Legendává érett egyszerűség: Volkswagen Golf IV

Pinti Attila 2019. február 18., 15:45

A megbízható, fenntartható, bizonyos motorváltozatokkal akár több mint egymillió kilométert teljesítő negyedik generációs Golf szinte egybeforrt a gyártó Volkswagen három évvel ezelőttig használt „Das Auto” szlogenjével. A használtautó-piacon leginkább dízeleket és 1,6 literes benzineseket találni, ezért kíváncsiak voltunk, hogy a legkisebb, 1390 köbcentiméteres motorral is élvezhető-e a típus.

 

Sok fiatal első autóként szerezte be, népszerűsége hosszú évek óta töretlen Fotó: Pinti Attila

A poént hamar le lehet lőni: a VR5 és VR6 utónevű (öt-, illetve hathengeres) kiviteleken kívül a Golf javarészt „csak” egy átlagos közlekedési igényeket kielégítő modell, amelyben az „élvezhetőség” szigorúan arra korlátozódik, hogy szeretjük-e az autónkat vagy sem. A tulajdonosok túlnyomó többsége kétségtelenül szereti, hiszen szinte minden utcában találni belőle hármat-négyet. A piacon is elképesztő túlkínálat van belőle.

Nem a motor teszi naggyá

A közel huszonkét évvel ezelőtt, 1997 második felében bemutatott, Type 1J kódnevű Golf ha formatervében nem is hozott rengeteg újdonságot elődjéhez képest – maradt a vaskos C-oszlop, és a lámpák formája is csak annyit módosult, hogy elkülöníthető legyen a két generáció –, felszereltség és belső kialakítás szempontjából hatalmasat ugrott előre. Puha műszerfalborítás, ízléses középkonzol, krómutánzatú belső kilincsek, kényelmes ülések – egyszóval ránézésre minőségi anyaghasználat mindenhol. Igaz, hogy egy idő után a például az ablakemelők és a borítások bevonata elkezdett lemállani, a keményebb műanyagfelületek pedig játszi könnyedséggel karcolódtak, de ezeket leszámítva

még ma is korszerűnek hat egy-egy karbantartott, nem lelakott Golf IV belseje.

A műszerek elrendezése az autótervezés iskolapéldája, a sofőr egyszerűen nem találkozik egyetlen olyan kapcsolóval vagy szabályozóval, ami rossz vagy megmagyarázhatatlan helyen lenne. Nem véletlen, hogy minimális változtatásokkal a VW-konszern sok kortárs típusa – Seat Leon, Toledo, Škoda Octavia – megkapta ezt a belteret, sőt több más autógyártónak is ihletként szolgált. Érdekes adalék: egy felmérésből kiderült, hogy a Golf IV egyik legkedveltebb „részlete” a birtokosok szerint a központi zár „masszív” nyitó- és záróhangja.

Alapfelszereltség némi extrával

A 2001-es évjáratú, 230 ezer kilométert futott kék Golf a ritkábbak közé tartozik – több szempontból is. Az ablakok „kurblisak”, manuálisan kell állítani a külső visszapillantókat, magnós a zenevezérlő, miközben négy irányban állítható a vezetőülés és a kormánykerék, a műszerfalon rengeteg információ előhívható a központi számítógépből, van ülésfűtés és fényszórómosó, ráadásul a blokkolásgátló mellett kipörgésgátló és menetstabilizáló vigyáz ránk menet közben – a négy légzsákon túl.

A kopásnyomok többnyire a kormánykerékre korlátozódnak. Minden kapcsoló működik Fotó: Pinti Attila

A motorkínálat alján lévő, 1,4 literes, négyhengeres, hengerenként négyszelepes benzinmotor került az orrába, 75 lóerővel. Az utakon lévő „átlagos” negyedik generációs Golfokhoz képest ez rendkívül puritánnak számít, elvégre elvárás legalább a két első elektromos ablakemelő vagy cédélejátszó, a nagyobb és erősebb (1,6 literes, 105 lóerős) benzinmotorról vagy a legfelkapottabbnak számító 1,9-es TDI-ről nem is beszélve.

Lassan, de bárhová

A kis motor csak sofőrrel is több mint 1,1 tonnát mozgat, a súly-lóerő aránynak megfelelő „dinamikával”. Az enyhén alulméretezett erőforrással kizárólag lendületből lehet lenyomni az előttünk haladót, rosszul felmért előzésnél, vészhelyzetben szerencsére nagyot harapnak az elöl-hátul tárcsára szoruló fékpofák. A visszafogottabb teljesítményt igyekeztek némileg ellensúlyozni a rövid váltóáttételekkel, óránként hatvanöt kilométeres sebességnél már zokszó nélkül tűri az ötödik sebességfokozatot.

Az 1,4 literes benzinmotor csak akkor tartós, ha nem pörgetjük állandóan szét Fotó: Pinti Attila

Hiába előnyös ez városban, ha országúton, netalán autópályán ára van: 100 km/óránál már háromezres fordulatszámon pörög a motor, és nem is bírja sokkal tovább szusszal:

az 1,4 literes motor vállalható felső sebességhatára a 140-es jelzés környékén húzódik.

Ilyenkor azonban szélsőségesen megugrik az üzemanyag-fogyasztás – ezért és a tartósságért sem érdemes kínozni. Főleg annak tudatában, hogy alacsonyabb tempónál nagyon hálás: 165 „normális üzemben” megtett kilométeren 10,2 liter 95-ös oktánszámú benzint kortyolt be, ami 6,2 literes átlagot jelent.

Óvakodni a lepusztulttól

Aki időtálló formatervű, könnyen – és viszonylag olcsón – javítható, többnyire problémamentes használt autót keres, annak szinte kötelező egy-két Golf megnézése, kipróbálása. Az elővigyázatosság azonban nem árt, előfordul ugyanis, hogy romokból újjáépített Golfok keresik gyanútlan gazdájukat. A rozsda az ilyen korú autóknál értelemszerűen gyakori, igaz, a felületi korróziót könnyű kezelni, viszont ha az első ajtók kerékjárat melletti élénél lyukas a küszöb, az sejteti, hogy a többi – esetenként „letakart” elemek – milyen állapotban lehetnek. A külföldről frissen hozott, szervizkönyves, ellenőrizhető előéletű autókkal kevesebb kiadásba ütközünk, a már öt-tíz éve a román közutakon szaladgáló gépeket összehasonlíthatatlanul jobban kikezdték a kátyúk – de még azok között is találhatunk gyöngyszemet.

A túlkínálat lenyomta a négyes Golf árát, jó állapotút már 2000 euró alatt is könnyű kapni Fotó: Pinti Attila

Egy pontra érdemes külön figyelmet fordítani: a sebességváltóra. A Golfé – a többi, Polónál nagyobb VW-hez hasonlóan – sajátosan pontos, csuklómozdulatnyi helyen jár, finoman kattan az egyes fokozatokba, sok kilométer után is minimálisan lötyög, és esély sincs arra, hogy egy-egy gangból „kiessen”.

Amennyiben olyan megvételre kínált népautóval találkozik, amelynek nyomatékváltókarját igazgatva „puliszkakeveréshez” hasonló érzése támad, azonnal intsen búcsút az eladónak.

A legendává érett, egyszerű konstrukciójú típusból előbb-utóbb úgyis megtalálja a megfelelőt.

Áramlat vagy sport?
A Bogár aranykorát követően a Volkswagen kínálatában megjelent típusok noha szép számban fogytak, egy igazán átütő sikerű modell váratott magára. 1974-ben aztán Münchenben bemutatták a Golf Mk1-et, amely rövid idő alatt az európai eladási listák élére ugrott. A hetvenes években különben a magyarázatot nem igénylő, szelekről elnevezett „fauvék” – Passat, Scirocco – mellett a gyártó egyszerű, sportágakra utaló neveket is bevezetett a köztudatba – Polo, Derby –, de az máig vitatott, hogy a Golf eredetileg a tengeráramlatról vagy a labdajátékról kapta a nevét. Annyi bizonyos, hogy az évtizedek során elképesztő karriert befutott típus gyártója egy idő után bevezette a golflabda alakú sebváltógombot. A mítosz szerint egyébként a Golf tulajdonképpen egy másik (kelet)német legendának köszönheti megszületését: a mindenki által ismert Trabant 601-es utódjának szánt 603-as megfeneklett koncepcióját vették meg a wolfsburgiak a hatvanas évek végén, majd kidobták a drágának és haszontalannak ítélt részleteket – a többi pedig már történelem. A Golf Mk1 1,1 literes, 50 lóerős motorja száznegyvenes tempóval „röpíthette” a kis kasztnit. Kevesebb mint két évvel a típus bemutatása után kihozták a 110 lovas GTI-verziót, a kor „aszfaltbetyárját”. A következő állomás 1983: megérkezett az Mk2, nagyobb tengelytávval, csomag- és utastérrel, friss motorválasztékkal, no meg egy korszakindító újdonsággal: ez az autó kapott először katalizátort. Az úgynevezett „kettesgolf” még manapság is kedvelt tuningalap. 1991-ben, a harmadik generációnál legömbölyítették a formát, 1996-tól kezdve minden legyártott Golf alapfelszereltségként blokkolásgátlót kapott. 1997 az Mk4 piacra dobásának éve. Jókora műszaki fejlesztéseket hozott, az Opel Astra G mellett a kelet-európai használtautó-piac máig egyik legnépszerűbb típusa. Ennél a generációnál szárnyalta túl a Golf a Bogár összeladási számait. „Gyáva formaterv” – ez a kritika már a 2003-as Mk5-öt illette a szaksajtó részéről. Öt év után gyorsan le is váltották a hatodik nemzedékre, eredménnyel: 2009-ben az Mk6 elnyerte a Világ Év Autója-díjat. A 2012 végén a párizsi autószalonon nagyközönség elé tárt „hetes” Golf már a modellciklusa végén jár, a teljesen megújuló új, nyolcadik generáció bemutatása idén esedékes.
Gyári adatok 1,4 16V (1390 cm³)
Teljesítmény (5000 motorfordulat/percnél) 55 kW / 75 LE
Forgatónyomaték (3800 motorfordulat/percnél) 126 Nm
Gyorsulás (0–100 km/óra) 13,0 mp
Végsebesség 171 km/óra
Sebességváltó ötfokozatú kézi
Üzemanyag-fogyasztás (város/városon kívül/vegyes) 9,1 / 5,5 / 6,8 liter
Hosszúság/Szélesség/Magasság 4149/1735/1439 mm
Tengelytáv 2511 mm
Nyomtáv (elöl/hátul) 1513/1494 mm
Csomagtér 330–1185 liter
Üzemanyagtartály 55 liter
Abroncsméret 195/65 R15
Önsúly/Megengedett össztömeg 1085/1640 kg
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat