Ha már Borszéken nem lehetett: felfrissülés Bécsben

Antal Erika 2019. július 18., 17:29

Ha lett volna a napi kettőnél több buszjárat Borszékre, ha találok tömegközlekedési járművet, amivel eljutok Torockóra, akkor valószínűleg valamelyik erdélyi településen töltöm a hétvégémet, valamelyik erdélyi panzióban fizetek három éjszakát, és valamely erdélyi kávéházban iszom három napon keresztül a reggeli méregerős feketémet. De mindez nem lehetséges, mert hiába hangoztatják, hogy jó sok szép hely van környékünkön, nem is kell külföldre utazni, ha ezek a szép helyek tömegközlekedéssel – vonattal, busszal – nehezen megközelíthetőek.

A természetrajzi múzeum, előtte Mária Terézia szobra Fotó: Antal Erika

Mivel több kinézett úticél sem tűnt oly módon elérhetőnek, ahogyan azt én szerettem volna, fedeztem fel a számomra – anyagilag is, idő szempontjából is – legmegfelelőbbet, Bécset. Az osztrák fővárosba Kolozsvárról egy óra alatt repít el a tájainkon legnépszerűbb fapados járat. A kolozsvári nemzetközi repülőtérre pedig élelmes vállalkozók rendszeres autóbuszjáratokat indítanak Marosvásárhelyről is.

Így történt, hogy a hétvégét nem valamelyik kies erdélyi tájon töltöttük, hanem Bécsben. Ráadásul déli órában indultunk és tértünk is vissza, tehát sem a korai keléssel, sem a késő esti tájékozódással nem volt bajunk. A jól felszerelt, kényelmes szálloda a belvárosban, tiszta és civilizált helyen, metróval, villamossal, busszal könnyen megközelíthető, gyalog tíz percre a városházától, a városi parktól, a Népszínháztól, húsz percre a Burgtól, a művészeti múzeumtól és 25 perc sétányira a Szent István katedrálistól, a legnevesebb sétálóutcáktól. Ugyanannyiért, mint bármelyik itthoni üdülőtelepülés szállodaszobája.

Schönbrunn, a császári palota Fotó: Antal Erika

A bécsi repülőtérről több járművel is bejuthatunk a belvárosba. Van reptéri transzferbusz 8 euróért, nagyon gyors vonat 11 euróért, aztán még kétféle vonat 4,20-ért. Ez utóbbiaknak csupán a nevük különbözött, no meg az állomás, ahová érkeztek, egyébként ugyanolyan gyorsan, megállás nélkül tették meg az utat, mint a drágább kategóriájú szerelvény. Jegyet a pénztárban is vehetünk, de a jegyautomatából is, ahol előbb kiválasztjuk a nyelvet, amelyen kommunikálni akarunk, majd azt a típusú jegyet, amely a legmegfelelőbb. Egyszeri vagy többszöri utazásra, de a bécsi városi tömegközlekedésre érvényes jegyet, illetve napijegyet, vagy 24/48/72 órás bérletet is. Érdekes, hogy aki ezek közül a bérletek közül vásárolja meg valamelyiket, azzal egy 15 év alatti kiskorú is utazhat ingyen.

Húsz perc alatt értünk be a központi pályaudvarra, ahol egy térképen megnéztük, hol a szállodánk utcája, és hogyan jutunk el oda. Metróval, három átszállással ott is vagyunk. Csakhogy ha nem nézi eléggé figyelmesen a térképet az ember, akkor megtörténhet az, ami velünk meg is történt, hogy a harmadik átszállásnál nem az U6-ra, hanem az S50-re ültünk, ami egy ellenkező irányba tartó vonat volt. Mivel a kijelző képernyőn nem találtuk a megállót, ahová eredetileg tartottunk, rájöttünk a tévedésünkre, és az első megállónál leszálltunk. Megvártuk a következő visszafelé tartó járatot, és azzal újból a kiindulási pontra érkezvén már sokkal figyelmesebben néztük meg, milyen járműre ülünk.

Amióta magyar útlevéllel járjuk a világot és főleg Európát, azóta a szállodai recepciósok is sokkal nagyobb bizalommal vannak irántunk.

Míg régebb azonnal, az érkezés pillanatában fizetni kellett, most senki sem akarja előre a pénzt, ráér azt a végén, távozáskor rendezni – mondják.

Mit néztünk meg Bécsben?

Végignéztük a művészeti múzeumot, a Kunsthistorischet, a Burgban a császári lakosztályt, amelyben Sissy meseszerű, a festményeken is megörökített ruháitól a vasúti kocsi berendezéséig, amelyen többek közt Magyarországra utazott, a vécékagylótól a fürdőszoba kádjáig, a konyhától és konyhai edényektől a hálószobáig és konferenciateremig minden látható volt. Sajnos fotózni csak a konyhai edényeket, porcelán tálakat, ezüst és arany evőeszközöket szabadott.

Múmiák és szarkofágok a művészeti múzeumban Fotó: Antal Erika

A művészeti múzeum a legnevesebb festők munkáit sorakoztatja fel, Rubens, Tizian, Bruegel, Arcimboldo és sok más klasszikus alkotására csodálkozhatunk rá, olyanokra, amikről iskolában tanultunk, benne volt a tankönyvünkben, vagy illusztrációkon, képeslapokon, interneten láttuk már. Ezen kívül az ókori egyiptomi, római és görög kultúra legsajátosabb tárgyi emlékeiből egy reprezentatív gyűjtemény látható, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről származó régészeti kincsek, valamennyinek feltüntetve a származási helye. A nemrég Marosvásárhelyen a honfoglalás-kori aranykincsek hű, 19. században készült másolataiból láthattunk kiállítást, itt az eredeti darabokkal találkoztunk. Római szobrok, egyiptomi múmiák és szarkofágok, kőbe vésett feliratok, viseletek, lakberendezési tárgyak, használati eszközök minden korból. A múzeum valamennyi termében kényelmes ülőalkalmatosságok/kanapék állnak a látogatók rendelkezésére, meg lehet pihenni közben, vagy üldögélve tanulmányozni egyik-másik műalkotást.  

Meseszerű, színes és girbe-gurba

Nem biztos, hogy mindenki hallott róla, én is csak hat éve ismertem meg Hundertwasser nevét, ezért leírom röviden, ki is volt ő: Friedensreich Hundertwasser (1928–2000) osztrák építész, festő és filozófus, művészetére a bécsi szecesszió volt nagy hatással. Organikus építészet az övé is, nemhiába szokták Gaudi mellett emlegetni. Épületeihez a megmaradt építőanyagokat használta fel, mindent újrahasznosított, szokatlan formákat adott az ablakainak, lépcsőinek, bejáratainak. Ennél már csak az általa használt színek „furcsábbak”. Messziről felismerhetőek ezek a meseszerű, szabálytalan formájú, tarka-barka házak, épületek.

Hundertvasser színes, nem szokványos háza Fotó: Antal Erika

Többemeletes „panelházat”, lakóparkot, óvodát, éttermet terveztettek vele, de még a bécsi szemétégető átalakításával is megbízták. Bécs egyik polgármestere vele terveztetett meg egy egész lakóparkot, amiből aztán botrány lett, mert házai egészen szokatlannak tűntek a megrendelőnek, két egyformát ugyanis nem tervezett, az ablakai, ajtói, lépcsőbejáratai is, ahány annyiféle volt, az építkezés során felhasznált minden megmaradt építőanyagot, sok fát, bokrot ültetett mindenhová, még oda is, ahová egyébként nem szoktak, a tetőre, az ablakba, vagy a házak falába. Csakhogy a lakópark annyira elnyerte a polgárok tetszését, hogy rengetegen szeretnének ott lakni. Olvastam, a bécsi városházán hosszú azoknak a listája, akik ezt kérvényezik.

Csak kihalásos alapon üresednek a lakások, ugyanis senki nem költözik ki onnan.

A turisták is folyton ott fényképeznek, csodálják a színes és szokatlan épületeket, amelyek számtalan látogatót vonzottak már az első időben. Annyira, hogy a szemközti autógumi-javító műhely tulajdonosa gondolta, profilt vált, és kihasználja az idegenforgalomban rejlő lehetőséget. Levelet írt az akkoriban már Új-Zélandon élő építésznek, tervezne számára egy kocsmát, szuvenírboltot, Hundertwasser pedig elvállalta a megbízást. 

Amikor azt kérték, hogy tervezze meg a város szemétégetőjének átalakítását is. Hundertwasser – a környezetvédő – hallani sem akart erről. De aztán az adatok meggyőzték: a szemétégetőt olyan modern szűrőberendezéssel szerelik fel, amely a füstöt nem engedi ki a levegőbe, az új technológiával nyert energiát pedig negyvenezer bécsi lakás fűtésére használják. A munkáért honoráriumot sem kért az építész, ingyen végezte azt el.

Schönbrunn, a császári pompa

Gazdagság és pompa, a barokk minden stílusjegyével  – ez már a bejáratnál, aztán a kastélyparkban is látszik. Nem néztük meg, csak kívülről a palotát, túl sok időt vett volna igénybe, inkább sétáltunk a parkjában, megcsodáltuk a glodier alatti, nagy szökőkútját. Az U4-es metróval a Schönbrunn megállóig kell menni, és ott áll a kastély hatalmas méreteivel. 

Lovaskocsi – bécsi sajátosság, hozzátartozik a városképhez Fotó: Antal Erika

A Stephansdom, a belvárosi sétálóutcák, ahol a legnevesebb világmárkák üzletei sorakoznak egymás mellett, kávézók, éttermek, fagyizók, cukrászdák, a lovas bérkocsik, a Mozartnak öltözött jegyárusok, akik az operába, a császári lovasiskola bemutatóira és különböző szórakoztató produkciókra kínálják a belépőket, a sok-sok park a szökőkutakkal és szobrokkal, padokkal, zöld gyeppel, ahol nincs megtiltva a heverészés, a szépen karbantartott, szecessziós bérpaloták, a művészeti galériák, a pontosan közlekedő villamosok teszik Bécset olyanná, amilyen.

Számunkra üdítő volt, felfrissültünk, és megfogadtuk, jövőben is eljövünk, a számos kimaradt látnivalóból bepótolunk egyet-kettőt, és magunkba szívjuk egyedi hangulatát.

Költségek
  • Repülőjegy: 220 lej
  • Szállás: 900 lej.
  • Belépő a Kunsthistorisches Múzeumba: felnőtteknek a teljes jegy 15 euró, a 63 éven felülieknek 12 euró, 18 éven aluliak számára ingyenes.
  • A Sissi múzeumba: 15, a Hundertwasser múzeumba 11 euró a belépő.
  • Schönbrunn parkjának látogatása ingyenes. A Burgba sem kell beléptidíjat fizetni.
  • Metró/villamos/buszjegy ára: 2,40 euró utazásonként. A korlátlan utazásra szóló 24 órás bérlet ára 8 euró, egyszer kell kezelni, onnan számít a felhasználási idő.
  • Egy kávé ára: 1,50–5 euró közötti, egy croissant 1 -1,10 – 2 Euró. Egy sör 3 eurónál kezdődik, a hely, a márka és a mennyiség függvényében növekszik az ára.
  • Egy növendékből készült bécsiszelet körítéssel 21 euró egy középkategóriás vendéglőben. A bécsiszelet nem Nagy-Magyarország térképére emlékeztet, hanem az egész Osztrák-Magyar Monarchiára. Egy saorma 4 euró. Egy gombóc fagyi 1–1,50 euró.
  • Egy képeslap 0,50–1 euró, egy hűtőmágnes 4–4,50. Egy vászonszatyor, rajta Bécs valamely jelképével, 7,50–12,50 euró
A középkori városrész középkori hangulatú kiskocsmájában sós pereccel kínálják a vendéget Fotó: Antal Erika
A bécsiek, a városvezetők is szeretik a parkokat Fotó: Antal Erika
A Városháza és az előtte elterülő park Fotó: Antal Erika
A művészeti múzeum előcsarnoka Fotó: Antal Erika
Bécs metrótérképe Fotó: Antal Erika
Mozart-alakok a belvárosban Fotó: Antal Erika
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport