Kiválóság nagyszerű csomagolásban: Renault Clio5

Pinti Attila 2019. december 06., 15:56

Bevált recepten vétek változtatni – valószínűleg ezzel a vezérgondolattal futottak neki a franciák formatervezői Európa legnépszerűbb kisautója „újragondolásának”. A már csak raktárkészletről kapható Clio4 utódja azonban külalakra hiába hasonlít szinte megszólalásig „felmenőjéhez”, szinte teljesen új autó.

Kívülről nagyon hasonló, de műszakilag szinte semmi köze sincs az elődjéhez Fotó: Pinti Attila

Ha csupán méret alapján kellene összehasonlítani az idei romániai roncsautóprogram sztárját, az előző Clio-generációt a most megjelent új nemzedékkel, le is tudhatnánk annyival, hogy a Renault hátat fordított a hízó-növekvő trendeknek, mindössze egy alig észrevehető aránymódosítással – rövidebb, alacsonyabb és szélesebb lett – „fazonigazítást” végeztek. Csakhogy a valóságban ennél sokkal többről van szó: a CMF-B padlólemezre épülő Clio5 közel kilencven százalékban teljesen új alkatrészekből áll, számottevően jobb merevséggel.

Előd inspirálta vonalak újragondolva

A dizájn első ránézésre minimálisan módosult: a fényszórók formája igazodik a Mégane-Talisman-Koleos trió orrán megismertéhez, az első-hátsó lökhárítók modernizált alakot kaptak, illetve a hátsó lámpákat átrajzolták, de megmaradtak a hangsúlyos domborítások az ajtók alján és a kerékjáratok fölött. Közelebbről szemügyre véve a kasztnit feltűnik néhány érdekesség: vagány „hajlításokat” kapott a motorháztető, illetve az első sárvédőről a visszapillantó tükör alá átfutó stilizált légbeömlő teszi egyedibbé az összhatást, a hátsó ajtók végén meredeken felfutó övvonal és az ajtók végénél pedig új kialakítású rejtett kilincs fogad.

A letisztult vonalvezetést hátul nem töri meg csomagtérnyitó: a rendszámtáblatartó fölé rejtett gombbal lehet feltárni a poggyászteret – ami nem mellesleg közel száz literrel bővült az elődhöz képest, és kisautóhoz képest tisztességes méretű.

A beltér minden porcikája érezteti, hogy a nulláról tervezték újra – aprólékos odafigyeléssel.

A Clio4-hez képest eltűnt a kesztyűtartó fölötti kis nyitott tárolórekesz, az íveket felváltották a markáns egyenes vonalak, bevezették a manapság egyre népszerűbb, repülők inspirálta kezelőgombokat a középkonzolon, modernizálták a kormánykereket, és a műszerfal is teljesen átalakult. Az ülések kényelme hatalmasat javult, nőtt az első ülőlapok hossza, oldaltartásuk számottevően jobb. A szellőzőrostélyokat és az ajtók tárolórekeszeit is átalakították – gyakorlatilag semmi nem utal elődjére. Az első helykínálat egy méretkategóriával fennebb is simán helytállna. Egy kérdés azonban felmerül: miként oldották meg a tervezők, hogy miközben a test másfél centiméterrel rövidebb lett – ráadásul a tengelytáv sem „gyarapodott”, sőt hat millimétert csökkent – addig a csomagtér 300-ról 391 literre nőtt. A válasz a hátsó lábtérnél keresendő, noha hiánytalan magyarázatot nem kapunk: nincs nagy hely, de szembeötlő mínusz sem fedezhető fel az elődhöz képest. Kisebb termetűekre tervezett rész ez, bár a Renault-nál soha nem titkolták, hogy a Clio elsősorban városi és nem családi autó, így ritka, amikor két személynél többen utaznak benne.

Fények kavalkádja

A tesztelt Intens felszereltségi szint tulajdonképpen a Clio „hétköznapi” kivitelének csúcsát jelenti – kapható RS Line verzió is, de az tényleg a sportosságot előtérbe helyezők autója. A kipróbált autóhoz járó kényelmi és „látványextrák” kitanulmányozásán érdemes elidőzni: minőséget sugalló habosított műanyagból tulajdonképpen mindenhová jutott a sofőr körül, a kontrasztos, fekete felületeket megtörő fehér borítások pedig csak áldásos ráadás – bár fokozottan oda kell majd figyelni a tisztán tartásukra. Az Intenshez a sebváltókar körül, illetve az ajtókon hangulatfények is dukálnak – a központi, héthüvelykes érintőkijelzőről nyolc szín választható ki, erősségük is szabályozható.

Négyféleképpen állítható be a műszerfal, a kijelző háttérszíne is változtatható Fotó: Pinti Attila

A MySense nevű rendszerrel a hangulatfényeken kívül a digitális műszerfal is tetszés szerint változtatható, négy meghatározott grafikájú kialakítás közül lehet választani. Látványos „játékszer”, ha akarjuk, az üzemanyag-takarékosságunkat figyelő módban „óvatoskodhatunk” a gázpedállal, normál módban pedig a klasszikus sebességmérő kerül hangsúlyos helyre, míg sport módban a fordulatszámmérő kap kiemelt helyet. A műszerfal helyét tulajdonképpen egy késlekedés nélküli kijelző veszi át, rengeteg hasznos információt megjelenítve.

Hatvanöttől százharmincig

A négy felszereltségi szinttel – Life, Zen, Intens, RS Line – kapható Clio5-höz két szívó- és két turbómotort, valamint egy dízelmotort választhatunk, igaz, a fapados változathoz az izmosabb erőforrások nem elérhetők, és a leggyengébb benzinesekkel a csúcskivitelek „nem kompatibilisek”. A Life mellé így a 999 köbcentis, háromhengeres, 12 szelepes atmoszferikus benzinmotor (SCe) 65 és 75 lovas, illetve a jól ismert másfél literes közös-nyomócsöves dízel (dCi) 85 lóerős változata kapható, kéziváltóval.

A Renault-Nissan és Mercedes-Benz közös fejlesztésű motorja hibátlan dinamikát biztosít Fotó: Pinti Attila

A Zen már a turbós benzines (TCe 100) száz lóerős kivitelével, valamint az erősebb, 115 lovas dízellel is hazavihető. Előbbihez fokozatmentes automata (CVT) is rendelhető. Az Intens-szel már kétféle automata nyomatékváltó érhető el: a fokozatmentes a TCe 100-hoz, továbbá a hétfokozatú duplakuplungos (EDC) a Renault-Nissan és Mercedes-Benz közös fejlesztésű 1,33 literes, 130 lóerős benzinmotorjához. A sportos RS Line csak a turbós benzinmotorokkal „összeegyeztethető”. A dízelmotorokhoz hatfokozatú manuális sebességváltó dukál.

Bal oldali pedál nélkül

A kipróbált Clio5 egyfajta egyvelege a kényelemnek és sportosságnak. A 130 lóerős benzinmotor dízeles forgatónyomatékot tud, széles fordulatszám-tartományban használható, és végtelenül csendes, sőt közepes és erős gázadásra van egy érdekes, enyhén villanyautós hangja. Ez a motorvariáns csak a hétfokozatú duplakuplungos erőátvitellel társítható, ami egyáltalán nem hátrány, sőt. A franciák automatája egy végletekig finomított szerkezet, nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt néhány év alatt sikerült behozni a lemaradást a VW-féle DSG-vel szemben. A hét fokozat észlelhetetlenül, a legapróbb rántás nélkül dolgozik, erős fékezéskor vacillálás nélkül pakolja vissza a fokozatokat, padlógáznál tizedmásodperc alatt választja ki az optimális alacsonyabb gangot. Bónusz a kormány mögötti két váltófül, aki maga szeretné kiválasztani a sebességfokozatokat, megteheti – elsősorban motorfékezéshez használhatók hatásosan, de egy izgalmasabb, tempós szerpentines szakaszon is érdemes tenni egy próbát velük. Egyetlen kisebb, a működéssel nem összefüggő hátrány tűnt fel: az automata váltó előválasztó karja melletti PRND-feliratsor este nincs kivilágítva, így aki még nem rutinos a kétpedálos kiosztású autókkal, annak a műszerfal jobb oldaláról kell követnie, hogy épp milyen állásba húzta a „botot”.

A 205/45R17-es abroncsokkal a kisautó valósággal ragad az úthoz Fotó: Pinti Attila

Az Intens szintű Clio5 tizenhat hüvelykes könnyűfém-felniken érkezik, de feláras tételként rendelhető hozzá egy mérettel nagyobb „papucs” is – ilyet kapott a tesztautónk. A 205/45R17-es abroncsokkal a kisautó valósággal ragad az úthoz, igaz, az ekkora méretű téligumiknak meglehetősen nagy száraz aszfalton a gördülési zaja. Ezen az egyetlen utastérbe beszűrődő „neszen” azonban könnyű túllépni, az elérhető kanyarsebesség bámulatos, és az agilisabb vezetéshez a közvetlen, minden kis kézmozdulatra azonnal reagáló kormányzás is tökéletes partner. A rugózás feszes, de nem merev.

Alapáron is intelligens

A Renault kisautójának nagy erénye, hogy bár nem olcsó, ár-érték arány tekintetében kiemelkedőt nyújt. Így alapáron kínálják hozzá a blokkolásgátló mellé a vészfékasszisztenst, a visszagurulás-gátlót, a sebességtartó automatikát, sávtartó és követési távolságra figyelmeztető rendszert, a táblafelismerőt, a belső visszapillantó fölé helyezett – balesetkor aktiválható – vészhívásgombot, négy irányba állítható kormánykereket, elektromosan állítható külső tükröket integrált ledes irányjelzőkkel, a négy hangszórós audiorendszert, az osztottan dönthető hátsó üléseket, a két első automata ablakemelőt, manuális légkondit, illetve a teljesen ledtechnológiás első fényszórókat és hátsó lámpákat. Az Intens felszereltségi szint ezen felül automata klímát, esőérzékelőt, ködlámpákat, automata fényszórókat, központi érintőkijelzőt, kulcs nélküli nyitást és indítást, továbbá króm díszítőelemeket is kínál.

Az új Clio méretnövekedés nélkül is felnőtt minden olyan feladathoz, amit egy igazán modern kisautótól elvárhatunk. Akár folytatódik majd a roncsautóprogram, akár nem, biztosra vehető, hogy ismét tömegek teszik le mellette voksukat – teljesen érthető módon.

A tesztautót a csíkszeredai Mida – Dacia, Renault, Nissan márkaképviselet bocsátotta rendelkezésünkre (mida.ro).

Renault Clio5 Intens 1.33 TCe EDC 130 LE
Gyári adatok 1.33 TCe (1333 cm³)
Teljesítmény (5000 fordulat/percnél) 96 kW/130 LE
Forgatónyomaték (1600 fordulat/percnél) 240 Nm
Gyorsulás (0–100 km/óra) 9,0 mp
Végsebesség 200 km/óra
Üzemanyag-fogyasztás (város/városon kívül/vegyes) 6,7/4,3/5,2 liter
Szén-dioxid-kibocsátás 119 g/km
Sebességváltó hétfokozatú automata
Hosszúság/Szélesség/Magasság 4050/1798/1440 mm
Tengelytáv 2583 mm
Nyomtáv (elöl/hátul) 1509/1494 mm
Csomagtér 391 liter
Üzemanyagtartály 42 liter
Önsúly/Megengedett össztömeg 1233/1673 kg
Abroncsméret 205/45R17
Listaár (euró, áfával) 11900 (SCe Life 65 LE)
16250 (Blue dCi Zen 115 LE)
17900 (TCe EDC Intens 130 LE)
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.