HIRDETÉS

Rédai Attila

2018. július 20., 18:27

Esőnapi elmélkedés egy hüvelykujjról

Ohh, az a fránya hüvelykujj. Na nem a kezemen található, a többi ujjammal szembefordítható, ezáltal számomra hatalmas evoluciós előnyt biztosító testrészemre gondoltam. Nem, nem. Ez a hüvelykujj egészen virtuális, ha úgy tetszik, digitális, de mindenképpen grafikus. Való életbeli elődje egy gesztus, ami olyasmit jelent, hogy príma, első osztályú, vagány. Ebből találta ki a Facebook-világ a tetsziket, azaz a lájkot, kinek ahogy tetszik. Na de még csak nem is erről akarok értekezni, hanem arról a hüvelykujjról, ami a Facebook Messenger üzenetküldő szolgáltatás egyik új funkciója: egy gomb, ami egy felemelt hüvelykujjú kézábrázolást generál. Miközben ez a lájk egyféle átvedlése, meghonosítása az üzenetküldő szolgáltatásban is, a felhasználók számára gyors és praktikus visszajelzési lehetőséget biztosít egy-egy beszélgetésben. Nem kell beírni ezután, hogy oké, kösz, vettem az adást.

Nem kell tulajdonképpen szavakat megfogalmazni, értelmükön tizedmásodpercet sem merengeni.

Nem kell egyáltalán a magyar nyelvet mint olyat, használni, azzal úgyis annyi baj van. Nyomsz egy hüvelykujjat, oszt annyi. Beszélgetőpartnered látja, hogy reagáltál, visszajeleztél. Egyetértesz. Akár még az is elképzelhető, hogy igen, tetszik neked az a felvetés. Sőt, nagyon tetszik: attól függően, hogy mennyi időt tartod az igazi ujjadat rajta a virtuálison, annak mérete megnőhet. Egészen nagy hüvelykujjat is küldhetsz a partnerednek. Miazhogy! Nemhogy nő, még vonaglik is enyhén, kissé mintha már kéjesen mozogna, inogna, kacérkodna, melléje izgatott fütyülés hangja emeli a feszültséget. Nyomod, nyomod, nyomod, egyre nagyobb a hüvelykujj, magasabb a frekvencia. Nő, nő, alakul, rezeg és sípol… Mígnem a végén elpattan, eltűnik, megsemmisül. Itt is úgy van, mint a való életben: ha túl sokat akarsz, semmivel sem maradsz.

Szóval, amikor kapunk egy ilyen hüvelykujjat valakitől, ne vegyük sértésnek. Mert egyáltalán nem biztos, hogy gyorsan le akartak pattintani, idő- és érdeklődés hiányában ezzel el akartak intézni. Az is lehet, hogy igenis izgalmas sztori bújik meg a virgonc kis kék ábra mögött. Még az is előfordulhat, hogy tetszik. Nagyon tetszik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rédai Attila 2018. augusztus 10., péntek

Olcsó, de jó ötlet-e a felfújható medence?

Végre itt a meleg nyár, s megszaporodtak a Facebookon is azok a fotók, amelyek az olcsó, fejfújható medencékről készültek. De vajon tényleg megéri ezekbe – még ha oly keveset is – befektetni? És milyen feltételek mellett? Leteszteltük.

Antal Erika 2018. augusztus 10., péntek

Befőzés. Megéri bíbelődni vele?

Nem csak időbeli, de anyagi- és energia befektetést is igényel a befőzés, éppen ezért a mai háziasszonyok közül már nem mindenki  gondolja úgy, hogy megéri bíbelődni vele, amikor télen is megvásárolható a friss zöldség ugyanúgy, mint a lekvár vagy a savanyúság. Ám a hagyományos háztartásokban még szokás.&l

HIRDETÉS
Szász Cs. Emese 2018. augusztus 09., csütörtök

Erdély szépéből magyarok világszépe?

György Tünde Renáta már négykoronás szépségkirálynő, eddig itthoni szépségversenyeken nyert helyezést, tavaly például őt választották Erdély Szépének, idén pedig nagyobb babérokra tör: pénteken este a Magyarok Világszépe elnevezésű verseny döntőjén küzd majd a koronáért.

Péter Beáta 2018. augusztus 09., csütörtök

Átváltozóban a gasztronómia, de nem vagyunk rákészülve

Megteheti-e egy séf, hogy kioktatja a vendéget, hogy nincs még felnőve az adott gasztronómia élményhez? Milyen nehézségekkel küzdenek a székelyföldi éttermi konyhák, és hogyan alakul át napjainkban az étkezési kultúra? Két csíkszeredai szakács, Orbán Ferenc és Szőcs Előd válaszol ezekre a kérdésekre.

HIRDETÉS
R. Kiss Edit 2018. augusztus 09., csütörtök

Üdítő, egészséges finomság: dinnye

Most van az idénye, a piacokon, üzletekben is olcsón lehet hozzájutni most a dinnyéhez. Szász Hunor dietetikustól megtudtuk, üdítő hatása mellett értékes vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt is érdemes fogyasztani ezt a gyümölcsöt.

Péter Beáta 2018. augusztus 08., szerda

A magyarok világszépe lehet a csíki lány

A csíkszeredai Kelemen Réka is bekerült a Fásy Ádám szervezte Magyarok Világszépe elnevezésű szépségverseny döntősei közé. A 18 éves Réka tizennégy lány között verseng a szépségkirálynői koronáért az augusztus 10-én a budapesti Klauzál téren megrendezendő döntőn.

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. augusztus 07., kedd

Összeér a kutyamancs és embertenyér

Három esztendeje ismerkedtünk. Az évszakok menyasszonyait álmodta meg, természetes anyagokba, virágba öltöztetve az arákat. Hónapokig készültek a kreációk, és egy fotózás ideéig tartottak. Mert semmihez sem kell ragaszkodni – mondta akkor. Ezt mondja ma is, csak most másra érti.

Antal Erika 2018. augusztus 03., péntek

A Béke háza nevet viseli a reneszánsz várkastély

Csendes, de nem kihalt az élet a keresdi Bethlen-kastély körül, ahol ottjártunkkor öt-hat nagyobb gyerekkel találkoztunk, segédkeztek a park körül, illetve a háziállatoknál, a bárányokat, nyulakat gondozták. A kapu nem volt bezárva, de még be sem léptünk, amikor a „várkapitány", ahogy Szőts Béla nevezi magát, kiemelkedve a gyerekek közü

Péter Beáta 2018. augusztus 03., péntek

Nem csak a letűnt idők divatja a dauer

Felforrósított fémcsavarók, fodrászatban készített dauervizek, biztos frizuratrend: évtizedeken keresztül hódított a női fejeken a dauer. És ha néhány évig a sima haj került is előtérbe, most újra divatosak a hullámos, nőies frizurák, és igen, akár a dauer is.

Balázs Katalin 2018. augusztus 02., csütörtök

Múlttemetés jeltelen sírokba: kalákában zajlik a történelemmásítás

Nemrég Gyergyóremetén mérték fel az örmények sírhelyeit. Név szerint számon akarják tartani azokat, akik az őshazából érkezve itt éltek bármikor és bármennyit is. Kicsit hátrébb, a temető végében az őshonos székelyek kőkeresztjei halomban. Kegyelet helyett burján övezi. Remete nem a kivétel, hanem a szokás erősítője

HIRDETÉS
Vélemény
Rédai Attila: Innokamu

Egy címke, egy pecsét, egy fontoskodó, cicomás kifejezés, amitől azt reméljük, vonzóbbá, ...

R. Kiss Edit: Mit tehet a nő, ha taxit hívna vb-döntő idején?

A foci vb-döntő idején ne is akarjon taxival utazni az emberfia, azaz lánya, a sofőrök ugyanis férfiból vannak. ...

HIRDETÉS