Fesztiválbejáráson a Liget: milyen lett a Vibe?

Szász Cs. Emese 2018. július 05., 16:30

Milyen a fesztiválbútor? Művészet-e a betűszobor? Trendi-e a divatsarok? És ki mehet be a VIP zónába? Főként ezekkel az égető kérdéseinkkel jártuk körbe a Vibe Fesztivált az első napon. Tudjuk már, hogy a tűző nap elől hova lehet menekülni, de az is kiderült, mi teszi élhetőbbé a fesztiválozást, ha bezavar az eső.

Érkeznek a fesztiválozók. A Maros töltésén lehet a bejárathoz jutni Fotó: Haáz Vince

Több helyszín, több különböző funkcionalitású tér, látványban is egyedibb fesztivál – talán ezt hangoztatták a leginkább a Vibe Fesztivál szervezői idén, így mi is arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen ez a még mindig újnak nevezhető fesztivál, amely mégis beküzdötte magát az európai legjobbak közé.

A Vibe egy hathektáros területen fekszik, amelyből kb. egy hektárnyi a kempingrész.

A mi túránk a Sörpatika előtt kezdődött, de az átlag fesztiválozó ne kövesse el ezt a hibát: a fesztivál bejárata ugyanis a Maros töltésén van, amelyhez úgy jutunk el, ha már a Víkendtelep parkolója után a Maros mellett haladunk, a Sörpatikához vezető utat ugyanis meghagyták az autós bejárásnak, a kettő pedig nem átjárható, végig kerítésekkel van elzárva. Aki tehát óvatlanul a megszokott felé veszi az irányt, azzal szembesülhet, hogy a kapuban bizony visszafordítják, vissza kell mennie a parkolóig, s onnan haladni végig a töltésen. A megfáradt hátizsákos fesztiválozó pedig nem biztos, hogy örül majd ennek.

Fesztiválozók a kerítés rossz oldalán. A Sörpatika előtti részt végig kerítés zárja el a töltéstől Fotó: Haáz Vince

Nekünk szerencsénk volt, mert a sajtótájékoztatóra hivatkozva beengedtek, de nekünk is vissza kellett menni jegyet váltani a fesztiválkapuhoz.

Igen, a mi túránk a gokartpályán egy sajtótájékoztatóval kezdődött, amelyen szervezők és politikusok, a megye és Marosvásárhely, valamint Marosszentgyörgy vezetői mondták el, hogy miért örülnek annak, hogy ez a fesztivál itt otthonra lelt. Mert bár marosvásárhelyi rendezvénynek nevezzük, azért területileg ez a fesztivál is Marosszentgyörgyön van, a helységtábla után kezdődik, Marosvásárhelyre csak a bejárat jutott.

Nem lehet akármit bevinni a Vibe területére sem Fotó: Haáz Vince

Na, de vissza a fesztiválozókhoz, miután megkapták a bejáratot, beszerezték vagy beváltották a jegyüket, keresztül kell menniük egy ellenőrzésen is, ugyanis nyilvánvalóan semmiféle fegyvernek minősülő eszköz nem bevihető a fesztivál területére, de ételt és italt is tilos bevinni. Kivételt ez alól csak a kempingezők képeznek, akik nem romlandó ételt, kenyeret, konzervet vihetnek be, valamint bontatlan két literes vizet.

A Koli Kert árnyékában érdemes pihenni Fotó: Haáz Vince

Aki ezen is túljutott, máris a Koli Kertben találja magát, ez újdonság a tavalyhoz képest, amikor csak a gokartpálya melletti étteremrészben zajlottak a Vibe Koli nevet viselő nyári egyetem előadásai. Ezúttal azonban a Koli Kertben és a Koli Garázsban is zajlanak előadások, beszélgetések, a kert pedig

a fesztivál egyik legkellemesebb helyszíne, főleg tűző napsütésben,

ugyanis ott a fák alatt árnyékban, babzsákokon, különböző heverőkön lehet ejtőzni, még akkor is, ha valaki nem az előadásokra kíváncsi.

Az ejtőző fesztiválozók Fotó: Haáz Vince

Rögtön a pálya után van a kisszínpad, amit Yelow Stage-nek, vagyis sárga színpadnak neveznek, a zenei színtereket ugyanis színekkel különböztetik meg: a partihelyszínt Blue Arenának nevezik, ahol kb 2500 ember fedett helyen tud partizni. Tavaly ez a helyszín mentette meg a fesztiválozókat az esőtől, s idén is ez lehet majd a funkciója, ha mégis bezavar az időjárás, de egy ösvényszerű utat is építettek a sár ellen, valamint ernyők is kerülnek a vendéglátó egységek felé, amelyek a nap elől is védenek, de az eső ellen is.

Mit keres egy próbababa egy fesztiválon? Ja, a divatsarokban vagyunk Fotó: Haáz Vince

Két új helyszín a Kerengő és a Fashion Corner, avagy divatsarok – mindkettőt a nappali programok gazdagításáért találták ki a szervezők. Polacsek Péter kommunikációs felelős állítja, idén talán azon dolgoztak a legtöbbet, hogy tartalommal töltsék meg a Vibe-napokat. A Fashion Cornerben amúgy állítólag a fesztivál legjobb kávéját szolgálják fel, ottjártunkkor azonban még nem volt áram, így ezt nem kóstolhattuk meg. De nem lehet divatsarok divat nélkül, ebben a térben különböző designerek munkái vásárolhatók meg, ruhák, ékszerek, táskák stb., de itt a tematika is divatos lesz – a szó minden értelmében, ugyanis divatról, trendekről, blogerekkel, designerekkel lehet itt beszélgetni egy kávézóasztal körül.

Ruhák és designerek közt Fotó: Haáz Vince

A másik újdonság a Kerengő, ez egy igen kis tér, de jócskán eltér a többitől, homok van benne, meg fa, függönyökkel teljesen elzárt.

Itt elmélkedni lehet, de itt várnak majd a láthatatlan színházzal is.

A Kerengő még épül. Homokkal töltik be a teret, érdemes mezítláb betérni majd Fotó: Haáz Vince

Mi csak kívülről tudtuk megkukkantani, ugyanis még hordták bele a homokot. De közben elhaladtunk a külön erre a célra épített fesztiválbútorzat és a beígért betűszobor mellett is. Bár a szobor nevet viseli, még pihenni is lehet benne.

A Vibera épített fesztiválbútorzat itt látható Fotó: Haáz Vince

A betűszobor. Sokmindenre alkalmas lehet Fotó: Haáz Vince

A nagyszínpad a Magenta Stage nevet kapta, s két újdonsággal is szolgál a körülötte lévő tér: építettek egy tribünt, amelyet nyilván nem pont úgy kell elképzelni, mint egy focistadionban.

A fából készült, mutatós emelvényt azoknak találták ki, akik nem feltétlenül tombolni szeretnének egy fesztiválon,

inkább csak néznék a show-t a tömeg fölött.

Ez a nagy színpad előtti tribün Fotó: Haáz Vince

Erre a célra szolgálhat a VIP zóna is, magyarra lefordítva a nagyon fontos személyeknek szóló tér, amely egy megemelt teraszrésszel és különleges bútorzattal van ellátva, friss rózsacsokor az asztalok fő ékessége. Ide már nem járhat be akárki, az előadók, kiemelt fontosságú vendégek mellett még azok léphetnek be, akik megvásárolták a VIP-belépőt, amely pont kétszer annyiba kerül, mint a normál jegy.

A VIP sarokban pezsgő is van Fotó: Haáz Vince

Ez a VIP-rész is idei újdonság ezen a fesztiválon, de nem számít újnak a fesztiválpalettán, egy ideje már szokás, hogy egy drágább belépőért extra feltételeket kap a fesztiválozó.

Rés Konrád Gergely és Polacsek Péter szervezők. A VIP kilátását csodálják Fotó: Haáz Vince

A Vibe-on például a tömegnyomort kikerülve, a magasból nézhetik az esti koncerteket, de a VIP teraszáról belátni az egész fesztiválterületet is.

A VIP teraszról belátni az egész fesztiválterületet Fotó: Haáz Vince

A fesztiválkapuk szerdán este már kinyíltak, de a tömeg javát csak hétvégére várják a szervezők, csütörtök délelőtt folyamatosan érkeztek a hátizsákkal, sátrakkal felpakolt fesztiválozók, a sátortábor is már elég belakott volt.

A sátortáborban már van élet Fotó: Haáz Vince

A bejárás alatt fesztiválozóból nem láttunk sokat, aki már szerdán megérkezett, az leginkább strandolásra használta a jó időt, vagy egy árnyékos helyen pihente ki az összerázó buli fáradalmait.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat