Fémtől fáig, gitártól a hegedűig

D. Balázs Ildikó 2019. február 21., 15:53

A hegedűkészítés kicsit több mint szakma, már szinte művészet. András Gusztáv Imre, aki maga is készít ilyen hangszert, mindenképpen ezen a véleményen van. Nemrég rangos nemzetközi elismerésben is részesült keze munkája.

A díjnyertes hegedű és készítője Fotó: Veres Nándor

Rangos elismeréssel tért haza nemrégiben Máltáról András Gusztáv Imre. A székelyföldi férfi első díjat nyert saját készítésű, egyedi hegedűjével egy nemzetközi hegedűkészítő versenyen. A csíkszeredai férfi immár hetedik éve készít hegedűket, s bár a máltai megmérettetésen másodjára vesz részt, ilyen rangos elismeréssel most először tért haza.

„A tavaly csak megfigyelő voltam, nem nyertem semmit, idén viszont az aszimmetrikus kategóriában nekem ítélték oda az első helyet. A versenyen külön kategóriában indultak a hagyományos hegedűk és külön kategóriában az ettől eltérő, aszimmetrikus formájúak.

Amivel most első díjat nyertem, nincs még egy ilyen hegedű a világon, ezt én magam találtam ki.

Nagyon örültem az elismerésnek, hiszen a nemzetközi versenyeken rengeteg olyan hegedűkészítő van, aki nagyon nagy tudással rendelkezik, és rendszerint visz mindent” – mesélte megkeresésünkre a csíkszeredai férfi.

Fotó: Veres Nándor

Azt mondja, a hegedűkészítés kicsit több mint szakma, ez már majdnem művészet. „Bár fával dolgozik az ember, nem beszélhetünk asztalosszakmáról. Egy hangszer elkészítésénél nagyon sok mindenre kell figyelni, kezdve a nyersanyag minőségétől a precíz munkán keresztül a lakkig, hiszen még azt is kézzel készítem, én főzöm meg. Érdekes, különleges világ a hegedűkészítés” – jegyezte meg a férfi, aki végzettségét tekintve lakatos lenne, bár ez a világ elég távol áll tőle. Mindig is a fa érdekelte – fűzte hozzá –, korábban régi bútorok restaurálásával is foglalkozott, most a hegedűkészítés mellett felújítást is vállal.

Gitárnak készült, hegedű lett belőle

Mint beszélgetésünk során kiderült, ő annak idején tulajdonképpen gitárkészítésen gondolkodott, hiszen gitározik, végül egészen másként alakult az élete. „Egy idős szomszédom szólt egy alkalommal, hogy a tűzifája között van gitárnak való anyag és nem-e érdekel. Megnéztem, de sajnos nem volt gitárnak megfelelő a faanyag, így lett belőle hegedű” – mondta nevetve. A hangszerkészítés fortélyait hét évvel ezelőtt autodidakta módon sajátította el és azóta is folyamatosan tanul, tájékozódik, képezi magát.

Fotó: Veres Nándor

Megtudtam, a hegedű készítésére jól megválogatott, igen jó minőségű faanyag szükségeltetik. A hegedű hátát habos jávorfából készíti, ezt Szászrégenből rendeli. A hegedűtető elkészítéséhez pedig a fenyőfa a legmegfelelőbb, de bármennyire is hihetetlenül hangzik ez, az ehhez szükséges faanyagra már Németországból vagy Olaszországból tesz szert.

„Az első hegedűm megvan, s meg is őrzöm. Az ember mindig kell lássa, hogy honnan indult. Szólni szól, de nem lett szép”

– jegyezte meg.

A csíkszeredai férfi készített hegedűt a Brassói Filharmónia számára, játszanak Csíkban készített hangszeren a Szentegyházi Gyermekfilharmóniánál, de a környéken még sokfelé fellelhetőek a hangszerei. Most éppen az ötvenegyediken dolgozik.

„Én összerakom, de hogy szépen szóljon, azt már Veress Csaba hegedűs munkáját dicséri” – jegyezte meg a hangszerkészítő. A csíkszeredai férfit egyébként nagy büszkeséggel tölti el, hogy négy, általa készített hegedű is van Artur Kaganovszkij világhírű hegedűvirtuóz tulajdonában.

Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat