Egy menyasszonyi ruha is lehet kényelmes

Bede Laura 2018. november 05., 17:08

Csipkebetét, gyöngyözött részletek, virágos minták, egyenes vonal, egyszerűségben rejlő nagyszerűség – mindez jellemző a csíkszeredai Delikates Couture új, Nemora nevű ruhakollekciójára, amelyben menyasszonyi ruhákat és alkalmi ruhákat egyaránt találunk. Mindkét esetben fő szempont a kényelem.

Egy menyasszonyi ruhánál sem szempont, hogy jelmezszerű legyen

A különleges ruhadarabokat Kolozsváron mutatta be a csíkszeredai divattervező páros. A „rögtönzött” divatműhelyben György Eszter, a Delikates Couture egyik tervezője ismertette a kollekciót. Elárulta, mind a menyasszonyi ruha, mind az alkalmi ruha kollekciónál egy könnyen viselhető, természetes öltözet létrehozása volt a kiindulópont. S bár a két ruha között vannak kapcsolódási pontok a forma és anyag szempontjából, kicsit más a kliens, illetve az alkalom, amire készül az öltözet.

„A Nemora menyasszonyi ruha a természetes menyasszony ruhája, akinek nagyon fontos, hogy az esküvőjén is a személyiségének és egyéniségének megfelelő, és nem úgymond jelmezszerű öltözetet viseljen”

– emelte ki a kollekció egyik fő jellemzőjét György Eszter. Az ifjú arák döntését megkönnyítve a ruhák felső és alsó részét külön készítették el, így a próba folyamán könnyen lehet ezeket kombinálni. Sőt a tervezők olyannyira rugalmasak, hogy a menyasszony kérése és ízlése szerint változtatnak a ruha ujjának hosszán is. A Delikates Couture designerei nagyon szeretik a texturált, de egyszerű csipkéket, ugyan vannak gyöngyözött részletek náluk, de azok kiemelt részletek és nem az egységes formát szerették volna túldíszíteni. Szintén jellemző a kollekcióra a testszínnek és a törtfehérnek a gazdag kombinációja.

Légies és természetes

Gazdag, de nem túl gazdag részletek

Az alkalmi ruha kollekciónál a saját, kifejezetten erre az alkalomra tervezett mintát használták, amely a virágos, nyári mezőt idézi meg. Úgy tervezték meg ezt a mintát, hogy a kollekcióban szereplő négy fő színnel nagyon könnyen lehessen kombinálni, és a színeket is úgy választották, hogy legyen egy pasztelesebb, könnyedebb, visszafogottabb vonal, és legyen egy harsányabb, erősebb, nagyon szembetűnő színskála. Ezért használták a smaragdzöldet, a mézsárgát, illetve a pasztellszíneknél a füstkéket és a púder rózsaszínt. „Ez a négy, aránylag egymástól eltérő szín ebben a mintában nagyon szépen ötvöződik, úgy érzem, hogy nagyon harmonikus összhatást sikerült megteremtenünk” – vélte a tervező.

György Eszter és tervezőtársa nem követik a nemzetközi trendeket, de nem akarnak ellene sem menni Fotó: Bede Laura

Kolozsvári bemutatón Fotó: Bede Laura

Nem csak fehér lehet a menyasszonyi ruha Fotó: Bede Laura

Az alapvető sziluettek az egyenes szabású ruhák, amit egyik esetben oldalfodorral bolondítottak meg, illetve a manapság nagyon divatos, vállakat szabadon hagyó szabásvonallal, amit egy áttetsző tüllel tudtak megvalósítani. György Eszter szerint

kívülről nézve olyanok ezek a ruhák, mintha lehelet könnyűek lennének, és alig tartaná őket valami, miközben nagyon kényelmes viselni őket.

„Úgy gondolom, hogy akkor érzi valaki igazán szépnek magát, ha nem kell a kényelmével törődnie. Mind az alkalmi, mind a menyasszonyi ruha kollekciónál a kényelem az egyik központi elem” – hangsúlyozta a csíkszerdai tervező.

Alkalmi kollekció Fotó: Bede Laura

Harsányabb és pasztellszínek

Kifejezetten erre az alkalomra tervezett mintát használták, amely a virágos, nyári mezőt idézi meg

György Esztertől megtudtuk, nem tudják függetleníteni magukat a divatirányzatoktól, bár nem követik tudatosan az aktuális trendeket, nem is tudják kizárni őket. A nemzetközi trendek mozgatórugója olyan tudattalanul szivárog be a vizuális világukba, hogy szinte észre sem veszik.

„Alapvetően nem az vezérel, hogy a nemzetközi trendek szerint alkossunk, de természetesen nem szeretnénk ellene menni sem, nem úszunk szemben az árral”

– részletezte György Eszter, aki az alkotás folyamatába is beavatott. Szerinte vannak ideális és reális folyamatok, de az ideális mindig jóval hosszabb, mint a reális. Az első lépés az inspirációforrás megkeresése, dokumentálódás és után jön a konkrét tervezés. Egy hónap maga a prototípusok kitalálása és megtervezése utána jön az árszámítás, anyagszükséglet-számítás, majd a fotózás.

Ebben a ruhában nem lehet észrevétlennek maradni

Kombinálni lehet a kollekció darabjait

A Nemora menyasszonyiruha-kollekció körülbelül két-három hete elérhető, divatbemutatón még nem volt, de volt egy fotózás, amikor a kampányanyag elkészült. Az alkalmi ruha kollekciót pedig most mutatták meg először a közönségnek, a weboldalon is csak pár napja elérhető.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat