Rédai Attila

2018. július 20., 18:27

Esőnapi elmélkedés egy hüvelykujjról

Ohh, az a fránya hüvelykujj. Na nem a kezemen található, a többi ujjammal szembefordítható, ezáltal számomra hatalmas evoluciós előnyt biztosító testrészemre gondoltam. Nem, nem. Ez a hüvelykujj egészen virtuális, ha úgy tetszik, digitális, de mindenképpen grafikus. Való életbeli elődje egy gesztus, ami olyasmit jelent, hogy príma, első osztályú, vagány. Ebből találta ki a Facebook-világ a tetsziket, azaz a lájkot, kinek ahogy tetszik. Na de még csak nem is erről akarok értekezni, hanem arról a hüvelykujjról, ami a Facebook Messenger üzenetküldő szolgáltatás egyik új funkciója: egy gomb, ami egy felemelt hüvelykujjú kézábrázolást generál. Miközben ez a lájk egyféle átvedlése, meghonosítása az üzenetküldő szolgáltatásban is, a felhasználók számára gyors és praktikus visszajelzési lehetőséget biztosít egy-egy beszélgetésben. Nem kell beírni ezután, hogy oké, kösz, vettem az adást.

Nem kell tulajdonképpen szavakat megfogalmazni, értelmükön tizedmásodpercet sem merengeni.

Nem kell egyáltalán a magyar nyelvet mint olyat, használni, azzal úgyis annyi baj van. Nyomsz egy hüvelykujjat, oszt annyi. Beszélgetőpartnered látja, hogy reagáltál, visszajeleztél. Egyetértesz. Akár még az is elképzelhető, hogy igen, tetszik neked az a felvetés. Sőt, nagyon tetszik: attól függően, hogy mennyi időt tartod az igazi ujjadat rajta a virtuálison, annak mérete megnőhet. Egészen nagy hüvelykujjat is küldhetsz a partnerednek. Miazhogy! Nemhogy nő, még vonaglik is enyhén, kissé mintha már kéjesen mozogna, inogna, kacérkodna, melléje izgatott fütyülés hangja emeli a feszültséget. Nyomod, nyomod, nyomod, egyre nagyobb a hüvelykujj, magasabb a frekvencia. Nő, nő, alakul, rezeg és sípol… Mígnem a végén elpattan, eltűnik, megsemmisül. Itt is úgy van, mint a való életben: ha túl sokat akarsz, semmivel sem maradsz.

Szóval, amikor kapunk egy ilyen hüvelykujjat valakitől, ne vegyük sértésnek. Mert egyáltalán nem biztos, hogy gyorsan le akartak pattintani, idő- és érdeklődés hiányában ezzel el akartak intézni. Az is lehet, hogy igenis izgalmas sztori bújik meg a virgonc kis kék ábra mögött. Még az is előfordulhat, hogy tetszik. Nagyon tetszik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Szász Cs. Emese , Fülöp-Székely Botond , Péter Beáta 2019. március 15., péntek

Márciusi ifjak 2019-ben: menő még a hazaszeretet? Hát a forradalom?

Szóba álltunk néhány fiatallal, s  arra kerestük a választ, hogy lázba hozza-e ma  a fiatalokat a szabadságharc eszméje. Unalmas-e a forradalom? Van-e nemzeti lelkesedés? Hogyan lehetne menő március 15. a mai ifjaknak?

D. Balázs Ildikó 2019. március 15., péntek

A huszárbecsület nem játék

Tudják, hogy miért magas a huszárcsákó? Hát azt, hogy miért nincs a zászlósnak sarkantyúja? Hogy miből áll a huszáröltözet, és ennek milyen funkciója van? Egyáltalán mit jelent ma huszárnak lenni? Minderről Szőcs Elek, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület kapitánya mesél.

D. Balázs Ildikó 2019. március 14., csütörtök

Mert szaladni jó. Egy veterán atléta kitartása

Immár hatodik éve, hogy rendszeresen rajthoz áll a különböző, veteránoknak kiírt versenyeken. És ha már indul, sok esetben dobogós helyezést is ér el. Vákár Lajos legendás jégkorongozó unokája, Csiszér Csongor mesél a szaladásról, hasznos tanácsokat is adva azoknak, akik fontolgatják kipróbálását.

Katona Zoltán 2019. március 11., hétfő

Kultikus „zarándokhelyek” sok-sok zenével. Liverpoolban a Beatles nyomában

Ha a pop-rockzenéről beszélünk, a Beatles nem is mérföld-, hanem alapkő e műfajok történetében. Ezen alapkőnek a legelső fontosabb helyszínén jártunk, hiszen Liverpoolban lépten-nyomon a négy gombafejű emlékeibe ütköztünk. Szubjektív, zenés kultúrtörténeti séta a Beatles-tagok szülővárosában.

D. Balázs Ildikó 2019. március 08., péntek

Hasprés, súlyzók és társai: nőiesen az edzőteremben

Nőként edzőterembe járni? A válasz változó, van, aki számára ez teljes mértékben természetes, de van, aki ennek még a gondolatát is határozottan elutasítja. Mindezek ellenére az edzőtermekben egyre gyakrabban látni ma már nőket is, mi meg annak jártunk utána, nőies dolog-e vagy sem edzőteremben edzeni.

Szász Cs. Emese , D. Balázs Ildikó , Péter Beáta 2019. március 08., péntek

Nőnek lenni itt és most

Könnyebb? Nehezebb? Jobb avagy szebb ma nőnek lenni a 21. században? Ezek a kérdések jártak a fejünkben a nőknek ama napján, amikor mindig egy kicsit fókuszba kerülnek. S hogy milyen ma nőnek lenni? Mindenképp nagyon színes. Van, aki attól nő, hogy nőies, van, aki attól, hogy gyermeke van, van, aki feladatának tekinti, hogy úttörő nő legyen, van, aki hivatásának, hogy anya.

Szász Cs. Emese 2019. március 07., csütörtök

Akadálymentesen: játszótérrel nyitnak a társadalom felé

Egy halmozottan sérült gyerekkel nem könnyű játszótérre vagy egyáltalán bárhová menni, éppen ezért sokszor ezek a családok eléggé bezárkóznak, inkább otthon ülnek, minthogy kimozduljanak. Többek közt ezen szeretne változtatni a marosvásárhelyi Ludodom Egyesület.

Pinti Attila 2019. március 04., hétfő

Kényelem sportos csomagolásban: BMW X3 M Pack

Nagy és súlyos autót dinamikus menetteljesítménnyel nem kihívás építeni, de mindehhez alsó-középkategóriás üzemanyag-fogyasztást csak ritkán sikerül párosítani. Ezúttal az optikai kiegészítőkkel teletűzdelt M-csomagos verzió került a kezeink közé, hatsebességes kézi váltóval.

Rédai Attila 2019. március 04., hétfő

Amikor a nő maga ura: akik nem pénzben mérik a sikert

Székelyföldön számarányukat vagy befolyásukat tekintve nincsenek túlsúlyban a női vállalkozók, s akkor még nagyon finoman fogalmaztam. Közülük hárman vallanak most arról, hogy milyen számukra nőnek és vállalkozónak lenni. Tanulságos történetek.

Vélemény
Tamás Attila: Gyorselemzés a 2019-es Oscar-díjakról

Meglepő volt és mégsem az Amerikai Filmakadémia döntése, vagyis, hogy a Zöld könyvet kiáltották ...

Hallgassa online rádióinkat