Amikor a bridzs az életre tanít

Péter Beáta 2018. október 05., 14:00

A bridzsjáték nagy reménységének tartják a tizenkilenc éves, csíkszeredai Ördög Ákost, aki alig négy éve játszik, de máris nagyszerű eredményeket ért el ezen a területen. Úgy véli, ez a játék rengeteg döntés elé állítja, ugyanakkor rossz döntést hozni szinte elkerülhetetlen – a játékot viszont folytatni kell.

A bridzsjáték nagy reménységének tartják a tizenkilenc éves, csíkszeredai Ördög Ákost

Önismeretre tanít, fejleszti a logikus gondolkodást, megfelelő stratégiaépítésre, tervezésre vezet rá a bridzs, amely nem csupán kártyajáték, hanem sportág is – mutatnak rá a csíkszeredai bridzsklub tagjai, akik a Bridge Over Nations egyesület keretében utánpótlással is foglalkoznak. Ennek köszönhetően kezdett el játszani a csíkszeredai Ördög Ákos is, akiből rövid idő alatt kiemelkedő játékos vált. Mint meséli,

a játékkal ugyan már gyermekkorában találkozott, ugyanis az édesapja több mint harminc éve játszik, de ő hosszú időn keresztül mégis csupának szemlélője volt a bridzsnek.

„Kiskoromban sakkoztam, és amikor elmentünk versenyre apuval, akkor ő esténként bridzsezett. Én néztem, ahogy csomó mindennel elégedetlenkedik a játék során, hogy ez vagy az nem jött össze, de akkor még nem értettem a játékból semmit. Kilencedikes voltam, amikor indult egy tanfolyam, az osztálytársaim jártak oda, és ahogy ők beszélgettek a bridzsről, én is kedvet kaptam hozzá. A tanfolyam vezetője apumnak barátja volt, ő lett a bridzspartnerem ott, mint kiderült később, számítottak is rám. De akkor még teljesen párhuzamos voltam a játékkal. Elkezdtem játszani és a többi jött magától. Alig fél élve játszottam és már járhattam le a bridzsklubba” – emlékszik vissza a kezdetekre.

A fiatalember rámutat, ez a játék rengeteg döntés elé állítja a játékosokat, és ezáltal a hibára is számos lehetőséget ad.

A bridzsnek köszönhetően megtanulta, hogy rossz döntéseket mindenki hoz, és ez néha elkerülhetetlen, nem is számít hibának.

Viszont bármi történik, folytatni kell a játékot a legjobb tudása szerint. Ez az életre nézve is jó lecke. Úgy véli, sokat számított az a fajta gondolkodás, amit a sakkozás közben tanult meg. „Volt egy hatalmas alapom, nem kellett nekem elmagyarázni, hogy melyik kártyaszínt hogy hívják. Egy alkalommal, amikor egyik ismerősöm a bridzset népszerűsítette, egy fél óra után megkérdezte valaki: jó, jó, de mi a treff? Nekem ilyen problémáim nem voltak” – magyarázza Ördög Ákos.

Önismeretre tanít, fejleszti a logikus gondolkodást, megfelelő stratégiaépítésre, tervezésre vezet rá a bridzs, amely nem csupán kártyajáték, hanem sportág is – Fotó: 123RF

 Az eredményei felől érdeklődve, Ákos elmondta, először egy karácsonkői (Piatra Neamț) versenyen ért el kimagasló eredményt, a B ligában lett második helyezett. Jászvásáron (Iași) a C ligában csapatban nyertek két alkalommal, és még egy alkalommal a román tengerparton szervezett versenyen nyert C ligát. Tavaly részt vett a Bridzs Európa-bajnokságon. „A csapatunk még mindig gyerekcipőben jár, nem tudtunk rendesen felállni. De a bajnokság után történt valami a játékomban. Annak idején mondta is egy jobb játékos, hogy két-három évig játszunk, utána rájövünk, hogy alig értünk még a játékból valamit. Két év után bennem is megtörtént ez, és kezdtem jobban megérteni a bridzset.

Nagyon szeretek játszani, és olyan vagyok, hogy amit szeretek, azt reggeltől estig csinálom. Nincs állandó bridzspartnerem. Én hatalmas sebességgel menetelek előre, azzal játszok, akivel tudok, minél jobb játékosokkal. Fontos, hogy találjon a szint és a stílus is. Az országban talán nincs olyan, aki velem egyidős és játszik olyan szinten, mint én. Sok időbe telt, amíg rájöttem, hogy elég nagy hírem van a bridzsezők között, és sokan egyengetik az utamat. A fejlődési lehetőség kulcsa, hogy minél jobb ligákban, minél erősebb partnerekkel játszani. Én komolyan veszem ezt a játékot”

– magyarázta Ördög Ákos.

 

Mi ez a játék?

A Wikipedia szerint a bridzset négy játékos játssza egy pakli francia kártyával, dzsókerek nélkül. A két-két szemben ülő játékos alkot egy-egy párt, a két pár egymás ellen küzd. A játék célja minél több ütés elvállalása és megszerzése. Egy ütés úgy keletkezik, hogy valaki hív egy tetszőleges lapot, a többieknek pedig sorban (az óra járásával egyező sorrendben) ugyanilyen színű lapot kell tenni (akinek van). Aki a legmagasabb ugyanolyan színű lapot teszi, az viszi el az ütést. Ha valaki nem tud a hívott lappal azonos színűt tenni, akkor tetszőleges lapot tehet. Hogy ezzel mit érhet el, az attól függ, hogy milyen fajta játékot játszanak. Két fajta van: adu nélküli játék és játék aduszínnel. A játék menete: egy játszmában összesen 13 ütés van, a játékosok megállapodnak egy aduszínben. Ez a megállapodás valójában egy árverés (licit) eredménye: aki több ütés megszerzését vállalja, az mondhatja meg, hogy mi legyen az adu (vagy hogy ne legyen). A vállalást természetesen a partnerrel együtt kell teljesíteni, tehát a két játékos ütései összeadódnak. Nem lenne nagy teljesítmény az ütések felénél kevesebbet vállalni, ezért a játékosok csak a haton felül vállalt ütésekre licitálhatnak, és csak erre kapnak pontokat (ha teljesítik a vállalást).

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat