Divatforradalom a turkálóbirodalomban

Hajnal Csilla 2020. február 06., 17:00

Marosvásárhely turkálóbirodalom lett az elmúlt évtizedben, ahol két-három nagyobb vállalkozás uralja a piacot, de jellemző a fast fashion gyártási modellben készült ruhák térhódítása is az erdélyi városokra. Ezzel pedig hozzá is szoktatták az átlagfogyasztót az olcsó tömegáruhoz és az egy-két lejes használt ruhákhoz, amelyek kilencven százaléka szintén a gyors ruhagyártás levetett darabjaiból származik. Ilyen piac mellett igazi divatforradalomnak számít az, ha valaki dizájnerboltot nyit a városban, ahol erdélyi alkotók számára adnak teret és lehetőséget a termékeik bemutatására. Az már csak a véletlen műve, hogy Kurjatkó Orsolya boltja a Forradalom utcában kapott helyet.

Változatos árpalettán mozognak az egyedi készítésű ruhák – diákoknak és tehetősebbeknek is kerül Fotó: Haáz Vince

Székelyföldön egyedi kezdeményezésnek számít az a családi vállalkozás, amellyel egy fiatal lány álma vált valóra a napokban. A Blaze nevű boltban erdélyi dizájnerek minőségi és kreatív munkáival találkozhatunk, ahol bemutatkozási lehetőséget kapnak a kreatív szakma frissen végzett diákjai is, de elismert alkotóknak, rétegízlést kiszolgálóknak a darabjait is megtaláljuk.

Miért kell nekünk ide dizájnerbolt?

„Azért van ránk szükség itt, hogy összegyűjtsük a dizájnereket, létrehozva egy alkotói közösséget, amely segíti és támogatja egymást. Ezzel az izgalmas bolttal, amely kiállítóteremként is működik, szeretnénk megújítani és megszépíteni Marosvásárhely arculatát. Havonta workshopokat és night shoppingokat, azaz éjszakai vásárlásokat fogunk tartani, és tervben van egy divatbemutató szervezése is.

Így nem csak egyedibb, de a fast fashion márkákkal szemben fenntarthatóbb, tartósabb termékeket vásárolhatunk. Amellyel az erdélyi művészeknek, alkotóknak munkát adnánk itthon, hogy még több csodás darab kerüljön ki a kezük közül”

– meséli nekünk a lelkes bolttulajdonos. Minden termékből csak egy van az üzletben. A táskák, ruhák, ékszerek és kerámiák mellett a régi mesterségek termékei is megtalálhatóak itt, például az egyedi tervezésű kalapok és személyre szabott cipők. Jelenleg tizenkét alkotó (Chignon Mignon, Tulipart, Miklos Kata, Rebekarts, Ékességek, Kiss Katalin, Gáspár Zsuzsanna (Zuzi), Szakács Ágnes, Ördögh Angéla, Lukács Andrea, Spielmann László, KUO Design, Libelle) termékei lelhetőek fel, de ez a szám folyamatosan nő, hiszen egyre több dizájner érdeklődik Erdély különböző városaiból – teszi hozzá a fiatal vállalkozó.

Az anyagot érezni kell

Kurjatkó Orsolya maga is dizájner és illusztrátor, ezért nem meglepő, hogy a következő kollekciójában ötvözni szeretné a kétféle tudást. Mint mondja, saját illusztrációit varrná rá a megalkotott darabokra. Öt éve kezdett el tervezéssel foglalkozni, amikor elkezdte az egyetemet, és az első kollekciója a diplomamunkája volt. Találunk is ebből egy, a marosvásárhelyi közízlésnek talán kissé extravagáns kabátot, amelynek egyelőre még nem szabott árat. Jó minőségű pamut- és lenvásznakat keres az alkotásaihoz, amelyeket néha turkálókban is talál. Online nem szeret rendelni, úgy gondolja, az anyagot érezni kell, szereti megfogni, mielőtt megveszi, ezért többnyire Budapestig megy egy-egy textilért, ahol árban és minőségben is jókat talál.

Tömeggyártás helyett elérhető egyediség

Úgy véli, a kevesebb, több. A tömeggyártást minőséggel, kreativitással és tartóssággal akarják felváltani, és boltjukkal egy életérzést kívánnak közvetíteni: egy magával ragadó és inspiráló világba invitálják a betérőket. Áraik eltérőek, egyaránt szándékoznak megszólítani a diákokat vagy az alacsonyabb árakat kereső vásárlókat és a tehetős emberek rétegét is.

Ördögh Angéla egyedi estélyi ruhája is megvásárolható Fotó: Haáz Vince

„Úgy gondoljuk, a szépségnek és egyediségnek mindenki számára elérhetőnek kell lennie” – vallja Kurjatkó Orsolya, aki sokszor a saját munkadíjából farag le, hogy elérhető áron tudja eladni termékeit, amely nem könnyű egy olyan piacon – és ez már nem helyi jellegzetesség, hanem globális probléma – ahol nincs értéke a ruhának a sok tömeggyártott áru miatt, ezért túl sokat vásárolunk belőlük, amivel nem csak a környezetünknek ártunk, de támogatjuk ezzel a nem etikus ruhaipar fejlődését is.

„A boltunkban minden kézzel készül, ezért az alkotó, miután felszámolja az anyag- és a munkadíjat, nem egy turkálós ár jön ki, de úgy érzem, hogy egyre inkább érdekli a marosvásárhelyieket és az erdélyieket is, hogy mit hordanak, mennyire szennyező az előállítása, ki készíti azokat.

Most ér ide ez a hullám, amikor az átlagemberek is kezdenek figyelni a fenntarthatóságra” – magyarázza Kurjatkó Orsolya, aki pont ezt a hullámot szeretné „meglovagolni” a frissen nyitott boltjával.

De miért drágább, mint a kínai?

Végül tegyük fel a kérdést, hogy mégis miért olyan drága egy egyedi dizájnerruha? Bár nem drágább egy-egy prémium márka ruhájánál, de ez sokunkat nem vigasztal. Azon kívül, hogy nem egy indiai varrónő varrja meg, aki óránként egy-két dollárért teszi mindezt etikátlan körülmények között, például negyven fokos melegben, a dizájnerek pénzt adnak az anyagra, cérnára, a professzionális varrógépekre, esetenként a műhely bérleti díjára, szabásmintára, marketingre, számlázásra, de ami még ennél is fontosabb, hogy saját idejüket „varrják bele” az alkotásokba, amelyet értelemszerűen nem töltenek más munkavégzéssel, ezért kérik meg a ruhák árát. Ebből a szemszögből nézve nem a dizájnerdarabok drágák, hanem a tömeggyártott ruhák túl olcsóak.

Anya-lánya szettet is terveznek •  Fotó: Haáz Vince
Anya-lánya szettet is terveznek Fotó: Haáz Vince
Minden kézzel készül •  Fotó: Haáz Vince
Minden kézzel készül Fotó: Haáz Vince
Kiegészítőkkel teljes a szett •  Fotó: Haáz Vince
Kiegészítőkkel teljes a szett Fotó: Haáz Vince
Saját munka - talán kissé extravagáns még sok marosvásárhelyi számára •  Fotó: Haáz Vince
Saját munka - talán kissé extravagáns még sok marosvásárhelyi számára Fotó: Haáz Vince
Van még hely újabb daraboknak •  Fotó: Haáz Vince
Van még hely újabb daraboknak Fotó: Haáz Vince
Kurjatkó Orsolya maga is dizájner és illusztrátor •  Fotó: Haáz Vince
Kurjatkó Orsolya maga is dizájner és illusztrátor Fotó: Haáz Vince
Új életérzést vinnének a marosvásárhelyi hétköznapokba •  Fotó: Haáz Vince
Új életérzést vinnének a marosvásárhelyi hétköznapokba Fotó: Haáz Vince
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.