – egyezünk meg. Nevetve mondja, bizony ő sem hallott olyan patkolókovácsról, aki először lett kovács, s aztán kezdett foglalkozni a lovakkal. Ezért is szükséges a lovászelőképzés egy patkolókovács számára, hogy tudjon megfelelően bánni a négylábú patással.

Bájos és Ribizli

Sándort mindig is érdekelték a lovak, amelyek odahaza a családot elsősorban a mezőgazdasági munkában segítették. Ünnepnapokon az igavonó állat aztán daliás huszárlóvá alakult, Sándor édesapja ugyanis a Csíkszéki Mátyás Huszárezred zászlósaként vett részt a népszerű huszárfelvonulásokon. Fia pedig sóvárogva figyelte a délceg huszárokat, lovaikat, s talán senki sem lepődött meg azon, amikor a kicsengetési ünnepségén kapott ajándékpénzből megvásárolta első lovát, egy gidrán kancát, Bájost. Ekkor már ő maga is huszár volt – büszkélkedik. Azóta már megvált Bájostól, de lova csak van, Ribizli névre hallgat.

Az ő életébe a ló megnyugvást hozott, türelemre tanította, s azt a vágyát erősítette meg, mindent meg kell tennie a minél jobb együttműködés reményében.

„Ha felülünk egy nyers lóra, nem értjük egymás jelét, de minél többet lovagolunk rajta, annál többet tanul ő is, s én is. Érzi a ló, ha nem vagyok jó passzban, érzem én, ha nincs minden rendben, ilyenkor nem kérek semmit. Egyet csak lovagolunk” – jegyzi meg. Elmeséli, Ribizlit másfél évig nem lehetett egykönnyen megpatkolni, aztán tanítgatni kezdte, hogy hogyan tartsa a lábát, a kitartó munkának pedig meglett az eredménye is, „most már semmi gond nélkül meg lehet patkolni”.

Ha ló van, munka is akad

A lótartás, a lovassportok gyakorlása ma reneszánszukat élik, s bár a munkalovak mindinkább háttérbe szorulnak, szerepüket a mezőgazdasági munkagépek veszik át, a „ló csak megmaradt a magyar ember lelkében” – magyarázza. S ha ló van, munkája is akad a lópatkoló kovácsnak.

Szakmán belül úgy tartják – mosolyog –, hogy a patkolás egy szükséges rossz, hiszen a ló eleve patkó nélkül születik meg.

„Mi emberek azzal, hogy felülünk a ló hátára, olyan feladatokat kérünk tőle, amit patkó nélkül nem tud teljesíteni. Az ő patája nem arra volt teremtve, hogy aszfalt- vagy kövesúton közlekedjen. Ezért szükséges a patkó.

A lovassportokban, a díjugratásban a patkónak csúszásgátló szerepe is van, ez esetben a patkóba egy menetes sarkat csavarunk, ami csak a verseny idejére van a patkóra helyezve” – részletezi.

Emlékezetből dolgozik a patkolókovács, első ránézésre tudja, miként kell alakítania a patkót, hogy az megfeleljen a lónak Fotó: Veres Nándor

Munkájában jelenleg a legnagyobb „nehézséget” az adminisztrációs tevékenység okozza – jegyzi meg derűsen –, hiszen az is hátráltatja abban, hogy minél több időt töltsön a lovak társaságában. „Volt olyan munkám, amikor felkeltem, s lógó orral elindultam dolgozni, most viszont alig várom, hogy dolgozhassak” – mondja kedélyesen.

Patkót igazítanak a ló patájához, s nem fordítva

Közben munkához lát, kikötik az istálló folyosóján Ászt, a négyéves székely lovat, mely élete nagy eseményére készül: első ízben kerül patkó a lábára. Ha hívják, viszi a műhelyét, megpatkolja a lovat, összepakol, és jöhet a következő – mondja, amint magára köti a sok munkától már kifakult kovácskötényt. Műhelye egy autó utánfutójára épült, úgy illeszkedik minden eleme egymásba, mint egy puzzle.

Az első és legfontosabb mozzanata a patkolásnak a körmölés Fotó: Veres Nándor

A lópatkolás forgatókönyve mindig és mindenhol ugyanaz – szögezi le. Első lépésben megkörmöli a ló patáját, azaz eltávolítja az elhalt szarut az állat talpáról meg a patafalról. „Itt jön a legfontosabb dolog, amiért járni kell az iskolát: minden lónak más a lábvégtengelye. A ló úgymond lábujjhegyen jár, nagyon nagy odafigyelést igényel, hogyan faragjuk a patát, mert ha nem a megfelelő szögben vágjuk le a szarut, más szöget vesz fel a lónak a lábállása, és ezzel túlterheljük az ízületeket meg az inakat. Ezért a legfontosabb a körmölés” – magyarázza, majd kiválaszt egy patkót a sok közül, és rápróbálja a ló lábára.

Megtörténik az első próba Fotó: Veres Nándor

Közben 1300 Celsius-fokra izzítja a gázzal működő kohót, ide kerül a kiválasztott patkó, majd a felhevült patkót a ló patájára illeszti. Másodpercek alatt égettszaru-illat lengi be a teret, Ász is láthatóan meglepődik az ismeretlen szagtól, de mindvégig nyugodtan tűri a körülötte serénykedő fiatalembert. S bár a forró patkónak a patára való igazításakor az ember ösztönösen is felszisszen, Sándor megnyugtat, mondván, a szaru nem hővezető, tehát a ló nem érez semmit. Fotóriporter kollégámat is arra biztatja, nyugodtan fotózzon, egy három lábon álló lótól nem kell félni, az még nem rúgott meg senkit.

Kisebb-nagyobb alakítások után a forró patkót ráhelyezi a patára Fotó: Veres Nándor

A rásütés lényege tulajdonképpen az – magyarázza –, hogy a patkó tökéletesen illeszkedjen a patára, a forró patkó ugyanis elolvasztja azokat a kitüremkedéseket a patán, amiket korábban a reszeléssel nem tudott elsimítani. A forró patkót üllő és kalapács segítségével alakítja, újra rápróbálja a patára, majd a lehűtött patkó éleit lecsiszolja, hogy az állat véletlenül se ejtsen sebet magán, lyukat fúr bele, s felszögeli a patára.

Erre pedig – hangsúlyozza ki – még mindig nem érzékeny a ló, hiszen ha szakszerűen végzik ezt a mozzanatot, a patkót az elhalt szaruba szögelik.

A ló frissen patkolt lábát a bakra igazítja, s ott végzi el az utolsó simításokat, levágja a szegek végét, rácsonkolja, visszahajlítja s lereszeli, hogy egy síkban legyen a pata a szöggel. Fontos, hogy a patkót igazítja a ló patájához, s nem fordítva – hívja fel a figyelmet, miközben pataolajjal keni be a ló patáját. Csinos – állapítja meg csillogó szemekkel.

Az utolsó simítások a bakon Fotó: Veres Nándor

Nem sok idő marad már a beszélgetésre, hiszen Ásznak még csak egy lábán van patkó, és további három ló már elő van vezetve, a patkolókovácsra várnak. Azt még megtudakolom, mit gondol egy olyan mester, aki nap mint nap patkókkal dolgozik, vajon tényleg szerencsét hoz-e a patkó. Az ő válasza a határozott igen. „Még a középkorban, amikor a vas, a fém nagyon értékes volt, ha valaki talált egy elhagyott patkót, szerencséje volt, mert abból a kovács bármilyen tárgyat elkészített számára. Nekem nem ilyen szempontból, de igen, az én életembe szerencsét hozott a patkó” – mondja derűsen. S még van egy jó tanács is: a patkót minden körülmények között öblével felfelé kell felfüggeszteni, hogy a szerencse ne essen ki belőle.

Erő, alázatosság, pontosság – fogalmazódik meg bennünk, amint körbeálljuk a fiatal lópatkoló kovácsot, és olykor gyöngéd, óvatos, máskor határozott mozdulatait figyeljük.

Ő már megtalálta saját útját – ismeri el –, és ebben nagy szerepe volt családjának, kovácsmesterének, akik iránt végtelen hálát érez. És a lovaknak, melyek nap mint nap tanítják.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékletében jelent meg 2022. október 7-én.
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
• Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport