HIRDETÉS

Rédai Attila

2018. július 20., 18:27

Esőnapi elmélkedés egy hüvelykujjról

Ohh, az a fránya hüvelykujj. Na nem a kezemen található, a többi ujjammal szembefordítható, ezáltal számomra hatalmas evoluciós előnyt biztosító testrészemre gondoltam. Nem, nem. Ez a hüvelykujj egészen virtuális, ha úgy tetszik, digitális, de mindenképpen grafikus. Való életbeli elődje egy gesztus, ami olyasmit jelent, hogy príma, első osztályú, vagány. Ebből találta ki a Facebook-világ a tetsziket, azaz a lájkot, kinek ahogy tetszik. Na de még csak nem is erről akarok értekezni, hanem arról a hüvelykujjról, ami a Facebook Messenger üzenetküldő szolgáltatás egyik új funkciója: egy gomb, ami egy felemelt hüvelykujjú kézábrázolást generál. Miközben ez a lájk egyféle átvedlése, meghonosítása az üzenetküldő szolgáltatásban is, a felhasználók számára gyors és praktikus visszajelzési lehetőséget biztosít egy-egy beszélgetésben. Nem kell beírni ezután, hogy oké, kösz, vettem az adást.

Nem kell tulajdonképpen szavakat megfogalmazni, értelmükön tizedmásodpercet sem merengeni.

Nem kell egyáltalán a magyar nyelvet mint olyat, használni, azzal úgyis annyi baj van. Nyomsz egy hüvelykujjat, oszt annyi. Beszélgetőpartnered látja, hogy reagáltál, visszajeleztél. Egyetértesz. Akár még az is elképzelhető, hogy igen, tetszik neked az a felvetés. Sőt, nagyon tetszik: attól függően, hogy mennyi időt tartod az igazi ujjadat rajta a virtuálison, annak mérete megnőhet. Egészen nagy hüvelykujjat is küldhetsz a partnerednek. Miazhogy! Nemhogy nő, még vonaglik is enyhén, kissé mintha már kéjesen mozogna, inogna, kacérkodna, melléje izgatott fütyülés hangja emeli a feszültséget. Nyomod, nyomod, nyomod, egyre nagyobb a hüvelykujj, magasabb a frekvencia. Nő, nő, alakul, rezeg és sípol… Mígnem a végén elpattan, eltűnik, megsemmisül. Itt is úgy van, mint a való életben: ha túl sokat akarsz, semmivel sem maradsz.

Szóval, amikor kapunk egy ilyen hüvelykujjat valakitől, ne vegyük sértésnek. Mert egyáltalán nem biztos, hogy gyorsan le akartak pattintani, idő- és érdeklődés hiányában ezzel el akartak intézni. Az is lehet, hogy igenis izgalmas sztori bújik meg a virgonc kis kék ábra mögött. Még az is előfordulhat, hogy tetszik. Nagyon tetszik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Szász Cs. Emese 2018. október 17., szerda

Míg máshol éheznek, mi pazarlunk. Mit tehetünk ellene?

Az Európai Unióban évente 88 millió tonna, vagyis fejenként 173 kilogramm ételhulladék termelődik, aminek nemcsak gazdasági következményei vannak, de a környezetre is káros a hatása. Bár Románia az élelmiszer-pazarlás toplistáján nem jár elöl, a jövedelmünkhöz képest itt költünk legtöbbet élelmiszerre.

Antal Erika 2018. október 16., kedd

Olcsón Olaszországban: Rimini, San Marino, Ravenna, Ferrara

Olaszországot mondhatni bármilyen évszakban érdemes felkeresni, de kora tavasztól késő őszig mindenképpen a napimádók rendelkezése áll. Olcsó repülőjáratok, és ha megkeressük, baráti árak bátorítanak ebben. Megosztjuk tapasztalatainkat.

HIRDETÉS
Rédai Attila 2018. október 15., hétfő

4K VIDEÓ: Szováta a tökfesztivál idején

Rendelni sem lehetett volna szebb őszt, mint amilyen ezekben a napokban Erdélyt melegíti, csodálatos díszletek között zajlanak az olyan rendezvények, mint amilyen az idei szovátai tökfesztivál is volt.

Jánosi Csaba 2018. október 12., péntek

Segesváron a hunok nyomában

Változékony párás őszi időben jártuk be Segesvár környékét. A Nagyküküllő egykori kanyargó medrében, a Serkési fehér szikla alatt kerestük Attila király nyughelyét.

HIRDETÉS
Péter Beáta 2018. október 12., péntek

Templomépítés 1500-ban: új lelet Csíkszentlélekről

Későközépkori adatot tartalmazó feliratot tártak fel a csíkszentléleki katolikus templomban: az egyházi építkezések esetében a második konkrét dátum került elő a Csíki-medencéből, amely a későközépkori fázist datálja. Kósa Béla művészettörténész számol be e jelentős feltárásról.

Bakó Zoltán 2018. október 12., péntek

Hétpecsétes állatkerti titkok a néhai igazgatótól

Sokmindent tanultam az állatkertről, állatokról a barátságunk három és fél évtizede alatt, s olyan hétpecsétes titkokat is megosztott velem, amelyeket akkortájt nem volt tanácsos továbbadni. Mostanság már lehet, s talán kell is a tisztánlátás végett. Bereczki Boldizsár állatorvosra, a marosvásárhelyi állatkert néhai ig

HIRDETÉS
Balázs Katalin 2018. október 11., csütörtök

El Camino-szabadság: személyre szabott élmény

Van valami vonzó abban, ha a nap előtt kel az ember, és más dolga nincs, mint felváltva „rakocsálni” a lábait. Lehetőleg egyiket a másik elé. Csak az irányt tudja, hogy merre tart, azt nem is sejtheti, hogy mi ötlik eszébe, ki szegődik mellé, mit eszik és melyik este ki lesz a hálótársa. Ez a Camino szabadsága.

Szász Cs. Emese 2018. október 11., csütörtök

Mázsás turistacsalogató: szereti a Nyárád partját a belga tök

Kilyén Károly nyárádszentbenedeki portáját nehéz lenne eltéveszteni: messziről látszik a kapuba kihelyezett óriásméretű tök, amelyről az a hír járja, hogy az ország legnagyobb tökterménye lehet. Az biztos, hogy a 265 kilogrammos tök egyfajta turistalátványossága lett a településnek, napi 50-60 fotót készítenek róla.

Szász Cs. Emese 2018. október 10., szerda

Ahol nem a szereplésért ropják: negyvenéves a marosvásárhelyi táncházmozgalom

Csoóri Sándor szerint a néptánctörténetnek két nagy mozzanata volt: amikor felkerült a színpadra, majd pedig amikor lekerült a színpadról, vissza a földre. Az utóbbi a hetvenes években elterjedő néptáncházmozgalom, amely negyven évvel ezelőtt érte el Marosvásárhelyt. 1978. október 21-én tartották az első marosvásárhelyi t&

Kosztolányi Kata 2018. október 10., szerda

Meleg üdvözlet Jégföldről (3.): trollok menedékén

Izlandon próbálja ki magát kolléganőnk, a messzi szigetország egyik menedékházában helyezkedve el ideiglenesen amolyan mindenesként. Élményeiről bizonyos időközönként a Liget olvasóinak számol be. Ezúttal végre kirándulni indult.

HIRDETÉS
Vélemény
Rédai Attila: Innokamu

Egy címke, egy pecsét, egy fontoskodó, cicomás kifejezés, amitől azt reméljük, vonzóbbá, ...

R. Kiss Edit: Mit tehet a nő, ha taxit hívna vb-döntő idején?

A foci vb-döntő idején ne is akarjon taxival utazni az emberfia, azaz lánya, a sofőrök ugyanis férfiból vannak. ...

HIRDETÉS