Az önvezetés előszobája: Ford Focus ST-Line

Pinti Attila 2019. október 17., 10:23

Rohamléptekkel közeledik az idő, amikor megszűnik a klasszikus autóvezetői szerep, és az irányítói feladatokat teljes egészében átveszi a jármű. Addig azonban itt a „köztes idő”: ha akarjuk, a gépnek adhatunk egy adag önállóságot, de arra is van lehetőség, hogy mi élvezzünk ki minden megtett métert. Az új Ford Focus tökéletesen alkalmas mindkettőre.

Új arányok, formák, mégis könnyű felismerhetőség. A Focus új korszakot hozott Fotó: Pinti Attila

A kilencvenes évek végén a Focus rendhagyó külsejével és utánozhatatlanul jól hangolt futóművével tűnt ki a kategóriából. Míg utóbbit nemzedékről nemzedékre sikerült továbbörökíteni, előbbi idővel belesimult a gyarapodó versenytársak szintén nem túl vérpezsdítő formai megoldásai közé. Aztán múlt évben megérkezett az új nemzedék, minden fronton páros lábbal rúgva rá az ajtót a konkurenciára.

Egy autó, többféle karakter

Az már önmagában bravúr, hogy úgy sikerült négyféle lökhárítót tervezni a különböző célközönséget megszólító Focus-változatoknak – a „népautónak szánt” Trend/Titaniumnak, a luxusos Vignalénak, a szabadidős Active-nak és az ST-Line/ST3-nak –, hogy az alapkoncepció nem szenvedett csorbát, valamennyi első elem mesterien passzol az autó többi részével. A „többi rész” pedig hatalmasat változott az elődökhöz képest: sokkal hangsúlyosabb – és egyben hosszabb – lett a motorháztető, a sportos hatást pedig nem a tető meredek lejtésével, hanem a szolidan felfutó övvonallal érték el. Ennek is köszönhető, hogy a Focusok történetében először teljes értékű a hátsó fejtér. A megfelelő lábtérről az elődhöz képest megnőtt, már 2,7 méteres tengelytáv gondoskodik. Apró megjegyzés: aki jobban szeret hátul görnyedés nélkül ülni, mint a csillagos égben gyönyörködni, felejtse el a panorámatetőt.

Az ajtónkon kopogtat a jövő

Adaptív tempomat, sávelhagyás-figyelmeztető és sávtartó, automata parkolássegéd és társai – ami ebben a kategóriában most kezd általánossá válni, azon a Ford csapotthátúja már túllépett. A felszereltségi listára felkerült, kérhető tételek között olyan rendszereket találunk, amik egyértelműen azt mutatják, hogy az ajtónkon kopogtat a jövő – a tömegmodellek esetében is.

Kéz még a kormánykeréken

A Ford saját bevallása szerint az önvezetés második szintjén van a Focus (bővebben keretes anyagunkban), ami azt jelenti, hogy

a sofőr ugyan állandó aktív szereplője a jármű irányításának – azaz „biztos, ami biztos” alapon a kormánykeréken kell tartania a kezét –, de rengeteg feladatot képes megoldani az elektronika a pilóta közbeavatkozása nélkül is.

Hogy ez mit jelent a Csík- és Udvarhelyszéken tesztelt autó esetében? Először is itt van a sávtartó automatika: a rendszer képes arra, hogy a kocsit a menetirány szerinti sáv közepén tartsa, ami manapság önmagában nem nagy kunszt.

Itt még a vezetőé a főszerep, de két-három generáció múlva talán már kormánykerékre sem lesz szükség Fotó: Pinti Attila

Csakhogy az új Focus útszéli és sávelválasztó felfestések nélkül is elboldogul, amiben egy nagy felbontású kamera és egy izmos számítógép segít. Előbbi a kontraszt alapján érzékeli az út szélét, ha pedig a felezővonal is „hiányzik”, az úttest jobb oldalához közelebb irányítja a gépkocsit. A rendszer sötétben is működik, legalábbis akkora távolságig, amíg a fényszóró bevilágítja az utat. Kipróbáltuk, amennyire ijesztő elsőre a kontroll átadása, annyira döbbenetesen jól működik.

Fékez, lassít, megáll, gyorsít – nélkülünk

A sávtartó mellé kapcsolhatunk adaptív, radaros tempomatot automatikus lassítással/megállással/elindulással, sebességjelzőtábla-felismeréssel, és dőlhetünk hátra. A maximális sebesség mellett a követési távolság is megadható, illetve a sebességkorlátozó táblákhoz „tűréshatár” is kapcsolható – vagyis negyvenes korlátozás mellett, ha úgy szeretnénk, ötvenig gyorsít a Focus, amennyiben legalább annyival haladnak előttünk.

A másfél literes dízelmotor talán a nyolcfokozatú automatával a legjobb Fotó: Pinti Attila

Bevallom, szürreális volt az érzés, amikor a csíkszeredai vasúti felüljáró előtt, egy teherautó mögött haladva valaki váratlanul úgy döntött, a kamion előtt átszalad a zebrán, és a kamionvezető odataposott a középső pedálra. A Ford gondolkodás és emberi közbeavatkozás nélkül lassított, megállt, majd gyorsított, amikor „elhárult az akadály”.

Biciklisek biztonságban

Az ütközésmegelőző rendszer fejlettségét jól mutatja, hogy gyalogosokat és kerékpárosokat is felismer, ha véletlenül túl közel merészkedünk hozzájuk, sípol-villog – és fékez, ha úgy ítéli meg, hogy testi épségüket kockáztatjuk. És még mindig lehet fokozni: az akadálykikerülés-segéd vészhelyzetben a kormányzásban segít. Persze egy ilyen, folyamatos fejlesztés alatt lévő rendszer sem óvhat meg mindentől, de a Fordnál arra a szerencsétlen helyzetre is gondoltak, amikor már megtörtént a baj. Az ütközés utáni fékezéssegéd automatikusan megállítja az autót, amikor kidurrantak a légzsákok, de a sofőr – sokk vagy sérülés miatt – minden pedált elengedve olyan „másodlagos” dolgokkal nem tud foglalkozni, mint a megállás.

A parkolás nem kihívás

A tolatóradar vagy -kamera már az alsó kategóriákban sem számít különlegességnek – ehhez képest a Focus teljesen automatizált parkolást is kínál.

Ráadásul nemcsak párhuzamosan, hanem merőlegesen is „beteszi” az autót, sőt akár lejtőn vagy emelkedőn is megbirkózik a feladattal.

A kivetített műszeregység bizonyos szempontból szintén premier: polarizált napszemüvegen keresztül is leolvashatók a vezető elé, egy üveglapra vetített adatok. Az adaptív kanyarkövető fényszóró sem „mezei” verzió, ami csupán a kormány elfordítását veszi figyelembe, hanem meghatározza a kanyar görbületét, többletfényt juttatva a belső részre, útkereszteződésben pedig szétteríti a fénykévét.

Az önvezetés kategóriái
Az úgynevezett autonóm járműveket a SAE International (Autóipari Mérnökök Nemzetközi Társasága) öt éve öt kategóriába sorolta, az önvezetés különböző szintjeinek megfelelően. Az első szinten az autó teljesen a sofőr irányítása alatt áll, de segít neki például a sávtartó asszisztens vagy a tempomat. A második szint már részleges automatizálást jelent, fogyasztói szempontból ma ehhez állunk a legközelebb. Az irányítás továbbra is a vezető feladata, de a gépkocsi képes önálló döntéseket hozni a sebességtartó és kormányzási rendszerekhez kapcsolt szenzoroknak köszönhetően. A harmadik szint a közeljövő – egyes járműveknél a jelen –, itt a legtöbb, biztonság szempontjából kritikus funkciót is képes ellátni az automatika. Ez tulajdonképpen az úgynevezett feltételes automatizáció, amikor az autó már önvezető, de a sofőrnek bármikor közbe kell tudnia avatkozni. A négyes szint magas szintű önvezérlést takar, éveken belül az átlagfogyasztó számára is elérhető közelségbe kerül. A négyes szintnél a pilóta átveheti ugyan az irányítást, de inkább egy „egyszerű” utas szerepét tölti majd be, sőt a vezető rossz döntéseit az autó akár felül is írhatja, korrigálhatja. Az ötödik szinten már kormánykerékre sem feltétlenül lesz szükség, az autó képes lesz minden forgalmi helyzetben, terepen teljesen önálló döntéseket hozni.

Noha a felsorolást szinte a végtelenségig lehetne folytatni, egy dolog még feltétlenül említést érdemel: rendelhető aktív lengéscsillapítás, ami a romániai közutakon valószínűleg jó szolgálatot tesz majd: amellett, hogy választhatunk a három vezetési stílushoz – kényelmes, hétköznapi és sport – igazított csillapítás közül, megkapjuk a „gödörvédő” funkciót. Ennek lényege, hogy amennyiben a kerekek folyamatosan figyelt fel-alá mozgása közben hirtelen rendellenességet tapasztal a rendszer – magyarán nem sikerül „megközölni” egy mély kátyút –, akkor megállítja az abroncsot a „zuhanásban”, így a nagy csattanás és a vele járó rongálódások helyett kisebb huppanással és értelemszerűen kisebb kárral megússzuk.

Élet a DSG-n túl

Az automata váltós, ST-Line felszereltségi szinttel járó sötét, de minőségi belső egyik legfeltűnőbb pontja a sebességváltó kar helyén lévő tekerőgombos előválasztó. Kényelmes, könnyen kiismerhető, és a kormánykerék mögötti kapcsolófülekkel a pilóta is választhat a fokozatok közül, ha úgy van kedve. Érdekes módon egyébként a Ford szakított a DSG, EDC stb. nevű duplakuplungos rendszerekkel, helyette egy saját fejlesztésű, nyolcgangos, bolygóműves, hidrodinamikus automata dolgozik együtt a másfél literes, 120 lóerős motorral – elképesztő hatékonysággal.

Sebességváltó helyett tekerőgombos előválasztó Fotó: Pinti Attila

Az egy centiméteres ültetés mellett többnyire optikai kiegészítőket – egyebek közt hatalmas, 18-as felniket, gyönyörű bőrbevonatú kormánykereket, dögös lökhárítót – tartalmazó ST-Line a Focusok ásza, olyan autó, amely egyedülálló fiatalok mellett családi négykerekűnek is tökéletesen megfelel. A Trend Edition egyliteres, száz lóerős benzinmotoros változatának áfás ára kevéssel meghaladja a 18 ezer eurót, a dízel, automata ST-Line verzióért pedig 24 500 eurót kell fizetni. A tartós élmény minden esetben garantált.

A tesztautót a csíkszeredai Magyari Engineering – Ford márkaképviselet bocsátotta rendelkezésünkre (fordharghita.ro).

Ford Focus ST-Line 1.5 Ecoblue 120 LE
Gyári adatok 1500 cm³
Teljesítmény (3600 fordulat/percnél) 88 kW/120 LE
Forgatónyomaték (1750 fordulat/percnél) 300 NM
Gyorsulás (0–100 km/óra) 10,2 mp
Végsebesség 193 km/óra
Üzemanyag-fogyasztás (város/városon kívül/vegyes) 5,0/4,1/4,4 liter
Szén-dioxid-kibocsátás 116 g/km
Sebességváltó nyolcfokozatú automata
Hosszúság/Szélesség/Magasság 4387/1825/1452 mm
Tengelytáv 2700 mm
Nyomtáv (elöl/hátul) 1572/1553 mm
Csomagtér 375–1354 liter
Üzemanyagtartály 47 liter
Önsúly/Megengedett össztömeg 1319/1910
Abroncsméret 235/40R18
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

 
Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.